Без здраве сме – сега и без министър! Защо премиерът Борисов не говори с цели изречения?

Без здраве сме, сега и без министър на здравеопазването! Проф. Анна-Мария Борисова подаде оставката си и министър-председателят Бойко Борисов я прие!

Вместо да видим на Симеон Дянков гърба и как се качва на самолета, за да се върне в САЩ, го отнесе Анна-Мария Борисова!

Баба казваше: „Едни се е...т, други са трудни!” та и нашата работа в правителството се получи така. Както е тръгнало, ако я караме вместо Дянков да подават оставки министри, а той да остава, най-накрая и премиерът ще си тръгне!

Като начало, министър Анна-Мария Борисова представи Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г. За оставка нямаше и намек.

40 минути по-късно проф. Борисова подаде оставка и премиерът я прие. Какво се случи в тези 40 минути е симптоматично и следващият кандидат за ветровития пост "министър на здравеопазването" ще трябва да си помисли преди да приеме назначението. Не че са свършили лудите, които да се съгласят без пари за провеждат реформа, да обичат министъра на финансите Симеон Дянков и който не дава стотинка за здравеопазване...

Веднага след новината за оставката и приемането й, депутати от ГЕРБ, на които едва ли някой знае имената, застанаха пред твмикрофоните, за да кажат, че министър Борисова си е виновна за всичко!

Как беше в Светото писание: до първи петли Петър се отрекъл от Иисус три пъти!

„Няма да се въвежда допълнително 20-процентно заплащане на здравните услуги”, заяви за Агенция „Фокус” около полунощ на 28 срещу 29 септември, председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов. Решението е взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което са присъствали министърът на здравеопазването професор Анна-Мария Борисова и представители на парламентарната здравна комисия, съобщи Агенция „Фокус”.

В същото време Министерство на здравеопазването публикува на електронната си страница Концепция за по-добро здравеопазване в България’2010-2015 г.

и Допълнение към Концепцията за болнично преструктуриране

Там всичко е записано черно на бяло.

Ефектът от изявлението на министър-председателя Бойко Борисов продължиза кратко – на сутринта, министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова обясни в прав текст, пред bTV и предаването „Тази сутрин” с водещи Анна Цолова и Виктор Николаев, че това не е цялото изречение по твърдението, че нямало да има 20 процентно доплащане от пациентите в болниците!

Пояснението бе, че доплащане на лечението в болниците ще има, но по-скоро не е ясно все още дали ще е 20 на сто или повече – от 20 до – 80 процента!

За неблагоразумието си министър Борисова да говори истината, да критикува Дянков, че нищо не прави - го отнесе и сдаде поста, а премиерът бързо пое оставката й! Все пак, не може да се разкриват пред над 2 милиона зрители комбинациите за изречено и разбрано, след като накрая се оказва третото: министърът на финансите не си е свършил работата, а не дава пари на другите, в болниците, които са си я свършили!

И заради това Бойко Борисов е казал едно, но то не е всичко... Т. няма да има доплащане 20 на сто, но...За първи път министър да говори истината, разумно и без витиевати приказки и – взеха, че го отпратиха!

И така, кое "изяде" главата на проф. Борисова и я отпрати към безработните:

Водеща: Добро утро на Анна-Мария Борисова.

Анна-Мария Борисова: Добро утро.

Водещ: Здравейте. Да започнем с това, което е станало снощи и което имаме като новина от нощта. Няма да се въвежда допълнително 20%-тно заплащане на здравните услуги, е казал премиерът. Решението в взето на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на което са присъствали министърът на здравеопазването и представители на парламентарната здравна комисия, какво се случи? Здравейте.

Анна-Мария Борисова: Здравейте. Ще ми позволите ли най-напред на вас и на вашите зрители за какво става дума. Става дума за доброволен здравноосигурителен фонд, евентуално обсъждане дали е време в България той да бъде въведен. Нещо което е общоевропейска практика и почти всички страни в Европа на мен ми е известно, че имат такъв допълнителен фонд... Трябва да обясня, че може да се плаща в пълен размер частично и така и ще се получи след това и понеже става дума за плащане, нека да ви кажа за каква сума става дума, примерно за 5 лева...

..................................................................................

Водеща: Но когато лекарят каже трябва да се влезе в болница, как да оспорваме, ние не можем да оспорваме. Дори да е за такива изследвания.

Анна-Мария Борисова: Когато лекарят каже да. Да, възможно е той да прецени, че случаят е по-комплициран, но въпреки всичко това ще регулира плащанията, повярвайте ми. И още нещо, което е много важно, всички ние знаем, че днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано....

...............................................................................

Анна-Мария Борисова: И сега да ви кажа и още нещо, което е важно. Има пациенти, които са социално слаби и ние си задаваме въпроса, те попадат в един момент в болница, не са участвали в доброволен здравноосигурителен фонд, налага се да бъдат лекувани, те си имат основното здравно осигуряване, но кой ще доплати разликата. Трябва да има един допълнителен фонд, той е държавен за социално слаби. И как е в другите страни, откъдето взимаме модела. Когато едно лице заяви, че не може да си доплати разликата, между впрочем кой каза, че са 20%, те могат да бъдат и 30%.

Водещ: 30 ли ще бъдат или 20?

Анна-Мария Борисова: Д-р Ленков каза 20% във Франция е 30%, а аз не съм казала никакъв процент. А знаете ли защо не съм казала никакъв процент, защото няма остойностяване на медицинските дейности, нещо което...

Водещ: В концепцията не е ли записано?

Анна-Мария Борисова: Записано е. Още миналата година есента трябваше да има остойностяване на медицинските дейности, което до този момент не се е случило и аз не го виждам скоро да се случи, затова защото съгласно Чл. 55-а и 55-б от действащите текстове в Закона за здравно осигуряване, то трябваше националните консултанти да бъдат викани в Агенцията за икономически анализи в Министерството на финансите, за да дадат своите становища за остойностяване на клиничните пътеки, с които те работят. Би трябвало вече да е създаден Консултативен съвет към министъра на финансите, който да даде мнение.

Водещ: А защо не го е направил вашия колега?

Анна-Мария Борисова: Не знам.

Водещ: Питахте ли го?

Водеща: Вчера той беше ли на тази среща?

Анна-Мария Борисова: Да. Ние питаме и днес къде е остойностяването на медицинските дейности? Това е първата стъпка, която трябва да се направи преди да тръгнеш да правиш въобще реформа.

Водещ: Значи вие сте заложник на финансовото министерство с това забавяне?

Анна-Мария Борисова: Така излиза...

Водещ: Извинявайте много, само да кажем, тези 20%, които доведоха до истерия първите страници на вестниците. Премиерът по нощите го е коментирал. Вие казвате, защо да не са 30%...

Анна-Мария Борисова: Ние не знаем процентът, защото не знаем остойностяването. Когато направим остойностяването основния пакет и видим той дали е 60, дали е 70, дали е 80%. Тогава ние ще научим колко ще бъде размерът на доброволната помощ.

Водещ: Значи не се отказваме от това нещо, допълнително 20%-тно, но това изказване на премиера как да го разберем?

Анна-Мария Борисова: Това изказване на премиера е точно казано, на този етап, след като ние не сме изяснили какво е остойностяването.

Водещ: Значи не се отказвате може да е 30.

Анна-Мария Борисова: Ние не знаем какво ще бъде в бъдеще. Ние трябва първо да остойностим, трябва да видим колко е недофинансирано, да се проведат разговори, да се направят експертни проучвания, да се анализира ситуацията и едва след това и съвършено коректно г-н Борисов каза на този етап ние не можем да говорим за това нещо. Но позволете ми да приключа все пак със социално слабия, кой ще плати за този социално слаб? Как е в другите страни? В другите страни в един момент, в който пациентът каже, аз не мога да доплатя разликата, не съм плащал в такъв доброволен здравноосигурителен фонд, но аз не мога да платя, аз съм социално слаб, тогава в болницата има представител на институцията, която се занимава с този проблем, идва, попълват се документи, че това лице е социално слабо. От този малък осигурителен фонд се превеждат средствата, които е необходимо да бъдат преведени, за да се доплати разликата на болницата и болницата си получава парите, не както сега не винаги си получава. А когато пациента социално слабия напусне тогава остават взаимоотношенията между тази институция и него и ще бъде проверено той има ли жилище, има ли кола, работи ли, каква е заплатата му, има ли спестяване, всъщност ще се провери той наистина ли е социално слаб.

Водеща: Кой ще проверява, обаче кой орган?

Анна-Мария Борисова: Тази институция, в която ще бъде този малък фонд, който ще се занимава с изчистването на тези проблеми.

  • Болници, лекари, медицински персонал, фирми доставчици, електроснабдяване и пациенти очакват министърът на фиенансите незабавно да преведе дължимите пари за вече извършен труд!
  • В същото време се оказва, че самият Дянков не си е свършил работата и не е уредил остойностяването на медицинските услуги с национални консултанти в Агенцията за икономически анализи към Министерство на финансите! Не е създал и Консултативен съвет към себе си, като министър на финансите, за да се появи най-после остойностени клинични пътеки!

И както се оказва: това били първите стъпки, за да тръгне здравната реформа!

Но... дали премиерът Борисов намери на пътя Борисова и я направи министър, за да ни казва с месеци закъснение кой не си е свършил работата?

Дали е „здравословно” проф. Борисова да разкрива, че колегата й, Симеон Дянков не си е свършил работата? Заради подобно нещо, нап резидента му спретнаха искане за импийчмънт!

Дотук е ясно, че допълнителното заплащане на лечението от пациенти изобщо не се знае колко ще бъде: 30, 40, 50 или 80 процента! И логично не е ясно, след като цифрите за това, дейностите и предварителната подготовка Дянков не е направил!

  • След остойностяването на клиничните пътеки ще стане ясно и какъв процент ще трябва да е доброволното здравно осигуряване. Т. е. тя не знае колко ще е, премиерът също не знае колко трябва да бъде доплащането, затова е казал посред нощите, че няма да е 20 на сто... и спрял насред изречението.
  • Да не говорим за финансовия министър, който знае единствено къде да замине със съветничката си, за да й направи живота интересен!
  • Ще трябва да се създаде и Осигурителен фонд за социално слаби, където въпросните граждани с ниски доходи ще трябва да попълват декларации за това дали е социално слаб! От значение ще е дали така нареченият социално слаб има жилище, кола, работи ли, каква е заплатата му, има ли спестяване...
  • Ще се прецезират в отделна група и хронично болните пациенти, към които ще има различен финансов подход при необходимост от болнично лечение;

Ние живеем по-кратко, средно 72 години спрямо Европа 79, разходите за здравеопазване в проценти изразено от брутния вътрешен продукт у нас са 4,1 на сто срещу средно за Европа 6,7. Колко плащаме от джоба си, изразено в проценти – 38 процента от населението в България доплаща от джоба си за здравеопазване, срещу 17 процента в Европейския съюз!

Какво обясни министър Борисова за Концепцията?

Анна-Мария Борисова: За концепцията, да. Но тя е в цялост, там са показани 12 задачи. Това е един малък елемент, това е един елемент, който ще бъде разглеждан и обсъждан и ако обърнете концепцията на съответната страница, вие ще видите, че съвсем бегло е засегната. И освен това, на следващата страница пише: „Това предложение ще се направи в новия закон за здравно осигуряване след продължително обсъждане в работна група на Министерство на здравеопазването, в партия ГЕРБ и в здравната комисия на парламента”...

Водещ: Как да отговорим на болните, които болниците сега им въвеждат листа на чакащите, планови операции се отменят? Какво да кажем на хората, които им отменят плановите операции, носят си храна от вкъщи?

Анна-Мария Борисова: Има проблем с дофинансирането на болниците, факт, който е известен на всички нас.

Водеща: Ще заплати ли здравната каса, изобщо ролята на здравното министерство това, което е заработено от болниците по настоящите правила, по които се работи?

Анна-Мария Борисова: По правилата трябва всичко да бъде изплатено, но вие ще се обърнете с този въпрос към директора на НЗОК.

Водеща: Да, но лекарите и пациентите чакат отговор от министъра на здравеопазването?

Анна-Мария Борисова: Би трябвало да се получи, аз смятам, че е редно.

Водещ: Т.е. вие сте за това разплащане, 125 милиона ли бяха проблемните?

Анна-Мария Борисова: Не мога да ви кажа, те се премятат разни пари...

Премятат се пари, премятат се изявления /някои и посред нощ/, премятат се Нормативни документи, премята се идея за Закон, премятат се не свършените работи на министър Дянков, премятат се констатациите на министър Борисова... Онази, която премиерът взе от пътя.

Дянков казва: „Когато се реформира системата, ще преведа пари”. Ако не беше цинично, щях да кажа, че е нагло. Та нали нереформираната система спаси сина му и той не плати за това и стотинка!

Анна-Мария Борисова: Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи и това на всичкото отгоре доби и гражданственост. И някои казват „вие правите реформа, за да правите икономии” – не, икономия в здравеопазването не може да се направи, ние и без това харчим твърде малко. Ние за един пациент в България 20-25 пъти по-малко пари влагаме, отколкото средно в европейските страни. Там за един пациент се влагат средно около 2000-2500 евро. Но ние имаме малък БВП, имаме малък процент от този малък БВП и съвсем естествено, в края на краищата остава малка сума...

...........................................................................

Водеща: Какво бихте казали на вашите колеги-лекари, от които един започна вече гладна стачка, гласят се сериозни протести през октомври, месецът, който започва само след няколко дни, включително ви искат и оставката, но какво казвате на тези лекари, да започнем от тези лекари, които 4 месеца не са си получавали заплатите?

Анна-Мария Борисова: Те са прави и аз това съм го казвала много пъти, така че се повтарям вече. Това не е нов въпрос, това е стар въпрос към мен, аз винаги съм имала една и съща позиция. Принципно те са прави, не можеш да имаш семейство, което да не можеш да издържаш и да получаваш 40%-50%-60% от заплатата си. Аз лично считам, че те трябва да се разплатят с лекарите.

Водеща: Да не би да имате конфликт с министъра на финансите Симеон Дянков по отношение на реформата и парите, които трябва да отидат там?

Анна-Мария Борисова: Не, аз съм лекар, нали не забравяте, че съм лекар.

Водещ: Професор Миланов се обяви за съд на честта за лекари, които участват в управлението, как ви се стори това?

Анна-Мария Борисова: Хубава, интересна идея.

Водеща: Имате ли конфликт със Симеон Дянков по отношение на настоящето разплащане към болниците?

Анна-Мария Борисова: Не, аз нищо не съм казала на г-н Дянков, но считам, че е редно да се разплати с болниците, болниците мизерстват.

Водещ: Наистина има 4-5 месеца неполучени заплати. Те нямат никаква мотивация да извършват здравеопазване, имат мотивация да протестират...

  • Трябва да се въведе електронна здравна карта, но пари за това Дянков не превежда;
  • Необходими са спешно няколко апарата за лъчелечение, тъй като апаратът за лъчелечение в София излиза от строя и често прекъсва за по няколко седмици терапията на раковоболните, което при тази диагноза е фатално!
  • Сърдечно-съдовите, неврологичните и отнозаболяванията са едни от най-високите в Европа, но възможността за профилактика намалява непрекъснато с различни решения на правителството.

От казаното дотук следва, че премиерът Бойко Борисов, вместо да прави среднощни изявления с полуизречения и недовършени мисли, можеше да уволни финансовия министър и екипа му, и така най-сетне да стартира здравната реформа!

 

Коментари 

 
+2 #4 Петкова 2010-09-29 18:20
Жалко за професор Борисова. Гледах сутринта интервюто с нея по BTV.Мисля, че наистина е мъжко момиче, за разлика от други ,,спец ченгета".
Цитиране
 
 
+2 #3 Звезделина Милева 2010-09-29 15:31
Много ми е интересно кого плаши г-н Премиер-министърът с оставката си.Ами ние българите след едногодишното управление на ГЕРБ със знаещите и много можещи министри,изтъка ни от отличен "материал",вече от нищо не се плашим.А г-н Премиер -министърът понеже вече не може да ни плаши с предишния кабинет ,сега реши да ни плаши с оставката си.Само ще го моля,преди да си подава оставката,да приеме тази на лицето Дянков,та ако ще протеже и на Господ да е.А ще е жалко да ни напуснете г-н Премиер,след като с такъв хъс поискахте властта.
Цитиране
 
 
0 #2 Недялко Шаллиев 2010-09-29 15:18
Госпожо Манолова, скоро прочетох, че се предвижда построяването на 3 нови затвора у нас. Като се понапълнят с подходящите им по-едрички (откъм грабене) хора, като им се и отнемат законно нелегално "усвоените" имущества, всеки ще разбере, че започва да се въдворява правен ред, а и доста пари ще се върнат в бюджета. Така не само здравеопазванет о ще се поправи. Но същевременно и корифеите като "един от 100-те най-... и подръжници" вече трябва да се измитат оттук.
Цитиране
 
 
+1 #1 blag009 2010-09-29 11:23
Тааа, по врема на СОЦА имаше една поговорка:
-Мама на тати без пари не дава та тиии...?
За мен госпожа БОРИСОВА, е наистина ЧЕСТЕН и ПОЧТЕН ЧОВЕК.
Стига ВИЕ г-жо Манолова МИ разрешите, мога да ВИ запозная с едно МОЕ писане до премиера Борисов, за "бисквитките на Блаже" и т.н.За близо ЧЕТИРИ год. като ФЕН(не заслепен) на Бат Бойко съм написал един куп МОИ виждания от ЧУВЕШКА гледна точка.
Основното МИ искане до премиера Борисов и министър Цветанов е :
-Премиера да не се прави на ШЕРИФ на Републиката!?!?!?
-Министър Цветанов да не се прави на ПРОФ.СЪЮЗЕН деятел на ПОЛИЦИЯТА с милицшионерски наклоности!?!?!?
Това, че няма отговор, СИ е отговор.
Кибик Блаже
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене