Тренчев резна крилцата на Симеон Дянков... меко казано

Днес в предаването в предаването „Неделя 150" на БНР, д-р Константин Тренчев резна в движения крилцата на Симеон Дянков с малко думи: „Според мен, просто човекът /Симеон Дянков/ никога не е работил на терен, не е правил бюджет и прави глупости. Дали това е под нечии чужди внушения или просто толкова си може, е дискусионен въпрос. В крайна сметка нас ни интересува крайният ефект, а той за съжаление е трагичен".

Тъмни облаци се събират над главицата на министъра на финансите Симеон Дянков и нещо не се забелязва вятър, който да ги разкара...

В четвъртък, на заседание на правителството бе приет проекта за Бюджет 2011 и Дянков тутакси изтича и го занесе в парламента, за да го връчи на председателя, Цецка Цачева.

Едно е да прокараш проект за бюджет през Министерски съвет, второ е – да се приеме, като не се зачете нито един факт, изнесен от министрите, трето е да се хързулне проекта на депутатите, четвърто е да го приеме мнозинството и пето е – да оживеем от този Дянков проект за Бюджет 2011.

Ефектът от миналия през Министерски съвет проект за Бюджет 2011 се усети веднага след като го метнаха на народните представители

Част от режисьорите и продуцентите на български игрални филми, участващи на „Златната роза", напуснаха фестивала и това се разбра още при откриване на изданието на кинофеста.

Причината за този протест се оказа малкото пари, определени за култура в Дяковото „творение”, наречено проект за Бюджет 2011:

„Напускаме фестивала в знак на протест, защото не можем да се примирим, че законодателната и изпълнителната власт в България многократно нарушават Закона за кино. Не можем да приемем, че след повече от година на лъжи и обещания, правителството отново няма да изпълни поетите ангажименти за финансиране на българско кино. Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи Закона за кино, смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си".

Под документа са се подписали 34 български кинодейци, сред които: Александър Морфов, Киран Коларов, Ивайло Христов, Анри Кулев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Георги Дюлгеров, Димитър Гочев, Иван Черкелов, Камен Калев, Станимир Трифонов и още известни имена.

Малко по-късно стана ясно, че Декларацията е адресирана и изпратена до министър-председателя, министрите на финансите и културата, председателя на парламента, както и до председателите на парламентарните комисии по култура, гражданско общество и медии и финанси и бюджет.

Парите от здравните вноски на българите да не са под контрола на финансовия министър Симеон Дянков, а под надзора на Обществен съвет. В него ще влизат представители на синдикатите, съсловните лекарски организации и банката, в която ще се съхраняват средствата. Новата структура ще управлява солидния годишен ресурс от над 1,5 млрд. лева.

Тази идея е била обсъждана на среща с премиера Бойко Борисов, лекарския съюз и директори на болници, съобщи в интервю за “Труд” ген. Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия в София.

В интерес на истината трябва да призная, че няколко министри се опитват да негодуват и променят въпросните цифри по ресори от проекта за Бюджет 2011 г. На опитите се противопоставя Симеон Дянков като дава воля на изсипването на думи без смисъл:

СИМЕОН ДЯНКОВ: Прогнозира се на базата на анализ, който е независим от работата на министъра или въобще на бюджетния тим.  Така че един вид анализът това показва.”

Премиерът е далеч по-категоричен:

БОЙКО БОРИСОВ: Толкова пари има – толкова пари разпределяме. Стягате се всички, разходи се намаляват, далеч сме от намалението на разходите, които още могат да се направят. Хиляди агенцийки, служби, изтичат по невероятен начин пари...

... Абсолютно е прав Дянков да реже... някоя Минка, Цецка или там, която е във външно, която абсолютно не я интересува, че нашите глави са на дръвника всеки ден, защото всеки от нас като няма пари излиза и почва да вдига рамене... тактиката на Дянков е права. Режеш и оставаш...

... Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате...

В случая ми е жал за Дянков, но той като ги няма налично на каса той не може да ги преведе на Маргарита Попова за затвора и тя излиза и вика – не ги храня днес затворниците, защото Дянков не ми даде пари. Или както Борисова излиза и казва – прави са лекарите, искат заплати, но Дянков да ги плати. Хубаво, ама ги няма налични, вие сте ги похарчили и ги няма налични на каса.

Така ли е, Горанов?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: В касата има, но ние ако изхарчим всичко, което е в касата и намалим фискалния резерв означава на практика да дестабилизираме държавата. Има гласуван дефицит, който е 4,9 и ние не бива да го надхвърляме.

БОЙКО БОРИСОВ: На практика няма в касата. Ти го казваш по другия начин. Ние сме казали, че в този джоб парите – фискалният резерв не ги пипаме, все едно сме ги забравили, нямаме ги...

СИМЕОН ДЯНКОВ: Като обсъждаме бюджета за следващата година, е хубаво да си припомним, че ние пред 14 месеца наследихме най-бедната държава в Европейския съюз в период на най-голямата икономическа криза в Европа от 65 години насам. Това е хубаво да си спомним – 65 години насам. Ние вече сме направили много, за да излезем от тази криза и с нещата които вече се правят, с нещата, които са планирани за следващата година, както току що чухте, аз съм убеден, че до края на мандата българската икономика ще е по-силна от когато и да е било в миналото.

С други думи, ние още в рамките на този мандат ще успеем да се отлепим от последно място в Европейския съюз по доходите. Но за да го направим това, ние трябва да сме здрави и в момента ние, един вид, ние се лекуваме, защото, както всички знаете постоянно първата година намирахме какви ли не борчове...

... Така че ние сега сме в този  оздравителен период оставени от предишното управление. Отгоре на това, в най-дълбоката криза от 65 години насам. Ще се оправим . Оправяме се вече, има всички сигнали, че се оправяме, но просто ни трябва този период, за да сме здрави, а за да сме здрави, трябва да минем през тази тежка тренировка, не знам как да го кажа, за да можем до края на мандата ние да постигнем всичките цели, които сме си набелязали. С този бюджет, това, аз съм убеден, е една крачка към постигане на всичките ни цели.

БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, този проектобюджет отива в парламента, там се разисква в зала между първо и второ четене ще приемем сигурно и някои от предложенията на депутатите. Така че, това е, бих казал, в рамки, в суров вид. Оттук нататък можем да коригираме нещо и в образование, и в култура, и в правосъдие. Въпросът е сметките да излязат...

... Приемаме точка 59.

Разбира се, понеже видях и Фъндъкова, метрото трябва да бъде до 2012 г. изцяло финансирано, би трябвало да има и точка по тази тема.

Какви Минка и Цецка, какъв дръвник – не ставаше ли дума за бюджет?

Защо изобщо са губили време министрите да говорят, като е можело премиерът Борисов да си каже думичките и да отсече, че се праща проектът в парламента!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене