Стачкувайте! Министър-председателят обеща да си ходи!

"При стачка подавам оставка", каза премиерът пред Сашо Диков

Нощта на 28 срещу 29 септември е била бурна. Около полунощ министър-председателят Бойко Борисов, /който се върна тихо от Лондон, не се срещна с журналисти на ВИП-чакалнята на аерогарата – бел. Л. М./ прави изявление пред Агенция „Фокус”, че няма да се доплащат 20 на сто от лечението в болниците. Часове по-късно става ясно, че това е половината твърдения, а другата половина, Борисов е спестил. Над 2 милиона зрители го чуват от предаването на bTV „Тази сутрин”, в което гостува министър Анна-Мария Борисова...

Същата нощ, Борисов дава и едночасово интервю пред Сашо Диков, от Канал 3.

Интервюто бе комантирано с цитати в

 

Предлагам на читателите най-пълния комбиниран вариант от цитираните издания:

Из интервю, излъчено по телевизия Канал 3 във вторник, 28 септември 2010 г.

На въпрос на Диков възможно ли е, когато Борисов е бил главен секретар от 2001 до 2005 г., да не е бил уведомен за криминалното минало на Алексей Петров, премиерът каза:

"Не си разбрал правилно... Аз съм бил главен секретар... Агентурната дейност кой я ръководи? Министъра! Що не говорите за министъра?...Главният секретар е една чиновническа служба. Аз я направих да се счита за значима! ... В момента тече процес."

- Ако се докаже, че няма "Октопод” ще посъветваш ли нещо Цветанов?

Борисов: Нека да мине съдът да се произнесе, тогава ще коментираме...

"Алексей Петров е изключително добър каратист и спортист и на тази база е било нашето приятелство. Нито той знае какво правя аз, нито аз знам какво е правил в другия си живот... Нека мине съдът и тогава ще коментираме... Аз съм говорил с Йовчев и вътрешния министър. Те говорят, че всичко е доказано. Аз не мога да се намеся нито в едната, нито в другата посока. С този случай показахме, че няма чадър за никого...".

- Че те нещата отиват към огромно издънване...

Борисов: Не считам така. Аз съм говорил няколко пъти и с него, и с Йовчев (Цветлин Йовчев – председател на ДАНС - б.ред.) по тази тема, защото не ми е безразлична, много силно обществено внимание фокусира тази операция, те твърдят, че всичко, което имат е абсолютно доказано.

- Не смяташ ли за редно, ако се окаже, че няма „Октопод” и бъде оправдан Алексей Петров, Цветан Цветанов да си подаде оставката?

Борисов: Предполагам, че има и други теми, които интересуват, така че да минем на тях.

- Как ти се струва защо Цветан Цветанов три пъти му задава Валерия Велева въпроса кой е по-добър кандидат за президент – ти или Бойко Борисов и той не отговаря трите пъти?

Борисов: Защото това е партийно решение. Нито той може да го определи сам, нито който и да било. Когато дойде време за президентските избори ще се събере Изпълнителната комисия, ще преценим кой е най-добрият вариант.

- Той не смее да признае, че ти си по-добрият кандидат.

Борисов: Аз нямам никакво основание да считам, че той не ме е признал за ръководител свой.

- Така го коментират.

Борисов: Не сте го разбрали правилно.

- Напротив, то няма какво да се разбира.

Борисов: Лично аз му вярвам и не вярвам да си прави подобни планове, ако това имате предвид, нещо като кариера извън партията или извън нашите общи решения.

- Нормално ли е той да пътува по тоя начин? (с шефката на кабинета си като вицепремиер Ирина Велкова в Китай, Европа и на среща на випуска му от Ловешката езикова гимназия - бел.р.)

Борисов: С кой?

- С тази сътрудничка.

Борисов: Официално посещение в Китай на вицепремиер, води сътрудник с него. Какво е нередното на случая? Ако има нещо в подтекста на въпроса ти - никога не се бъркам в личните работи на хората. Имат си кой да им търси отговорност. Аз не нося, не търся отговорност за кой какво прави в личния си живот.

- Нима не разбираш, че този човек (Симеон Дянков – б. ред.) е воденичен камък, той е крайно неприемлива фигура, и като поведение… Човек, който говори неща като балансиран бюджет, а всичко се срутва, говори за излизане от кризата март месец – тотален смях, разминаване тотално. Какво още те кара, за да го държиш на тоя пост?

Борисов: Повърхностна е една такава оценка. Той генерира в себе си много отрицателна енергия поради простата причина, че липсата на финанси, липсата на пари в бюджета кара всички да го мразят, защото всеки министър или всеки кмет иска да получи пари, защото чрез парите строи улица, училища, детски градини и показва, че нещо върши. Когато няма пари, той почва да търси източника – кой е източникът, който не пуска парите – това е Дянков. Защо не ги пуска? Защото ето видяхте ЕС това, което взеха като решение, от догодина, който е над 3 на сто дефицит, горе-долу с толкова ще бъде наказан да внесе в бюджета на Брюксел или някакви подобни санкции ще има. Ако Дянков пусне над този процент, това означава всички ние да платим за тази грешка.

- Само че аз не говоря за това, а говоря за това, че той говори едно - ще правим балансиран бюджет, а след това бе актуализиран...

Борисов: Как да не се срути, като излязоха договори за стотици милиони, които не са обезпечени.

- Тези договори така и не сте ги показали още.

Борисов: Как не сме ги показали?! Как не сме ги показали?! Всички фирми, които искат сега пари и за които е предплатено авансово с 10 или 15 %, сега си искат остатъка.

Както беше и с "Кугърите", както беше и с фрегатите и всичко останало. Как не сме ги показали?! 300 милиона дадох за хеликоптери военни в тая криза. Защо не са ги платили като имаше излишъци? Защо като са си ги купували, не са си ги платили и да е приключено? Защо? Тези пари дойдоха при нас. Дянков ги плаща сега. Това, което са подписали предишните, го плащаме ние.

- ОК. Аз разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става...

Борисов: Един министър трябва да говори оптимистично. В противен случай всички пазари наблюдават това поведение, падат акциите на държавата (Държавата не емитира акции, а облигации - т.е. държавен дълг, и всъщност поскъпва обслужването му - бел.р.).

(...) Защо всички международни кредитни агенции и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система. ()

- ... Димитър Иванов от Лондон....

Борисов:Кой е този Димитър Иванов* (проф. Димитър Иванов от Лондон, бивш съветник на президента Георги Първанов - бел.р.)?

- Аз цитирам само.

Борисов: Като цитираш, какъв е той и какво казва?

- Казва, че кредитна агенция да ти даде висок кредитен рейтинг не е особен проблем и това е съобразно договора... Казвам ти той какво казва.

Борисов: Ти слагаш думата на Димитър Иванов, който като какъв го помниш? Какво е направил за държавата, за да го цитираме? Едно нещо, едно негово действие, което те кара, за да го цитираш него...?

- Кара ме, защото през декември или януари каза, че този бюджет е абсурден, че този бюджет няма как да няма актуализация....

Борисов: Какво е направил този човек за България и ти го знаеш, за да ...?

- Не мога да кажа за България, защото човекът работи в Лондон, дава акъл, специалист е по икономика....

Борисов: А другите, които той казва, че е лесно да ти дадат кредитен рейтинг, но не дават на никой друг, са "Стандард енд Пуърс", "Муудис" - това са най-големите агенции в света. Я да направим с тебе една кредитна рейтингова агенция, да ни признаят, ние да оценяваме правителствата и тогава да коментираме как ще ни дадат кредитен рейтинг.

Другата седмица ще се произнесе и МВФ, и Световната банка даде тази висока оценка. Или и Световната банка е никой според тебе? И то Зелик  (Робърт Зелик - президент на Групата на Световната банка - бел.р.) сега се изказа след председателя в ООН и генералният секретар, третият, който се изказа, беше шефът на Световната банка. След него - шефът на МВФ и вече нататък всички останали.

Значи и той дава такава оценка. Европейската комисия посочи силна политическа воля на правителството в доклада си, Департаментът на Съединените щати посочи това, руският премиер ми благодари за отличното взаимодействие, което имаме.

(...)

Опозицията

БСП: Не така моето момиче, тепърва ще те щипят

"Какъв голям мъж, а плаче. Не така моето момиче, тепърва има да те щипят”. Така депутатът от БСП Петър Курумбашев коментира признанието на Бойко Борисов, че си дава "здравето и нервите" за България и, ако някой стачкува, ще си подаде оставката.

"Вижте какво се случва в цяла Европа. Вчера имаше стачка в Словения. Днес има протест в Брюксел. Дали Барозу ще си подаде оставката? Днес има стачка на транспортните работници в Испания. Дали испанският премиер ще си подаде оставката? Какво да кажем за Папандреу? Има ли стачки в Гърция?", коментира Курумбашев.

Още

- Аз разбирам. Това, което не разбирам, е как един финансов министър говори, че едно ще стане, а коренно различно става…

Борисов: Един министър трябва да говори оптимистично. В противен случай всички пазари наблюдават това поведение, падат акциите на държавата. Защо всички международни кредитни агенции и европейски, и най-големите световни, вдигат рейтинга на България и посочват стабилната финансова система.

- Дянков е недоразумение в очите на немалко хора, включително и в моите, извинявай.

Борисов: Имаме различно мнение. Дянков има много други трески за дялане и, ако не си ги поправи, действително ще има проблем с мене. Относно финансовата дисциплина той се справя прекрасно. Треските, треските за дялане са му на друго място. Знам ги и той ги знае.

- Къде са?

Борисов: …. Надявам се.

Бил влюбен. Няма лошо.

Ние с тебе сме последните, които трябва да му даваме акъл в тая посока.

За АЕЦ "Белене":

Борисов: ... Кириенко (Сергей Кириенко - ръководител на държавната руска корпорация „Росатом" - б.ред.) е казал вчера в Китай, че сте се разбрали с тях и продължава строежът на „Белене"...

Разбира се, разбира се. Проблемът на "Белене" беше цената. Аз съм дал крайна цена, която, ако се съгласят, ще продължим. Мислят. Плюс европейски инвеститори - има "Белене". Най-вероятно тука до месец ще ги обявим. Нека първо те да дойдат.

- Т.е. проектът на "Белене" продължава, така ли?

Борисов: Разбира се. Това е европейски проект. Ние ще го направим европейски проект. Много е важно. Защото, ако не го направим, Турция прави четири реактора и след 20 години или 10 години ние ще купуваме ток от Турция. Защото 2020-та спират двата реактора - пети и шести, на "Козлодуй".

Така че аз правя нещо добро за държавата, не изпълнявам на някой друг. Нека да подберем думите. Изправени сме пред - 2020 г. изтичат пети и шести реактор на "Козлодуй" и България вече няма ядрена централа. Нали така? Ако направим първи и втори на "Белене", ще имаме два реактора и тогава ще удължим срока, защото руснаците само те имат право да удължат срока на реакторите, ще ни удължат срока на реакторите в "Козлодуй" и ще имаме толкова, колкото и Турция.

Така че нищо лошо не съм направил, а нещо добро правя. И освен това, искам от над 7 милиарда, колкото е централата в момента, да я сваля поне със 700-800 млн. евро.

- От вчерашното съобщение излиза, че все едно нещо сте се договорили скришом с руснаците, а пък не се казва на народа.

Борисов: Не сме се договорили скришом, като вие забравяте ли, че ние имаме подписан договор и сега септември месец трябва да платим първия реактор, за който сме предплатили 300 млн. евро. Той е действащ договор. Ако го прекратя, това означава те да ми кажат утре - ето ти двата реактора са ти готови, плати си ги, мойто момче, по 1 милиард и си заминавай. И си ги дръж, където искаш.

С една дума, аз съм свършил много добра работа за държавата. И строим "Белене", ако се съгласят на цената, която искаме, плюс европейски инвеститор...

За здравеопазването, избирателния закон...

- Питам те – Анна-Мария Борисова, сигурно е прекрасен специалист, нямам представа, но като управленец, като министър толкова й е карикатурно поведението, че няма накъде! Наистина ли не смяташ, че тази жена ти е тотален кадрови провал?

Борисов: В здравеопазването може да се направи много точна аналогия с националния отбор по футбол – 20 години е такъв батак. Значи там, във всяка една дейност, просто са се организирали, да не използвам по-тежка дума, щото ще обидим много лекари сигурно, но всеки си е намерил начин да си изкарва по някакъв начин пари. Едни през клинични пътеки, други през дейност, едни през лекарства, други през консумативи, трети надписват през ремонти… Но цялата система си е като напаснала.

- Ясно, но Борисова не е човек, според мен, който може да направи нещо в цялата тази система.

Борисов: Първо взех Нанев. Лекарският съюз, всички лекари го бяха избрали за председател. Провали се. След това избрахме една от най-титулованите професори в бранша, доказан специалист. Не сме го извадили отвън. Само че, когато сега се реже и се въвежда ред, цялата система се съпротивлява. Тя не й е хубаво. Забележи наглостта – до днеска ние сме дали над 1 милиард и 800 милиона лева за здравеопазване за тази година. И излизат доктори и казват – ми нямаме пари да ядеме, не лекуваме, не правиме. За милиард и 800 милиона! Задавам въпроса – като са давали всичките тези години наред, назад се връщам, нашата нация защо е най-болна, ако са лекували предишната година.

- Слушах я Борисова какви глупости говори за някакъв дядо Димитър по бТВ…

Борисов: Има срок. Трябва да се справи с него.

- Днес във вестниците излиза някаква секретна стратегия, приета от министерството, за 20 процента доплащане от хората, което ми се струва безумие.

Борисов: Аз всеки път съм давал пример – когато отиде човек да му сменят гумите в сервиза, колко пари дава. А когато отидеш да ти сменят апендицита, колко пари даваш? Кое е по-ценно, за да е толкова пъти по-скъпо да ти оправят двигателя на колата или да ти направят преглед. И ако не се справи Борисова, ще сложа друг, но накрая ще успеем.

- Очевадни пропуски и гафове, а не ги признаваш.

Борисов: Как да го призная, като не е вярно. Избирателният кодекс трябва да мине през много нива, за да могат всички да си дадат мнението. (…) За да ми се упражняват после на гърба, че съм допуснал грешка ли? Ами ще го огледат хубаво.

- Нарекоха Искра Фидосова Лобистка Фидосова…

Борисов: Кой я е нарекъл, бе, Сашо? Вие забравихте, че през всичките тези години, които минаха, бяха лобистки закони, то минаха заменки на земи, на курорти, на терени, на планини, на чудеса станаха в тоя парламент. Тука моите направиха три грешки, на същия ден ги спрях, нито едно последствие от това няма и вие говорите сега – Лобистка Фидосова. Кое е лобирала?

- Ама Цецка очевидно не става за тази работа, ти и това не искаш да признаеш, а това ще генерира скандали и проблеми в парламента и твойта група.

Борисов: Това са хората, с тях работя. Хората, които искат да ти вкарат думите "лобистки” в устата, са точно хората, които си направиха толкова лобистки закони, така си ги направиха, та сега искат техните вини да дойдат на нас.

Диков пита защо е различен аршинът на властта по отношение на бизнесмените - най-големите алкохолни босове - в чиито складове преди това бяха намерени фалшиви бандероли, бяха извикани от Борисов в кабинета му, а Дамбовците например полицията ги просна на земята, а после се оказва, че няма доказателства срещу тях.

Борисов обяснява: "Говорим за различни хора и бизнеси". Той заяви, че и алкохолните босове щели да бъдат проснати, ако са били в складовете при нахлуването на полицията. Но тъй като не са били там, това не се случило. Той не успя да обясни защо ги кани в Министерски съвет. "Казах им - хвана ли ви втори път, директно ще ви взема лиценза".

- Беше обещал, че, ако намалиш газта, ще си пишеш 6 за управлението.

Борисов: Намалих ли я?

- Един процент.

Борисов: Ама я намалих, не я вдигнах.

- Наистина ли си пишеш 6? Не се ли усещаш като самохвалко, който … Българинът не обича хората, които сами се хвалят. Не се ли усещаш като един такъв, който сам си дава такива високи оценки?

Борисов: Ами да оставя на "Овергаз”, на "Газпром” да ми дават оценка, така ли? Ти считаш, че във вестник "Сега” и "Овергаз” посредника, трябва да приема нея, а това, че съм успял да предоговоря да падне с 1 или 2 на сто цената на газа, давай да го прескачаме. С кое съм самохвалко? Факт ли е, че падна цената на газа. Факт е.

На въпрос на Диков вярно ли е, че при преговорите за природния газ през юли в резиденция Евксиноград е чел публикации от в. "Сега" на руските представители, Борисов отвърна: "На "Газпром" обясних, че тяхното дружество "Овергаз" издава вестник. Нещо против? И че чрез медиите се оказва натиск срещу мен - да си го знаят."

"Не ти ли е полезен този натиск?", попита Диков.

"Аз свалих цената на газта! Да оставя "Газпром" ли да ми дава оценка!?"

Следва кратък спор между двамата дали е свалил цената на природния газ и с колко. Борисов говореше ту за 30 на сто, ту за 1 на сто, докато Диков не се съгласи накрая, че все пак е свалена.

- Даваш ли си сметка какво огромно напрежение се е натрупало в обществото?

Борисов: А в мене? В мене не се ли е натрупало? В мене не се ли е натрупало напрежение?! Ти знаеш ли, че преговорите за газта бяха изключително трудни? В три часа през нощта аз ги изгоних! Кой ще ми плати това здраве?! Не да ме наричаш самохвалко!

- Лекарите да хвърлят бутилка по твоя Влади Горанов, зам.-министър. Нали разбираш за какво става дума?

Борисов: Бих хвърлил не шише, а един бидон върху лекарите, които източват здравната каса... А лекари, които са направили за 500 хиляди ремонт, който е от 10 хиляди? Това са факти. И в мен има напрежение, защото полагам огромни усилия да изкарам държавата от кризата. И го правя.

Намалих ли цената на газа? (…) За българина може да е самохвалко, за мен това бяха изключително трудни преговори. В 3 часа през нощта аз ги изгоних. В 3 през нощта. Кой ще ми плати това здраве, щом така ми говориш? Кой ще ми плати това здраве?

- Затова си на този пост.

Борисов: Ами и затова съм го свършил. И като съм свършил, искам да се каже "Свършено е”. Не да ме наричат самохвалко, защото не съм. Защото съм си го изработил това. Не ми е дадено даром. (…) Аз съм изпълнил всички ангажименти, които съм обещал. Там, където има проблеми, в здравеопазването специално, догодина в социалната сфера на Младенов му даваме всичко, което иска. Здравеопазването е единственият трън в петата ни. Единственото ми тежко место, където буксуваме и за съжаление най-болезнено и не се справяме.

- Имам чувството, че в някои неща не можеш реално да преценяваш.

Борисов: Кои реални неща? Кои?

- Борбата с престъпността, веднага ти казвам -балони...

Борисов: Най-успешното нещо на правителството е борбата с престъпността.

- На 15-ти започват стачки...

Борисов: Ако хората считат, че не сме за това управление, за този пост, да правят стачка, давам си оставката, идва Станишев, идва Доган и ви дооправя. Въобще не искам дори да убеждавам някого в противното. Направихме така, че за първи път Европейската комисия да ни оцени. Направихме така, че много от нещата тръгнаха, направихме така и съм гарантирал 2012 г. магистрали, метро… Щом не ви харесва, викате си Станишев, Доган и си ви дооправят. Толкова.

- Не разбрах, при една стачка…

Борисов: Полагам огромни усилия, повече от това не мога. Толкоз мога.

Щом не ме харесвате. Искате друг, изберете си друг. Аз толкова много. Давам си здравето и нервите. От сутрин до вечер. Толкова много. Намерете, който може повече. 20 години карате по магистрали, играете в спортни зали, возите се на метро, всичко ви е О.К. Аз това мога, това ще направя, докато ме търпите. После си избирате някой да ви отвлича, да ви язди и да викате, че е успешна борбата с престъпността. Ваша работа. За тебе съм самохвалко, за мене съм вече един истински преуморен човек, вследствие на изключително много ангажименти и работа. Ако се оценява. Като не се оценява, на изборите хората определят кой да управлява и си избират кой да ги управлява. Аз мисля, че си изпълнявам ангажимента.

В първи клас ни четяха приказкаи след това питаха: Какъв е изводът?

Сега случаят е подобен. Какъв е изводът от това нощно признание на министър-председателя:

Някой, накъде, по едно време му е дал да разбере, че май мандатът му няма да е пълен! Той си знае кой, кога, къде и по каква причина.

А за нас остава призивът: Стачкувайте! Премиерът обеща да си ходи!

Не че има кой да поеме властта след финансово-икономическия разгром!

-------------------------------------------------------------------------------------

* Проф. Димитър Иванов – специалист по макроикономика, д-р на икономическите науки, бивш съветник на президента Първанов, работи в Лондон, консултант на международни банки и организации, международен съветник по линия на UNIDO на редица правителства, активен общественик и преподавател във висши учебни заведения в България и по света.

Специализирал е международна икономика и стратегическо управление в Института за Политически Науки в Париж, във Вашингтон, в Москва. Преподавал международен бизнес и финанси в школите на университетите в Уоруик и Шефийлд, както и в Института за Директори във Великобритания.

Автор на книги и стотици статии, международни доклади. Работи като висш стратегически консултант на ръководствата на някои от големите световни банки опериращи в Централна и Източна Европа. От януари 2002 г. до март 2007 е икономически съветник на Президента Георги Първанов.

Член е на Академията по международен бизнес в САЩ, на Обществото по стратегическо планиране на Великобритания, на Кралското икономическо дружество и на Европейската икономическа асоциация. “Doctor Honoris Causa” на ВСА “Димитър А. Ценов” в Свищов. Учредител и зам. -председател на БАНИ. Учредител и председател на Гражданско сдружение „Глас”.

Бел. Л. М.: Има и едно друго определение за проф. Иванов: той е патриот, каквито са малцина от днешните управници.

 

Коментари 

 
0 #2 Звезделина Милева 2010-10-02 17:49
За съжаление Премиерът няма и понятие от приоритети.Ако не може да създаде условия за просперитет на икономиката и няма достатъчно пари,то поне трябва да реши кое е по-важно-здрав и нахранен народ или магистрали и метро.Да не говорим,че твърдеше,че предишното правителство му пречи да се изгради завод за отпадъци в София.Е,сега той е Премиер-къде е заводът за отпадъци г- Борисов?!!
Цитиране
 
 
+2 #1 Полковника 2010-09-29 22:10
Ако Борисов 4 години,докато е бил гл.секретар на МВР е смятал,че тази длъжност е чиновническа,зн ачи той не став и за обикновен постови милиционер.
Всички в МВР знаят,че министърът е политическата фигура в министерството, а главният секретар,е оперативният ръководител,кой то ежедневно ръководи агентурната и оперативната дейност,което означава,че изслушва доклади,чете справки,взима управленски решения по тях,подписва предложения за следене,подслуш ване,вербовки и какво ли още не.
Така,че отговорът на Борисов на въпроса,дали е запознат с криминалното минало на А.-Петров е тъпа,елементарн а лъжа!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене