Хак ни е! Плащаме на Дянков, за да ни се подиграва!

Днес министърът на финансите Симеон Дянков каза, че кризата е идеално време за реформи. За разлика от преди няколко дни, когато той внуши на премиера обратното, „мъдростта”, че по време на криза не се правят реформи, тъй като тогава липсват пари за тях. Циклично се сменя мнението на министъра – на подобни реакции и промени някои психиатри слагат диагноза... Не че тук е налице някакво ментално увреждане, пази Боже или съществуваща диагноза...

Според Дянков по време на криза е като при отлив в морето, когато „се вижда кой плува без гащи". Явно човекът ги разбира тези неща с гащите...

"Всяко време е хубаво за реформи. И когато има пари е хубаво да се правят реформи, и особено когато няма достатъчно пари, е още по-добро време да се правят реформи. Тогава се вижда къде са големите проблеми в една държава, в една институция всъщност, не само в една държава... – заявил Дянков на всеослушание.

„Протестните действия идват от университетите, които не могат да управляват добре парите си", заявил днес финансовият министър Симеон Дянков пред студените от УНСС.

Там този така наречен финансист е чел днес лекция в УНСС на студентите, като обявата била, че лекцията ще чете „д-р Симеон Дянков”!

Докторът, който получи шанса да управлява финансите на една държава за първи път , и който повече от година я проваля стремглаво...

Да твърдиш, че институции на които не даваш полагаемите им се и записани в Бюджет 2010 пари се провалят, защото не можели да управляват финансите си е меко казано брутално! Та кой е в състояние да управлява Нищото?

През месец октомври т. г. Националната здравно-осигурителна каса /НЗОК/ изплатила задължения към болниците за април и май! Платени били задълженията от НЗОК за август и септември – заяви в предаването на bTV „Тази сутрин” изпълнителният директор на НЗОК, Нели Нешева. Ще пропусна добавката доктор, тъй като да си лекар и да участваш в подобно срамно начинание с бавене и неплащане на парите за здраве е необяснимо за човек, учил и посветен на медицината.

Чак сега, 10 месеца по-късно Нешева призна, че още от началото на годината Здравната каса заксъснялава с плащанията с по два месеца, което също не отговаря на истината, защото има закъснения с по два, по три и по четири месеца!

Оказва се че в последната десетдневка на октомври оставали две доплащания – за месеците юни и юли!

Появяването на Нели Нешева в телевизията бе предизвикано от интервюто, което даде шефът на МБАЛ "Св. Ив. Рилски", д-р Дечо Дечев. Той бе включен в предаването с въпроси по състоянието на актьора Христо Мутафчиев, докаран предишния ден, с правителствения фалкон след получен инсулт.

„Христо е опериран, евакуирана е кръвта от неговия мозък, полагат се грижи. Христо е един от четиринайсетте пациенти в нашата реанимация и така, както се полагат грижи за него, се полагат и за другите тринайсет пациенти...-поясни д-р Дечев и продължи:

„Между другото, болницата получава пари само за пет от тези четиринайсет легла. В последните три месеца сме получили петдесет процента от това, което ни трябвало да получим за тези пет легла, с които трябва да лекуваме болните на четиринайсет легла и това е по-важният проблем", коментира още шефът на МБАЛ "Св. Ив. Рилски". - Христо и всички останали сега се лекуват за сметка на болницата, за сметка на пари, от които качествени специалисти и целият ни медицински персонал ще се наложи да бъдат лишени в края на месеца”, добави шефът на „Св.Иван Рилски”.

В даденото право на отговор на Нели Нешева, директорът на болница "Свети Иван Рилски”, д-р Дечо Дечев опонира на твърденията на Нешева, като подчерта, че обявените от нея суми са "нелепи”.

„И Господ да слезе, не може да се справи с бюджета, който поставя НЗОК”, допълни Дечев.

По думите му е съвсем нормално, когато получават едва 30 на сто от това, което е необходимо, болниците да започнат да работят в тежки условия, а това съответно да се отрази на пациентите.

Шефът на НЗОК се опита да се оправдае: „Аз не съм едноличен собственик на Касата. Аз съм управител на Касата от 10 май. Хубаво е всички да чуят – и управителите на лечебните заведения, и пациентите как се менажират тези пари”.

По правило, в началото на годината трябва да има делегиран бюджет за цялата година, обясни д-р Нешева и подчерта, че поради различни обстоятелства, които сигурно в най-скоро време ще се изяснят, това не е станало.

Според нея парите трябва да се разпределят до края на годината, за да стигнат, което е станало с актуализация на бюджета.

„Трябваше да има актуализация, като след това казах на управителите на болниците с какви пари разполагаме", припомни д-р Нели Нешева.

Да се приеме закон за държавния бюджет, да се актуар.лизира той впоследствие и от парите, определени за здравеопазване да се дават по 30, или по 50 на сто със закъснение от по няколко месеца – как се нарича това освен подигравка със здравето на гражданството, подигравка с труда на армията от български медици в усилията им да спасяват човешки живот?

Нарича се Симеон Дянков – експериментатор със съдби на държави и хора, на когото лично настоящият министър-председател Бойко Борисов е гласувал най-високо доверие, въпреки че само заради неговото присъствие в правителството – рейтингът на управляващите лети към нулата!

Та този така наречен финансист днес е чел лекция в УНСС на студентите, като обявата била, че лекцията ще чете „д-р Симеон Дянков”!

Докторът, който получи шанса да управлява финансите на една държава за първи път , и който проваля стремглаво държавата.

„Никъде в проектобюджета на НЗОК за 2011 г. не е записано какво се случва с големия й резерв от над 1,2 млрд. лв. - каза пред Агенция “Фокус” председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. - В проектобюджета на НЗОК за 2011 г. се търси начин да бъдат изплатени миналогодишните неизплатени сметки. Ако съдя по текстовете, най-вече от преходни и заключителни разпоредби, ще отидат и за здравнонеосигурителни плащания, което си е нарушение на редица закони”, каза Райчинов по повод трансферите от НЗОК към МЗ. Предвиден е трансфера от 340 млн. лв. към Министерството на здравеопазването и не се знае каква част от тези пари ще се използват за плащания от тази година, обясни той. Миналата година бюджетът на МЗ беше над 700 млн. лв. и после беше орязан на 570 млн. лв. Видя се, че не стигат. Тази година се прави опит да се поправи този бюджет през бюджета на НЗОК, коментира д-р Райчинов.

С бюджета на НЗОК за 2011 г. се правят промени в Националния рамков договор /НРД/. Такава промяна например е, че касата ще финансира дейности на министерството.

„За” и „против” бюджета на Здравната каса

Как ще бъде във втората година на управление на ГЕРБ по отношение на здравеопазването, кои са слабостите, има ли капани, и ще продължи ли колапсът в болниците?

В един от сутрешните блокове на БНТ, депутатите от „Коалиция за България” и ГЕРБ – Мая Манолова и Пламен Цеков спориха по предложения от министъра на финансите бюджет на Здравната каса. Ето стенограма от техния спор:

В предаването „Тази сутрин” на bTV министърът на финансите Симеон Дянков отговори за бюджета за 2011 г. по здравеопазването така:

Водещ: Предстоят протести или поне има такива заявки. Лекари, полицаи. Да се спрем на лекарите. Те казват онези 500 милиона, които подписахме и ни обеща правителството и г-н Дянков, всъщност са един трик, защото от тези 500 милиона повече за здраве всъщност се изваждат плащания, които в момента по отделен бюджет към здравното министерство са били осигурени. И се вадят 340 милиона. От тях се вадят още 100 за дълговете към болниците и те казват скъсваме го това, то няма общо с обещанието, това е трик.

Симеон Дянков: Макар че Лекарският съюз скъса споразумението, ние, правителството, изпълняваме всичките точки в това споразумение. Всичките пари за здравеопазване отиват за здравеопазване. За първи път над 3 млрд., 3,05 млрд. лева отиват в 2011 г. в бюджета за здравеопазване...

Водеща: Тук говорим за онова прехвърляне на сума към здравното министерство, за което говори...

Водещ: То си има по принцип отделен бюджет.

Водеща: ... Иван Костов.

Симеон Дянков: Има си отделен бюджет и този отделен бюджет се плаща от националния бюджет, не от Здравната каса. Като се съберат всички пари за здравеопазване, стават 3,05 млрд. Никога България не е имала такъв бюджет. Не само че никога не е имало такъв огромен бюджет за здравеопазване...

Водещ: Вие гледате общо число.

Симеон Дянков: Защото то е за здравеопазване. Едното е за здравеопазване и другото е за здравеопазване. Но ако се сравни с 2010 г. или с 2009 г. около половин млрд. лева чисти пари повече има в бюджета за здравеопазване. И това не е за стари дългове.

Старите дългове, тия 130 милиона лева се плащат сега с актуализацията на бюджета на Здравната каса за 2010 г. Те не влизат в 2011 г.

Водещ: Т.е. те лъжат, че парите са им по-малко.

Симеон Дянков: Може би нямат достатъчно финансисти. Все пак те са лекари...

.....................................................................

Водеща: Стигнахте ли в крайна сметка до някакво стискане на ръцете с лекарите, защото от момента, в който те скъсаха споразумението и поискаха да си тръгнете, до сега като че ли нищо не става.

Симеон Дянков: Става това, което ние казахме, че ще си изпълним думата, и правим всичко, което от наша страна в споразумението вече е написано. Вече е влязло в парламента, вече минава през комисиите и нашата страна от споразумението ще се изпълни. Вярвам, че лекарите, обикновените лекари, не може би Българският лекарски съюз, като видят, че това се изпълнява, ще разберат, че това е първото правителство, което взе и това е главно благодарение на премиера, взе правилното решение всички пари за здравеопазване да влязат за здравеопазването.

Водещ: Ами ако премиерът ви каже пак да дадете повече и тия там 500 милиона, какво ще правите?

Симеон Дянков: Те са факт и вече са дадени. 544 милиона допълнителни са дадени в здравеопазването. Нови пари, които ги е нямало в миналото...

Броени дни по-късно шефката на НЗОК каза нещо различно:

„През месец октомври НЗОК направи три плащания за болнична помощ на обща стойност 210 376 000 лв. До 5-ти октомври преведохме 65 000 000 лв., с които доплатихме дейността от месеците март, април и май. В средата на месеца осигурихме 67 611 000 лв. за дейността, извършена през август. От днес болниците ще получат още 77 765 000 лв. за работата им през септември.

И така: според Симеон Дянков в здравеопазването са дадени 544 милиона.

Според шефът на Здравната каса, дадените пари са 210 млн лв.,

В същото време от една-единствена болница, „Св. Иван Рилски” съобщиха, че има чувствително недофинансиране като от 14 легла се плаща за пет и то само 50 на сто от нужното!

Някой лъже и то на гърба на лекари и пациенти – докога ще търпим финансовият министър да си играе с хората, здравето и живота им?
Живеел на 200 квадрата под наем в Бояна - кажи направо наема, Дянков! И публикувай на сайта на минисетрство на финансите квитанциите с платените от теб сметки за ток, вода, парно, охрана, личен транспорт, храна...
Данък сгради кяриш и не плащаш!

 

Коментари 

 
-2 #8 Антоанета 2010-11-02 13:25
И аз считах този сайт за сериозен, докато не видях анкетата вдясно. Абсолютно некоректна е! Аз например исках да кликна там, където пише нещо позитивно за Дянков, но не видях такова място, съжалявам, не се прави така.............
Цитиране
 
 
+3 #7 marprelate 2010-11-01 08:11
Още когато Дянков извади малката пица да се прави на клоун, стана ясно, че чувството му за хумор е нещо не само куцо, ами май и напълно сляпо.
Цитиране
 
 
+1 #6 Звезделина Милева 2010-11-01 07:41
Този сайт наистина е сериозен.И г-жа Манолова и участниците в дискусиите са в голямата си част мислещи и четящи хора.Е, някои се опитват да разубедят вярата ми в здравата българска природа,но това е естествено.Харесва ми прямостта,с която г-жа Манолова пише статиите си,информиранос тта и и интелигентното чувсво за хумор,сериознос тта на темите,които повдига.Удоволствие за мен е да общувам с интелигентни хора.
Цитиране
 
 
+1 #5 антонов 2010-10-31 19:53
Госпожо Милева, моето “огорчение” в никакъв случай не трябва да се приема от Вас като “непростимо деяние” (има си хас:-)) - в последно време се опитвам да следя подробно изявите не само на авторите, но и на читателите на този изключтелно интересен сайт, винаги с интерес, внимание и разбиране проследявам и Вашите съобщения. Абсурдно е да си помислите даже, че мога да Ви обвинявам в омраза. В сложната ситуация, в която се намира народът ни напълно естествено е всеки един от нас да изпада в определени моменти в песимизъм, на границата на отчаянието. Стихотворението на Яворов се нарича “На един песимист”, в него не става дума за омраза към народа ни. Имах най-искреното желание да Ви вдъхна малко оптимизъм...доста нелепо се получи. Но нека не Ви смущава Вашето настроение–даже гениалният Ботев преди да се поеме пътя към своята гибел:“И нека бъде проклет този народ, ако не възстане”. И Левски: “Този народ обича свободата, но иска тя да му бъде поднесена на тепсия”.
Извинете ме!
Цитиране
 
 
+1 #4 Звезделина Милева 2010-10-30 16:22
г-н Антонов,с уважение към Вас,че съм Ви впечатлила и със съжаление,че съм Ви огорчила,макар, че не се досещам,с какво съм сторила такова непростимо деяние.Само не ме обвинявайте в омраза към народа,от който съм частица и аз.Интересувам се много от миналото на народа и държавата ни и с много неща съм горда,но за съжаление в МИНАЛОТО.Настоящето става все по-позорно.Нито един народ, в тези превратни 20 години не позволи такава разруха и разграбване на изгражданото десетилития,как то българския народ.Двадесет години гледа безумно как свои и чужди бандити ограбват десетилетия градивен труд и мълчи позорно,кланя се на чужди и свои господари.Е,какво да кажем освен "да свири чалгата"?!
Цитиране
 
 
+1 #3 антонов 2010-10-29 19:01
за госпожа Милева - с уважение и с ... огорчение:

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=130&WorkID=3313&Level=3
Цитиране
 
 
+1 #2 Звезделина Милева 2010-10-29 14:29
Българите си заслужават и финансовия министър и министъра на вътрешните работи и премиера.Какъвто народът - такива му и управниците.Докато този народ не скъса с чалгата по всички направления и не започне да мисли с мозъка си,съдбата му е да се срива все по дълбоко.И за съжаление да унищожава държавата си.И с това ще сме първи и единствени-човешката история не помни друг самоунищожаващ се народ.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене