Посланик Уорлик поиска от България още пушечно месо за Афганистан

България прави много в Афганистан и го прави добре, но би могла да направи още - заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик, след като заедно с военния министър Аню Ангелов участваха в конференция за Афганистан, организирана от Атлантическия клуб.

„Това е наша обща война, не си мислете, че “Ал Кайда” е далече и на вас не може да ви се случи това, което стана в Ню Йорк на 11 септември”, каза още Уорлик, плашейки ни така, както Буш плашеше американците в началото на всяка военна инвазия в Близкия изток.

От събирането на едно място на Соломон Паси, Аню Ангелов, Уорлик и прочие „корифеи” на военната стратегия винаги произлизат веселби, но този път нещата определено нагарчат.

Цял свят видя и прочете за убийствата на цивилни от американски войници в Ирак, цял свят е наясно, че там, където стъпи американски войник – трева не никне, скандалът с публикуваните документи от „Уикилийкс” /”WikiLeaks”/ явно не впечатлил някои ненаиграли се пишманполитици, та сега и още български войници си поиска Уорлик за Афганистан!

Афганистан е толкова „наша обща” война със САЩ, колкото Уорлик е внук на английската кралица!

Колкото до заплахите, които посланикът си е позволи да изтъква като аргументи – то никой не се съмнява, че щом смеп риятели на официален Вашингтон и сме избрали Големия брат да са ни Щатите – то като нищо Ал Кайда може да ни покаже някое и друго терористично нападение на живо!

За наш срам министърът на отбраната Аню Ангелов започнал да се "извинява" като загубила девствеността си ученичка на въпросния Уорлик:

Нашите войници и сега са в бойни действия. Единственото, което ги различава от участието им в някакви операции, е, че те са стационарни. Разположени са в строго определени пунктове в Кандахар, а в Кабул патрулират”.

И това изказване явно не е било напразно щом електронното издание RTT е съобщило днес следното:

„България ще изпрати още 65 войници в Афганистан, като част от усилията за увеличаване на контингента й там, съобщава електронното издание RTT, позовавайки се на изказване на военния министър.

Оказва се, че едва Уорлик отворил уста за допълнителни войници в Афганистан и Ангелов тутакси обещал да бъдат изпратени!

Според изданието, министър Аньо Ангелов съобщил това по време на изказването си на среща на тема „Европа за Афганистан”, провела се в българската столица София.

Как става така – да се обещава като на Женския пазар като че ли иде реч за марули, а не за поддръжка на опасен ангажимент – на хората, запонати със законодателството е непонятно.

България е парламентарна репулкиа и подобни решения не се вземат на коляно в коридора на някакво мероприятие на Паси, а с дебат, гласуване и прочие в парламентарна зала!

Още повече, че нелигитимираният „генералгубернатор” Уорлик не може да отправя подобни заплахи на една страна-членка на Европейския съюз!

„България се е превърнала в потенциална цел за „Ал Кайда” заради участието си в Ирак и Афганистан”, потвърди един ден по-рано говорител на ислямска екстремистка група във вестникарско интервю, според AFP.

Вътрешният министър Цветан Цветанов побърза да обясни, че са предприети „всички необходими мерки”, за да се предотвратят всякакви потенциални атаки, но и той е наясно/ - ако изобщо е стигнал до такава дълбочина на мисълта-бел. Л. М./, че неговите „взети мерки” едва ли ще спрат евентуално терористично нападение!

„Кажете на българското правителство, че ги съветваме да изтеглят военнослужещите от Ирак и Афганистан преди да е станало твърде късно или вашите войници ще се върнат у дома в ковчези”, посочва шейх Абу Шариф, говорител на групировката „Асбат ал Ансар” , пред вестник „24 часа”.

Това предупреждение не бе в ежедневния коментар на министър-председателя Бойко Борисов, въпреки че лакардиите му по национални телевизии в най-гледаното време далеч не са толкова съществени за гражданството, в сравнение с една заплаха от „Ал Кайда”!

България има около 600 свои войници, военни инструктори и медици в Афганистан. 13 български войници загинаха по време на мисията в Ирак.

Според държавният департамент на САЩ, групировката „Асбат ал Ансар” е базирана в Ливан терористична организация с връзки с „Ал Кайда”. Тя извършва нападения срещу ливански, американски и други чуждестранни сили...

В. „Гардиън” поиска по закона за свобода на информацията още факти и данни за действията на три подразделения британски военни в Афганистан и причинените от техните действия жертви при атаки на цивилни жители.

Поведението на въпросните няколко британски подразделения в Афганистан бе поставено под въпрос, след като министерство на отбраната разпространи скандални подробности за инциденти, от атаките срещу цивилно население.

Последваха призиви за разследване на дейността на военните подразделения от британски военни.

Министерство на отбраната оповести информация за 21 инцидента и разкри, че:

  • „Голдстрийм гардс” са застреляли четирима цивилни в Кабул в период от три седмици;
  • командоси от Кралските ВМС са убили или ранили цивилни осем пъти за шест месеца;
  • а „Райфълс” са замесени в три инцидента миналата година.

Тези случаи, на фона на публикуваните секретни документи в "Уикилийкс" за случаи на избити цивилни в Афганистан нажежи мнението на гражданите в редица държави.

Най-тежките твърдения в тези документи касаят убийството на цивилни от коалиционните сили, смята британският в. "Дейли телеграф".

Според данните че 195 цивилни са били убити, а 174 - ранени погрешка. Много от тях са били невинни мотоциклетисти или шофьори, застреляни по подозрение, че са атентатори самоубийци.

В един от тези случаи американски патрул открил картечен огън по автобус, при което 15 от пътниците били убити или ранени.

Става дума за най-малко 150 отделни случая, много от които и до момента не са били официално съобщени, отбелязва изданието.

„Победа в Афганистан е невъзможна” – бе категоричен бившият перестройчик Михаил Горбачов пред Дейли Телеграф”, явно припомнил колко загуби навремето Съветският съюз в подобна война.

Вашингтон заяви, че "необработените" медийни дописки "не отразяват текущата реалност" и съдържат неточна информация, визирайки публикуваните документи на „Уикилийкс”.

Пентагонът поиска днес от "Уикилийкс" (Wikileaks.org) незабавно да му предаде над 15 хил. документа за войната в Афганистан, които уебсайтът все още не е публикувал, предаде Ройтерс.

В същото време "Уикилийкс" отвърна на натиска като пусна нов огромен по обем, но кодиран файл.

САЩ знаели за издевателствата и мъченията, извършвани от иракските сили за сигурност след свалянето на Саддам Хюсеин, но си затваряли очите, става ясно от над 390 000 документа, разсекретени от сайта “Уикилийкс”. Преди огласяването им те били предадени на в. “Гардиън”.

Иракските сили убивали безпощадно арестувани и обикновени минувачи по улиците, се казва в документите. 109 000 души загинали от началото на войната през 2003 г. 66 000 от тях били отчетени просто като “граждани” – отбеляза българското издание „24 часа”.

„Достатъчно ли е присъствието на 580 български войници в Афганистан? Би ли могла България да направи повече? Несъмнено би могла.” - заяви американският посланик в България, Джеймс Уорлик при откриването на тридневния форум “Европа за Афганистан - от разбирането към подкрепа”, организиран от Атлантическия клуб с президент Соломон Паси.

"7 на сто от военния бюджет отиват за българското присъствие в Афганистан” коментира министър Ангелов. Страната ни за разлика от други държави не е посочила краен срок на изтегляне на войските си от Афганистан.

Преди четири дни сили на НАТО убиха двама ученици в Афганистан.

Италианският министър на външните работи обяви, че от 2011 година Италия изтегля войските си от Афганистан. В същото време българският вонен министър обещава еднолично да прати още войници в тази държава!

Поне 109 000 души са убити във войната в Ирак от инвазията през март 2003 г. до края на 2009 г. Цели 63 на сто от тях са цивилни.

Общо засегнатите от войната са 285 000 души. Според секретните архиви на Пентагона, до които сайтът се е добрал, близо 77 000 иракчани са убити между януари 2004 г. и август 2008 г. - най-кървавият период в 7-годишната война, чийто пик бе 2006-2007 г. Жертвите са 63 185 цивилни и 13 754 войници. Досега САЩ отричаха да имат статистика за цивилните жертви. Ранени са 121 649 цивилни и военни. Международните сили са дали 3592 убити и 30 068 ранени.

Защо участвахме в тази война, какво правим в Афганистан?

В публикация Огън от небето,

сайтът „Уикилийкс” разкри скандален видео материал от 2007 г., показващ как американски хеликоптер AH-64 Apache открива огън върху тълпа от хора в Багдад. Между тях са мъже, деца, репортер от Reuters и страничен човек, дошъл да помогне на пострадалите.

В записа, който Reuters още през 2007 г. настояваше да получи, се вижда как пилотът на хеликоптера моли своите началници да открие огън под предлог, че вижда 5-6 човека с автомати и РПГ. Но от видеото се вижда, че това съвсем не е вярно. След като получава бързо разрешение, пилотът открива картечен огън по хората, част от които успяват да се измъкнат. Хеликоптерът бързо елиминира един по един малкото оцелели. Екипажът открито се забавлява на кървавата сцена: „Виж ги тези мъртви копелета“, казва един от военните, а колегите му го поздравяват за добрата стрелба. Когато БТР прегазва един от труповете, те се разсмиват. (…)

На мястото спира човек с микробус, който се опитва да помогне на пострадалите, но военните го засипват с огън. В последствие се оказва, че това е обикновен самарянин, водещ децата си на частни уроци. Когато откриват двете му кървящи деца в микробуса, военните казват: „те са си виновни, че водят деца на бойното поле“.

През 2007 г. Пентагонът излезе със следното съобщение за случилото се:

„Американски военни извършваха проверка и бяха нападнати от картечен и ракетен огън, след което повикаха подкрепления и хеликоптери. В последвалата битка двама служители на Ройтерс и девет бунтовници бяха убити. Няма спор, че коалиционните части очевидно участваха в битка с враждебни сили“...

България взе участие в тази война – България прати свои войници и в следващата, в Афганистан!

На фона на мизерията в държавата – тези 7 на сто отдавна можеше да отидат за здравеопазване или наука, а политиците ни да си играят на война по домовете си. Така ще избегнем риска от терористични атаки и ще сме спокойни, че милиони български пари на данъкоплатци са били употребени не за участие в чужда война, а за това болни деца да получат шанса да израснат, а млади хора – да се занимават с наука, а не с бягство от родината.

 

Коментари 

 
+3 #15 Звезделина Милева 2010-11-21 10:54
България ще изпраща още военни в Афганистан,защо то е по-богата от САЩ,в същото време САЩ планира изтеглянето си от там.Е, къде е тук логиката-България има ангажименти към САЩ,за нещо,което САЩ не смята вече за свой ангажимент.И други се готвят да напуснат,също членове на НАТО,това блато,в което САЩ набутаха будалите.А ние се натискаме да затъваме там,а в същото време закриваме болници,учебни заведения и повече от вековната БАН.Това ако не е политика БЕЗ разум,какво друго!?
Цитиране
 
 
+5 #14 Звезделина Милева 2010-11-11 14:00
За всички,на които е интересно :демагогия е също от гръцки произход и отново е съставна дума от"демос"-народ и "агогос"-водач.Та в пряк превод означава народен водач.Но се използва като водач,който се стреми чрез водачеството на народа да добие власт.Аз,г-н Антонов ,за своите 65 години никога и по никакъв начин и път, не съм се стремила към каквато и да е власт и неуважавам властолюбците и службогонците.Дала съм своя принос в развитието на България,колкот о и обикновено човешки да е, като редови конструктор и редови учител.Ето за това имам и винаги съм имала здрав и спокоен сън.А Вие как спите?!
Цитиране
 
 
+6 #13 Звезделина Милева 2010-11-09 17:41
Няма противоречие,г.н Антонов, аз се възмущавам,че народът български е заспал и проспива важни за него и държавата му моменти,с което подпомага рушителите на България.Съвсем друго нещо е ,че народът има и мъдростта и мъдрите си хора,но вместо да им даде път напред,изтиква и дава власт в ръцете на некадърни,непоч тени,малограмот ни и дори на бандити.Не виждам противоречие,а Вие ме цитирате извън котекста на написаното.От всичко най-противно ми е чуждопоклонниче ството и поговорката:Пре клонена главица ,остра сабя не сече.Но я прощавам на народа си,защото разбирам тежкото му положение почти пет века тъпкан и унижаван от несъизмерим в нито едно отношение с българите народ.
Цитиране
 
 
-8 #12 антонов 2010-11-09 10:27
Опппаля-я-я... :-) Ква стана тя?

Вие твърдите тук:
"Убедена съм,че народът ни е мъдър,само трябва да се събуди от 20-годишната летаргия.А има и своите достойни умове,които трябва да излязат на първа линия."
А само няколко дни преди това пак Вие:
"Българите си заслужават и финансовия министър и министъра на вътрешните работи и премиера.Какъвто народът - такива му и управниците.Докато този народ не скъса с чалгата по всички направления и не започне да мисли с мозъка си,съдбата му е да се срива все по дълбоко.И за съжаление да унищожава държавата си.И с това ще сме първи и единствени-човешката история не помни друг самоунищожаващ се народ."

Че какъв е тоя мъдър народ, който "...слуша чалга и...унищожава държавата си..." И който хем слуша, хем унищожава, хем спи? И какъв е латинският корен на думата "демагогия" ?

PS Въпросите са ми риторични - не настоявам за отговор :-)
Цитиране
 
 
+5 #11 Звезделина Милева 2010-11-08 10:24
За съжаление,г-н Антонов,говорит е като човек,който не живее в България.За голямо мое съжаление такива хора,на които по един или друг начин им е широко около врата,предопред елят и кой ще управлява България,а не как.Учудвам се ,че сте убеден,че народът не иска да го питат.Нима отричате многото подписки,които се събираха и събират за провеждане на референдум?!Съжалявам,но не мога да се съглася с Вашите мнения,още повече,че от тях лъха омраза,против която съм ,независимо от повода.Не смятам и че Вашият Пинтер е по-достоен за внимание от Рьорих,още повече ,че съм против Пинтеровци,Уорл икци и всякакви подобни да ни дават акъл.Убедена съм,че народът ни е мъдър,само трябва да се събуди от 20-годишната летаргия.А има и своите достойни умове,които трябва да излязат на първа линия.
Цитиране
 
 
-7 #10 антонов 2010-11-06 20:24
Твърдите, че Бг нямала пари за култура (то за какво ли има пари Бг-то...). Привеждате цитат от Рерих, който няма нищо общо с нас-и даже с руската култура. Харесват ми картините му, но ме потриса, като си спомня нескопосаните изказвания на Л.Ж. за неговото творчество. Аз бих искал да Ви предложа един друг "поглед" (нали съм си "оптимист") върху нашата литературна класика. Понякога си мисля, че Бг е на едно от първите места по брой на убити (и самоубили се) поети и писатели.В скобки е дадена възрастта, не съм спазвал хронологията:
Христо Ботев(28 г.), Гео Милев(30), Христо Ясенов(36), Никола Вапцаров(33), Димчо Дебелянов(29), Алеко Константинов(34), Пею Яворов(36), Пеньо Пенев(29)...А нима Христо Смирненски(25), на когото любимата му партия отказа лечение в Италия не е бил обречен? (Това са само една част - "прима-виста" както казват...)
С огромна болка и тъга слушам песните по стихове на рано помръкналата надежда на България(само на 17 г.):
http://vbox7.com/play:db77f7c7
Цитиране
 
 
+6 #9 Бо 2010-11-05 14:56
Афганистан е най- мизерната и нещастна държава на света, непотребна , ненужна на никого освен на самите афганистанци. България и българските войници нямат никаква работа в Афганистан сега, както не сме имали работа през втората световна война в Гърция, Сърбия и Македония. Грандоманията на българските управници е безгранична. Все се слагат да управят света! Уорлик да търси на друго място войници за Афганистан! България трябва час по-скоро да изтегли всички свои войници изпратени извън границите на България. Руснаците на времето не си позволиха да изпратят войници от страните участнички във Варшавския договор нито в Афганистан, нито във Виетнам; само в Чехия ходихме за срам и позор. Позор който неможе да бъде измит и до ден днешен.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене