Всички на пързалката, ако не се броят данъкоплатците

Днес, според завърналия се в телевизионното пространство Николай Бареков, се очаква да бъдат разпитани в парламента „първата порция” от скандала около една среща от преди няколко години: тази на братя Галеви с тогавашния министър Румен Петков на басейна „Спартак”.

В Парламентарната комисия за контрол на ДАНС ще бъдат изслушани бившият министър на вътрешните работи Румен Петков и бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов, във връзка с дейността на Алексей Петров в службите за сигурност.

Миналата седмица шефът на агенция "Митници" Ваньо Танов сензационно обяви по БНТ, че бившият вътрешен министър Румен Петков е посредничил между братя Галеви и Златко Баретата за разпределение на наркопазара у нас. Пак по БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов коментира, че това не е новина за него.

Освен това Сигналът на бившия вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков срещу вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефът на „Митници” Ваньо Танов е изпратен за възлагане на проверка на Софийска градска прокуратура.

Вчера Петков изпрати въпросния сигнал до главния прокурор с искане да се проверят внушенията на Цветанов и Танов, че докато е оглавявал МВР е посредничил между престъпни групи.

Пак днес доживяхме да чуем от бившата депутатка Татяна Дончева да защитава Румен Петков, с когото тя отдавна е в конфликт, предизвикан по негова вина!

Доживяхме и премиерът Борисов да нападне Румен Петков, който доскоро не излизаше от кабинета му покрай историята с провеждане на Формула 1 в България!

Защо се случиха всички тези събития, а както става ясно – задават се и още подобни?

Бившият вътрешен министър Румен Петков няма право да влиза на територията на САЩ. От посолството заявиха, че анулират визата на Петков въз основа на "информация, появила се във връзка с провеждано криминално разследване", без да се уточнява точно кое. Самият Петков отказа да коментира темата, но заяви, че дава съгласие да му бъде свален депутатският имунитет и усетил, че има сериозен медиен интерес към него и предложи да даде брифинг, но без право на въпроси...

Петков уведоми журналисти, че сезира Прокуратурата по внушения и твърдения, че е участвал в разпределянето на наркопазара у нас, които правели Цветан Цветанов и Ваньо Танов. Той обеща, че след като обвинението се произнесе по сигнала му, ще даде отговор на всякакви въпроси.

Бившият шеф на МВР поиска да получи официален отговор от институцията за оперативната му среща с така наречените братя Галеви, както и да бъде изяснен веднъж за винаги въпросът има ли информационно дело, послужило за разработка срещу Галеви е ако има такова дело съдържат ли се в него данни за разпространение на синтетични наркотици.

Всичко това се случи в обстановка на: оправдаването на Галеви от съда, скандалите, които предизвикаха: журналиста Юрген Рот, настоящият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, бившият главен прокурор Никола Филчев, бившият МВР-министър и днешен депутат Румен Петков, депутатите: Атанас Атанасов, Волен Сидеров, бившата депутатка Татяна Дончева, бившият шеф на ГД „БОП” и настоящ шеф на „Митници” – Ваньо Танов и още други лица от вътрешното политическото пространство.

Темите се движеха от: убийствата на бившият прокурор Николай Колев, ямболската адвокатка Надежда Георгиева до срещата на Галеви с Румен Петков в басейна „Спартак”, държан от Алексей Петров и забъркването на името на Петков от генерал Танов в преразпределението на наркопазара.

  • Защо точно тези теми и защо точно в настоящия момент?
  • Какви скандали изместиха гореизброените нови?
  • Какво трябваше да „пропусне” българският данъкоплатец, зает да чете и слуша въпросните скандали?

На тези въпроси ще се опитам да дам отговор в следващите дни с публикуване на коментари, факти и интервюта на замесените лица, споменати по-горе, и други, които изникват в процеса на развитие на скандалите.

Първото, което трябва тутакси да уточня е,

че официално няма криминално разследване срещу Румен Петков, т. е. съобщението на посолството на САЩ за пореден път е бягане пред вятъра.

Но какво можем да очакваме от едно посолство, в което в момента посланик е човек като Джеймс Уорлик, изживяващ се като генерагубернатор в България?

Какво друго можем да очакваме от едно посолство на страна, според която министър Цветан Цветанов е чист като сълза, невинен по презумпция и професионалист на поста, която заема?

Тук обвинения за имоти, придобити неизвестно как, това десетки хиляди от консултации, поръчани неизвестно от кого, това гафовете му, че обявява от малкия екран кой е виновен, кой е заподозрян, кой е корумпиран – вече ни стана ежедневие.

Я си представете за миг само някой от бившите министри на правосъдието на САЩ Рамзи Кларк или Уорън да бъде обвинен от действащия шеф на ЦРУ за заподозрян в две убийства! Какво би произтекло от това в Щатите?

Тези дни бе годишнината от убийството на американски президент Кенеди. Ще припомня как започна работата си Комисията Уорън по случая:

След убийството на Кенеди е създадена Комисия, която да разследва това престъпление. Тя е оглавена от Ърл Уорън, шеф на правосъдието. Нейни членове са: Алън Дълес, бивш шеф на ЦРУ, сенаторът Джералд Форд, банкерът Джон Маклой...

Три години след като е убит президентът Кенеди, следващият президент, Линдън Джонсън иска 9 милиарда за войната във Виетнам...

От Комисията Уорън така и не успяват да докажат, че Осуалд е стрелял от книгохранилището. От ФБР тестват пушката, за да проверят дали е възможно това, но нито един от тримата експерти не успява да докаже, че именно Осуалд е стрелял с въпросната пушка. Експертите твърдят, че Осуалд е стрелял три пъти с абсолютна точност по движещата се кола с президента Кенеди, съпругата му и губернатора. Стрелба с абсолютна точност от пушка с ръчно презареждане и то за по-малко от 6 секунди!

Средно добър стрелец успява да стреля само два пъти и първият изстрел ще е най-добър, а в случая с убийството на Кенеди – третият изстрел е най-точен, като тяхното твърдение е, че този трети куршум се е движил на... зиг-заг като е ударил Кенеди и губернатора Конъли седем пъти!

Пак стигнахме до Алексей Петров - какво не се споменава в днешните скандали?

По факта: бившият МВР-министър се среща с оперативно интересни лица в един декемврийски ден на 2006 година. Тук имаше подробности, които никой не анализира овреме.

Първоначално от ДАНС /начело с Петко Сертов-бел. Л. М./ съобщиха, че не знаят за такива срещи. По-късно Сертов „си спомни” за такива срещи и изпрати уточняващо писмо на вътрешната парламентарна комисия за срещи на Румен Петков с "оперативно интересни лица". Сертов не назова имена.

Логично идва въпросът: след като Петков се е срещнал с тези лица, които впоследствие се оказаха братя Галеви – защо първоначално Сертов е отговорил отрицателно и какво го е накарало по-късно да „се сети”?

Друг въпрос който не бива да се пренебрегва е: има ли пръст Алексей Петров в тези два отговора на Сертов, след като срещите на Румен Петков с Галеви са били на „негова територия” /на Алексей Петров – бел. Л. М./– къпалнята „Левски-Спартак”.

Освен това: срещата на оперативно-интересни лица с Румен Петков е била записана със СРС-та. Това бе изнесено в пресата. Тук обаче има няколко въпроса: кой е записал СРС-тата, след като срещата е била неофициална: БОП-а, МВР, ДАНС, частни лица или Алексей Петров?

И освен това: един запис ли е правен или няколко? Защо е записвана срещата след като не е била официална? Само видеозапис ли има на тази среща или съществува и аудиозапис?

Алексей Петров присъствал ли е на срещата или само е дал територия за провеждането й?

Има ли Петров запис от тази среща, след като бе обявено, че СРС-тата били изтрити?

Някой издаде Румен Петков за срещата му с Галеви. Издаде го на ДСБ. Пита се: кой издаде МВР-министъра на Станишев: хората на самия Петков или предоставилия територия за срещата, Алексей Петров чрез свои хора до ДСБ?

Служител от НСС докладва на Румен Петков за срещата? Т. е. Петков получава доклад за среща, в която той е участвал лично!

Още на 16 октомври 2008 година сайта „Хроники” изнесе доста факти около превърналата се в прословута среща на Румен Петков с братя Галеви на басейна „Спартак” под заглавие „Защо точно сега решиха да приберат братя Галеви?”

В предаването „На четири очи”, бившият министър на отбраната Николай Свинаров каза: "Въпросът за срещата на Румен Петков и братя Галеви е политически...  - Министър Петков каза, че са се срещали два пъти с братя Галеви, но втория път пред много други хора... Министърът е политическо лице и той не може да участва в никакви оперативни мероприятия... Ако действията на министър Румен Петков са били оперативни, братя Галеви не е трябвало да знаят за заснемането на филма," категоричен беше Свинаров в предаването на Нова телевизия.

Всъщност около "онази" среща с Галеви твърденията бяха, че на нея е била изнесена информация, касаеща евентуален атентат срещу български политик. Според приказливия генерал Ваньо Танов, подобна информация не бе постъпвала в нито една служба в МВР, и си останахме само с факта за срещата. Възможно е да са предотвратили впоследствие атентата срещу политика, но така и не разбрахме вече две години кой ще да е бил този "застрашен" човек!

Реакциите по тази среща са много интересни: първоначално Петко Сертов отрича тя да се е случила, след това признава за провеждането й.

Същото прави и Румен Петков: първоначално твърди, че записите от СРС-ета са унищожени, а днес той настоява те да бъдат извадени и анализирани: „Съжалявам, че записите вече не съществуват, защото щеше да стане известен още един участник в срещата - малкият ми син, който остана да ме чака в колата", поясни Петков навремето пред журналисти.

Галеви бяха оправдани от съда днес, въпреки словесните изцепки за успехи в борбата с организираната престъпност. Същите Галеви, за които Румен Петков първоначално отричаше, че се е срещал с думите: "Нямам навика да се срещам със Сульо и Пульо!", а по-късно стана ясно, че всъщност социалистът се е виждал и със Сульо и с Пульо...

И не само е отишъл да се види и разговаря с Галевите на басейна "Спартак", но тъй като на срещата да следят и подслушват са били и хора от служба "Външно наблюдение" и от НСБОП, в мига, в който БОП-аджиите разпознават пристигащите два джипа, с които се движи министърът на вътрешните работи Румен Петков - хукват да бягат от мястото!

Петков отхвърли навремето твърденията, че служителите на ДОИ, които са наблюдавали мястото, са се разбягали след появяването му край басейна "Спартак". "Срещата бе полезна, защото от нея последваха солидни резултати, но няма да кажа какви", завършваше със закачка поясненията си Петков пред репортерите.

„Понякога наказанието води до вина" написа класикът Станислав Лец.

„Има ответен удар от страна на Борисов и Цветанов срещу Румен Петков” каза изненадващо в студиото на bTV бившата депутатка и лидер на гражданското сдружение "Движение 21”, Татяна Дончева.

За срещата на Румен Петков с братя Галеви Дончева припомни нещо много съществено:

„За работата на вътрешното министерство по времето на Румен Петков е посветен целият този доклад, който сега може да бъде прочетен и да се види, че срещата с Галеви е една много малка част от него... дяволът е в детейлите, но мисля, че ние не трябва до такава степен да се фокусираме върху това може ли да обесим Румен Петков. Ние нес ме го обесили когато е било времето, обесили казвам в кавички...

... Самият Румен Петков е прав в едно – Цветан Цветанов и Бойко Борисов доста неблагодарно искат днес да го поставят до стената... Първо трябва да му благодарят за времето, той работи доста ефективно с тях. Той подпомагаше Бойко Борисов в първите му политически стъпки до възцаряването му на трона. Трябва да му благодарят – например, например, за реакцията му по публикациите срещу Бойко борисов в „Конгрешънъл Коутърли”, когато един американски журналист в издание на американския Конгрес започна публикации, обвинявайки държавата си и правителството си, че залага в развиващите се и други страни на хора, които очевидно не са достойни да получат доверието на американската държава... В момента в който излезе това нещо Румен Петков и Георги Първанов се впуснаха като Матросовци на амбразура, и в рамките на един час от всички радиа започна да се бълва, че такова нещо не може да се каже за Бойко Борисов, че това са зловредни публикации...

... Защо сега, след като се е случило това нещо, Бойко Борисов и Цветанов му отговарят днеска с такава "черна неблагодарност” на Румен Петков... Според мене Румен Петков е направил по отношение на тях нещо, което ние не знаем към момента..., което ги е предизвикало да го поставят на мястото му, което е неговото според тях и което е доста унизително за Румен.

По отношение на визата: право на всяка държава е да ви дава виза и да ви взема визата без да е дължна да обяснява. Това нито е санкция за държавата, нито е проява на отношение, нито е онова, което Бойко Борисов иска да го изкара...”

Румен Петков е ходил напоследък няколко пъти в Америка и дори има в една от фондациите си партньори, американци, бивши служители на ЦРУ.

„За Бойко Борисов, Румен Петков трябва да знае нещо, което се повтаря многократно. Бойко Борисов е злопаметен и зъл човек, който е бил особено безжалостен към хората, които знаят за него неща, които могат да го уличат в миналото му”, категорична бе Дончева пред Анна Цолова и Виктор Николаев в „Тази сутрин”. - Румен Петков има достъп до същите кръгове. Ако някой може да извади бившите мутренски кръгове, събиращи рекета по „Витошка” от ранната демокрация. Затова ги приравнявам по този начин, че си услужваха не в началото, а след 2003 година. И те и услужваха много ефективно”, каза още тя. - ... Проблемът на Петков, е следният, че Бойко Борисов се страхува от хора, които имат информация, която силно го уличава... Защо ви се вади този Сретан Йосич периодично?... Очевидно в момента става дума за няколко категорични неща. Първо ясен знак, че американското посолство не предпочита руските лимонки в кавички...

Втората обеца за Румен Петков е, че Румен Петков свърши доста неща за Америка... ... тя получава едни неща, които не е обезателно, че ще получи. Чуждата държава няма право да ги получи – не заради нещо друго, а защото ние поне в собствените си очи трябва да изглеждаме като независима държава. Може да не сме, но поне заради нас си самите...

...Аз мисля все пак, че има какво да им каже... на тези, които са неблагодарни към него в момента. Които го унижават и го унижават по този начин...

... Казано с думи прости, ако ми позволите- с две изречения. Каквото и да ви говори Румен Петков за срещата с Галеви каквито и смисли да й предава, има няколко безспорни факта, а те са следните:

  • Една част ви ги каза господин Атанасов;
  • ГД БОП води разработка, залага СРС-ета и хората се разбягват в момент в който става ясно, че на срещата идва министъра;
  • В ответ на това, вчера в. „24 часа” публикува един дълъг материал, че след един месец шефът на ДОИ е пенсиониран;
  • След един месец същото се случва и с шефа на НСС, Чобанов, който тъй или иначе оглавява службата, която прави проверка на лицето, назначено за връзка между Галеви и ръководството на Вътрешното министерство, и како не може да направи друго казва: „Няма да дадеме достъп до класифицирана информация на това лице”, което е присъствало месеци наред в оперативки на Главния секретар, включително и за производството и разпространението на дрога и всякаква друга. Не ми пришивайте никаква интрига – това са фактите! И в крайна сметка Чобанов заминава за Зимбабве, а Огнян Атанасов за неизвестно къде – в разпореждане.
  • Като всичко е било толкова за държавата, за Европейския съюз, за всичко друго – защо това се случва?”

Пак в „Тази сутрин” преди Татяна Дончева говори и генерал Атанасов, днес депутат от ДСБ каза във връзка със срещата на бившия МВР шеф Румен Петков в дупнишките Братя Галеви: “Вътрешният министър е политическа фигура, не може да върши оперативна работа... Когато се прави разработка с агент на службите, тя се уговаря и следи от оперативния му офицер. Не е ясно до сега кой е бил оперативния офицер на Алексей Петров”, наблегна Атанасов.

Според Атанасов историята за изчезналите СРС-та от срещата също е измислена, тъй като такива няма и никога не е имало.

„Историята, че срещата Румен Петков и Братя Галеви е била във връзка с интересите на МВР е съшита с бели конци”, категоричен е той. По думите му срещата между Петков и Галеви е била за уреждане и разпределение на силови групировки. На въпрос дали става дума за наркотици, Атанасов отговори, че не знае със сигурност, но все пак Дупница се свързвала със синтетичната дрога.

Как започна всичко у нас…

Скандалите започнаха с така нареченият „разследващ” журналист Юрген Рот, който преди два дни, пред “Deutshce Welle” Рот обяви, че вицепремиерът Цветанов му споделил, че бившият Главен прокурор Никола Филчев бил поръчал убийствата на ямболската адвокатка Надежда Георгиева и прокурора Николай Колев.

Ето част от разговора на Рот с Емилиян Лилов:

Юрген Рот: Филчев е поръчал убийството на Колев

Бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал убийството на прокурора Николай Колев, а "мократа поръчка" била изпълнена от групата около Алексей Петров. Дойче Веле научи това от германския разследващ журналист Ю. Рот.

Два дни след завръщането на Юрген Рот от България с него разговаря Емилиян Лилов:

„От разговор с министър Цветанов научих, че убийството на бившия прокурор Николай Колев е било поръчано от тогавашния главен прокурор на България Никола Филчев, и че самото убийство е било извършено от баретите на Алексей Петров", казва Юрген Рот.

И още едно поръчково убийство изглежда лежи на съвестта на Никола Филчев - това на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, която беше убита през февруари 2000 година в столичния квартал "Стрелбище". Германският журналист е научил от вътрешния министър Цветанов, че и това покушение е било поръчано от Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров. Последният обаче е бягал от темата по време на срещата си с Юрген Рот...

Всичко това бе предмет на публикация на сайта „Хроники” преди няколко дни, озаглавена:

Обвини ли министър Цветанов бившият Главен прокурор за поръчител на две убийства или да?

В нея Цветанов потвърждава казаното от Рот, което е въз основа на негови прошепнати на ухо факти.

Интересно е и интервюто на генерал Ваньо Танов, този титан на НПК, дадено в БНТ на 19 ноември. В него Танов отново говори неподготвен по кражбата на златото, среброто и платината от митническия склад на летище София, като бърка член 109 от НПК ал /5/ и член 11 от НПК само с общо цитирания от него член 109.

А именно в член 111 от НПК, озаглавен Пазене на веществените доказателства е записано как точно да се съхраняват веществени доказателства. В този смисъл и разсъжденията му по темата, за това кое е знаел кода, къде са били ценните метали са абсолютно несъстоятелни.

Друга работа е изказването на Танов за Румен Петков, срещата му с братя Галеви и твърденията му за тази среща, които от днес, 25 ноември вече са обект на прокурорска проверка.

Ето частта от интервюто на генерала по БНТ:

Очаквайте, защо няма да има проверка в парламента на скандала, защо Главният прокурор Борис Велчев отказа да образува проверка за набеждаване на Цветанов и В. Танов, имало ли е или не СРС-ета на срещата, интервю с участници в срещата на басейн "Спартак", развитието на скандала!

 

Коментари 

 
0 #1 Приятелка 2010-11-30 15:26
Браво г-жо Манолова!
Отново си на върха със своите анализи!
Да си жива и здрава!
Честит Андреевден!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене