Празна Мара – тъпан била! Продължават безсмислените акции на властта пред тв камерите

Днес, на 15 септември стана ясно, че стотици онкоболни пациенти и серопозитивни в момента са останали без лечение заради липса на медикаменти. На места все още има лекарства, но са на изчерпване. Причината за проблема е, че Министерството на здравеопазването още не е обявило нови търгове!

Ако сега не се проведат търгове, следващите се правят през март-април идната година. А дотогава онкоболните ще стоят без лекарства.

"Голяма е консумацията на медикаменти, които са свързани с костното здраве на онкологично болните и таргетните терапии при нас също са проблем. Предполагам, че са на привършване при положение, че за някои от тях имаше дълги листи на чакащите", твърди Евгения Адърска от Асоциация на пациентите с онкологични заболявания...

От Министерство на здравеопазването съобщиха за новините в централната емисия на bTV, че не им е известен такъв проблем! Т. е. хората да си мрат, но те не са чували нищо...

Вчера, 14 септември, в болница, в която нямат пари за лечение на пациенти и консумативи, министър-председателят отиде и показно откри ядрено-магнитен резонанс и ехокардиограф от най-висок клас. Събитието се случи в Първа градска болница в София.

От една страна камерите на телевизиите отразиха случката в централните новини подобаващо, като БНТ изтъкна, че за пръв път общинско здравно заведение получава подобна високо-технологична апаратура.

Подчертано бе, че тя ще се ползва за прецизна диагностика на  пациентите от всички общински болници в столицата, а общинското здравеопазване вече ще бъде в състояние да конкурира университетските болници.

Никой не каза колко ще струва прегледа на пациент на тази апаратура – тази твърде съществена подробност остана неясна.

При тази ситуация какво значение има за пациентите, че изследването е безвредно, икономически по-изгодно и по-бързо, до 30 на сто по-бързо от старите апарати. Кой ще може да извади пари и плати, та новото оборудване да хване патологични промени в размер на 1 мм?

За пред твкамерите премиерът Борисов заяви:

- Тези, които ще идват да се преглеждат – диагнозата да бъде, че са здрави!

При показното откриване не бе обелена и дума по проблема с кризисното финансиране на болниците, за което настояват лекарите, за неплатените заплати, консумативи, извършен труд, нито се чу нещо за забавените плащания за вече извършен труд от март месец.

В деня на откриването на скъпата апаратура бе съобщено, че управители на болници в цялата страна ще подадат на 4 октомври колективни искове срещу НЗОК в Софийски градски съд. Причина за исковете са дължими суми от касата за оказана болнична помощ по клинични пътеки преди месеци.

Решението бе взето на открито заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на лекарите от болничната помощ.

До този момент съгласие да внесат съдебни искове срещу касата са заявили повече от 40 болници в страната.

Забавените суми за март, април, май и юни са в размер на 125 млн. лв.

На извънреден събор на Българския лекарски съюз на 17 септември, Асоциацията на лекарите в болничната помощ ще предложи 4 октомври и за дата за провеждане на национален протест на лекарите.

След трикратно питане в парламента отправено към министъра на финансите Симеон Дянков от представители на опозицията - къде са парите от Резерва на Здравната каса, Дянков съобщи, че в Резерва имало близо 1 млрд лева, но тези пари нямало да бъдат пипани за болниците, лекарския труд, лекарствата и заплати на медиците. Дянков призна, че ще бъдат отпуснати 65 млн лева, при положение, че са необходими над 250 милиона лева.

Ще се върна малко назад, за да стане ясен хаосът с парите за здраве:

Оказва се, че проф. Анна-Мария Борисова, която премиерът Бойко Борисов срещна на едно кръстовище в родината и тутакси я хареса за здравен министър, не знае къде е 445 милиона 421 хиляди лева излишък от Националната здравносигурителна каса. Това става ясно от Стенографски протокол на заседание на Министерския съвет – записано е черно на бяло.

Председателят на Български лекарски съюз чистосърдечно призна, че не знае къде е излишъкът от НЗОК. Д-р Нели Нешева, която е начело на Касата като Управител – също се оказа в неведение.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов пък смятал, че „За категорията деца, които бяха 1 милион 200 хиляди тогава, и сега горе долу са толкова, когато се създаде здравноосигурителния модел не се предвиждаше въобще здравноосигурителна вноска, тъй като се приемаше, че в обществото солидарността приема, че децата нямат доход и за тях няма да се прави вноска.”

И тъй като в спора по изчезналия излишък от НЗОК не се ражда никаква истина, министър-председателят Бойко Борисов нарежда на заседание на правителството, проведено на 30 юни 2010:

- Госпожо Борисова, ще Ви помоля днес с госпожа Нешева и Владислав Горанов след заседанието на Министерския съвет да обясните всички тези неща, за да стане ясно на хората къде са тези пари, защото звучи, че близо половин милиард лева ги няма!

Целият прелюбопитен разговор от заседанието на кабинета може да прочетете тук:

Събраните здравни вноски от българските граждани не се използват за здраве – това вече е известно и на децата.

Принципалът на здравната система, министърът на здравеопазването не знае къде са парите от Резерва на Здравната каса.

Зам.-министърът на финансите, Владислав Горанов също говори забавно за парите на здравноосигурените, т. е. парите се отчитат като събрани, а ги няма, тъй като държавата не е внесла дължимите 900 млн. лв. за пенсионерите и децата и това е причината парите от здравни вноски да се пренасочват към други пера. Факт, който не е особено много коментиран в медиите, тъй като не е удобен за властта. Меко казано.  В друга държава ситуацията би била скандална най-малкото!

Освен това: Вл. Горанов казва:

Не можем да си позволим да похарчим парите, които ги има в Касата. Бюджетираме с излишък, който не е реален излишък за Бюджета, защото не са постъпили вноските. Т. е. – отчита се излишък на книга, а тези парит ги няма, защото не са събрани. Държавата не е внесла вноските на пенсионери, деца и чиновници, затова и Горанов казва: „Не е реален бюджетът – няма ги тези пари! – и продължава: Този излишък, който е събран от изрядните здравни платци, казва Горанов, ние го местим от една сметка в друга!

Затова няма пари за здраве.

В същото време на 14 септември стана ясно, че се обсъжда Наредба, според която болниците ще лекуват, докато имат пари и след това ще спрат! Така ще бъдат обречени бъдещите съдебни искове от болници и пациенти и властта ще си измива ръцете с промяната във въпросната Наредба!

Т. е. освен, че се погазва конституционното право за право на лечение на българските граждани, правителството, в лицето на Симеон Дянков, заместникът му – Владислав Горанов, министъра на здравеопазването Анна-Мария Борисова и най вече премиерът нарушават приетият от парламентарното мнозинство Закон за държавния бюджет за 2010, като са съгласни да се превеждат на болниците 60 на  сто от определените суми в държавния бюджет 2010!

Тогава какви нови апаратури, какви инвестиции, какви тв-репортажи с премиера? От март месец и от юни се бавят преводи на болници и други лечебни заведения. А сега сме средата на месец септември!

На това народът му казва: Празна Мара – тъпан била!

 

Коментари 

 
+5 #1 Здравко Желязков 2010-09-19 09:07
...за съжаление вече е видно и може би необратимо, че държавата отива на фалит. Нещо, което е извън моето въображение, какво е фалирала държава. Предстои да видим в близките месеци.

ПП При фалит на държавата аз съм си избрал Дания, въпреки, че е с високи данъци стандарта на живот е в топ 5 на Европа, а по минимално престъпления на глава от населението е на 1-во място в света.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене