3. ГЕРБ: Избирателният Апокалипсис в дипломацията или как се драпа за предсрочни президентски избори

Външният министър Николай Младенов, човек на Сорос и сие, обяви готовност за "нормален диалог" с президента на България, Георги Първанов по темата за отзоваване на българските посланици!

Забравил как досега хулеше собствените си служители зад граница и често нападаше словесно с обвинения държавния глава - Младенов е убеден, че ще е възможно при така създадената обстановка да проведе диалог с президента Първанов!

Един вицепремиер, който се хвали, че е силов и има за хоби да просва на земята заподозрени, докато ги снимат с видеокамера, е тръгнал на поредната компроматна война с цел: отстраняване на президента и  предсрочни президентски избори. Ако мине. Твърде избирателно този вицепремиер, набеден за политик демонстрира как всичко, които е неудобно за управляващите подлежи на набеждаване с цел омаскаряване и отстраняване.

Не са много българските граждани, които са имали възможност да чуят интервюто на този “титан” на политическата борба пред телевизия “Европа”. В него силовият вицепремиер признава без да го кара някой, с каква цел бе начената операцията по тоталната чистка в дипломатическите служби на България зад граница.

Ето част от това интервю:

Цветан Цветанов:

Ще затворим страницата за Държавна сигурност

30 декември, 2010 г., телевизия “Европа”

Правителството на ГЕРБ няма да предлага и няма да назначава членове на политически кабинети, които са работили за комунистическата Държавна сигурност, казва в интервю за ТВ "Европа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

...................................................................................................

Тв “Европа”: Ще успее ли ГЕРБ да изчисти редиците на властта от хората, принадлежащи към структурите на комунистическите служби?

Цв. Цветанов: За мен е важно правителството да има ясна позиция и политика за затварянето на тази страница. Реално хората, които правят политиката и реализират политиката, това са политическите кабинети. Това са министри, зам.-министри, всички останали служители, които има в съответните министерства, те са изпълнители на волята на управлението на страната. Това, което мога да кажа, е, че няма да допуснем повече подобни лица в политическите кабинети на страната и няма да предлагаме посланици или генерални консули да представляват страната ни във външната политика, което смятам, че трябваше да бъде направено в началото на прехода. И тук са много въпросителните, които възникват – защо 20 години по-късно голям процент от посланиците са съпричастни към бившата ДС? Защо за 20 години не бяха предадени досиетата на комисията и защо тази страница не я затвориха правителства, които имаха пълно мнозинство? Защото аз не мога да повярвам, че днес говоренето, което правят някои политици...те въобще не се съобразяват с това, което са имали като възможност да го реализират. Защото имаше правителства, които имаха и законодателната, и изпълнителната, и президентската, и съдебната власт и можеха да го реализират това като политика. Не го направиха. Днес обаче мога да ви кажа, че всичко, което започна това правителство и това, което подписахме като споразумение по предаване на досиетата както към архивите, така също и към комисията, това ще бъде процес, който ще бъде затворен в края на януари месец и тогава официално вече министерството на вътрешните работи ще е изпълнило своя ангажимент и ще изпълнило законодателството на страната, което е прието – да предаде на съхранение тези досиета и те да бъдат вече публично оповестяване, всеки един да може да знае кой кой е, има ли някакви зависимости и по този начин смятам, че държавата ще върви в един по-друг нормален път, който смятам, че трябваше да бъде решен и да бъде затворена тази страница. Защото днес, 20-25-30–годишните българи тази тема не им говори нищо. Но това е тема, която провокира всички демократични процеси, които бяха в Източния блок на Европа и в тази посока смятам, че политиците на прехода са големи длъжници на това, че не се случи и не се затвори тази страница 1990 - 1995 година. Защото това нещо трябваше да бъде поне в първите 10 години затворена страница за страната ни. За голямо съжаление имаше повече политически популизъм, по-малко реални действия и затова може би се стигна до общественото одобрение и потребността за създаването на един нов политически проект с политическа партия ГЕРБ и с днешното управление, което реализира българското правителство и най-важното, че има политическа воля да реализира политики, които се споделят от голяма част от българските граждани.

......................................................................................

Тв “Европа”: Като вицепремиер и евентуален участник в президентската битка как гледате на президентската институция в момента и на действията на президента Първанов?

Цв. Цветанов: Когато разглеждам днешните действия на президента, представлявайки страната и институцията президентство, аз правя съпоставка между края на първия мандат и края на втория мандат. Няма нищо общо едното с другото. Днес президентската институция, представлявана от президента, който, между другото, е съпричастен към бившата ДС, защото ние говорим за затваряне на тази страница, аз мисля, че с изкарването на неговия мандат, ние реално затваряме страницата на възможността лица, които са причастни и са свързани с бившата ДС, да бъдат издигани като президенти и надявам се, че обществото няма да го позволи. Това, което мога да кажа, е, че много рано той започна да създава политически проект за неговото политическо евентуално бъдеще в т.нар. АБВ. Но нека да не коментирам. Аз смятам, че президентската институция в един бъдещ нов мандат на нов президент трябва да върне доверието, защото президентската институция действително е един стожер и една възможност да консолидира и да се търси политически консенсус от всички парламентарно представени партии и извън парламента партии и да има обществен консенсус. Това е президентската институция. Трябва да се стреми към обществен и политически консенсус по важните, значими приоритети на страната както във вътрешен, така и във вътрешен план. Президентът, за съжаление, не виждам нещо да е направил в последните няколко месеца и мисля, че това няма да се случи и през последната една година от неговия мандат.

Тв “Европа”: Споменахте, че много правителства назад и политици не са имали интерес да се затвори страницата и с досиетата. Първанов сред тях ли е?

Цветан Цветанов: Разбира се. Самата негова позиция по това, което беше обявено, и това, което беше взето от българското правителство, вие виждате, че той е човек, който иска при всички положения да брани това статукво, защото...вижте, представете си, че той приеме това писмо на премиера, което изпрати на база решението на МС да отзове тези посланици. Ами той как ще даде отговор за самия себе си? Кажете, как ще даде отговор за самият себе си?

Тв “Европа”: Подписване на собственото си обезглавяване...

Цв. Цветанов: Ако той подпише и се съгласи с тази политика да бъде затворена тази страница, това означава, че неговото състояние днес като президент, който е съпричастен към бившата ДС, какъв отговор ще даде на всички тези хора, които ще го срещат след това по улиците или пък тези посланици, които ще се върнат на база указа, който той ще издаде за тяхното отзоваване на база това, че са оповестени в публичното пространство като хора, които са работили за бившата ДС.

Провала за Шенген, отвличане на вниманието от скандали или предизвикване на предсрочни президентски избори...

Скандалът с умишлено огласените досиета на действащи посланици и консули избухна почти едновременно с този, че Франция и Германия не ни искат в Шенген. Най-лесното за управляващите бе, да си измият ръцете като Пилат Понтийски с публикуването на досиетата на дипломатите, които сами бяха разрешили да бъдат огласени.

Посланикът на Германия Матиас Хьопфнер побърза да опровергае твърдението, че Германия и Франция ни спират за Шенген заради скандала с досиетата.

Операция по отвличане на вниманието от аферите “Калина Илиева”, “Мишел Бонев” и “Как един мъртвороден абортиран плод бе обявен за умишлено умъртвено живородено бебе” предприе властта на ГЕРБ като за пореден път се хвърли към спасителния пояс на досиетата. Този път управляващите отново избирателно обявиха хората на Държавна сигурност в дипломацията и развяха като знаме имената на действащи дипломати и консули.

Не ме гледай, а ме слушай....

Под мотото, че чистят всички от ДС, ГЕРБ-аджиите от кабинета “Борисов” оставиха без внимание повече от половината областни управители, 1500 души от МВР и посланици. За прах в очите, хората на Борисов махнаха работилите година и половина зам.-министър на вътрешните работи Павлин Димитров, и министъра без портфейл Божидар Димитров.

Вместо гореизброените скандали, вместо провалите на зле скроените полицейски акции с имена, управниците минаха на вариант “Б” – да бъдат опозорени избирателно действащи български дипломати, като се приравнят на политическата полиция - без да има данни за това, без да са извършени елементарни проверки на работата и поведението им, без даже да се провери дали са нарушили интересите на държавата ни, която представляват!

Шефовете на цивилното и военното разузнаване не посмяха да се обадят по избирателния Апокалипсис в дипломацията, извършен от членове на правителството.

Европейската народна партия очаквала всички дипломати, работили за Държавна сигурност, да напуснат постовете си, заяви генералният секретар на партията Антонио Лопес-Истурис.

"Ние приветстваме действията, които предприе българското правителство, за да изясни нещата. И след като бъдат проверени фактите и обстоятелствата, с цялото ми уважение към независимостта на правителството ви, очакваме всички, чието минало е свързано с бившите тайни служби, да напуснат постовете си", заяви Антонио Лопес-Истурис пред БНР в последните дни на миналата 2010 година.

Друг освен Лопес-Истурис не се обади от Брюксел за дипломатите и консулите ни. Да не говорим, че Европейската народна партия е един отбор от чиновници, чиято идеология е като линията на хоризонта – виждаш я, но никога не можеш да я стигнеш, защото физически липсва.

Темата с досиетата на дипломатите извади на светло крити чувства у първите хора в управляващата ГЕРБ:

Част от пресконференцията на премиера Бойко Борисов на правителствения ВИП на летище София веднага след посещението му в Ливан.

......................................................................................

Бойко Борисов:... Що се касае за досиетата, утре на Министерски съвет ще внесем постановление, ще изпратим... тук ще блесне лицемерието и лъжата на Първанов, където е казал, че ние сме ги пратили тези посланици. Щом ние сме ги пратили, утре ние ще му пратим да ги отзове. Надявам се с лекота да подпише и да ги отзове. И тези, които сме изпратили ние, и тези, които са изпратили те. Предлагаме един текст на парламента, който не е лустрационен, ще го видите, надявам се, и други партии да го подкрепят. И веднъж за винаги ще го приключим този въпрос.

Въвеждаме това, което зависи само от правителството – за генералните консули, за подобни длъжности конкурсно начало. Има хиляди българи, включително от чужбина, които биха се справили с дипломатическата работа и в самото външно министерство не по зле от бившите агенти на ДС. Да четем сега папки, аз на Божидар Димитров съм я чел – всички знаехте, знаеха, че е агент. Хората го избраха в Бургаска област, но заради принципа – го отстраних. Освен това в някои папки може да няма и някои от листовете...

“Скандалът с посланиците дойде в много лош момент...

Още по-скандално бих го нарекъл от този, разбира се, неприятен факт за България, че г-н Първанов завчера заяви, че бившите агенти и служители на Държавна сигурност са допринесли и са ни вкарали в ЕС и забележете, и НАТО. Това страшно много тревожи нашите партньори. Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в ЕС?” – това заяви Бойко Борисов в едно от брезбройните изявления по темата.

Да дадеш зелена улица на даден скандал и да наречеш потърпевшите “нагли”, да разправяш, че някой се тревожи за нещо, след като и звук не е чут от този някой – това вероятно е качество за политик и еталон за политическо поведение.

“Скандалът с посланиците дойде в много лош момент!”

Премиерът Борисов пред “Панорама”:

17 декември, 2010 г.

Водещ: Какво чухте в Брюксел за скандала с българските посланици?

Б. Борисов:... Що се касае за излезлите съгласно закона разкрития за съпричастност към бившата Държавна сигурност на наши дипломати, огромният им брой, разбира се, тревожи и Европейската народна партия, и много от нашите колеги. И идва отново пак в много лош момент, точно когато ние искаме да убедим нашите партньори, че шенгенското пространство ще бъде пазено много надлежно от България, този скандал, защото това е точната дума - скандал, идва в този момент. Но на съвестта на Станишев, на Доган, на царя лежи това, че преди 4 години са приели такъв закон, знаейки, че в един момент това ще предизвика голямо сътресение във външната ни политика. О`кей, хубаво са приели закона, но през това време е трябвало поетапно да изтеглят тези посланици, за да не се създаде сега проблем. Така или иначе не е направено и отново пада на нас тежкото решение да търсим изход от тази криза.

Водещ: Кой е по-големият скандал – че държавата я представят посланици с картончета или че държавата показва разузнавачите си?

Бойко Борисов: Ами, и двете са еднакво лоши. Защото в този закон можеше да се разделят хората, които са били доносници и хората, които са работили за националната сигурност и да не се стигне до тук. Но така или иначе законът, както всички приети от тройната коалиция, мисля, че достатъчно ясно показва, че е лош закон и излага България в тази ситуация.

Водещ: Вие говорите за тройната коалиция, обаче някой от тези посланици са назначени от вашето правителство. Вие сега ли разбрахте, че има такъв проблем?

Бойко Борисов: Първо, искам да напомня на вас, че ние дори точно по време на изборите протестирахме, че предишното правителство и г-н Първанов си направиха съгласуването и изпратиха, и то в ключови държави свои посланици. И когато ние дойдохме на власт вече тези посланици бяха получили агремани и ние, за да не предизвикаме скандал, ги подписахме. Но виждате ли, тези хора са толкова нагли във всяко едно отношение, че дори и това не искат да признаят. Така че още по-скандално бих го нарекъл от този, разбира се, неприятен факт за България, че г-н Първанов завчера заяви, че бившите агенти и служители на Държавна сигурност са допринесли и са ни вкарали в ЕС и забележете, и НАТО. Това страшно много тревожи нашите партньори. Каква е тази вездесъща Държавна сигурност, какви са тези агенти, които могат да повлияят дори върху присъединяването на една държава в НАТО или в ЕС? Този въпрос витае и... Аз не мога да коментирам колегите, с които разговарях на тази тема, защото нито съм упълномощен, нито е правилно, но това именно ги тревожи. Те ще направят, техните централи, служби доста големи анализи.

Водещ: А не може ли просто един посланик или дипломат да се, да е загърбил миналото си, оттук-нататък честно да е работил за България, включително за влизането й в ЕС и НАТО? Защото вие, обвинявате ли ги в нещо тези хора?

Бойко Борисов: Вижте, всичко е възможно и аз съм далеч от мисълта да обидя или да слагам под един общ знаменател всички тези хора – доносници, агенти, разузнавачи, които са работили по една или друга тема. Начинът, по който е приет законът и начинът, по който бяха извадени имената им, компрометира България. Защото, повтарям, има разлика в едното и в другото. И за мое, повтарям, най-голямо съжаление, това дойде точно в този момент, когато ние искаме да ги уверим, че надеждно пазим шенгенската граница.

...........................................................................................

Бойко Борисов:... Докато при Божидар Димитров е единственото наше назначение в Министерски съвет и то лично, поради простата причина, че първо, той участва на избори, всички знаейки и обявявайки ние, че той има досие в Държавна сигурност и мажоритарно хората го избраха в Бургас. Така че той по никакъв начин не е зависим от своето досие. Но казах, ако ние преценим като държава, че ще спазим този принцип, независимо от това, че много го уважавам, по ми е ценно, по ми е важно като принцип държавата като представяне в евроатлантическата общност...

................................................

Бойко Борисов: ... Но повтарям, това е единичен случай. Ако ние имахме един посланик – два или три, да ги преглътнат, да ги преглътнем. Но когато са над половината във всички държави в света, вече това е съвсем различно...

...............................................................................

Водещ: Вие говорихте ли с президента по този въпрос вече?

Бойко Борисов: Още не съм, защото вече два дни съм в Брюксел. И не сме говорили. Но министър Младенов би трябвало вече да е заявил, ако не е вече разговор с президента и да седнат и да направят прочит на всички назначения.

Водещ: Тоест вие искате тази история да завърши с отзоваване на всички, така ли?

Бойко Борисов: Искам тази история да завърши така, че евроатлантическите ни партньори да имат доверие в България.

Водещ: Г-н премиер, накрая да ви попитам следното, кой печели от това, че непрекъснато избухват скандали – вие или опозицията?

Бойко Борисов: Ами, вижте, във всеки случай всички страни са губещи, когато има скандал. Умните държави, когато им предстои нещо важно, наричам ги така, не си предизвикват вътрешни скандали, когато в навечерието на важен избор от другите европейски страни, защото това налива вода в мелниците на всички, които биха искали това да не се случи...

.................................................................

Водещ: Тоест вие не смятате, че скандалите са някаква стратегия за отвличане на вниманието от другите проблеми?

Бойко Борисов: Не, напротив. Те пречат изключително много на правителството...

... Знаете колко много проекти, знаете колко неща България очаква. И когато изведнъж това се постави на дневен ред, ами, кой би бил щастлив да идва при него бивш служител на Държавна сигурност, който дори не е казано какъв е – дали е доносник, дали е кадрови офицер, дали просто навремето това е завършил и това му е работата, това му е образованието. Когато това не е изяснено, всеки след това може да пусне службите да проверят дали не сме му сложили подслушвателно устройство. Това е просто недопустимо. И именно заради това много се ядосвам и ме е яд на предишното правителство, което е приело този закон, знаейки какво ще се случи в дипломацията...

По повод случващото се с българските дипломати Би Би Си: написа: Премиерът на България заяви, че ще бъдат отзовани посланиците, работели на спецслужбите.


Изданието окачестви появата на списъка с действащи дипломати, пуснат от Комисията по досиетата като шпионски скандал.

Българският премиер Борисов заяви, че не трябва да остават на дипломатическа служба бивши агенти на тайните служби и поиска 45 дипломати да бъдат заменени.

Президентът Първанов отхвърли искането на Борисов. Би Би Си цитира премиера Борисов: “Представете си тези агенти в страните от западна Европа?! Те веднъж са работили срещу тях като идеологически врагове, а сега те са нашето правителство, представляващи държавата там....Трябва да се разделим с тези хора и вярвам, че партията ще ме подкрепи” – казва Борисов, цитиран от Би Би Си.

“Искането за отзоваване на български посланици беше отхвърлено”: съобщи в. „Файненшъл таймс” на 16 декември 2010.

Българският президент отхвърли искането на премиера да освободи от длъжност 42 високопоставени дипломати, на основание, че са работели за комунистическата Държавна сигурност. Президентът Георги Първанов, който отговаря за назначаването на посланиците, ясно заяви, че е против отзоваването на дипломати, които „са помогнали по пътя на България за членство в НАТО и ЕС без да създават никакви проблеми”.

Според държавния глава ставало дума за провеждането на „чистка по политически причини”, писа британският вестник „Файненшъл таймс”.

Българският премиер Бойко Борисов е готов да „обезглави” над 30 дипломатически мисии в целия свят, включително Русия, Великобритания и Германия - коментира „Российская газета” в публикацията “Засрамиха посланиците”.

В същото време вастникът коментира позицията на управляващите по темата, като пояснява, че изтеглянето на посланиците нямало да означава разрив на съществуващите дипломатически отношения.

Това, което трябва да се изтъкне в случая е,

Че след скандалното публикуване на Списъка, нито една държава не настоя България да върне посланика си!

Лошото в случая е, че след излизането на Списъка, целенасочено и обидно, министри от кабинета коментираха действащите все още дипломати и консули и непрекъснато “подгряваха” скандала, за да заслушат бонбонче от премиера.

Още по-лошото бе, че правителството на ГЕРБ продължи стореното от Тройната коалиция /БСП, ДПС, НДСВ/ със създаването на законодателство, позволяващо да се случи това масово орезиляване. Ударът върху българската дипломация е прецедент – такова “разголване” на действащи разузнавачи светът не помни!

Защо правителството на ГЕРБ предпочете този начин на подмяна на дипломатите ни вместо да привика под различен предлог посланиците и консулите и след разговор с тях – да ги освободи?

Конституцията на Република България не разрешава лустрация за хора, работили в разузнаването.

Президентът засега не желае да подпише укази на посланиците за тяхното освобождаване.

Как ще завърши тази история и дали крайната цел на мероприятието е била отстраняване на президента – то засега може да се каже единствено следното: твърде висока цена плащаме и вероятно ще плащаме, за да се правя ГЕРБ със своите политически опоненти.

И още:

Как реагираха някои държави като Турция на скандала:

Следва продължение

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене