Турция в Европейския съюз? Меркел ще каже на политиците – ГЕРБ ще го изпълни...

Председателят на българския парламент Цецка Цачева взе ВМРО и подобни политически сили, наречени Инициативен комитет за организиране на Референдум - на къс пас, като им обеща, че депутатите ще разгледат следващата седмица /на 20 октомври/ внесената подписка за свикване на национален референдум за членството на Турция в ЕС!

Въпросната подписка отлежава от юли в деловодството на Народното събрание и пословичното търпение на българина стана причина чак сега да се размърдат някои хора от така наречения Инициативен комитет.

Миналата седмица Цачева обясни от „висотата” на своята правна квалификация, че в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, имало някои конфликтни текстове, които не позволявали на парламента да изпълни разписаните си задължения! Заради калпав Закон да оставят Подписка от 300 000 души да отлежава е меко казано голяма простотия, но нейсе!

Умните глави в ГЕРБ намерили основание да протакат нещата, като променят Закона и внесат текст в него, че проверката за валидността на подписите ще се извършва занапред от служба ГРАО. Сега в Закона нямало такава разпоредба, което дало възможност тепърва да се прехвърлят писма, идкания и да се извършват в движение проверки – наличните подписи от съответните лица ли са положени...

Всъщност истината е, че управниците ни са се объркали как да постъпят, дали да подкрепят Турция, въпреки гражданството, или да отлагат нещата, докато стане безсмислено провеждането на каквото и да било допитване.

Твърде дълго се бавят политиците ни да заемат ясна и категорична позиция спрямо официална Анкара:

  • веднъж част от  общините подкрепиха становището, че не е имало арменски геноцид;
  • втори път – все още няма категорични искания Турция да уреди незабавно спорните проблеми между двете държави;
  • трети път – Конституционния съд на Турция излезе с Решение за конституционни промени, които ще я върнат с десетилетия назад по отношение на избора дали да бъде светска държава, или не;
  • Смущаващ за парламентарното не/мнозинство от ГЕРБ е фактът как хем ще прекарат „Атака” и Сидеров на пързалката за приема на Турция в ЕС, а в същото време ще разчитат на гласовете на „Атака” при гласуване;
  • смущаващо е за измислените политици на ГЕРБ защо Франция прие Закон против бурките, а Швейцария проведе Референдум за минаретата;
  • И на на последно място по важност са разговорите на германския канцлер Ангела Меркел с турския премиер Реджеп Тайп Ердоган, по време на които Меркел „оглуша” за воплите на Ердоган за подкрепа по влизането на Турция в ЕС.

Разговорите на срещите Меркел-Ердоган минаха като приказки на развален телефон:

Още преди тръгването си германският канцлер Ангела Меркел каза миналата седмица, че по време на посещението ще повтори идеята си за привилегировано партньорство с Турция. По-късно изявлението й бе: „Преговорите за присъединяване с Турция очевидно продължават, но това е процес с открит край, което означава, че той няма да завърши автоматично с пълно присъединяване, бе цитирана от в."Хюриет" Меркел.

От 35 преговорни глави, по които една страна кандидат води преговори за членство в ЕС, Турция трябва да води преговори по 27 или 28, за да си осигури специално партньорство с ЕС, посочи Меркел пред друго издание - "Миллиет".


„За Турция не съществува никаква друга възможност освен пълноправно членство”, подчерта миналата седмица турското външно министерство.

Така докато Меркел говореше за отдалечаващата се перспектива за прием на Турция в ЕС и подчертаваше проблема с разногласия между Турция и Германия и интеграцията интеграцията на три милиона души от турски произход, които живеят в Германия, Ердоган, който преди две години се бе изказал срещу асимилацията на турските граждани в Германия -  повтори настояването си за откриване на турски гимназии в тази страна.

„Не приемам за добра идеята, че всички турски ученици в Германия трябва да посещават турски гимназии”, контрира Меркел премиера на Турция. Тя посочи във видеопослание на официалния си сайт, че ще настоява пред Анкара да окаже помощ за интеграцията на турските имигранти в германското общество, което е щекотлив проблем, тъй като Германия не позволява двойно гражданство.

Далеч по-меко са минали разговорите Ердоган-Меркел, на които са били обсъдени както двустранните икономически итношения, така и кризата около Иран и Близкия изток.

"Ислямът е част от Германия" - тези думи на федералния президент породиха дискусии. По повод изказването му, първоначално заваляха хвалби, а след това се изсипаха куп критики. Колко ислям е допустим, питат се германците, не особено въодушевени от прииждащите гастарбайтери от Турция.

На българска почва – ни показаха, че ролята на адвокат на Турция не ни приляга

След като дойде в София, Ангела Меркел и тук не пропусна да полее със студен душ очакванията на днешните управници, като заяви, че одобрява борбата с престъпността, но за влизане в Шенген е още рано да се говори!

На по-бавномислещите ни политици Меркел разясни, че за нея са важни и от значение изпълнените критерии, а не политическите условия и натиск. Проблемите с корупцията, с циганите, със спазване на върховенството на закона са отликите, на които Меркел обърна сериозно внимание за страните от ЕС, които ще стремят към Шенген.

На пресконференцията след срещата на Меркел с българския премиер Бойко Борисов, федералният канцлер заяви, че темата за присъединяването на Турция към Европейския съюз не е била обсъждана по време на разговорите й с премиера Бойко Борисов. „Говорихме за двустранните въпроси, а не за присъединяването на Турция.”

Добър пример за това, че някой се опитва да ни даде грешна посока е съобщението от вчера, че сръбският режисьор Емир Кустурица е напуснал журито на филмовия фестивал в Анталия, след като е бил критикуван за изявления за войната в Босна, предаде Асошиейтед прес.

Турската преса  в няколко издания също отрази скандала с гениалния режисьор:

като някои журналисти не пропуснаха да го подложат на критика.

Това стана повод за реакцията на гениалния сърбин да напусне Анталия - критиките на турски медии към него, че постоянно подценявал броят на убитите  по време на войната и случаите на изнасилени мюсюлманки. Вестник "Миллиет" написа в неделя, 10 октомври, че режисьорът отрекъл тези твърдения.

повод за реакцията на гениалния сърбин са критики на турски медии към него, че постоянно подценявал броят на убитите  по време на войната и случаите на изнасилени мюсюлманки. Вестник "Миллиет" написа в неделя, 10 октомври, че режисьорът отрекъл тези твърдения.

Според ИТАР-ТАСС причина за решението на Кустурица да напусне журито на 47-ия международен кинофестивал "Златния портокал" в Анталия са станали и обвиненията по негов адрес от страна на членове на няколко обществени организации. Те осъдили решението на организаторите на кинофестивала и властите да поканят не друг, а точно Кустурица в журито, след като било „известно”, че той поддържал  „геноцида над мюсюлманите, извършен от сърбите в Босна".

В отговор Кустурица заявил, че в тази атмосфера е невъзможно да се занимава с изкуство и съобщил за решението си да напусне журито.

„На всички е известно, че съм антиимпериалист. Върху тези идеи съм изградил живота и работата си. Подобни нападки за мен нямат смисъл. Борих се за еднинна Югославия и моят подход трябва да се разбира в този контекст", заявил Кустурица, като казал, че не смята да се защитава от нападките.

„Само ще благодаря на кмета на Анталия Мустафа Акайдън за проявения интерес и топлото посрещане, а министъра на културата на Турция смятам за враг", заявил режисьорът и пояснил, че министърът на културата няма право да подкрепя подобни акции на протест и отправените срещу Кустурица обвинения.

Турция искала да влезе в Европейския съюз? А защо не в организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, където са: Австралия,  Бруней, Канада, Индонезия, Япония, Южна Корея, Малайзия, Нова Зеландия, Филипини, Сингапур, Тайланд, Хонконг, Китай, Мексико, Нова Гвинея, Чили, Перу, Русия, Виетнам, че и САЩ?

Защо не в Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/, където са: Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа, Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней, Сингапур и Индонезия/, защо не в Общността на независимите държави, където са:    Беларус, Русия, Украйна, Армения, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Узбекистан?

Защо Турция не кандидатства в Асоциация за регионално сътрудничество в Южна Азия, където държави-членки са: Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Бутан, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, а наблюдаващи държави са: Китай, ЕС, Иран, Япония, Южна Корея, и отново САЩ.

Все пак да не забравяме, 97 процента от територията на Турция са в Азия, и само 3 – в Европа, ако тръгнем да сме педанти.

Истината е, че никой не си представя как Ердоган ще заведе забулена своята съпруга в Париж, където има Закон за забрана на бурките и друг Закон – за признаване на геноцида над арменците...

Що се отнася до Подписката „за” провеждане на Референдум дали Турция да стане член на ЕС – четете първа част:

„Референдум – клисав хляб – черен хайвер”

 

Коментари 

 
0 #2 Troller 2011-09-22 17:30
Исляма поддържа деспотична власт посредством битовизми и липса на духовност. Многоженство, сурови наказания в т.ч. за жени и настъпателна нетърпимост са елементи несъвместими с европейските ценности. Турският вариант на мохамеданството предполага всеки мохамедан за турчин. Т.е. (ако е верно) всеки мохамедан в САЩ излиза, че е турчин. Следва мюфтията на САЩ да е турчин и назначен от Турция.
Цитиране
 
 
+2 #1 МЧаргарита Бончева 2010-10-14 06:01
300000 подписа за референдум относно влизането на Турция в ЕС.
500000 подписа бяха внесени преди години в Народното събрание за референдум относно затварянето на перфектно работещите блокове на АЕЦ Козлодуй. Управляващите не уважиха тази подписка, съгласиха се с погребването на Българската Атомна Енергетика. Така отлежават в мазетата, непотребни вече никому.В онези години, управляващите НЕ получиха нишан нито от американския посланик, нито от германския премиер да проведат референдум. Кой каза, че България е ДЪРЖАВА?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене