За „растежа” на икономиката с 0,5 % и какви ги върши Симеон Дянков с държавата ни

Българската икономика е отбелязала растеж от 0.5% през второто тримесечие спрямо първото, показвали актуализирани данни на Националния статистически институт. Технически това би трябвало да означава, че страната е излязла от рецесията, която започна в началото на миналата година. На годишна база обаче е налице спад от 1.4%. "За всички български граждани, както и за управляващите, тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил", заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум на статистическите служби в София, на който бяха изнесени и данните.

Според скромното мнение на редица доказани експерти и икономисти, чиито професионализъм „Хроники” цени и потърси, - единственият растеж в държавата би могло да бъде надигането на тревата от гроба, в който финансите и икономиката на България бяха запратени с лека ръка от един самообявил се за финансов експерт и господин Всичкомога. Този „експерти” ние редовите българи, който имаме злата участ да ни е министър на финансите и вицепремиер!

Днес на 1 октомври, последният ден от седмицата на правителството, научихме, че отговорът на въпроса на депутата Петър Курумбашев какво е правил министърът на финансите в Китай, придружаван от Ирина Велкова, след дълго отлагане от председателя на Народното събрание Цецка Цачева най-после е бил даден – писмено! Дано Курумбашев го огласи, все пак става дума за служебна информация все пак и действията на един министър, който си живее живота с парите на данъкоплатците, като обикаля Пекин, Тянжин и Шанхай, придружен от официалната си едночленна делегация, както писа сайтът Bulgaria news в свое нарочно разследване.

Господин премиер – миналата година, ние Вас, сега затова Вие нас!

Това е мотото, под което напоследък „Хроники” анализира „подвизите” на членове на кабинета. Още повече, че става дума за пари на данъкоплатци, а не за лични пари на министри! И тъй като данните и фактите, изнесени от Bulgaria news звучат убедително, то предлагам на вниманието на читателите по-съществените от тях, тъй като са скандални и заформиха лют спор и скандал в парламента кой кой е, кой какъв е и като какъв харчи пари и не отговаря на депутатски питания!

Както Bulgaria News първи писа, народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев... депозира на 20 септември в канцеларията на парламента актуален въпрос към министър-председателя Бойко Борисов „относно: посещение на българска делегация в Китай, 12-15 септември 2010 г.". В него се пита какъв характер е имало пътуването на българския финансов министър в Китай - официално или неофициално, кои и в какво качество са били придружаващите го лица, каква сума е изразходвана за посещението. На следващия ден парламентарната шефка Цецка Цачева връща актуалния въпрос с мотива, че той не отговаря на чл.82, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание /подчертаванията са на „Хроники”/.

Въпросният член предполага следното: „... народните представители отправят до министър-председателя, заместник-министър председател или до министър въпроси от актуален характер, които представляват обществен интерес и са в техния ресор на управление или засягат дейността на възглавяваната от тях администрация. Алинея 2. гласи: „Към министър-председателя се отправят въпроси, които се отнасят до дейността на правителството".

Според Цецка Цачева служебната командировка на вицепремиера на България, по време на която той официално представя страната ни, не „се отнася до дейността на правителството".

В новия актуален въпрос на народния представител Петър Курумбашев, с който Bulgaria News разполага, се уточнява следното: „Моля, г-н Дянков, да отговорите какъв характер е имало пътуването Ви до Китай (официално или неофициално), какви срещи сте провели, кои са били придружаващите ви лица и в какво качество? Каква е сумата, изразходвана за това посещение?"

Както Bulgaria News първи писа, вицепремиерът Симеон Дянков пътува в командировка до Китай от 12 до 15 септември в компанията на своя началник-кабинет в качеството му на вицепремиер, Ирина Велкова, доскоро недипломирана студентка по право. Официална информация за това пътуване не се появи никъде - нито в сайта на Министерски съвет, нито в сайта на Министерството на финансите. Служител на финансовото ведомство обясни пред репортер на Bulgaria News, че Симеон Дянков се е срещал с премиера и с финансовия министър на Китай. Потвърждение на това твърдение в китайските медии не беше открито.

В края на деня в сряда станало ясно, че Цецка Цачева е върнала и втория актуален въпрос на Петър Курумбашев...

... В писмото му, с което Bulgaria News разполага, се казва:

Относно: посещение на българска делегация в Китай, 12 - 15 септември 2010 г.:

"Уважаеми, г-н министър председател,

Според официални информационни източници, в средата на септември вицепремиерът и министър на финансите г-н С. Дянков е присъствал на Световния икономически форум в Тянжан, Китай. Не се споменава за придружаващи от българска страна високопоставени държавни лица, които да са взели участие в планираните срещи на г-н Дянков. Моля, господин министър-председател, да отговорите какъв характер е имало пътуването на българския министър на финансите в Китай - официално или неофициално, и кои и в какво качество са били придружаващите го лица? Каква е сумата, изразходвана за това посещение?"

Светкавично Цецка Цачева отговаря:

"Уважаеми г-н Курумбашев,

Вашият въпрос не отговаря на изискванията на чл. 82, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съгласно което "към министър-председателя се отправят въпроси, които се отнасят до дейността на правителството.

Предвид на това, и на основание чл.94, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, връщам въпроса Ви, поради несъответствие с този правилник".

От кога Симеон Дянков не е член на правителството? Нима сме пропуснали тази добра новина?! Пита сайтът Bulgaria News.

Симеон Дянков да си в България!

Живее си живота чак дотам, че да не знаем плаща ли данък смет, или разноските по настаняването и обитаването му в Бояна са от нашия джоб!

ГЕРБ работел в прозрачност, ами като работи в прозрачност, защо досега Дянков не публикува фактурите за платен наем, ток, парно, вода,, данък смет и прочие разноски? Срамно ли е за него да се изправи пред опонентите си и да даде отчет на всички въпроси и писания в пресата? Или може би се взема за по-висш разум от редовите български граждани?

Въпросната Ирина Велкова, придружителката напоследък на Дянков у нас и в чужбина, която някои медии наричат началник на кабинета на министъра, а всъщност началникът е друг – даже не присъства с името, биографията, образованието и досегашния си трудов стаж в сайта. Да не би да й липсват? Или ги компенсира с членството си в младежкия ГЕРБ?

Да не би Симеон Дянков да е взел „под крилото си” членовете на младежкия ГЕРБ като ги разхожда у нас и в чужбина, съдейства им в пазаруването и прочие, пък ние да не знаем и всуе да се съмняваме в този човек, който според министър-председателя е чист на като кристал?

А всички знаем, че той, министър-председателят е готов да работи с „душа и сърце”, и каза в последното си интервю по Нова телевизия: „И се опитвам да реагирам в помощ на обществото. Ако това не се харесва, насила никой не иска да стои.”

Но той остава, стои и ще стои, с всички сили – не „насила”...

И продължава в същото интервю:

Бойко Борисов: Извинете, кои са тези хора? Кои са тези опоненти? Опонент е някой, който може или е свършил нещо в тази дейност.

Водещ: Това са политическите сили в парламента все пак.

Бойко Борисов: Това са политически сили с по 5-6 или 10 депутата. Политически сили, които тотално са се провалили по време на тяхното управление...”

А вечерта на предишния ден, в Централната емисия „новини” на bTV е сказал по адрес на опонентите си:

--...Тези които причиниха всичко това в здравеопазването?! Тези далавераджии, да искат вот на нашето правителство, които правиме всичко възможно да им оправиме батака. Това не само че е цинично, но ако приемеме, че им издържи вота, и трябва да дойдат на власт те, ами нали половината министри са им следствени, със се премиера им... От затвора ли ще ни управляват после? А, да си натискат, да не казвам какво да ни оставят да довършиме работата, да не бъдеме по-строги с тях в изказванията!... Те довлекоха всичко това в държавата! Какъв цинизъм – вот! На кои? Гайдарски ли, Желев ли, кои искат вота? Така че, пожелавам им успех на вота, ако има такъв, но като една приказка – „Не пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Да не им дам властта и да видим тогава какво ще я правят!

... защото знаят, че при тях спряха еврофондовете, при тях докладите от Европейския съюз бяха съсипващи, на половината от тях не им даваха визи да заминат в чужбина! Тези ли хора ще говорят за оставки? Ми ако сега ние се дръпнеме, защото аз можеше още да съм си кмет! Не забравяйте, поех цялата тази отговорност от държавата, за да избегнете кризата в Гърция! И това, което става в Румъния и в останалите държави... И България в момента е държавата с най-ниските данъци, държавата, която уважаваме!

Извод: не опонирай на Бойко Борисов, че се дразни и става гневен и неудържим!

* * *

Днес, петък, 1 октомври 2010 г. вицепримиерът и министър на финансите, Симеон Дянков внесе в парламента Проекта за Бюджет 2011.

По изтеклата много сериозна информация, че България може да бъде задължена да плаща на Европейския съюз 30 млн. евро като наказателен депозит заради високия си бюджетен дефицит и увеличените разходи в публичната сфера – ни вопъл, ни стон!

Тези строги санкции ще се прилагат като нови наказания за страните, които харчат прекалено много и нарушават изискването за дефиците в хазната на държавите-членки. Еврокомисията предлага страните-членки, които не спазват наложените правила, да бъдат задължени да заделят 0,2 процента от брутния си вътрешен продукт /БВП/. Тази мярка ще засегне страните, които не намаляват достатъчно бързо разходите си, за да върнат в средносрочен план бюджетния си дефицит под разрешения в ЕС лимит от 3 на сто от БВП.

Ако не го направят, срещу тях може да бъде предприета процедура за "прекомерен дефицит", каквато се предвижда сега за надхвърляне на 3-процентния лимит на дефицита.

В случай, че се приеме новото изискване, България ще трябва да направи депозит от 60 млн. лв. или 30 млн. евро. Мярката е безпрецедентна в европейското финансово законодателство, както безпрецедентно е управлението на финансите на цяла държава да се остави в ръцете на един саморекламиращ се финансист!

Цитат и реалност

Премиерът Бойко Борисов пред Нова телевизия: И ни предстои да открием на Евростат среща в София.

За разлика от министър-председателя Борисов, европейският комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен разкри, че няколко са причините за мисията на Евростат у нас.

Първата е, че с известно закъснение България е уведомила комисията за промяната в бюджетните предвиждания за тази година.

И на второ място, липсва информация защо бюджетът за 2010 г. е преразгледан от балансиран бюджет до дефицит от повече от 3,8 процента /на начислена база/.

Преди бюджета

Преди внасянето на Бюджет 2011 в Народното събрание обаче финансовият ни министър, внесе в Министерски съвет тихомълком постановление, с което се отпускат 715 хил.лв., за да може държавата да придобие на цена 1 лв., 715 хил. акции от Българската фондова борса /БФБ/ и да стане с 51 на сто мажоритарен собственик. Предвид обстоятелството, че цената на 1 акция бе произволно определена от държавата, този акт на покупка може да се причисли за класически пример на принудителна национализация, който може да влезе в световната финансова история като едно от най-безмислените придобивания на активи от страна с пазарна икономика, написа Йосиф Аврамов на сайта Bulgaria news.

Ето още от анализа на Аврамов:

Защо обаче му е на Дянков държавна борса, вместо на нея да листва държавните дялове на редица доходоносни държавни монополисти, но очевидно той не иска прозрачната им приватизация? Догодина – ще видим, но не е изключена последваща приватизация на БФБ от фирма близка до ГЕРБ?!

В проекта за бюджет за 2011 г. обаче има много повече тревожни неща от национализацията на БФБ. Те недвусмислено са доказателство, че управляващото мнозинство от ГЕРБ и Атака (Синята коалиция засега се опитва да се разграничи от финансово-стопанската им политика) започва да проявява нервност и да се презастрахова срещу ново евентуално неизпълнение на Бюджет 2011. Затова и Министерството на финансите започва да планира „трупане” на дългове от следващата година (планирано е в доклада и разчетите на Бюджет 2011 емитиране на облигации на международните финансови пазари за 1 млрд.евро или 2 млрд.лв.). Това става, след като през 2010 г. се „стопи” наполовина фискалния резерв от 8,2 млрд.лв., оставен от предишния кабинет и той достигна санитарния минимум от 4,5 млрд.лв., а е опасно да слиза под него.

Очаква се у нас да пристигнат проверяващи органи от Европейската комисия и Евростат, които ще се заемат да проверят колко и как се изчислява бюджетния ни дефицит, както и финансовата ни статистика.

Заради бъдещите местни и президентски избори Дянков не трябва да продължава да си играе с търпението на българите, като им стяга примката около врата в здравеопазването и макар и с огромно закъснение ще се наложи да плати дължимите милиони, които стиска към фискалния резерв, за да се прави на отличник пред ЕК с нисък бюджетен дефицит.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов има неблагоразумието да отиде на събора на лекарите и го замериха с бутилка, заради безобразното бавене на плащанията от бюджета. Там Горанов каза нещо важно: той предложи на лекарите да им се плати през месец март догодина?!?, ако се съгласят да подпишат анекси, или чак през юни догодина, ако не подпишат! Т. е. Горанов каза в прав текст, че пари за здравеопазване в сегашния Бюджет 2010 няма, а с плащания чак след 6 или 9 месеца догодина правителството на ГЕРБ само разсрочва потъналите в нищета и мизерия, неработещи болници!

Тогава идва логичният въпрос: защо смениха министъра на здравеопазването? Защо назначават нов и Дянков говори за повече пари за здравеопазване днес, след като се кани да плаща догодина!

Другото безобразие на финансовия министър, от името на държавата

е свързано с неразплатените над 1,5 млрд. лв. на участвалите в обществени поръчки, в т.ч. и по европрограмите, фирми. Към 22 септември т. г. данните са, че са изплатени едва 212 млн, при положение, че фирмите оставят на посочената от правителството банка, 7 на сто от парите, които имат да получават от държавата за извършената услуга.

Връщат се принудително 10 на сто по-малко от дължимите суми на фирмите, като за закъснението не им се начисляват лихви! Така от тази безумна приумица на Дянков не постъпват приходи в бюджета, тъй като фирмите на които държавата дължи милони фалират. В съда вече има заведени дела, но резултатът от тях ще дойде след няколко години!

Другият отрицателен ефект от неиздължените плащания е увеличаването на вътрешния дълг, увеличаване на междуфирмените задължения, блокиране на икономиката, и повсеместен принудителен фалит на малки и средни фирми.

Ето защо вчера прозвуча като подигравка съобщението, че България имала 0,5 на сто растеж!

От тревата ще е, от тревата на гроба, в който Дянков запрати за има-няма и година българските финанси, икономика, образование, здравеопазване, малък и среден бизнес...

 

 

Коментари 

 
+2 #1 Звезделина Милева 2010-10-02 09:44
Много хубава статия,визираща важни за съществуването на България и българите факти.Звучи заплашително за бъдещето ни.Не мога да проумея само защо нашият народ мълчи и чака Дянков да подкваси морето.Още ли болщинството от този народ вярва в легендата какъв "голям",че и "велик,световен" финансист е този безсрамен,безсъ вестен и инфантилен или престъпен човек-от последните две още не мога да потвърдя едно от тях-може би и двете са верни.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене