1. Бюджет 2011 – по следите на изгубеното време

Очаквано парламентът, с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Атака” прие на първо четене Бюджет 2011! В това никой не се съмняваше, въпреки че все някои и друг политик разчиташе да надделее здравия разум и този бюджет да не мине...

Известно е, че парите, които тази година Дянков не плати и няма да плати на здравеопазването отиват в новия бюджет, което той определи като „даване на 400 млн лв повече”!

Много икономически и финансови експерти се опитаха да спрат безумния бюджет 2011, който нарекоха „бюджет на мизерията”. Не успяха...

Той се хвалеше у нас за това, в ЕК са го похвалили – Брюксел отричаше! И това упражнение не се случи веднъж, а няколко пъти...

Милиард и половина по-голям бюджетен дефицит, от този, който управляващите отчетоха за 2009 година. Кой помни днес, че точно преди година 39 депутати от БСП и 20 от ДПС внесоха вчера в Конституционния съд искане за обявяване на противоречащи на основния закон текстове от закона за държавния бюджет, които дават повече свобода на МС и финансовия министър. Никой или почти никой.

А заради това искане, внесено в Конституционния съд, като се заобикаля парламентът, дефицитът може да бъде увеличен десетократно. Оспорваните текстове даваха права на правителството "при икономически и финансови показатели, водещи до прогноза за по-неблагоприятно развитие на икономиката", да намалява парите за ведомствата от утвърдените им вече размери.

Та точно това намаляване на парите на ведомствата заради написания от Симеон Дянков Бюджет 2010, здравеопазване, образование, наука, култура са на дъното на мизерията. Точно заради правомощията, които си извоюваха още с Бюджет 2010, управниците от ГЕРБ не се впечатляваха от задържането с месеци на плащанията на министъра на финансите, рекетираха се фирми за вече свършена и неразплатена работа, социално страната е на ръба на сгромолясването, общините са в колапс, а печеливщи предприятия бяха най-нагло рекетирани от Дянков и се вземаха от тях пари абсолютно противозаконно!

В приетият Бюджет 2010 преди година нямаше и следа за сигнал, че ще се стигне до актуализация на бюджета.

Икономиката на страната е в плачевно състояние, а магистрати, президент и прочие институции или се озоваваха пред блокирани сметки от Дянков, или с непреведени в тях дължими средства.

"Не може МС да е над Народното събрание в една парламентарна република", възмути се бившият конституционен съдия и сегашен соцдепутат Любен Корнезов. "Бюджетното салдо за 2010 г. е 1.5 млрд. лв. На практика сега кабинетът може да го увеличи и до 10 млрд. лв.", предупреди той преди година.

Тютюнопроизводителите излязоха на улицата, за да протестират, тъй като Дянков отряза очакваните над 521 млн. лева, определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г.

Магистратите поискаха да го дадат на съд заради спрени техни добавки. И то в момент, в който Дянков бе допуснал неговите хора да получат голями коледни добавки!

Цяла година Дянков еднолично разиграваше фирми, на които държавата дължеше пари за вече свършена работа. Всяка втора фирма в България има просрочено задължение към друга фирма. Междуфирмената задлъжнялост вече се измерваше в милиарди, а дългът на държавата към фирмите за минало време още стоеше, тъй като Дянков приложи нечуван рекет към фирмите, за да получат парите си.

Всяка фирма трябваше да се съгласи и приеме да получи 10 на сто по-малко от дължимото, без лихви за просрочие. Освен това Дянков постави условие: фирмите да се простят с още 7 на сто, които да оставят в банката, откъдето ще се получават държавните просрочени задължения!

Към тези задължения се прибавяше и невърнатото от държавата ДДС, което също е просрочено.

Според частните кредитни регистри, задлъжнялостта на фирмите в страната се движеше между 120 и 220 милиарда лева. По-тревожният извод бе, че нарастваше делът на фирмите, които изпаднаха в сериозни просрочия.

Междуфирмената задлъжнялост и некоректното поведение на държавата към бизнеса заплаши да закрие цели отрасли: строителство, дърводобив, мебелно производство.

Задлъжнелите фирми от своя страна завличаха банки, данъчни служби, увеличават цифрата на безработни, неосигурени лица – социално и здравно.

Реално, заради „усилията” на министър Дянков съдът бе задръстен от дела срещу длъжници и работата му е много затруднена. Така, вместо съдът да работи по обичайните дела, бе изправен пред ситуацията да поеме допълнителни дела, свързани с длъжници.

Дълговете към банките поставиха стотици българи пред обстоятелството да загубят не само прехраната си, но и домовете си и сигурността на семействата си за оцеляване.

Пак заради дянков дължими милиони ДДС към бизнеса не бяха платени навреме, както го предписва законът.

Заради министъра на финансите Симеон Дянков Европейската Инвестиционна Банка, позната като банката на Евросъюза, обяви, че ще преразгледа политиката си да ни кредитира с евтини заеми.

Пред Ройтерс, финансовият министър Симеон Дянков заяви, че България е в състояние да съкрати дефицита си за 2010 г. до под 2 процента от БВП, в усилията си да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната, нещо, което всички знаем, че не се случи.

Не е ясно как Дянков се хвалеше в края на 2009, че бюджетният дефицит на страната е един от най-ниските в Европа, а след това стана ясно, че е бил налице свръхдефицит?

При таван от 3 на сто, българският бюджетен дефицит за 2009-а бе 3.9 на сто от БВП. Очакваше се 2010 година да падне под 3 на сто, но това бе само прогноза и не се състоя. Инфлацията също се оказа проблем - при 1 процент референтна база, България имаше само до март инфлация от 1.7 процента, а до края на годината се очакваше цифрата да нарасне още, както и стана. Дългосрочните лихвени проценти също не са в крак с европейските - при 6 на сто таван, в България те възлизат на 6.9 на сто!

„Приходите в бюджета са ниски, защото трябва да се направят разплащания” – за подобно твърдение в универистета пишат двойка на изпит, но дянков се самообяви за отличник!

Евростат преизчислява бюджетните дефицити на касова основа – нещо, което Дянков дълго време отричаше. Некомпетентност и хаос, неяснота какво да се прави и какво се случва, за да се стигне до срив на приходите в хазната – това бе характерното за 2010 година..

Абсурда и недомислиците на решенията, които налага на кабинета Дянков явно не кореспондираха с данните на ЕК и Евростат. Истинските данни обаче Дянков не даваше на никого.

Поведението на Дянков включваше: бягане от парламента, за да не дава обяснения на депутатите

  • за наличните пари в бюджета;
  • за размера на бюджетния дефицит;
  • за истинския размер на наличните пари в Сребърния фонд;
  • за истинския размер в Резерва на Здравната каса;
  • за това защо повери на премиера 1,4 млрд лева на негово лично разпореждане.

Към науката и учените Дянков „оправда” отразаните лично от него средства с циничното: „Като не им даваме пари, те ще се самозакрият!”

Това явно не му стигна и той от Вашингтон оплю Българската академия на науките, като определи учените ни като „безполезни”!

Данък лукс от който ГЕРБ си направи PR-кампания засега няма да се въвежда. Заплатите паднаха или бяха замразени, но не и тези на депутатите.

Официално 300 000 души са си загубили работата, като само от началото на 2010 броят им е 64 000.

Скокът на акцизите наду инфлацията, повиши се и контрабандата, а приходите от митниците спаднаха.

Икономиката ни затъна с 4 на сто. До края на годината, според Министерство на финансите дефицитът може да достигне 4, 4 на сто, което е сигурен знак, че ни очакват и парични санкции от ЕК, като наказателна мярка.

Не друг, а министър Дянков злорадстваше за срива на еврото. Когато се завърна след участие във форум, посветен на икономическата криза в Европа, в института Катон във Вашингтон заяви: „... в резултат на кризата Европа ще стане по-бедна и еврото ще изгуби позиции”. И това изрече човекът, който правеше всякакви лупинги, за да ни вкара в чакалнята на еврозоната, след като прекрасно е знаел, че там ни очакват трусове и нестабилност.

Миналата година Симеон Дянков писа Бюджет 2010, което бе първото му писане на държавен бюджет. Резултатите са плачевни.

Сайтът „Хроники” публикува на 30 април т. г. на кого всъщност са поверени финансите на държавата – т. е. нейната съдба:

На 29 януари т. г., проф. Крюстьо Петков изнесе в едно свое интервю следните факти:

„От 2003 г. аз бях ангажиран като експерт от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на профсъюзите в Брюксел - в района на Западните Балкани; а през последните години и в Източна Европа, специално в страните от бившия Съветския съюз, като Грузия, Армения, Азербайджан. Постепенно, стъпка по стъпка, се натъкнах на доста интересни факти, свързани с дейността на Световната банка и Международния валутен фонд, на нейните емисари и експерти. Един от тях, безспорно, е българинът Симеон Дянков.

След това от 2003 до април 2009 г. следях редовно продуктите на господин Дянков и неговата група: това са годишните класации на т.нар. Doing business (Правене на бизнес), с които не само банката, но и господин Дянков се прочуха из целия свят. Той стана действително един от най-цитираните автори в този раздел на макро икономиката. Но през втората половина на 2009 г. ситуацията се промени рязко - господин Дянков започна, да става политик. Беше привлечен в правителството на господин Борисов и интересът ми вече е свързан с тази негова нова мисия ...

Още преди година и половина дадох едно обширно изявление пред БГНЕС, обръщайки внимание върху очертаващия се провал на проекта Дуинг бизнес; както и от парадоксите, които се получават от рейтинговите проучвания, като например класирането на страни с диктаторски или недемократични режим, каквито са Грузия, или пък Маршалските острови; както и престижните места, които заеха страни, като Македония и България в класациите на екипа на Дянков. Като сравнявам икономическите показатели на тези страни и на, примерно, скандинавските – Норвегия, Швеция, Дания, разликата е, както се казва, от земята до небето. За това реагирах, воден от чисто професионални подбуди.

Но от октомври м.г. насам неколкократно бях помолен от мои колеги, с които поддържам връзка в нашата тясно специализирана мрежа на алтернатовно мислещи икономисти от Вашингтон, Женева, от Брюксел, както и от членове на гражданското сдружение ГЛАС, да представя един анализ на господин Дянков, неговата кариера, неговите възгледи. Оказа се че това е доста сложна работа.

Слушайки премиера Борисов и неговите министри разбрах, че народът на България за пореден път ще трябва да претърпи експеримент, който в случая се ръководи от пратеника на Световната банка – господин Дянков, завърнал се в родината и превърнал я в експериментално поле за шокови реформи...

... той е бил един от най-известните съветници на реакционния недемократичен режим на президента Саакашвили и по този начин е помогнал да се изпълни неговата програма.

Аз бях в Грузия , тъй като тя влиза в полето на моята изследователска дейност - ръководя екип от експерти макро икономисти и социолози в този регион. Срещнах се с протестиращите от палатковите лагери в столицата Тбилиси (пролетта на 2009 г.). Говорих с представителите на бизнеса, на синдикатите и разбрах какво значи да разрушиш до основи една Академия на науките; да премахнеш трудовото законодателство и да забраниш Кодекса на труда; да съветваш местния частен бизнес да започне на чисто, като му дадеш неограничени права, без да се съобразява с норми и стандарти за социална защита и осигуряване (а такива има, регламентирани от Международната организация на труда).

Същият стил и почерк аз откривам и тук, в България. Аз, примерно, не мога да си обясня и до днес, как е възможно да се съветва премиера държавата да упражнява рекет спрямо бизнеса?

... Най-напред той е загубил попрището и работата си на 27 април м.г., тъй като Световната банка взема решение (по-точно нейният висш мениджмънт, въз основа на доклада на Независимата група за оценяване), че този проектът - Дуинг бизнес - се закрива и класации по неговата методология бизнес повече няма да се правят.

Аз не твърдя, че той е останал, както се казва, на улицата. Това би било некоректно. Но така или иначе шансът да се върне в България не като какъв да е, а като вице премиер и финансов министър, т.е. като човек номер 1 в правенето на икономически реформи, не е никак за изпускане. Вижте, господин Дянков очевидно е разчитал на неосведомеността, а и вероятно на, ниската компетентност на доста хора, с които го е сблъскал животът. Най-напред фактът, че в своите биографии той е скрил краха на проекта Дуинг бизнес, на неговото, така, как да го наречем, любимо дете, мен сериозно ме смущава. Второ, когато кажем специалист по кризите, трябва да се запитаме за кои кризи става дума. той е работил в страни, където е имало или финансови дестабилизации, или някакви други специфични пазарни сътресения . Най-вече е специалист по разрушаването на заварените планови държавни икономики и институции и трансформирането им на пазарна основа.Това го показва опита му в Грузия, това показват и публикациите, които успях да видя, когато правих сравнения между отделни страни. Т.е. той е специалист по (както сам се определя) „ Съзидание чрез разрушение”....

А ето какво каза тази сутрин, часове преди парламентът да гласува на първо четене новият му Бюджет:

Симеон Дянков за бюджета за 2011

11 ноември 2010, БНР, „Преди всички”

Експерти и стенограми от анализи и разговори в тв-студия и в парламента казват едно към едно как бе оценен бюджет 2011!

Как Дянков посегна противозаконно на пари, които не са на държавата: четете в продължението днес.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене