От баща си ли се отказваш, министър Младенов?

45% от бившите и настоящи посланици и генерални консули на страната ни бяха оповестени като сътрудници на бившата Държавна сигурност. 33-ма от тях в момента са посланици и постоянни представители на страната ни, 8 са временно управляващите, четирима са генералните консули, а 7 оглавяват дирекции в самото министерство.

"Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима". С тези думи „реагира” така нареченият министър на външните работи Николай Младенов, /когото помня как носеше чантичката на съпартийката си Надежда Михайлова и подтичкваше след нея-бел. Л. М./ на последния списък с имена на дипломати, изнесен от комисията на Евтим Костадинов.

Всъщност Младенов написал това в в профилите си във Facebook и Twiitter, съобщи сайтът на подопечното му ведомство.

По този повод веднага питам: отказва ли се Младенов от баща си, с когото е живял в Осло, Дамаск и прочие чужди държави, докато родителят му е навъртал трудов стаж..., но не в търговия със зеленчуци, все пак.

Та, да си дойдем на думата: имам питане към Н. Младенов и началникът му Бойко Борисов, и то е следното – известно ли им е, че дипломация без разузнаване няма по света? И веднага ще дам светъл пример с обичаните от тях двамата америкаци:

От сайта „Уикилийкс” научихме, че американски дипломатически служители са правили опити да се намесят в повече от десет международни оръжейни сделки на страни като Украйна, България, Армения и Китай за доставки на оръжия на клиенти в Иран, Ирак, Йемен и Южен Судан заради опасения, че тези оръжия могат да попаднат на черния пазар и оттам в ръцете терористични групи и нестабилни режими в Близкия Изток, които биха ги използвали срещу САЩ.

Това щеше ли да бъде възможно, ако въпросните дипломати не бяха и служители на ЦРУ да речем?

Друг пример за това е случай от 2008 г., когато бившият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс наредила на дипломати в Армения да се оплачат от оръжейна пратка от България, която била използвана за смъртоносни атаки срещу американските сили в Ирак. Този факт от сайта ”Уикилийкс” показва как един държавен секретар, като ръководител на дипломацията на Белия дом е наясно с възможностите на дипломатическите служители от посолствата на САЩ, след като им нарежда да се занимават с оръжейна пратка на България срещу американските сили в Ирак.

Т. е. Кондолиза Райс прекрасно е знаела, че нейните подчинени са добре подготвени и в състояние да свършат работа, с която би се занимавала по скоро спецслужба за борба с организираната престъпност!

А как би коментирал загубилия дар слово Младенов факта, че един друг държавен секретар на САЩ, Хилъри Клинтън, дава указания на американските дипломати зад граница да събират лични данни, телефонни номера, банкови карти, пътувания на политически лидери в съответната страна, както и техни биометрични данни и сведения за контактите им?

С това указание на Клинтън са се занимавали стотици дипломатически мисии на САЩ по света. Научихме го от излязлата секретна кореспонденция на Държавния департамент на САЩ, части от която бяха публикувани от Уикилийкс.

Нима тези американски дипломати, на които са били поставяни задачи да събират и анализират информация за контактите, които се случват в съответната чужда държава, в която са пратени са били зеленчукопроизводители, коафьори, манекени, или търговци на детски играчки?

Но тук вече питам: що щеше една Надежда Михайлова в Египет в 80-те години на миналия век, докато там се трудеше първият й съпруг Камен Михайлов?

Не се ли възмущаваше от контактите му по служба с някои хора, които все още са живи, но никога не биха отворили уста, защото уважават професията на разузнавача?

Премери ли някой кое е по-излагащо за България – да се правят гейскандали докато си посланик, от които да гърми целокупната италианска преса, или да се работи в интерес на сигурността на държавата, която те е изпратила?

Има ли дипломат, който днес, на действаща дипломатическа служба е опозорил страната ни, като е защитавал комунистическия строй? Едва ли. Мине ли границата един дипломат за него има единствено интереси на държавата и нейната сигурност и в това няма нито комунизъм, нито социализъм, нито политикономия на капитализма, нито политикономия на социализма, каквато преподаваше вечният политик от прехода Иван Костов.

По темата днес сутринта чух и друга глупост, от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров:

- Трябва да внесем едно важно уточнение, че става дума не за хора от съвременното разузнаване или за тяхната дейност в рамките на съвременното разузнаване, а за хора от Държавна сигурност на българската комунистическа държава. А Държавна сигурност е всъщност подразделение, клон, филиал на разузнавателните служби на бившия Съветски съюз. Както сочат документите на Държавна сигурност основните врагове както на ДС, така и на техните ръководители от бившите служби на СССР, са Съединените щати и техните съюзници, разбирайте държавите-членки на НАТО и ЕС. И второ - служителите на ДС, заедно със своите съветски колеги и колеги от другите бивши комунистически страни, са провеждали вражески операции на територията на тези държави, които днес са наши съюзници. Тези операции са били насочени срещу институции или граждани на тези държави. В този смисъл не става дума за разузнавачи под прикритие, а за дейност в ситуация, в която днешните ни съюзници са били целенасочено определяни като врагове. Това е основният проблем от гледна точка на външно-политическите аспекти и това трябва да бъде центърът на дебата, а не другите частични или неточни интерпретации на това, което българското правителство аргументира като своя позиция.

Добре ли е Константин Димитров, защото по това, което говори, човек би помислил, че има спешна нужда от медицинска помощ?

Трябва да не си съвсем с акъла си, за да казваш, че:

  • Днешни дипломати, работели за разузнаването на ДС на бившата комунистическа държава;
  • че на тези бивши комунистически служби врагове са САЩ и техните съюзници на НАТО и ЕС;
  • че служителите на ДС, заедно със своите съветски колеги и колеги от другите бивши комунистически страни, са провеждали вражески операции на територията на тези държави, които днес са наши съюзници;
  • Ако днешните сайбии на Външно министерство говорят за комунизъм, то явно залповете на „Аврора” не са заглъхнали все още в нечий чугунени глави.

Абе, Димитров, къде според теб е дислоцирана бившата ДС, за да получава указания от КГБ? Кой и къде от българските посланици провежда днес „вражески” операции? На кое КГБ докладва за тях? Къде ти се привиждат съветски колеги, колеги на разузнавачите от бившата ДС от бивши комунистически държави?

Да не би да си пропуснал 10 ноември и вече 20 години да си живееш в някакъв свой свят?

Не стига, че се наслушахме на тонове глупости за един ден, ами на всичкото отгоре бившата Надежда Михайлова, днес Нейнски се обади по телефона, за да допълни на живо по БНТ, ширещата се простотия:

-        Искам да напомня, че България беше член на Варшавския договор и като такава, нейното разузнаване и специални служби бяха подчинени на целите и на принципите, на които беше структуриран този договор. Така че да се говори, че нямало връзка между политически интереси и стратегии през времето преди 89-а година и че разузнавачите са работели за България, смятам, че е груба манипулация.”

Ех Нейнски, ех, Михайлова, помни Египет и не ритай късмета си, който те издигна от преводачка до политик, макар и в такъв бутафорен стил! Живите помнят, пък и сме малка държава все пак!

И какъв Варшавски договор, какви пет лева? Той отдавна остана в историята, заменен с не по-малко огресивното НАТО!

Да не отварям сега дума за „Подкова”, операцията, която водеше към българска следа в ударите на НАТО по Югославия.

Навремето скандалът "Подкова" избухна с появата на твърдения, че тогавашната ни външна министърка връчила на германския си колега секретна разработка на тайните ни служби за план на Белград, целящ да ликвидира Армията за освобождение на Косово /АОК/, дори ако се стигне до избиването на албанци. Същите албанци от АОК, чийто лидер Хашим Тачи /протеже на Мадлин Олбрайт- бивш държавен секретар на САЩ-бел. Л. М./ бе уличен в трафик на човешки органи от сръбски затворници, търговия с оръжие и наркотици!

И ако Михайлова-Нейнски рече да свърже скандала с осветените дипломати, с пряко участие на български политик в шпионаж, и пак заговори за Варшавския договор, ще й припомня, че сп. „Шпийгел” коментира, че "Подкова" идва от "отровната кухня на българските тайни служби"! но българските тайни служби в лицето на министъра на външните работи...

За сътрудничеството на Н. Михайлова-Нейнски, бившият външен министър на Германия Йошка Фишер потвърди лично, в интервю за e-vestnik.

На въпрос за практическите измерения на съвместната им работа Фишер отговаря: "Тя (Надежда Михайлова - бел. ред.) ни даде информация за плана "Подкова", според който сърбите бяха започнали етническото прочистване, и това даде повод за нападението на НАТО. (...) подаването на тази информация бе доказателство колко добре можем да работим заедно. В конкретния случай данните не бяха съвсем прецизни, но, от друга страна, при създадената ситуация двете правителства трябваше да си сътрудничат и те го правеха." историята с някакъв мистериозен план на сърбите за прочистване на Косово!

На вниманието на Тафров, Михайлова-Нейнски, Младенов и Димитров – Студената война свърши, Желязната завеса – падна!

-        Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети Москва на 5 ноември в рамките на подготовката за срещата НАТО-Русия, която ще се проведе на 20 ноември в Лисабон и която ще бъде посветена на положението в Афганистан, предаде АФП;

-        Генералният секретар на НАТО потърси подкрепата на Русия за Афганистан;

-        Президентът Дмитрий Медведев се съгласи да пристигне на голямата Лисабонска среща на НАТО, въпреки че формално той щеше пристигне за участие в срещата на Съвета Русия-НАТО на 20 ноември. А освен това предстоеше да се проведе специална двучасова среща с президента Барак Обама, отделни преговори с генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, както и отделни срещи с лидерите на всички водещи страни от НАТО;

-        Да се чували нашите минзухари от управляващото мнозинство и сините им поддръжници, че срещата в Лисабон постави началото на нов етап в отношенията между НАТО и Русия?

-        Да са чули, че помощник-държавният секретар по европейските и евроазиатските въпроси Филип Гордън по време на посещението си в Берлин много внимателно каза, че предложението на САЩ и НАТО за създаване на нов отбранителен щит в Европа не цели да попречи на собствената отбранителна стратегия на Русия?

-        Да са чели поне, че говорителят на Алианса Джеймс Апатурай пред журналисти в Брюксел заяви, Северноатлантическият алианс се надява, че по време на срещата на Съвета Русия-НАТО, която ще се проведе на 20 ноември в Лисабон, ще бъде съгласувана пътна карта за сътрудничество в сферата на противоракетната отбрана?

-        Да знаят, че на срещата „НАТО-Русия” бе констатиран краят на Студената война? Същата Студена война, която днес отварят разни политически недорасляци;

-        Президентът на САЩ, Барак Обама, заяви по време на срещата си с руския си колега Дмитрий Медведев, че ще поиска от американския Сенат да ратифицира още тази година новия договор за ядрено разоръжаване СТАРТ.

Трябва ли да припомням, че НАТО обяви, че може да ползва руски самолети за превоз на товари? Налага ли се да напомням, че не друг, а Ангела Меркел обяви, че срещата на НАТО с Русия ще бъде повратен момент в техните отношения?

Вярно е, че на Срещата на високо равнище отиде президентът Георги Първанов , като взе в делегацията министъра на външните работи Николай Младенов, министъра на отбраната Аню Ангелов, постоянният представител на България в НАТО посланик Тодор Чуров, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов. И тук някой да не е чул какво се е случило в Лисабон на 19 ноември т. г., но поне Младенов беше с държавния глава в португалската столица! И на тази среща присъстваха не Сульо, Пульо и Марийка, а президентът Обама, държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, от Ес бяха Херман ван Ромпой и Катрин Аштън – т. е. форумът бе важен и решенията и новите насоки, които бяха дадени на него ще бъдат пътя, по който ще вървят и ЕС, и САЩ, и НАТО, и България, като член на ЕС и НАТО и приятел на САЩ.

Технология на назначението

За да замине един посланик той се предлага на президента за издаване на Указ от министър-председателя и министъра на външните работи. Т. е. държавният глава има последен думата в изпращането на един посланик с издаването на Указа за неговото назначаване.

Защо преходът опозори понятието „държавна сигурност”, и отрече всичко, свързано с нея, наричайки днес същото „национална сигурност”? Нима „националната сигурност” затвори очите на дипломатите на прехода и част от министрите на външните работи за скандала, свързан с Хашим Тачи?

Защо се мълчи за това и трябваше да излезе Доклад на Съвета на Европа за Тачи, за да чуем за пореден път, че лидерът на Косово си е би един обикновен трафикант на човешки органи, контрабанда на оръжие и наркотици? Ужасяващи факти, за които писа и Карла дел Понте, прокурор на Международния военен трибунал за бивша Югославия в своята книга при напускането на поста си? А книгата й се казва: „Лов. Аз и военнопрестъпниците” и бе забранено от швейцарското министерство на външните работи да я представи в родината си.

Малко ли български министри на външните работи се прегръщаха и целуваха с Тачи, а сега са се спотаили в мълчание.

Кое е по-позорно за България: да правиш гейскандал в държавата, в която си пратен за посланик и цялата преса да гърми, или да го играеш на „демократ”?

И тук ще попитам: знаят ли Николай Младенов и Бойко Борисов колко разузнавачи бяха убити след излизането на „Оня списък” и колко разузнавачи, бяха убити, за да си отиде информацията, която притежават?

Тези разузнавачи в един момент бяха 66 души, но действащият президент тогава забрани имената им и историите, свързани с тяхното дело и смърт да бъдат оповестени... Те също имат деца, но Борисов гали по главичките единствено сираци на полицаи и пожарникари...

Слушайки истерията на меншевиките управляващи, които налагат ретрограден болшевизъм  с режима си на управление на страната се питам: културна революция ли провеждат Н. Михайлов, премиера и другите комисари на шаечната във външната политика?

Руският президент Дмитрий Медведев посъветва разузвавачите, да извлекат максимална полза от публикуваното в "Уикилийкс".

Премиерът Владимир Путин посрещна руски разузнавачи, разменени с американски с песента "С чего начинается Родина?", а в България ги третират както китайският вожд Мао се отнесе към интелигенцията по време на Културната революция! Оплюти от истеризирала тълпа с дъсчици на шията!

Коя държава от страните-членки на НАТО освети свои разузнавачи дипломати? Или подлагаме едно рамо на стресирания от публикациите в „Уикилийкс” Вашингтон, като сами се излагаме с изваждане на класифициранаинформация за действащи дипломатически служители?

И едно последно питане: защо не всички имена на дипломати, свързани с ДС бяха оповестени? Нима, за да да работиш преводач/ка на Тодор Живков и Андрей Луканов можеше да се случи без да си свързан с тайните служби?

Защо се пусна точно сега позорния Списък с избрани дипломати?

Предположенията са няколко:

-        За да се разсее народът от вътрешните гафове на властта;

-        За да се продадат тихомълком имоти зад граница, за да бъде спасен Дянковия бюджетен дефицит;

-        За да бъде ударен президентът;

-        За да се отвеле вниманието на гражданството от Голямото излагане на американската дипломация и външна политика след появата на „Уикилийкс”?

И, все пак: ще се обърна към Н. Младенов – нима се отричаш от баща си, министре?

С кого ще заменят от ГЕРБ дипломатите?

С пожарникари, калинки и физкултурници може би?

 

Коментари 

 
-4 #22 antonov 2010-12-27 13:53
Господин TENEV, аз отказвам да се присъединя към Вашия емоционален призив за оставка на г-н Младенов. Още повече, че и статията на г-жа Манолова не си поставя подобна цел - тя акцентира единствено върху моралния аспект на случая - така разбирам нейната статия. И това е нейно право - правото на всеки свободен гражданин да изразява своето мнение, ръководейки се от представите си за морал, нравственост, добро и зло и т.н.

Но Вие със сигурност знаете, че дори един "велик" диктатор в подобни случаи беше казал: "Сын за отца не отвечает" - ("Синът за баща си не носи отговорност"). Ако не се съгласим с тази "мисъл" ще се върнем към ония години на "живковщината", когато "семейният произход" на някои "деца" беше тяхно проклятие за цял живот.

Не това според мен е целта на статията!

Вашият апел е недопустим от гледна точка на правото на всеки свободен гражданин в своите действия да се ръководи единствено от убежденията си, а не от тези на своя баща или дядо...
Цитиране
 
 
-2 #21 NIKOLA TENEV 2010-12-24 12:02
ОБВИНЯВАМ в политическо двуличие Външния!
Нелогично е, точно той “да се опълчи” срещу ДС, при положение ,че самия той “не е чист“ и е издънка на Службите!
Отново става дума за поредното разчистване на пътища за „нашите“!
И дали щеше да бъде толкова настоятелен, ако в момента неговите родители бяха действуващи служители на ДС /а кой знае може и да са/?Дали щеше да се опълчи срещу службата,която го е хранила, изневиделица създала и на чийто интереси служи и сега?!
Ето защо:Ако е достоен Българин и Патриот, а не политически плужек, той трябва да подаде оставка – да затвори вратата на Външно от Външната страна!
И понеже няма да го направи:
ИСКАМ ОСТАВКАТА на министъра слпазмодии!
Предлагам същото да направят и останалите форумци!
Цитиране
 
 
-2 #20 Българският шоп 2010-12-22 16:51
"Премиерът Владимир Путин посрещна руски разузнавачи, разменени с американски с песента "С чего начинается Родина?"- цитат от статията. А Г-н Президентът може да посрещне отзованите послници, но не с "Мила Родина", а с "Българийо мила, земя на герои" или с "Интернационала", но ще трябва да консултира Конституционния съд. Пости съм сигурен, че това е стара негова мечта.
Цитиране
 
 
-1 #19 Българският шоп 2010-12-22 14:17
Негово Превъзходителст во Г-н Президентът Първанов, ще трябва да ги отзове всички посланици-"разузнавачи", защото те отдавна са компрометирани и поставени в пълна изолация в съответните страни и на тях са им подхвърляни фалшиви информации. Не се заблуждавайте, че тайните служби на съответните страни пасат трева и чак сега узнават за ДС миналото на съответните посланици. За сведение югославската УДБА (СУП) познаваше по име и презиме всички агенти на ПГУ на ДС още през 70-80-те години. И то благодарение на "софийските македончета". Просто Г-н Президентът 8 години осигуряваше топли служби на бившите “бойни другари“, a ако не го прави, “Монтерей“ може да му създаде неприятности.
Цитиране
 
 
-1 #18 Българският шоп 2010-12-21 20:07
Защо никой не споменава, че в първите БГ правителства (Червенков, Югов и др.) на ДС е било забранено да вербува сътрудници в апарата на партията (политбюро, ЦК, ЦК на комсомола и т.н.). Лично Тошо Живков, страхуващ се своята еднолична власт и евентуални заговори на неговите съратници разрешава вербуването на хора от политическия връх на БКП. С годините това става принцип за успешна кариера. С други думи Тошо глупакът носи лична отговорност за случващата се в момента излагация на България пред света. Да не се лъжем, нашите служби не бяха на високо ниво и бяха доста прозрачни за другите секретни служби, но не очаквайте от тях да разгласят на висок глас “ние ги познавахме всички отдавна“. От опит знам,
че югославската УДБА (СУП) знаеше по име и презиме всички агенти на ПГУ на ДС още през 70-80-те години.
Цитиране
 
 
+3 #17 звезделина милева 2010-12-21 17:49
Г-жо Манолова,с удоволствие и интерес чета публикуваното от Вас и всичко във Вашия сайт.И преди 1989 год и сега не се срамувам ,нито страхувам да се подписвам с името си.И преди имаше мижитурки,които се свиваха в черупките си,когато трябва да се изкаже мнение,противно на имащите власт на всякакво ниво.Но след 1989г първи излязоха на припек и закрещяха,че bбили репресирани.Не може да е репресиран човек,който никога не е изказвал мнението си гласно.Протестирала съм открито срещу всяка неправда и несправедливост ,но никой не ме е уволнявал или "репресирал" за това,тъй като съм била силна с трудолюбието си и професионализма си.Мижитурки винаги е имало и ще има.Дерзайте!
Цитиране
 
 
-4 #16 Български шоп 2010-12-21 12:31
Г-жо Манолова, не споделям вашето уважение към БГ разузнавачите. Досега не излезе нито една книга за техните "подвизи", за разлика от десетките книги на генерали и офицери от КГБ. Просто руснаците не допускаха чужденците до истинските факултети на КГБ. Те разпределяха чужденците от "братските страни" в третокачествени институти, даваха им нещо като дипломи, осигуряваха им жени-рускини, сътруднички на КГБ или ги вербуваха директно. И нашите "славни разузнавачи" учени в "школото" в Симеоново и 10 месеца в "школите" на КГБ за "подпомагане" на братските партии, които не бяха заинтересувани да ги научат, а ги оставяха да пият и гонят руските проститутки.
Вие, която познавате тази материя добре като разследващ журналист, напишете няколко статии за техните успехи (те отдавна не са строго секретни),да се погордеем и ние.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене