Премиерът ни пак започна със заплахите, че без него няма живот!

Ден-два бяха необходими, за да се върне логореята на министър-председателя Бойко Борисов. Не стига, че ни управлявал, не стига, че се скъсвал от работа, не стига, че си „жертвал” кметския пост, за да ни спаси, да не пропаднем като Гърция и Румъния, не стига, че нямал миг покой, ами и вот му спретвали от бившата Тройна коалиция! Тези, които били за затвора! И а-ха, всеки момент ще се окажат там!

Борисова сгрешила, но той й благодари като си подаде оставката. Независимо, че след като й благодари, Агенция „Фокус” написа, че министърът на здравеопазването си отива за „несправяне със служебните задължения”! Което си е дисциплинарно отстраняване от поста!

bTV – централна емисия новини от 29 септември 2010 г.

Анна-Мария Борисова си отива след идеята за доплащане и боксуване на реформата в болниците.

Мистерията за тази оставка бе разбулена, но всъщност се показа тази част от истината, която правителството на ГЕРБ поиска да се види.

Тя ли си подаде оставката или това бе решение на премиера?

В началото, след правителственото заседание, Анна-Мария Борисова слезе при журналистите да дава пресконференция и да защити своите идеи за здравна реформа, изложени сутринта на същия 29 септември в разговор по bTV.
След това се качва при премиера Бойко Борисов и докато пресконференцията продължава – журналистите научават, че Борисова вече не е министър!

На пресконференцията Борисова открито обвини финансовото министерство, че досега е трябвало да бъдат готови с разчета колко струва всяка клинична пътека, но още не са готови с тази задача.

- Може би през следващия месец господин Дянков, ще стигне ли месец? – попита Борисова министъра на финансите на който въпрос той процеди едно гневно „да”.

Точно заради това забавяне коментира професор Борисова било рано да се обсъжда идеята за доплащане. Борисова обясни, че с премиера Борисов са обсъдили, че твърде рано тази Концепция се е появила на сайта на Министерство на здравеопазването и смело заяви:

- Аз ще поема отговорност!

До този момент Борисова призна, че не е ставало дума за оставката й и че не знае как ГЕРБ гледа на бъдещето й на поста.

- Не знам, не съм питала, но моята оставка, както и на всеки министър е винаги в джоба му. И тъй като нямам джоб – тя е в папката ми.

30 минути по-късно, след като тя вече не беше в залата, думата взе пресаташето на правителството и под погледа на министър Дянков, /ресорен за здравеопазването – бел. Л. М./ съобщи новината. Мотиви за оставката й не бяха огласени.

След това започнаха да се появяват една след друга изненадите около това уволнение, и това е точната дума, защото в крайна сметка премиерът, под силното, но мълчаливо въздействие на вицепремиера Дянков – обявяваше все нови и нови подробности като причина да приеме оставката на здравния министър Борисова.

Дотук твърдо може да се заключи, че Дянков уволни Борисова и си послужи за това уволнение с премиера! Виновният за хала на здравеопазването, министър Дянков си отмъсти на проф. Борисова за това, че си позволи да каже на висок глас, кой бави реформата;

По bTV премиерът Борисов даде интервю, част от което бе излъчено в централната емисия новини, а цялото в сутрешния блок. Публикувам интеврюто без въпросите, като оставям думата само на премиера:

- Това е една тема, здравеопазването, която 20 години стои на дневен ред и така се поинтересувах – всички правителства по няколко пъти сменят здравния министър, което практичедски означава, че батакът в здравеопазването е такъв, че трудно някой може да се оправи. Но така или иначе, за да продължат реформите – министърът трябва да има обществено доверие. С вчерашното прибързано, несъгласувано с мене, с парламентарната група – пускане в медийното пространство за 20-те процента доплащане, повтарям,  без да се потърси за такова тежко решение, то може и правилно да е,  може би е правилно, за дисциплиниране на системата, това трябваше да стане с цялата политическа воля и подкрепа на правителството – това не беше направено. Преди седмица излезе на сайта им информация, която не би трябвало да излиза, свързана с една компания – да не я повтарям... При това положение, най-правилно, за да продължиме докрай реформата, а ние ще продължиме, а-а-а-а приех оставката на министър Борисова.

Професор не се става лесно, особено в такава сфера, трябват много качества, и госпожа Борисова има всичките тези качества, и сама беше оценила, че когато и партията вече няма доверие в нея, трудно може тези реформи да ги прокара през парламента. Дойде при мен и ме попита за моето мнение. Аз й казах, че е правилно да си подаде оставката.– И тя си я носеше, така че за една минута свършихме тази работа. Благодаря за това, че постъпи така и даде възможност да не губиме повече време...

... Значи в момента карат хората да доплащат и то не сега, от десетилетия. Едни носят кокошки, други яйца, трети вино, трети баница, четвърти и какво ли не. Със социален фонд, който да регулира този процес би могло да стане. Но това трябва, повтарям,  новия министър да го провокира на кръгли маси, с Лекарския съюз, със съсловните организации и ако се получи максимално добър вариант – това да се случи – тогава вече това да се вкарва в парламента, на Министерски съвет, да мине през това обсъждане – една дълга процедура, която едва ли ще стане за месец, два или три. Така че това се прави, но с подготовка на общественото мнение, за едно правилно решение...

Имам кандидат, утре ще го обявя, Така че нека да й благодарем, и тя се бори жената много мъжки, за да го постигне това, Но цялата им система в здравеопазването, толкова години се е напаснала, и, нека не обиждаме съсловието, но мисля, че пациента не им е на първо място.

За БСП и вота

-...Тези които причиниха всичко това в здравеопазването?! Тези далавераджии, да искат вот на нашето правителство, които правиме всичко възможно да им оправиме батака. Това не само че е цинично, но ако приемеме, че им издържи вота, и трябва да дойдат на власт те, ами нали половината министри са им следствени, със се премиера им... От затвора ли ще ни управляват после? А, да си натискат, да не казвам какво да ни оставят да довършиме работата, да не бъдеме по-строги с тях в изказванията!... Те довлекоха всичко това в държавата! Какъв цинизъм – вот! На кои? Гайдарски ли, Желев ли, кои искат вота? Така че, пожелавам им успех на вота, ако има такъв, но като една приказка – „Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Да не им дам властта и да видим тогава какво ще я правят!

За интервюто със Сашо Диков:

-        На въпрос: „Ако започнат стачки, протести, аз му казах, „Ами тогава, ще подам оставка и да си изберат когото искат!”

Още за БСП

-... защото знаят, че при тях спряха еврофондовете, при тях докладите от Европейския съюз бяха съсипващи, на половината от тях не им даваха визи да заминат в чужбина! Тези ли хора ще говорят за оставки? Ми ако сега ние се дръпнеме, защото аз можеше още да съм си кмет! Не забравяйте, поех цялата тази отговорност от държавата, за да избегнете кризата в Гърция! И това, което става в Румъния и в останалите държави... И България в момента е държавата с най-ниските данъци, държавата, която уважаваме!

*        *        *

Същата сутрин, в друга телевизия, Нова, премиерът се включи на живо, като много от фразите и твърденията му се повтаряха, като в операта, а други факти се поднесоха удобно, независимо, че в едно се смесиха здравеопазване, пътища, евростат, поръчкови убийства и прочие, и прочие до козирката повтаряни неща:

30 септември 2010, Нова телевизия, "Здравей, България"

Версията за оставката и Бойко Борисов, министър-председател

Водещ: Би трябвало да имаме вече пряка телефонна връзка с господин Борисов. Добър ден.

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Предполагам, че сте наясно с нещата, които днес са изписани по всички вестници и коментарите за тази смяна. Аз само да ви попитам, имаше ли момент от вчера до днес, като разсъждавахте хладнокръвно, да сте съжалил, че приехте оставката на госпожа Борисова?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: Смятате, че това е правилно действие?

Бойко Борисов: Има основно правило – след като загубиш подкрепа, след като не можеш да проведеш реформите с подкрепата, която ти е необходима от парламента, кабинета и обществото не на последно място, това е най-правилното решение. Няма смисъл да се чака месеци наред, както беше в предишния кабинет или в по-предишния и след това да се взимат решения под натиск.

Водещ: Този проект, който беше публикуван дори малко изненадващо за вас. Това ли беше основната причина, заради която снехте доверието от госпожа Борисова, или имаше и други причини?

Бойко Борисов: Преди десетина дена, знаете, на сайта на Министерство на здравеопазването излезе обявяването, че ще се прави конкурс на бланка на една фирма. Аз тук няма да се обяснявам пред обществото дали няма лобизъм, дали няма конфликт на интереси. Не можем да обявим 20% доплащане, след като първо не сме питали хората, не сме питали бранша, не сме направили необходимите изчисления. И повтарям, и да е правилно това решение, защото много от специалистите са убедени, че трябва да има доплащане, то първо ние трябва да го решим в кабинета, да го решим в парламента и тогава аргументирано да го представим на хората. Не могат да го прочетат от сайта на министерството и всички ние да го научим оттам.

Водещ: Госпожа Борисова каза, че това е поискано от началника на вашия кабинет, от госпожа Румяна Бъчварова.

Бойко Борисов: Разбира се. Да поискам да прочета какво мислят и защо трябва да се направи е едно, да го сложиш на сайта на министерството, че това вече е факт и че така ще стане, е друго. Това са много различни неща.

Водещ: Какво предстои оттук нататък? Готов ли сте с новата кандидатура?

Бойко Борисов: 20 години в българското здравеопазване няма реформи. Всички правителства досега сменят по няколко министри и аз за да не излезе, че госпожа Борисова не е свършила нищо, напротив, професор Борисова положи максимални усилия и в една система, която тотално е скапана през годините, една система, която е направена да се източват болниците и всички хора го знаят, една система, която е направила българите да са най-болни, защото нито има профилактика като хората, нито има лечение като хората. Всички ние сме били в болница и знаем, една система, която досега чрез доплащане под масата съществува, защото всички ние като отидем в болницата или ни пращат после в частния си кабинет, или ни насочват към лекарства, които да се купят, или към консумативи, или каквото и да е. И всеки опит това да се реформира – и чрез електронната здравна карта, която ще стане от 1 януари, и с всички опити да дисциплинираме системата среща неуспех. Едни правят от ремонти, други от пациенти.

Водещ: Дали смяната на един министър ще оправи всичко това, за което говорите?

Бойко Борисов: Не, няма да го оправи всичко това, за което говорим, защото не се оправя подобна система, такива наслагвания през толкова години. Тя ако е била лесно да се оправи, да е оправена от много хора. Така че усилията ни ще продължат и аз се надявам да се увенчаят с успех накрая.

Водещ: Понеже вчера казахте, че днес ще обявите името, готов ли сте с него?

Бойко Борисов: Да, разбира се.

Водещ: Ще ни го кажете ли?

Бойко Борисов: Не.

Водещ: А кога ще го кажете, днес по-късно през деня ли?

Бойко Борисов: Когато и както трябва да се съобщи, така ще бъде съобщено.

Водещ: Добре. От друга страна вашите политически опоненти по някакъв начин ви обвиняват, че това е бил просто един неизбежен ход заради всички атаки, които бяха отправени към вас от страна на БСП, ДПС, от страна дори на Синята коалиция, от страна и на Лекарския съюз.

Бойко Борисов: Извинете, кои са тези хора? Кои са тези опоненти? Опонент е някой, който може или е свършил нещо в тази дейност.

Водещ: Това са политическите сили в парламента все пак.

Бойко Борисов: Това са политически сили с по 5-6 или 10 депутата. Политически сили, които тотално са се провалили по време на тяхното управление. Нека си спомним Желев, нека си спомним Гайдарски, нека си спомним всички тези, които бяха през годините.

Водещ: Тоест тази смяна не е направена под натиск?

Бойко Борисов: Политически сили, които тотално са се провалили и нищо не са направили през годините, а директно са задълбочили кризата там. Те сега нямат право – нито морално, нито каквото и да било, да се обаждат. А с Лекарския съюз и вчера съм се срещал. Аз се чувам и срещам с тях почти всеки ден.

Водещ: Само да ви питам. Понеже казахте, че няма да кажете името. Но нещо важно има, свързано с това какъв точно ще бъде бъдещият министър на здравеопазването? Ще бъде ли лекар, ще бъде ли мениджър, ще бъде ли финансист? Какъв е горе-долу по професия?

Бойко Борисов: Имате ли други въпроси, че сме в съвещание в момента.

Водещ: Не искате нищо да кажете по въпроса.

Бойко Борисов: И ни предстои да открием на Евростат среща в София.

Водещ: Добре, последно само да ви питам за това, че в крайна сметка вие казахте, че ако продължат лекарските протести и ако излязат те на стачка, сте готов да си подадете оставката. А пък лекарите казаха, че тази смяна на госпожа Анна-Мария Борисова не ги удовлетворява и те са готови да продължат със своите протести. Как смятате, че ще се развият нещата?

Бойко Борисов: Тяхна работа. Виждате, че цяла Европа е на улицата, протестира, много държави фалират. Ние това, което поехме като обещание, го правим. България е държавата, която и в новия бюджет е с най-ниските данъци в Европейския съюз, най-ниските данъци и то за крайния потребител. Държавата, която не пипна пенсиите и заплатите; държавата, която отпуснахме и тръгнаха еврофондовете, които тотално бяха спрени при предишното правителство; държава, която за една година за първи път получи доклад от Европейския съюз за силна политическа воля за справяне с корупцията – прекратихме отвличанията, прекратихме магистралните грабежи, едно поръчково убийство разкрито. Ако искат и лекарите да се върнат тези, които доказаха, че не могат и докараха държавата до това състояние, и ни залеят такива протести – това казах – и хората не искат ние да ги управляваме по този начин с тези успехи. Разбира се, сега в събота ще пусна „Марица” магистралата 34 километра, на „Люлин” се работи денонощно, догодина на 1 юни ще има за 20 000 души спортна зала в София; юни месец 2012 ще ходят на море по магистрала „Тракия”, сега в събота ще минат по 30-40 км. вече чакъл по трасето на „Тракия”. Ако това искат, разбира се, готов съм да го правя и го правя със сърце и душа. И се опитвам да реагирам в помощ на обществото. Ако това не се харесва, насила никой не иска да стои.

Водещ: Ясно. Последно само да ви питам, понеже господин Мартин Димитров преди малко даде една идея, дали тя ви харесва – да има по-дълго обсъждане на кандидатурата за нов здравен министър, включително да се направи нещо като конкурс, да има две-три имена и да се обсъди кое е най-подходящото от тях. Как реагирате на такава идея?

Бойко Борисов: Ние това сме го направили от вчера до днес, когато госпожа Борисова назначихме за министър, пак имаше няколко имена. Вчера съм разговарял и с различни съсловия. Така че днес до обяд ще имам решението и мнението и на колегите от правителството и съответно от здравната комисия на парламента.

Водещ: Тоест вие смятате, че за един ден е напълно достатъчно да се намери най-подходящата кандидатура?

Бойко Борисов: Естествено, че е достатъчен.

Водещ: Добре. Много ви благодаря за това включване, господин Борисов. Надявам се, че нашите зрители разбраха всичко, което ги е интересувало до този момент. Ще чакаме с интерес днешния ден, за да научим името на новия здравен министър.

От всичко казано и прочетено дотук става ясно, че:

Докато болници и лекари чакат парите си за вече свършена работа от месеци, във властта спорят дали партията ГЕРБ трябва да решава за реформата, или министърът на здравеопазването. Ами хайде, решете, де! Че не останаха болници, не останаха лекари и медици, не останаха и лекарства!

Лекарският съюз сезира Прокуратурата за изчезнали над 300 милиона от Здравната каса! Не трябваше ли докато се установи къде са парите – д-р Нели Нешева да се прибере в къщи, за да повлияе на проверката и не бъде извършено друго „изчезване” на милиони!

Що се отнася до премиера Бойко Борисов, имам молба: нека не забравя, че той е на този пост заради изборите и получава пари и власт от нас, тези на които говори назидателно, опитва да дисциплинира и заплашва с оттегляне от властта!

И не ние от него – а той от нас – ако се сеща какво му казвам!

 

 

Коментари 

 
+2 #1 Недялко Шаллиев 2010-09-30 13:41
Госпожо Манолова, има два подходящи (според мен) афоризма по темата - "Липсата на мисъл убива. Другите!" и "Някои големи думи са толкова кухи, че в тях можеш да затвориш цели народи." НО успехът на опитите за манипулация (каквото е заиграването със заплахата-оставка) зависи от умността на съответната аудитория.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене