Някой пак плаче за съда в Страсбург

Има си хора, чуеш ли ги да говорят и тутакси се сещаш за нещо определено. Така ми се случва и с вицепремиера и министър на вътрешните работи, Цветан Цветанов: тръгне ли му приказката в поредното интервю и в съзнанието ми изниква бай Йордан Радичков, един от писателите превърнали се в класици приживе. Та бай Йордан Радичков имаше един герой – за когото пишеше – мисълта му хуква напред и след нея – говора...

При Цветанов - хуква логиката напред, а след нея се появява говора. Това е обяснението за недовършените му или безглаголни изречения, или онези – при наситени с въпросителните местоимения – който, която, което, които, и прочие...

Слушах тази седмица министър Цветанов в студиото на телевизията bTV, където той се появи в компанията на водещите Анна Цолова и Виктор Николаев с говора си и неволно се запитах: абе, защо този човек не обнародва изявленията си в „Държавен вестник”, вместо да се морят депутатите да променят закони, Наказателно-процесуален кодекс и други подобни? Колко време ще се спести на драгия гражданин данъкоплатец, че и пари!

„До „Комбинаторите” и назад

Случаят е елементарен: на 2 ноември т. г. научихме, че най-честите причини за неуспеха на държавното обвинение са едностранчивото събиране на доказателства. Това сочел доклад на Фондация „Риск монитор” на тема: „Организирана престъпност и корупция: ключови съдебни дела”.

На пресконференция, временно изпълняващият длъжността посланик на Кралство Нидерландия Мартайн Елгерсма взе, че обяви: Спешно се налагат реформи във всички части на съдебната верига в България. Кратко, ясно и от сърце.

Оттук нататък всичко казано ще е като обясненията на разсеяния ученик: „Не си написах домашното, защото...”

Та при втория дубъл на онази история, в която изчезнаха злато, сребро и платина от един митнически склад вътрешен министър, журналисти и прокурор се изпопретрепаха да повтарят как виновни били от митницата на летище „София”, които не взели мерки да съхраняват по-добре ценните метали!

Няма Наказателно-процесуален кодекс, няма задължения на прокурор по съхраняване на доказателства, няма шест-пет – на гражданството бе поднесена развалената супа за „изтекла вътрешна информация”, немарливост на определени служители и прочие обстоятелства.

Даже постепенно стоплящият шеф на „Митници”-те генерал Ваньо Танов се сети за членовете на НПК, в които точно, ясно и най вече императивно е обяснено как се съхраняват иззети ценни метали – нищо не помогна.

Вместо да замълчи за случая министър Цветанов и журналисти повтаряха ли повтаряха: как някой влязъл защото знаел кода на склада, за да „присвои” златото, платината и среброто...

Навремето един мой учител в журналистиката, покойният Серафим Северняк ми казваше: като пишеш за нещо, трябва да знаеш всичко от закона...

Сега явно тези напътствия са ги отменили за изучаващите занаята...

Според цитирания по-горе посланик Елгерсма, не е лошо, когато има проблем, но е лошо, когато не се прави нищо, след като той се установи, но кой ти слуша посланици!

Това с императивното прилагане на членове 110, алинея /5/ и член 111, ал. /1/от НПК е досущ като историята с имотите на Цветан Цветанов: изказа се Цветанов за имотите си в парламента и повече няма да говори!

Така и с член 110, алинея /5/ от НПК:

/5/ Парите и другите ценности се предават за пазене в търговска банка, обслужваща държавния бюджет, или в Българската народна банка...

Пазене на веществените доказателства

Чл. 111. (1) Веществените доказателства се пазят, докато завърши наказателното производство.

И всичко в НПК по тази процедура се прави „с разрешение на прокурора”.

Няма „срязани мрежи, съхранение в склад до друг склад с иззети контрабандни цигари, липса на камера, изключен СОТ и прочие!

И не стига, че генерал Танов бавно и мъчително стигна до „прозрението”, че митничарите не са виновни в случая с откраднатите злато, сробро и платина, не стига, че Танов се сети и за действащия НПК, ами някакъв тъп режисьор пусна на сцената прокурора Роман Василев! Онзи, който викаше на проснатите задържани, че са престъпници!

В случая с ценните метали, прокурор Василев, като ръководител на операцията, при която бяха осъществени редица задържания за обира в митнически склад на летище „София”. Та Роман Василев се изказа „правилно”, в съзвучие с партийната линия на министъра на вътрешните работи:

„Взаимодействието между МВР и Прокуратурата този път също доведе до положителен резултат... Колегите от МВР доста сериозно подходиха към случая и бяха проведени целият комплект процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия, посочи той.

Ще се анализират фактите и обстоятелствата, за да се стигне до обира на склада през октомври.

Те са преди всичко административни и преди всичко управленско-организационни от страна на ведомства. Прокуратурата ще направи своя извод и ще възложи съответните предписания, заедно с МВР...”

Да забелязахте някъде прокурор Василев да говори за гигантската грешка на колегата си по съхранението на доказателствата?

Да сте чули кой е прокурорът, който се спотайва и го крият по изчезването на ценните метали?

Няма такива събития – Роман Василев се изказа правилно и на случаят бе поставена точка! От страна на обвинението...

По традиция последната дума по случая имаше разбира се министърът на вътрешните работи, Цветан Цветанов:

Той е НПК, той е процесуално-следствените действия...

12 ноември 2010, bTV, "Тази сутрин"

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи в разговор с водещите Анна Цолова и Виктор Николаев:

..................................

Водеща: Прескочихме политическата тема, обаче има много интересни неща за златото.

Водещ: Колко открихте от златото, точно така, от тези 370 кг и платина колко останаха?

Цветан Цветанов: Няма проблеми да прескачаме от тема в тема, но хубаво е да вървим към хронологията.

Водещ: Чувалчетата със злато, до тук четири чувалчета и два кашона открити.

Цветан Цветанов: Първото, което е доста неприятно, че се извърши и се даде възможност да се извърши тази кражба. Занижен охранителен режим, никакъв сериозен контрол на митнически склад, където има стока за милиони левове и това е веществено доказателство.

Водещ: Нарочно ли е бил този занижен контрол, за да се знае СОТ-а от осем години непроменян и да е изключен?

Цветан Цветанов: Конкретно в случая е без значение СОТ-ът дали е сменян или не е сменян, защото в разследването, което правим в момента хората, които са участвали в тази кражба са се сдобили със софтуер много...

Водещ: От вътрешен човек.

Цветан Цветанов: Точно така.

Водещ: И ключът от касите.

Цветан Цветанов: Всичко, което е необходимо, за да извършат всичко това безпрепятствено и да не бъдат възпрепятствани.

Водещ: Той арестуван ли е този вътрешен човек или не е сред споменатите?

Цветан Цветанов: В момента разследването тече. Задържана е групата, която е извършила физическото опустошаване на склада с тези цветни метали.

Водещ: Камерите нарочно ли не са работили? Едната е била килната надолу към земята, имало е описание, че не работят и предписания. От митниците са казали – няма пари.

Цветан Цветанов: Това, което обявихме като информация, т.нар. Генералът, който е бивш митнически служител, той е представил Сашо Пандиза като един бизнесмен, представител на една фирма за цигари, където всъщност има отнети количества цигари, просто иска да види дали стоката вътре се съхранява.

Водещ: Да ходят, да оглеждат предварително.

Цветан Цветанов: Влязъл е поне по информацията, която имаме три пъти, с което естествено си е направил абсолютно всички предварителни действия, които да могат да бъдат безпрепятствени.

Водещ: Някой е /.../ и го е спрял.

Цветан Цветанов: Това, което ви го казвам, логически излиза точно така.

Водещ: Вратата защо е била отключена, кой е трябвало да я заключи външната врата?

Цветан Цветанов: Всичко това дали е била заключена или не, когато имаш ключ и когато знаеш кода е без проблем как ще влезеш.

Водещ: Тоест един човек е спрял кода, дал е ключовете и е осигурил достъпа на групата вътре?

Цветан Цветанов: Точно така.

Водещ: А той къде е този човек?

Цветан Цветанов: Ще стане по-ясно в разследването.

Водещ: Не е арестуван до момента?

Цветан Цветанов: Ще стане по-късно в разследването. За нас е ясно, че 175 кг е намерено.

Водещ: Колко още има?

Цветан Цветанов: Общо говорим за около 400 кг.

Водещ: Къде са другите?

Цветан Цветанов: Сумарно са всички разнородни метали, които са. Два дни по-късно, поне от информацията, която към настоящия момент имаме и се проверява, е излязла стоката в посока Гърция.

Водещ: А там в момента търсите ли го?

Цветан Цветанов: Правим всичко възможно, за да намерим цялото количество, но за мен е доста неприятен самият случай, като коментар който го правим след една изключително добра операция, която беше за „Леярите” и където беше иззето това голямо количество.

Водеща: Точно за това щях да ви питам, един въпрос в скоба. Не трябва ли да се съхранява, не знам, в БНБ такова сериозно количество злато, метали и изобщо такива скъпоценни метали? В митнически складове ли стоят веществените доказателства на толкова сериозна стойност.

Цветан Цветанов: Вижте, когато имат достатъчно добър охранителен режим няма проблем да бъде охраняван там, въпросът е, че...

Водеща: Защото цигари е едно, но килограми злато и платина е друго.

Цветан Цветанов: Мерките са били изключително занижени и аз съм убеден...

Водещ: Ама нарочно ли или от немарливост и висш служител в митниците подозирате ли?

Водеща: Ясно е, че е нарочно.

Водещ: Че го е направил нарочно занижения контрол.

Цветан Цветанов: В момента можем само да констатираме всичко това, което ви казвам за занижения контрол. Надявам се, че след този инцидент всеки един ще си извлече поуки от тези, които зависи правенето на тази надеждна охрана и мисля, че...

Водещ: От кой е зависело?

Цветан Цветанов: Това е склад, който се води към митниците.

Водещ: От шефа на митниците.

Цветан Цветанов: Ние сме, в случая СДВР има отношение от гледна точка на това, че вързано към СОТ-а на Столична дирекция на вътрешните работи, но когато имаш кода каквито и мерки да вземеш, какъвто и СПТ да сложиш, влиза си с пин-кода и оттам нататък всичко вътре ти е безпрепятствено.

Водеща: На фона на всичко, което си говорим пак да попитам, ще смените ли локациите за съхранение на такива ценни веществени доказателства?

Цветан Цветанов: Ще засилим охраната и там където не е възможно да бъде засилена охраната по съответния режим, който трябва да бъде осъществен ще бъдат променени.

Водещ: В БНБ или в МВР?

Цветан Цветанов: Ще се търсят необходимите помещения, които могат да гарантират невъзможност да се получават тези случки.

Пускаш логиката напред и след това тръгва говорът...

„Ще се търсят необходимите помещения, които могат да гарантират невъзможност да се получават тези случки...”

„Ще засилим охраната и там където не е възможно да бъде засилена охраната по съответния режим, който трябва да бъде осъществен ще бъдат променени.”

А ето и онази част от разговора, в която водещата плахо се опитва да попита за текста от закона, който указва как се съхраняват ценни метали, когато са доказателства по разследване. От казаното от МВР-министъра Цветанов става ясно, че той „отменя” действащия НПК, в частта по съхрание на доказателствата:

Водеща: Точно за това щях да ви питам, един въпрос в скоба. Не трябва ли да се съхранява, не знам, в БНБ такова сериозно количество злато, метали и изобщо такива скъпоценни метали? В митнически складове ли стоят веществените доказателства на толкова сериозна стойност.

Цветан Цветанов: Вижте, когато имат достатъчно добър охранителен режим няма проблем да бъде охраняван там, въпросът е, че...

Водеща: Защото цигари е едно, но килограми злато и платина е друго.

Цветан Цветанов: Мерките са били изключително занижени и аз съм убеден...

Какъв „добър охранителен режим”? Как така „няма проблем”? Ами Наказателно-процесуалния кодекс за какво е?

Хайде, да речем, че в часовете, когато се е изучавал НПК при следдипломната квалификация на Цветан Цветанов, той е липсвал от залата и е пропуснал онази част за „Пазене на веществени доказателства”, разбираемо е.

Но когато една репортерка, като Миролюба Бенатова, която е расла в среда на блестящи юристи – да повтаря като мантри смехотворните твърдения на министър и висши чиновници – вместо да се справи със съответните текстове в НПК – това вече не го разбирам!

Та като теглим чертата на полицейската операция „Леярите”, преобразила се в друга акция – „Комбинаторите” с чиста съвест може да очакваме следващите дела в Страсбург, когато ще осъдят държавата, а ще плащаме пак ние! За нечия вопиюща некомпетентност!

„Има лоши качества, които създават големи таланти!” е казал Ларошфуко.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене