Случаят „Калина Илиева” не бил гаф на властта?

„Калина Илиева? Не е голяма история!” Така във в. „Труд” коментира гафа на ГЕРБ еврокомисарката Кристалина Георгиева, която едновременно с бедствията го играе в критични моменти и адвокат на управляващите.

Ако крита берменност с медицински за тежки заболявания не е голяма работа за Кристалина Георгиева, то за нормалното законодателство е.

Ако фалшива диплома за висше образование не е голяма работа за еврокомисарката, която представя България в Европейската комисия, то тогава защо не променят наказателния кодекс за служители, които използват фалшиви документи при назначаване.

Ако писането на доноси и искането за подслушване на министъра на земеделието от някаква 29-годишна девойка е нещо нормално за Кристалина Георгиева, то тогава ценностите на българския вътрешно-политическия живот са сериозно застрашени, защото заучено усмихващата се еврокомисарка харесва и бедствието на родните финанси Симеон Дянков...

Дали пък Георгиева не сравнява пожарникарското чедо със земетресението в Хаити, за да ни покаже, че казусът „Калина Илиева” не е издънване на министър-председателя Бойко Борисов? Сравнено с това природно бедствие някаква си Калина действително не е голяма работа. Ами, хайде тогава да си напишем по една диплома за второ, трето висше, или за завършено балетно училище – кой каквото си иска! Нямало да е голяма работа ни увери бъдещата премиер или министър на финансите Кристалина Георгиева.

Стряскащото е друго, че самият министър-председател, който е подписал заповедта на назначение на колегата си по пожарникарска линия заяви с доста висок глас, че за него този случай е приключен!

И тук вече идва въпросът: приключен означава ли несъществуващ за българския премиер? Защото Димитър Тадаръков, бивш шеф на ДФ „Земеделие” обясни друго:

Калина Илиева бе избрана сред 845 души заяви Тадаръков преди два дни на 6 декември, Нова телевизия, в предаването „Здравей, България”:

Има ли сигнал в Прокуратурата, подаден от Калина Илиева срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов?

Отговор дава човекът „отвътре” Божидар Джамбазов н разговор с репортер и водещ от сутрешното предаване на БНТ, „Денят започва”:

След като повече от месец цялото гражданство бе занимавано с митичната диплома на бившата шефка та фонд „Земеделие”, Калина Илиева и не-митичната й бременност, след като никой от обръжението на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов не потърси лекарите, издали медицинските на Илиева, от които министър Мирослав Найденов бил разтревожен, че девойката е с тежко заболяване – в парламента социалистът депутат Антон Кутев попита за ценза на Илиева.

Предвидливо, към мига на парламентарното питане Калина Илиева вече бе уволнена – стар номер на ГЕРБ, който свали здравния министър проф. Анна-Мария  Борисова по повод вота на недоверие за здравеопазването, за да го обезсмисли...

Ето какво си казаха в Народното събрание на 8 октомври 2010 година за дипломата на Калина Илиева:

СТО ПЕТДЕСЕТ И ВТОРО ЗАСЕДАНИЕ

София, петък, 8 октомври 2010 г.

Открито в 9,05 ч.

Председателствали: председателят Цецка Цачева и заместник-председателят Анастас Анастасов

Секретари: Пламен Нунев и Милена Христова

================================

Минаваме към отговор на въпроса на народния представител Антон Кутев относно образователната степен на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Заповядайте, господин Кутев, да развиете въпроса.

АНТОН КУТЕВ (КБ): Уважаеми господин председател, уважаеми господин министър, уважаеми колеги, както е прието да се казва днес - така наречени от премиера безделници!

КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ (ГЕРБ, от място): Това е за вас.

АНТОН КУТЕВ: Не, за вас е, не е за нас.

Аз съм малко затруднен с този въпрос, защото в последната седмица с госпожа Калина Илиева не знам кое е по-актуално да се пита - дали за нейното образователно равнище или за здравния й статус. Но явно ще трябва да обединим двете, защото те са оказват важни в този момент за държавата. Виждате ли как може да се окаже изведнъж, че здравословното състояние на един човек може да се окаже важно за държавата!?

За мен вече е безспорно и ясно, че с госпожа Илиева има кадрова грешка, която видимо е призната. Разбира се, въпросът за това дали има магистърска степен, къде е придобита, как е придобита и дали е легализирана е важен, защото това е въпросът от процедурата, която касае не само самата госпожа Илиева, а по-скоро начинът, по който се избират и се назначават хора.

Искам да обърна внимание, че Фонд „Земеделие” е една организация, която, по мои груби сметка, разпределя средно по 3 млн. лв. дневно. Значи става дума за организация, която има обема на една немалка банка. И когато се избира човек, който да бъде на върха на тази организация, и когато този човек е на 28 или на 29 години, когато реално има съмнение в образователния му статус, а вече, както разбрахме, има и в здравния статус, когато той преди това е работил всичко на всичко година и три месеца като младши експерт, тоест определено има едно силно неразвито CV, което очевидно не отговаря на 3 млн. лв. дневно, това видимо се оказва проблем за управлението и ние видяхме резултата.

Така че, нека да започнем да решаваме проблемите един по един. Първата част от проблема е все пак има ли магистърска степен, къде е придобита и как и дали тази магистърска степен е била регистрирана в Министерство на образованието навреме, което ще рече преди провеждането на конкурса, тъй като по този въпрос имаше най различни трактовки? Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Благодаря.

Заповядайте за отговор, господин министър.

МИНИСТЪР МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин председателстващ, дами и господа народни представители! Уважаеми господин Кутев, ще започна с уточнението, че милионите, които разпределя дневно Фонд „Земеделие”, са повече от три – те са поне десет. Всъщност Фонд „Земеделие” управлява може би най-големия финансов ресурс, с който разполага България.

На конкретния Ви въпрос ще отговоря съвсем кратко. Госпожа Калина Илиева е подала документите си за заемане на длъжността „изпълнителен директор” на Фонд „Земеделие” на 17 август 2009 г. В тях е приложена диплома за придобита образователна степен „магистър” по специалност „Икономическа комуникация” в берлинското Висше училище за техника и икономика в Германия.

На основание чл. 10, ал. 2, т. 4 от Закона за висшето образование дипломата й е легализирана в Министерството на образованието и науката с удостоверение за степен „магистър” от министъра на образованието и науката № 3756 от 11 септември 2008 г. Аз лично съм гледал този документ, на който стои подписът на бившия министър на образованието господин Даниел Вълчев.

Въпросът Ви може би към момента вече не е актуален, тъй като с решение на Управителния съвет на Фонд „Земеделие” от късно снощи госпожа Калина Илиева беше освободена от длъжността „изпълнителен директор”. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Благодаря.

Господин Кутев, реплика?

Заповядайте.

АНТОН КУТЕВ (КБ): Уважаеми господин министър, аз благодаря за информацията. Друг е въпросът, че може би трябваше по-рано да се подаде - и то не от Вас, а от госпожата, тази информация, защото в края на краищата виждате, че вече 3-4 седмици се занимаваме с някаква митична диплома.

Така или иначе въпросът остава. Това че сте я освободили според нас е правилно. Ние от БСП не еднократно сме заявявали, че това е необходимо и задължително. И то е задължително не толкова заради това дали е изкарала диплома някъде или не, а защото очевидно във фонда нещата буксуваха и защото очевидно тя нямаше капацитета да свърши тази работа.

Според мен основният проблем в този капацитет си остава административният и житейски опит. Просто няма как на такава длъжност да се назначи човек, който след завършването на едно образование, макар и в чужбина, е дошъл, работил е година и два месеца като младши експерт и оттам нататък е станал изпълнителен директор. Независимо от всичките опити, които правителството на ГЕРБ, а и някои предишни правителства правеха да изкарат някакви хора от нищото, да ги сложат на отговорни позиции и те да покажат чудеса от храброст, никъде по света това не се прави така. Няма нито една банка, която би си назначила по този начин човек, който да я управлява. Вие сам казахте, че реалният обем, с който работи фондът, е много по-голям.

Аз не знам - това ново назначение, което направихте вчера, не познавам човека. Дано да е по-добър, защото тук става дума наистина за един от най-сериозните ресурси. Това е проблем, който касае стотици хиляди хора в България и е напълно неприемливо да се правят повече такива кадрови грешки. Проблемът е в това как да не допускаме кадрови грешки - хора без необходимите познания да овладяват огромни финансови ресурси. Благодаря.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: Благодаря.

Господин министър, заповядайте за дуплика.

МИНИСТЪР МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: Уважаеми господин Кутев, обявих, че от късно снощи госпожа Калина Илиева не заема поста „изпълнителен директор”. На нейно място е назначен досегашният заместник на фонда господин Светослав Симеонов – той е назначен всъщност до провеждане на процедура за избор на нов изпълнителен директор. Тя е освободена не заради признаване на кадрова грешка, а поради обективна невъзможност към момента да изпълнява задълженията си, тъй като ни информира с докладна записка, че от 4-ти е в отпуск по майчинство. Така че, това е причината.

На снощното заседание на Управителния съвет аз съм поискал допълнителни мерки, които са набелязани и трябва да бъдат изпълнени. Да се надяваме, че това ще доведе до определено успокоение и нещата ще бъдат в полза на българските бенефициенти и на средствата по тази програма. Благодаря.

Даниел Вълчев си изми ръцете като Пилат Понтийски, премиерът Борисов – също, а в интернет се въртеше клип с калина Илиева и нейното хъмкане, а-а-аа-, глатене на глава и мълчание, което й бе уредено срещу прилична заплата:

.

 

Коментари 

 
+1 #1 Звезделина Милева 2010-12-08 20:05
В министерство на образованието се легализират стотици дипломи.Нима трябва да открият цял отдел,за да разследва истинността на всяка диплома ,подлежаща на легализация?!При това отделът трябва да е от качествени следователи,кое то по презумпция ще разглежда всеки получил диплома в чужбина като потенциален престъпник.Вината си е в тези ,които са назначили неуката Калина,без опит,без проверка на познанията,но не случайно с баща пожарникар.Да бъдат така добри,така,какт о се хвалотят,така да си признават гафовете - и с Веждито,и с южната дъга,и с Румянка ,и с имотите Цветанкови и т.н. и т.н....
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене