Какво ще каже шефът на Следствието Бойко Найденов за единия от новите собственици на часовите издания, Любомир Павлов?

Нещо предстои да се случи в „Труд”, „24 часа” и „168 часа” след продажбата им...

Продажба и покупка на едни от най-тиражните вестници в българското медийно пространство в навечерието на изборите? Има ли връзка? Германска медийна групировка продава на дъщерната фирма на австрийска компания, с инвестиции в медии в Холандия – най-тиражните български вестници – „24 часа” и „Труд”, както е седмичникът „168 часа”.

Кой купува печатни издания, пък били те и най-тиражните в една държава преди избори, за да запазел плурализма и свободата на словото, които присъстват по-своему в двата български вестника? И то в условия на рязък спад на тиражите на печатните издания и бурното навлизане на интернет медиите? Кой го прави и то преди избори и то не безплатно? В чия полза от политическия спектър?

Малко от бурното минало...

Какво ще каже днешният зам.-главен прокурор и шеф на Следствието Бойко Найденов, бивш софийски градски прокурор за един от новите собственици на пресгрупата, Любомир Павлов? Та нали преди пет години Найденов издаде заповед за арест на Павлов за 72 часа, тогава председател на Надзорния съвет на Общинска банка за престъпна безстопанственост и престъпление по служба?

Всъщност акции на банката бяха прехвърлени дотолкова, че в един момент Общинска банка притежаваше 70 на сто от акциите, но на практика нямаше блокираща квота, тъй като член на УС на „Софстрой” купи акции, но с една подробност – че въпросният гражданин се оказал, близък на съпругата на Павлов. Оттук нататък думата за решения на Общинска банка щеше да има не друг, а самият Павлов! Стигна се дотам прокурорът Найденов да прикани Любомир Павлов да възстанови предишното разпределение на акциите!

От ареста Павлов се озова в болница, и не след дълго видимо се оттегли от хоризонта.

Все пак четири години преди този арест и обвинения, Любомир Павлов преживя тежка катастрофа на магистрала „Тракия”, от която по чудо оцеля!

По историите с ареста от 2005 година, самият Любомир Павлов си нае за адвокат известният Илиян Василев, благодарение на защитата на когото доста граждани с тежки обвинения оттърваха затвора?

Павлов има едно интересно пътуване до Русия от 1997 година за някаква съвместна дейност на общинската банка или застрахователна компания, за което изведнъж спря да се говори.

Павлов не говори и за времето на Краун медия и защо свърши толкова бързо.

Къща на Ривиерата, натиск на Иван Костов съпругата на Павлов Диляна Грозданова да не работи в БНТ, син, който учи в Лондон и още много интересни факти от семейството на Павлов-Грозданова излязоха преди време.

Към днешна дата

Според изнесеното на пресконференцията от новите собственици на 15 декември – връзка на сделката с изборите нямало, защото преговорите по покупката започнали още преди година. Плоско и неубедително.

Симптоматично, на пресконференцията, двамата главни редактори – Тошо Тошев и Венелина Гочева бяха поставени встрани от новите собственици, отделно от тях. Тошев – видимо недоволен, Венелина – с лице, които не изразява нищо.

Христо Грозев, легитимирал се като един от собствениците на новата пресгрупа, идващ от регистрираната във Виена компания "BG Printinvest GmbH" призна, че преди сделката са били водени преговори с ТВ Европа, но невъзможността да се излъчва ефирно ги принудила да се откажат от идеята.

Вчера "ВАЦ Медиа Груп" и "БГ Принтинвест" /дъщерна на виенската „БГ Принтинвест ГмвН” обявиха, че са подписали споразумение за продажба и покупка на всички активи на германската медийна група в България. На пресконференция днес, Грозев изброи активите, които са били закупени подробно – списанията на пресгрупата, печатницата и фирмата за разпространение „Стрела”, но той и останалите нови собственици отказаха да съобщят стойността на сделката, позовавайки се на искането на ВАЦ за запазване на конфиденциалност на сумата.

Сред новите собственици е: Любомир Павлов, лекар, но по-известен като бивш член на СДС, съпруг на журналистката Диляна Грозданова и дете на активни борци, заедно с брат си Юлий Павлов, работеше в Столична община. В края на миналия век Павлов се опита да се прави на вестникар с в. „Експрес”, което се оказа несполучливо.

Дружеството, нов собственик на вестниците от пресгрупата, е австрийско, инвестира в медийни проекти в Холандия, и в него учредители са: Карл Хабсбург /управител/, Даниел Руц и вече споменатия Христо Грозев. Към него като собственици се прибавян Огнян Донев от Соффарма, но тук участва като физическо лице, както и Любомир Павлов.

Апропо, през месец август 2008 г. бе съобщено, че Любомир Павлов влиза като акционер във „Соффарма”...

обявиха, че ще оставят шефовете на двете медии, но не уточниха като какви, Огнян Донев обяви, че участва в сделката като физическо лице,

Една медия е професионална когато се сменя собствениците но не и политиките – каза пред Сашо Диков все още главния редактор на „24 часа”, Венелина Гочева. - Аз съм човек който казва истината, Много искам новите собственици да бъдат добри като предишните от ВАЦ и да правят по-добър мениджмънт препоръча Гочева и по повод ширещото се мнение, че върви с победителите и хората от върховете на властта уточни: „Това че отразяваш един премиер не значи, че се слагаш”.

Дали е случайно тогава, че днес няма и ред в „24 часа” по освиркването на зам.-министъра на културата Митко Тодоров, което се случи за първи път откакто ГЕРБ е на власт? Мястото на освиркването бе залата, където се състоя концерт на ФСБ и се случи когато зам.-министърът реши да прочете приветствие от премиера Бойко Борисов! За това първо за ГЕРБ освиркване няма и ред в „24” часа” днес...

Другият главен, Тошо Тошев каза на Сашо Диков: „Аз нямам началник и съм главен редактор и ще бъда главен редактор, докато ме оставят да работя... Нахлуването на Интернет бие всички медии, Създава се ново поколение на читатели и потребители – става една Вартоломеева история...

Тошев допълни: „Аз твърдя, че моят вестник, на който аз съм главен редактор не се слага на никого....”

Ще продаде ли дяла си от 6,7 процента – Тошев призна, че още не е решил, но решението му зависело от това какво ще му предложат новите собственици.

Христо Грозев, един от новите собственици каза след пресконференцията – трудно се управлява медия по време на криза. Той обясни, че в Грузия, с приятели са създали две музикални радиа – едното от които е било младежко.

Каква ще е съдбата на двата вестника след смяната на собствениците, ще има ли съкращения на колеги журналисти? Ще запазят ли главните си редактори? Ще има ли сливане на вестниците, най вече след изборите?

Грозев заяви: „Ние започнахме тази сделка преди една година – не знам как изборите могат да повлияят на случващото се. По-скоро е реално, вестниците да са тези, които могат да повлияят на бъдещите избори...

На въпрос как приема днешния министър-председател Грозев не пожела да каже какво мисли за Бойко Борисов.

 

Коментари 

 
0 #1 Нане Вутев 2010-12-16 08:00
Я мислим, оти дека новио собственик е Даниел Руц, па другите са за парлама. Също като Гергов в бтв.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене