Дянков: „Смел човек съм, и като работя с други смели хора като премиера, съм още по-смел!”

Стачкувайте си, студенти, протестирайте, преподаватели! Не пречите!

1 ноември 2010 – в Деня на народните будители студенти и преподаватели от Софийския университет са на улицата заради липса на пари. Много висши учебни заведения ще бъдат принудени да затворят заради принудително излизане в дървена ваканция- нещо, което досега не се е случвало.

Да не отварям дума за затваряне на читалища, училища в страната и всичко заради недостиг на средства.

На 1 ноември вместо да празнуват за Деня на будителите, преподавателите протестират срещу финансовата политика на управляващите в сферата на образованието, но исканията им са подкрепени от студентите и младите учени от БАН. Това е четвърти протест за парите за висшето образование през последните две седмици.

„Тревожим се, защото африканско финансиране - по думите на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, не може да осигури европейско образование на нашите деца... Тревожим се, защото премиерът призовава образованието да почака, докато построим магистралите! Тези думи на ректора на СУ бяха посрещнати с възгласи от протестиращите. Това каза ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев на протеста, организиран пред централния вход на ректората.

Откъде дойде проблемът с липсата на пари за наука и образование?

От до болка известния лошо скалъпен бюджет за 2010 година на Симеон Дянков, както и от самоволното отрязване на средства, което той си позволи като принуди университети и училища да приемат по-малко финансиране, а не това, което мизерно бе определено в бюджет 2010.

Няма оставка, няма и билетпопита Диана Найденова министър Симеон Дянков по време на разговора си с него по bTV.

С. Дянков: Дошъл съм да върша работа и ще си я свърша. Някой трябва да я върши и мисля, че аз съм правилния човек.

Д. Найденова: Обаче, хайде да обясните защо трябва да останете, защото аз ще Ви кажа защо не трябва да останете. От студенти до лекари всички Ви молят да си отидете с мир. Сините няма да подкрепят бюджета Ви.

С. Дянков:...макар че вчера мина бюджета на 6 комисии, така че сме готови да влезем в зала...

Д. Найденова: Трачо Трайков вече не си трае по Ваш адрес...

С. Дянков: ..хубаво е когато има коментари и от други министри – в случая мисля, че е полезно за мен и за правителството като цяло..

Д. Найденова:..а Вие чувате ли го изобщо?

С. Дянков: Чувам го всъщност се срещам с него, неговият кабинет е най-близо до моя от всички министри, Марга Попова е на 50 метра от него... така че се виждаме и чуваме с него...

Д. Найденова: Чакайте...ще увечилим стажа за пенсиониране през 2015. Дойде МВФ и каза: Ало, правителството, какво правите? Първо два процентни пункта видайте и второ, започвайте от 2011... Изведнъж Дянков се изправи и каза, ами аз всъщност ще настоявам да започнем от 2011!

С. Дянков: Ама не е изведнъж, аз ви призовавам да намерите един кадър или една стенограма, в което аз съм казал: Аз съм о, кей с 2015-да забавим реформата до тогава. Винаги съм...

Д. Найденова: Да, ама вие с министър-председателя ще казвате различни неща и ние трябва да следим вие двамата какво казвате, за да видим дали по средата нещо ще се случи. Така ли?

С. Дянков: Не само ние, всички депутати, всички министри, всички, които в общественото пространство имат коментар. От тая гледна точка, аз понеже дълго съм живял в чужбина, главно в Съединените щати и аз съм свикнал на истинска демокрация, което е всички големи идеи, а и змалки идеи, които трябва да се обсъждат, за да се решат, първо трябва да мине през обществено.., през обществен коментар и тогава чак да се взема решение. По тоя начин много повече хора участват в решението.

Д. Найденова: Съгласна съм с Вас, но ще направя следната уговорка: Вие не правите Кръгли маси, на които всички секторни политики да бъдат обсъдени. А просто излиза министър-председателят и казва: Ние със синдикатите се разбрахме, от 2015 да започнем да увеличаваме стажа за пенсия, даже дава пример с протестите във Франция, след което се оказва, че това решение за пореден път е предпоследно. Докога така, министър Дянков?

С. Дянков: Докато се вземе правилното решение. Така е много по-добре, да има анализ, да има коментари, да има пак анализ. В противен случай се правеше кво, събират се 15 души, тихо, разбират се, казват нещо, който не е доволен с това – хайде, в Белене!

Тук спирам, защото думите на Найденова, че се създава несигурност у хората, и те са притеснени, Дянков тръгва в съвсем друга посока:

С. Дянков: У кои хора? Защото има този коментар, че външните инвеститори са много притеснени. На същата седмица, когато и за здравнаи за пенсионна реформа се говореше – най-големият инвеститор в света, в технологиите казва, че е избрал България, за да има центъра си, технологичен център за цяла Европа. 2000 работни места...

„Банковата система е стабилна, заради добрата фискална политика на финансовото министерство”..., „Реформата, оказа се е по-трудно отколкото ние очаквахме, ако не беше трудна нямаше да бъде отлагана 10 години”,  са аргументите на Дянков.

Диана Найденова: „Непрекъснато нещо се дискутира”, „Желаните от Вас реформи не се случват”, „Още една година дадохме отсрочка на здравеопазването”, „Защо давате 6 процента повече от тазгодишния бюджет на МВР, а Аню Ангелов намалява с още няколко хиляди армията ни?” „А в МВР работят 56 000 души, само 28 000 от тях са заети реално с борбата с престъпността – накарайте го да се реформира, той нищо не прави за своя сектор...”

В отбраната отиват 200 милиона повече в новия бюджет, тази година повече бяха цели 200 милиона...

Дянков: „Смел човек съм, и като работя с други смели хора като премиера, съм още по-смел!

Смелият Дянков увеличава смелостта си вече година, пет месеца и три дни, защото работи с другия смел – министър-председателя Бойко Борисов!

„Световният печат определи физически силният ни министър-председател като страхливец – обърна вниманието на Дянков Диана Найденова. – Излязоха миньорите – клекнахте, излязоха лекарите – клекнахте, излязоха студентите – премиерът каза: Веднага давам пари на СУ за парно!”

С. Дянков: Моята задача и на екипа ми е да устояваме... Симеон Дянков е член на Министерския съвет и като такъв аз отговарям за финансите на държавата, независимо кой е премиер и кой е президент, аз ще продължа да водя добра фискална политика...

Европейските директиви са за рязко увеличаване на броя на бакалавърите... държавните университети, поради тази система на финансиране са принудени да разширяват приема.

България намали бюджета за наука и образование тази година, а в следващата заложеното е твърде малко. Добре, че дойде египтологът Сергей Игнатов, за да научим, че била сбъркана системата на финансиране на образованието и науката, тъй като трябало да се финансира на първо място качеството.

А кой е компетентен да определи обективно качеството на образованието? Дянков? Игнатов? Кой?

Политиците трябва да са много внимателни когато говорят и действат.

Интересно е обсъждането на проектобюджета за образование и наука за 2011 година в Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на 20 октомври, в парламента...

Не трябва ли това да е най-важната Комисия и най-внимателно огледания бюджет, след като децата и младежите са тези, които утре ще поемат управлението на държавата?

Предлагам със съкращения обсъждането, като подчертаванията на някои изрази са мои – бел. Л. М./:

„Ако дадем за наука и образование – няма да има за пенсии” – подобно обяснение прозвуча от устата на министъра на науката и образованието Сергей Игнатов.

Това май вече сме го чували – добре, че не каза „Няма да има пари за болни дечица...”

Президентът днес награди някои дейци на културата, предложени му от Министерскияь съвет. Сред тях бе и Радосвет Радев – шефът на Дарик радио. Да му е честито, но...

Защо вече не направи поредица за първия си милион? Не е ли крайно време за това? Има ли нещо срамно за първия милион на Радосвет Радев, та си мълчи и не обелва дума за него вече 13 години?

И към държавният глава – добре се опъна на министъра на отбраната Аню Ангелов за назначение във военното разузнаване. А за Радев защо си замълча – или е наясно с придобиването на първия му милион?

Будят ни милионери – след 20 години без Живков. Това ли е демокрацията, която трябваше да ни възхити и радва?

 

Коментари 

 
+2 #2 Звезделина Милева 2010-11-02 09:27
Този индивид или е много умен и способен и успешно се справя със задачата поставена му от отвъдокеанските му господари да превърне държавата България след повече от 1300 години просто в територия ,или е толкова глупав и некадърен,че несъзнателно върши това.И в двата сценария обаче българите играят основна подпомагаща го роля с овчедушното търпение и рибешкото мълчание.Ако този народ не разбере,че ножът сериозно е опрял о кокала,съвсем скоро ще изгуби държавата си,за която са се лели реки от кръв.От всичко случващо се най-много ме плаши пасивността и безразличието,с които българина гледа на съдбините на собствената си държава.
Цитиране
 
 
+2 #1 Недялко Шаллиев 2010-11-02 08:51
Госпожо Манолова, четейки заглавието-цитат, у мен думата "смел(и)" буквално кънти в главата ми като "нагъл(ли)". Уж оптимистичното "Никога не е късно човек да поумнее." (Даниел дефо), за мнозина е просто невъзможно.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене