Дянков, в Брюксел не са идиоти! А в София – още по-малко!

Невиждана активност разви тези дни министърът на финансите Симеон Дянков, и то преди второто четене и на Проекта за Закон за държавния бюджет 2011, както и преди законодателното уреждане на закриването на БАН! Има и трета версия  - дойде време Прокуратурата да огласи как ще бъде подведен Дянков под отговорност да издаване на държавна тайна...

Дали е случайно заминаването на финансиста до британската столица – естествено, че не е! Истината е, че приближава краят на годината, когато ще лъснат много от фокусите на Дянков с държавните финанси и срещи с големи медии пред които Дянков да излее непреходните си мисли е само част от плана той да бъде по-малко наказан!

Ако някой живее с мисълта, че най-„интересното” в родния вътрешно политически и социален живот са скандалите около МВР, то той дълбоко се заблуждава! Дянков тепърва ще изненадва публиката с неподозирани изпълнения и тайно готвени номера за сцената...

Тези дни претендентът че прилича на Брад Пит отиде в Лондон и мнозина решиха, че той продължава да си търси работа. Оказва се, че за по-евтино, министърът е отскочил до английската столица, за да даде поредица от интервюта, които да освежат твърде завехналия му имидж и най вече да донесе малко радост на застъпника си, премиера Борисов в обстановката на нестихващи скандали и трусове, предизвикани от другото му вице- Цветанов.

Някои медии съобщиха, че Дянков е отишъл в британската столица на лидерска среща на финансисти, но тук идва въпросът: в кое точно е лидер Дянков? В спиране на финансирането на здравеопазване, фирми за вече свършена работа, фирми, което трябва да си получат ДДС, или в откровен рекет на държавна фирма, за да му излезе сметката по бюджетния дефицит.

За целта бе впрегната и пресслужбата към подопечното му министерство, която пусна сред журналята съобщения, че шефът им се срещнал с британския финансов министър Джордж Осбърн, на която среща Дянков се обявил за "по-гъвкаво" прилагане на санкции от страна на ЕС към страни членки с висок бюджетен дефицит! Дали това се е случило или не – трудно може да се разбере, тъй като Осбърн едва ли губи време да чете български сайтове.

Миналата седмица сайтът Bulgaria news пусна твърде любопитна новина под заглавие: СКАНДАЛНО: ДЯНКОВ СПИРА ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА НОЕМВРИ И ДЕКЕМВРИ

Оказва се, че

за да си върже бюджетния дефицит,

министърът бил готов да спре заплатите на държавните служители за месеците ноември и декември! Реално погледнато, още държи влага на вицето Цветанов спирането на парите на магистратите преди Коледа и опитите на Дянков да им се подиграва! Още една подобна издънка на Дянков спрямо магистратите, които далеч не са беззащитни като учените в БАН, и тогава - с трън да завърти Цветанов – никого няма да закачи от ареста!

Днес вече за никого не е тайна, че в името на нисък бюджетен дефицит за пред Брюксел, Дянков постъпи по същия начин и миналата година, като:

  • с наразплатени милиони на малки и средни фирми за вече свършена работа,
  • задържа милиони ДДС и не ги върнаха навреме на фирмите,
  • плащания на болници също бяха отложени за следващата година, само и само, за да се хвали след това пред Борисов и Брюксел, че дефицитът на бюджета му бил най-нисък! Партенка, която след броени седмици лъсна с огромна дупка в бюджета от около 2 милиарда, появила се там неизвестно как и откъде!

На несведущите Дянков пробута тогава историята за неизплатени договори, сключени от предишното правителство, което даже вдигна шум и ако не бяха бързите разяснения на експерти, че няма как в даден държавен бюджет да се „отвори” дупка от 2 млрд от неразплатени договори – циркът щеше да е пълен!

Не беше лесно на бивши управляващи да поставят на място дянковите хора и най вече заместникът му Вл. Горанов, на когото бе разясена азбучната истина, че дупка в бюджет се отваря от извършени плащания, а не от бъдещи неразплатени средства!

Тази година своята „лепта” за натъманяване на нисък бюджетен дефицит вече даде здравеопазването, което бе лишено от цели 400 милиона. Парите бяха прехвърлени за следващата година с нахалното твърдение, че в Бюджет 2011 ще има за здравеопазване 400 милиона повече! Това е причината и нап ротестите си лекарите да поздравяват Дянков с "ONE WAY TICKET"!

Една от светлите мисли на Дянков по спасението на бюджетния дефицит за пред Брюксел бе и решението му за спиране на 120 милиона пари за общините, и то година преди местните избори!

Цената на наказанието за издаване на държавна тайна

Тук нещата са прости като таблицата за умножение – няма място да фантазии и варианти: вместо затвор за издаване на държавна тайна /за разгласяване на държавна тайна, засягаща споразумение между Българска народна банка (БНБ) и кабинета „Станишев” – бел. а./, Дянков ще отнесе глоба от поне 5 000 лева, като същото, за съжаление на управляващите ще се приложи и към бившия премиер Сергей Станишев, ако изобщо се докаже, че е извършил престъпление, подобно на Дянковото! Разбира се тук обвинението има избор – ако формулира извършеното деяние „по непредпазливост” или го мине като административно наказание с глоба.

Докато, ако се докаже умисъл – наказанието е по-строго...

Разбирам яда на управляващите, че заради Дянков няма да могат да приложат закона с цялата му строгост и към Станишев, но капанът, който заложи Дянков с непремисленото си говорене е факт и вариантите за наказание отпадат по негова вина... Както отпадат и самохвалствата пред западни партньори, че бившият премиер може да отнесе присъда!

Защо трябваше да замине до Лондон, за да дава интервюта министърът на финансите, така и не стана ясно, още повече, че министър-председателят зове от месеци за икономии в държавната администрация?

Защо се налагаше от другия край на Европа Дянков да коментира за Блумбърг какво следва да правят в ЕС с държавите със стабилна фискална полиика, останали извън еврозоната?

Освен него и министър-председателят едва ли има още много финансови експерти, които да вярват на твърденията на Дянков, че сме стабилна държава! Единственият начин за превенция и контрол на евентуални бъдещи кризи е Дянков незабавно да бъде отстранен от правителството, но уви премиерът не е узрял все още да го направи!

Все още се намират люде паметливи, които помнят, че както Дянков се биеше в гърдите, че сме с нисък бюджетен дефицит, така внезапно се оказа, че бюджетният ни дефицит е 4,9 на сто от БВП. което принуди ЕК да отправи предупреждение за откриване на наказателна процедура към страната. Отклонено бе предложението на няколко страни членки, сред които и България, при отчитане на дефицита да се отчита отражението на извършваните в тези страни пенсионни реформи.

За китайския интерес и още нещо

По време на участието си в организирания от Блумбърг форум - Bloomberg Businessweek European Leadership Forum - Дянков акцентирал на създадените от българското правителство инициативи за привличане на китайски инвестиции и плановете му да повиши усилията в тази насока в следващите месеци.

Всъщност инициативи на българското правителство точно не се състояха, а единствено среща на

Наблюдаваме нарастващ интерес на китайски инвеститори към нашия регион, по-специално България, казва министърът в интервю за Блумбърг. Китай е и сред страните, проявили интерес да инвестират в нова атомна електроцентрала, посочва той. Китайският интерес към атомната енергетика у нас е бил заявен в САЩ неотдавна на срещата на премиера Бойко Борисов в Ню Йорк с китайския му колега Вън Цзябао в рамките на форума на ООН, по време на която е станало дума за интереса на китайците към атомната енергетика в България.

Привличане на китайски инвестиции в България и нарастващ интерес към страната ни едва ли може да се свържат с името на министър Дянков и неговото туристическо пътуване със съветничката му до Китай, където, както стана ясно от сайта Bulgaria news той е харчил държавна пара неизвестно за какво...

Колкото до срещите на Дянков с китайски управници, то и на децата стана ясно, че нещо не е станало както го твърди дянков, тъй като китайските средства за масова информация пропуснаха?!? да съобщят за тези срещи! Т. е. такива срещи не е имало...

Командировките на Симеон Дянков и Ирина Велкова из страната и Европа вдигнаха доста шум в родните медии, като най-активен бе сайтът Bulgaria News, който  първи съобщи, че вицепремиерът и началничката на неговия кабинет в Министерски съвет от 12 до 15 септември са се разходили до Пекин, Тянжин и Шанхай на държавна сметка.

Проф. Кръстьо Петков в предаването "Денят започва" на БНТ 1. Той допълни: "Фискалният резерв се топи, той е наполовина вече. Банките престанаха да кредитират бизнеса. Но най-много ни притеснява, че според доклад на Евростат по шест показателя в социалната сфера ние сме на последно място".

Пак проф. Кръстьо Петков обясни как през 2003 г. Световната банка стартира проекта „Правене на бизнес”, в който водеща роля като експерт има българинът Симеон Дянков. Проектът заимства принципната идея от разработката „Индекс на икономическата свобода” на консервативната „Heritage Foundation”, оповестена още през 1990 г. Предназначението на индекса е да подрежда страните според равнищата на регулации и данъчно облагане. Екипът на Световната банка разширява приложното поле на наследената методология и от 2004 г. започва да публикува годишни класации, давайки най-много точки на онези страни, които имат най-ниски равнища на регулация. Първи победител е Колумбия; в по-късните издания шампиони са страни като Маршалските острови и Грузия, прочули се с решението да да се откажат от кодексите на труда и да предоставят пълна свобода на бизнеса да наема и освобождава персонала, да плаща или не социални осигуровки, да спазва или да погазва стандартите на Международната организация на труда (МОТ).

През 2010 г. се очаква реалният ръст на БВП на България да бъде между 0 и 0,4 процента - такава е прогнозата на Международния валутен фонд след приключилата проверка. Тази година визитата от фонда съвпадна с гласуването на промените в данъчните закони от кабинета и внасянето на Бюджет 2011 за разглеждане в Народното събрание. Предишната прогноза на МВФ бе за ръст от 0,2%. Новата е доста по-ниска от правителствените предвиждания за ръст между 0,7 и 1%.

Докато Чехия не бърза да влиза в Еврозоната,

Дянков няма търпения да набута България там, тъй като преминаването на финансите на страната от лева в евро ще е за Дянков върхът на далаверата, тъй като ще се открие възможност за операции, които могат да прикрият много нарушения в политиката, която Дянков е водил като финансов министър.

При посещение в някакво местно училище / London School of Economics and Political Science-бел. а./ Дянков разяснил тезата, че България трябва да говори по-решително в Брюксел и да защитава интересите си. Независимо че сме малка икономика, нашият глас е от значение и трябва да се възползваме от възможността в изработването на общите политики на ЕС, подчертал министър Дянков.

След ирландската криза Европа няма яснота какъв е успешният икономически модел, който трябва да бъде следван, затова ЕС има нужда от нова история на успеха и трябва да преосмисли някои аспекти на общата си икономическа политика, за да бъде конкурентна на САЩ и на нововъзникващите икономики на Изтока, казал още българският министър на финансите.

Той припомнил, че България е запазила ставката от 10 на сто на данъка върху доходите на физическите и юридическите лица - най-ниската в ЕС, за да бъдат привлечени инвеститори.

В четириминутно интервю по CNN Дянков разяснява от Лондон, че Европа имала нужда от нас, като страна със строга финансова политика. Като оставя настрана смехотворното положение Дянков да бъде вместен в четири минути за някакъв канал на СNN в Абу Даби и как той говори от Лондон, а не от София, където му е мястото, оттук нататък няма смисъл да повтарям азбучни истини за „строгата” фискална политика на този самопровъзгласил се финансов „гений”.

Говорителят на американският телевизионен канал от далечно Абу Даби хал хабер си нямаше, че Дянков не дава пари за здравеопазване в държавата, че е спрял парите на общините в страната, че използва поста си, за да рекетира предприятия като РВД и да взема неправомерно милиони от тях, че върти на пръста си фирми и учени! И прочие        и прочие...

Сега разбирам защо пресслужбата на дянковото министерство разпространи с такъв хъс вестта за интервюто, дадено от него за CNN, като че ли той е стъпил на Луната!

Всъщност това, за което става дума си беше няколко минутно изявление от Лондон /за по-авторитетно, според представите на провинциалиста министър/ и разменени фрази с човека на CNN от Абу Даби!

Колкото до това дали Еврозоната има нужда от България – тук може да се поспори дълго и напоително, но ще отнеме време.

Все още в Брюксел си ближат раните от решението да приемат страната ни в Европа. Все още се помнят гафовете на Дянков, че уж говорил с европейските си колеги и опроверженията за това на еврокомисаря Оли Рен...

Веднъж вече Дянков заблуди премиера Борисов, че влизаме в чакалнята на Еврозоната – втори път Борисов едва ли ще се хване на същата въдица...

Колкото до пътуването на Дянков в Лондон – каква е конкретната полза от него за държавата? Струваше ли си заради няколкоминутно изявление по някакъв не толкова централен и известен канал на CNN в далечно Абу Даби да се харчат пари за командировка?

в историята, а и в съвременните администрации на държавите-членки на Ес едва ли има такъв случай - министър да отива на другия край на континента, за да дава няколкоминутни изявления! Едва ли има финансов министър, който да спира парите в държавата за здраве, наука и прочие, само и само, за да си върже бюджетния дефицит на ниска стойност!

Дянков – в Брюксел не са идиоти! В София – също!

 

Коментари 

 
0 #3 Зорък Читател 2010-11-25 23:39
"България се стреми да привлече инвеститори със стабилните си финанси, казва още Симеон Дянков пред Блумбърг." Ха-ха! Ето как държавната мутра-рекетьор Дянков привлича инвеститори:
"Държавата плати само половината от дълга си към бизнеса
Фирми смятат да си търсят парите по дългия съдебен път
Десислава Лещарска
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=172912
24 Ноември 2010
Цитиране
 
 
+2 #2 Недялко Шаллиев 2010-11-25 08:33
Госпожо Манолова, не се и надявайте някой от персонажите тук да "узрее", защото има хора, които се опасяват, че "лошо е да си умен, защото започва да те стяга черепът". Затова, за тези и за подобни им (за съжаление наши упраЖНЯващи) модел за развитие може да бъде Колумбия, която вече е "толкова напред", че моли САЩ да инвестират с няколко военни бази, за да им опазват неудържимия "разцвет на икономиката". А за "устойчиво развитата" Грузия, просто няма думи...Щастливи игноранти!!!
Цитиране
 
 
+2 #1 stance 2010-11-24 18:51
Не е Брад Пит нещо се е объркал а е хер Флик от ало-ало сериала.И като него постъпва глупашки. Ама да не бутаме пияния, той сам ще падне.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене