В очакване на Путин

Докато аз съм финансов министър нито стотинка няма да се даде за АЕЦ „Белене” – каза го на живо министърът на финансите и с това забърка голяма каша. Така логично възниква въпросът: До 13 ноември ли ще е финансов министър Симеон Дянков? До деня на идването на руския премиер Владимир Путин у нас.

Днес премиерът на България Бойко Борисов се обърна с официално предложение към Сърбия и Хърватия да вземат участие в проекта за строителството на АЕЦ „Белене” с дялово участие в размер на 1 на сто, 1,5 на сто или 2 на сто, предаде агенция Регнум.

До края на седмицата Сърбия и Хърватия трябва да отговорят официално дали ще участват в проекта АЕЦ „Белене”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на 8 ноември в Букурещ. Премиерът Борисов допълни, че до идването на руския премиер Владимир Путин, България трябва да е наясно с квотното разпределение на строежа на централата.

„Хърватия няма да участва в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”. Това заяви премиерът на страната Ядранка Косор, предаде хърватското електронно издание Дневник. - Ние не искаме да участваме в този проект. Ние имаме собствена енергийна стратегия, по която работим. Имаме и енергийни проекти, които представихме неотдавна”, изтъкнала Косор. Тя е подчертала още, че страната й ще продължи приятелските си отношения с България и е благодарила за българската подкрепа за членство на Хърватия в ЕС.

Компенсациите за спрян блок на АЕЦ „Козлодуй”

Близо четири пъти повече електроенергия от обичайните нива произвеждаше ТЕЦ „Варна” през последните три седмици, докато шести блок на АЕЦ ”Козлодуй” беше спрян, съобщиха от ЧЕЗ България. През по-голяма част от периода 18 септември - 4 ноември 2010 г. във варненската електроцентрала на пълна мощност работеха четири от блоковете, а произведената електроенергия достигна общо 699 535 МВтч.

С активирането на студения резерв, варненската електроцентрала компенсира значителна част от производството на спрения шести блок на АЕЦ ”Козлодуй” и осигури резервни мощности за гарантиране на енергийния баланс на страната.

Министър Трайчо Трайков е в час с енергетиката

"Моят приятел, посланикът Уорлик вече шест месеца не може да разбере какво точно се случва с шистовия газ и защо трябва да се спазват българските закони и българския национален интерес, когато се прави най-хубавото нещо – каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пред студенти в УНСС днес, на 9 ноември. - Защо когато се дава право за проучване и добив, затова се провежда конкурс. Конкурсът се провежда като се вземе решение на Министерския съвет, което ние сме направили и след това се публикува в официалния вестник на Европейския съюз, което е на път да се случи. И защо "Шеврон" въобще дойдоха? Защото когато аз бях в Щатите, отидох и говорих с тях, въпреки че американското посолство каза: не говорете с тях, те са много голяма компания, не се интересуват от България. Но приемам, че всеки има право да интерпретира фактите както намери за добре", каза икономическият министър.

„България” се нуждае от проекта „Белене” написа агенция Регнум

„Смятам, че да се инвестира е хубаво нещо, но е много трудно за организиране - коментира заместник-директорът на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН Павлин Грудев. – Интересно ще е нашите съседи да инвестират, защото този пазар вече е общ, обяснява Грудев. Всичко е свързано и другите държави ще са заинтересовани от съвместно организиране на производството на енергия. Нашата страна се нуждае от проекта „Белене”. Няма на къде. На нас атомната енергетика ни е нужна, както и на Франция. Ние нямаме въглища, газ и енергийна независимост получаваме само от атомната енергетика”.

Сърбия ще поиска по-голям дял в АЕЦ „Белене” от предложените 2 процента, написа вестник ”Блиц”. Според изданието, официален Белград щял да поиска петпроцентово участие в атомната електроцентрала. Сърбия има на разположение няколко дни да убеди българите, които предложиха Сърбия и Хърватия да участват с по 1-2 на сто.

Повечето сръбски експерти изтъкнаха, че България е дала  твърде кратък срок за решаване за участие в инвестиция, която е на стойност между четири и седем милиарда евро. Министърът на енергетиката Петър Шкундрич е заявил, че страната му е заинтересована да участва в АЕЦ „Белене”, но за взимането на подобно решение е необходимо време. Срокът до 13 ноември се свързва с посещението на руския премиер Владимир Путин, когато той, заедно с българския министър-председател Бойко Борисов трябва да решат дилемите около „Белене”, пише вестникът.

На 21 октомври изтече информация, че руският премиер Владимир Путин е разговарял по телефона с българския си колега Бойко Борисов по въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Това  съобщи пресслужбата на руското правителство, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Българските медии съобщиха, че двамата премиери са разменили мнения за хода на изпълнението на междуправителственото руско-българско споразумение по проекта "Южен поток", което бе сключено през януари 2008 година. Те са се договорили, че до 15 ноември тази година ще бъде създадено руско-българско смесено дружество, което ще се заеме с разработката на техническо-икономическата обосновка на българския участък на този газопровод.

Борисов и Путин са констатирали и положителния ход на изпълнението на споразуменията, свързани с изграждането на АЕЦ "Белене".

„С цяло сърце подкрепям АЕЦ “Белене”, защото, ако не я изградим, през 2020 г. България ще срещне сериозни проблеми с производството на електроенергия – изнесе в. „24 часа” на 1 ноември.

- А тогава Турция ще има вече 4 атомни реактора, е заявил българският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той потвърдил, че преговорите с инвеститори от Германия са във финална фаза.”

„Докато аз съм финансов министър, държавата няма да даде, нито пари за АЕЦ “Белене”, нито държавни гаранции за неговото изграждане” – рече Симеон Дянков, който го играе министър на финансите в момента.

Само че...

  • Парите за „Белене” не са от бюджета на държавата, а от НЕК;
  • Държавните гаранции за заеми се гласуват в парламента, а не ги решава Дянков от Монтана;
  • Освен ако Дянков е сложил ръка и на парите на НЕК, както чуваме, че е сложил вече ръка на пари от Европейския съоюз по различни неправителствени проекти в държавата.

Стане ли дума за АЕЦ „Белене” – министърът на финансите Симеон Дянков е последователен:

В началото на мандата Дянков каза: „Ако ще да ми коства поста, аз пари за АЕЦ „Белене” няма да дам!

... От бюджета – нито пари, нито гаранции. Дори да дойде немския известитор,  той няма да вземе повече от 20-30 процента от централата...

... Няма да дойдат нито от бюджета, нито пък ще има гаранции от бюджета...

На руснаците ще кажа: „Няма държавни гаранции за този проект!”

А ето и Стенограмата от заседанието на Министерския съвет, от която става ясно, че ние не разбираме какво казва Симеон Дянков когато заявява, че няма да се дават пари за „Белене”.

На това заседание премиерът пояснява как трябва да разбираме правилно казаното от Дянков:

Р Е П У Б Л И К А   Б Ъ Л Г А Р И Я

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Стенографски запис!

 

ЗАСЕДАНИЕ

на

Министерския съвет

3 ноември 2010 г.

Заседанието започна в 10.20 часа и беше открито и ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

Точка 30

Проект на Решение за изменение на Решение № 771 на Министерския съвет от 2010 г. за освобождаване и избиране на членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

БОЙКО БОРИСОВ: Внася заместник министър-председателят и министър на финансите.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Уважаеми колеги, миналата седмица приехме решение за подновяване на състава на ДКЕВР. По лично желание един от членовете на тази комисия се оттегли и на негово място предлагаме нов член, който е дългогодишен служител в агенцията, препоръчан от много експерти, които работят по тази тематика и ще влезе в квотата на комисията, която се занимава с енергетиката, във ВиК имаме пълен набор. Благодаря ви.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се точка 30.

Колеги, относно посещението на премиера на Русия – Путин, имаме да подпишем едно споразумение, което е именно, че между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и „Газпром” в изпълнение на договора за „Южен поток” се създава смесено предприятие, което да построи „Южен поток” на територията на България. Това има да се подписва.

За ИТАР-ТАСС интервю не съм давал. Цитиран съм по незнайни какви източници за нещо, което не съм казвал, че с цялото си сърце подкрепям АЕЦ „Белене”.

В случая, ако трябва да направя изказване по този въпрос с прагматизма си подкрепям проекта АЕЦ „Белене”, защото от едната страна имаме Турция, която ни чака да види какво ще правим  за да направи своите четири реактора. Освен това и вчера разговарях с президента на Сърбия господин Тадич и на него и на премиера на Хърватия – Ядранка Косор съм изпратил писма, надявам се до 13-ти да върнат отговор дали те също желаят като миноритарни участници в този проект да участват в АЕЦ „Белене” около 1 %, 1.5 % до 2 %, което ще направи този проект още по-прагматичен защото гарантира пазарите на тази централа, когато бъде изградена.

По някакъв начин ми се слагат думи, които не съм изрекъл, и които съвсем по различен начин се тълкуват от различни среди. Това явно се налага като практика, защото се прецитира нещо, което не е казано и след това се транслира и се публикува и се обсъжда като реално случено.

Така, че да използваме идването на премиера Путин и сутринта разговарях с министъра на икономиката и енергетиката за възможността нашия бизнес, говорим за всякакъв, но там където сме били най-силни през годините, хранително-вкусовата промишленост, вина, полуфабрикати. Сутринта чух от министър Младенов какво сме направили за облекчаване на визовия режим за облекчаване на руските туристи, които идват в България. Да използваме тази среща и да избягаме от всякакви възможности за спекулации и политика с нея, и да поставим точно на прагматични нива взаимоотношенията си с Руската федерация, те нито са бившият Съветски съюз, нито ние както Младенов каза сме бившата Народна република или 16-тия сателит в бившия Съветски съюз, а да използваме добрите си взаимоотношения и да се опитаме, ето това е политика, на политическо ниво да облекчим условията и възможностите да приемат руснаците наши инвестиции и стоки, защото повтарям във всичките ни срещи, които сме имали досега на различни нива с представители на Руската федерация, всички казват: „Още помним коняка „Слънчев бряг”, още помним цигарите „БТ”, още помним цигарите „Ту-134”, които години наред са правени и още ги има във филмите.

Възложил съм на министър Трайков, да се подготви по тези задачи, за да използваме времето.

Знаете, че имах официална покана за подписване на договор между БЕХ и „Газпром” в мое присъствие и на господин Путин в Москва, поради куп съображения, за което му благодарих, че ги прие, той ще дойде в събота в неговия почивен ден и наш, но това, че е събота и почивен ден, вие знаете, че за нас винаги е бил работен и това не променя по никакъв начин сериозността на визитата и надеждите, които възлагаме. Повтарям по „Южен поток” и „Белене” имаме подписани договори, които трябва да се изпълняват. Разбира се, по АЕЦ „Белене” ще поставим много от въпросите, които ни интересуват, защото пак предишното правителство продължава да тръби и говори, че договорът е 3 милиарда 970 милиона евро, но никога не казва, или по-точно умишлено пропуска да каже, че в този договор има около 500 милиона евро за консултантски услуги плюс 250 милиона евро теглен кредит от БНП „Париба”, който с по 20 милиона евро на година ние плащаме лихвите. Има 780 милиона евро по инфраструктура и има едно изречение, което е изключително важно, а пък „Цанков камък” ни показа, че всъщност в него се корени ябълката обикновено на раздора и всъщност големите пари, които се плащат в последствие, това е т.нар. инфлационен индекс. По начина, по който е подписан този договор той не е фиксиран, а той може да достигне до плюс 2,5 милиарда евро допълнително. Тези, които могат бързо да смятат, когато натрупат това върху тези 3 милиарда 970 милиона евро, а и още едно нещо – лихвите по тези заемни пари, които ще се вземат, цената на този проект съвсем не е 3 милиарда 970 милиона евро. Навремето така са направили и с „Цанков камък”. Когато се каже 120 милиона евро, разбира се прекрасен проект, защо да не се направи, но когато той след това достигне до 1 милиард лева, разбира се, не само, че не е прекрасен, а е изключително неизгоден. За това с министър Трайков ще се подготвим на чернова по всички тези теми и също така ще проведем разговор какво мисли руската страна по всичко това.

Спекулира се и с това, че аз съм прагматично за построяването на този проект, както и министър Трайков, а Дянков е казал и го казва, ето точно спекулацията, че няма да се даде нито лев повече от държавния бюджет за тази централа, това е точно така. Ние сме казали, че двата милиарда, които сме вложили до този момент в тази централа трябва да бъдат включени в активите и ние от бюджета и за това до ден днешен нищо не правим, не можем да дадем и един лев отгоре. С една дума правителството има пълно единство по този проект и няма никакво противопоставяне в случая на господин Дянков с изпълнението на този договор. Това е и нашата позиция.

......................................................................

И така, като теглим чертата премиерът Борисов иска да се осъществи проектът „Белене”, ресорният министър Трайчо Трайков – също, даже бе въодушевен от проявен германски инвеститорски интерес към централата.

В същото време ресорният вицепремиер и министър на финансите се взе много насериозно и се изживява едва ли не като последна инстанция по тази тема, като оставя зад себе си позициите на Борисов и Трайков! Ето в прав текст какво казва министър Симеон Дянков за АЕЦ „Белене” на среща с бизнесмени точно преди една година:

„Няма външен интерес към АЕЦ „Белене”... В момента се прави пълен икономически анализ на проекта за АЕЦ „Белене...”

Според него държавата изобщо не трябва да се меси като гаранция или като заеми около атомната електроцентрала.

Дянков изтъкна преди година, а и сега е на същото мнение, че дори да има икономически смисъл от изграждането на АЕЦ „Белене”, остава въпросът кой ще финансира този проект. По думите му не е сериозно да се построи съоръжение с такива мащаби и  продукцията му след това да бъде изнасяна зад граница.

А спирането на 5-и 6-и енергоблок на АЕЦ „Козлодуй”?

А парите дадени дотук и парите, които ще платим като наустойки?

Цяла година вече слушаме същото това лице, как самоотвержено се бори за това да се спре проекта „Белене” като не се интересува кой и каква цена ще плати!

Покрай сегашното подновяване на енергийните теми стана ясно и че позицията на министър-председателя Бойко Борисов за Русия вече е различна:

„България имаше най-добрият пазар в Русия - на вино, цигари, хранителна промишленост, кетчуп, домати, майонези, лека промишленост. Сега те пият френски вина и забравиха нашите продукти”. Това каза премиерът Бойко Борисов след като направи проверка как протича изграждането на строителството на АМ „Люлин”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министър-председателят каза, че руският премиер Владимир Путин ще посети България на 13 ноември, за да се проведат разговори.

„На 13 в събота е неработен ден и той ще дойде, за да си поговорим хубаво – за „Белене”, за „Южен поток” и всички теми, които са важни. Русия е естествен пазар за България. Защо сме го забравили? Вие знаете ли колко минерална вода харчи Москва за година – милиони бутилки. Защо да не пият наша вода?”, запита Борисов. Той обясни, че иска да вдигне стокообменът на България и Русия до нива от годините, когато двете страни са работили добре. „Това е чист бизнес и чиста икономика, свежи пари за държавата. Саркози и Меркел се срещат с Путин и си правят бизнес, а ние сме си подарили пазара”, каза Борисов.

След изборната победа на републиканците миналата седмица, американският президент Барак Обама като че ли загуби тотално интерес към Балканите и случващото се на тях...

За нас остана утешителната награда Джордж Сорос да намери време в промеждутъка докато легализира марихуаната да отскочи в България и дададе едно рамо на силно клатещите си негови хора в правителството.

 

Коментари 

 
0 #1 Звезделина Милева 2010-11-13 10:42
Не знам какво очаква нашият премиер от среща с Путин,но ако мисли,че там са неосведомени за всичките му гафове и изказвания по адрес на Русия,то жестоко се лъже.Ако си прави сметка ,че може да извива ръце на Путин и Русия,също много се лъже.Докато тук ни проглушиха,че Путин идва на крака на премиера ни,то по Руската национална телевизия,ОРТ не се споменава в новините нито дума за тази среща.Това показва,какво "голямо значение" Русия отдава на България и преди всичко на нейния премиер.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене