Борисов: Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак...

Днес, на 14 януари чухме още три записа от телефонни разговори: на генерал Танов с премиера, на генерал Танов  с Антоний Странджев и отново на Танов с премиера Борисов.

И отново ни казаха да чакаме – самият премиер го изрече, от трибуната на парламента! Да чакаме – добре, но има изрази, които няма как да се сглобявани!

*        *        *

Премиерът замеси президента и неизвестна групировка в последните скандални записи, които на 14 януари от в. “Галерия” пуснаха на своя пресконференция.

„Аз съм убеден, че това са манипулирани разговори. Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. Десет минути поне ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков... Чувам... Може би или не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения - след 22.00 часа нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите“. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира скандалът около изнесените от журналистите от в. „Галерия“ записи на негови телефонни разговори с шефа на митниците Ваньо Танов.

Междувременно Антоний Странджев е потвърдил истинността на записите съобщи сайтът “Гласове”.

А помните ли, че Румен Петков каза преди няколко дни: “Танов говори в записите на телефонните разговори така, като че ли говори на премиера...”

Вече има и виц: “Ако искаш да кажеш нещо на Бойко Б. – обади се на Танов!”

Обяснението на Дачков

„Действително снощи се обадих на премиера и бях доста учуден, че ми вдигна телефона. Разговорът ни беше личен и в никакъв случай не представлява интерес за хората, така че няма да го коментирам. Ще коментирам само предположението на г-н Борисов, че съм разговарял с него, за да запиша разговора, а след това да манипулирам думите.

Първо – в целия почти десет минутен разговор говорих основно аз и второ – 12 часа от този разговор, до пресконференцията, която дадохме в БТА, не могат да стигнат дори загруб монтаж само за първото изречение на Борисов до Танов, което гласи: „Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.“ Идеята за монтиран по този начин разговор е абсурдна, а автентичността на записите се потвърждава, както от съдържанието им, така и от контекста, който лесно може да се види в публикации от онова време. Единият от участниците в разговорите – Антоний Странджев, вече потвърди истинността на разговора между него и Ваньо Танов, което е силно косвено доказателство за автентичността на разговорите между Борисов и Танов, а и с просто ухо може да се чуе, че тези разговори са истински. Проблемът не е в техническите параметри на записите, а в тяхното съдържание и в думите на премиера, заради които всеки мъж, с поне малко достойнство, би си подал оставката.“

Как Борисов забърка президента в скандала от трибуната на парламента

„Въпросният Мишо Бирата, както вие го наричате (б. ред. в телефонния си разговор с шефа на митниците самият Борисов нарича Михаил Михов – Мишо Бирата), е председател на Федерацията по баскетбол. Преди време президентът Първанов ми се обади, че митниците натискат по неправомерен начин президента на федерацията по баскетбол. Надявам се, че президентът няма да каже, че това не е вярно.“

И Борисов, на бял кон се явява в защита на Мишо Бирата и настоява пред Танов да му разпечатат склада – действие, което самият Танов нарича закононарушение!

“Аз не съм като Първанов и си изпълнявам обещанията!” казва премиерът Борисов. Излиза, че Първанов не е искал Мишо Бирата да работи и си погазил обещанието!

Какво излиза от всичко това? Първанов не си изпълнил обещанието да се разпечата склада на Мишо Бирата, но Борисов, тъй като не е като Първанов – нарежда на Танов да оправи нещата!

От трибуната на парламента Борисов посочи, че единственото нещо, което е искал, е митниците да действат по закон при проверките. Точно обратното обаче показват разпространените разговори между него и Ваньо Танов.

Пита се: а дали президентът е обещал на Мишо Бирата да оправи нещата с митниците? Има ли СРС-ета в подкрепа на това твърдение на министър-председателя?

Има събития, които са се случили, има и думи на Танов, които гладко говорят, че историята с Мишо Бирата е истинска и чакането се иска единствено, за да се спечели време, да се пуснат какви ли не разсъждения във верните на ГЕРБ медии и като минат дни, седмица – тогава вече ще бъде безпредметно каквото и да било обяснение!

Ето първия разговор на Танов с премиера Борисов:

Бойко Борисов за собственика на "Леденика": Там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам

14.01.2011 г. 10:59 ч.

Бизнесменът Михаил Михов, който премиерът нарича Мишо - Бирата

Първи разговор: БОРИСОВ – ТАНОВ

Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В. Т. Да?

Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т. Значи, когато беше разговорът при Вас, и нали Вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".

Б. Б. Да.

В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата" … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т. Ами то е станало по обаждане…

Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б. Б. Да. И това да се направи в момента.

В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

*  *  *

Как може да се сглобят следните изрази, чути в новите записи на телефонните разговори, след като на асансьора самият Мишо Бирата казва: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".

Борисов:

... Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

... В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

... Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

... Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

... Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

... Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

... Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи...

...

Какво казва Танов на записите и дали тези изрази може да се сглобят?

... Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата"

... Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е". И аз сега не знам какво да им кажа.

Каква е конкретната причина Танов да каже:

“... Той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението...

Кой кого ще натиска, кой е този, който ще принуждава шефа на митниците да прави нарушение на закона? Явно става дума за човек на много високо в йерархията на властта...”

Танов коментира и как е казал на Мишо Бирата да бутилира, докато се оправят нещата!

Ако Танов е действал сам с този Мишо Бирата – то тогава Борисов нямаше да отправя искане в парламента – да се изчака да се проверят записите, а направо щеше да го уволни.

Т. е. някой е наредил на Танов да каже на Бирата да бутилира.

А че историята с Мишо Бирата е истинска говори факта, че Танов се обажда и на заместника си Антоний Страждев да се оплаче, че го притискат и че ако изпълни заповедите ще наруши закона!

Танов за Борисов: Той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението

14.01.2011 г. 11:00 ч.

Разговор на ТАНОВ с Антоний СТРАНДЖЕВ:

В. Т. Ало? Ало?

А. С. Чувам, чувам.

В. Т. Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

А. С. Така.

В. Т. И каза ми: "Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората". Викам: "Аз…". "Извикай Мишо утре и се разбирайте". Викам: "Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат' съм казал тъй". Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…

А. С. Ами значи аз съм говорил с Володя, а той е изпратил човека от последващ контрол, който живее във Враца. Враца и Мездра, знаете, че е близко. Той ще отиде на място. Това е човекът, който е запечатал нещата в 6 часа вчера.

В. Т. Така.

А. С. И чакам обаждане обратно, за да ми каже действително какво е състоянието. В момента още нямам обаждане. Сега ще звънна на Володя да го питам ясно ли е вече за какво става въпрос.

В. Т. Така. И каквото има, да го донесат при тебе и го дръж при теб. И като се върна в сряда...

А. С. Добре.

В. Т. … ще ходим в четвъртък при министъра, при премиера и да кажат какво да такова. Защото единият вика едно, другият вика друго. Сега…

А. С. Разбрах. Добре, добре.

В. Т. Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: "Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като премиера… като президента да се отмятам".

А. С. Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

В. Т. Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: "Ами, те нарочно го правят". Предният път като идва, на асансьора каза: "Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене".

А. С. … той нека да си е плащал на предишните.

В. Т. Ами хубаво. Ама… резултатът ще бъде кофти.

А. С. Разбрах. Разбрах.

В. Т. Нека да бъдат при теб материалите. Ще се вземе отношение, ще го умуваме, ще го мислим.

А. С. Добре, разбрах.

В. Т. … ще правим…

А. С. Добре, разбрах. Казал съм и на Володя, така че и сега ще му повторя отново.

В. Т. Володя да ги вземе при него работите. Винаги можем да ги пуснем. И да… такова и да дадем, защото сега ставаме разваления телефон.

А. С. Ъхъ. Добре.

В. Т. По-добре е като се върна, да поискам да отидем аз и министърът при Бойко… и в негово присъствие да се разберем.

А. С. А така. Добре.

В. Т. Добре, Тони.

А. С. Разбрах.

В. Т. Извинявай, че те притеснявам, ама…

А. С. Е, няма нищо. Аз, така или иначе, седя и чакам да ми се обадят. Аз ако имам яснота и е ясно за какво става въпрос, ще ви звънна дори и малко по-късно и ще ви кажа. До десет и половина, ако имам яснота, ще ви кажа. Ако не, утре ще ви звънна… Така че няма проблем…

….

В. Т. … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: "Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай".

А. С. Разбира се. И той и Володя каза, вика: "Те, ако го правят това нещо, е много глупаво. Защото, вика, ние с тях сме се разбрали". И той ми каза също това, което и вие ми казвате. И вика: "И в края на работния ден нашият човек запечатва, след което, вика, те искаха от мен във вторник да им разреша да работят и нощна смяна, за да могат да приключат, и аз, вика, щях да им разреша. За сега, този вторник, който идва. Така че аз не виждам защо постъпват по този начин".

В. Т. Аз му нямам телефона на тоз' Мишо.

А. С. Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…

В. Т. Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?

А. С. Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В. Т. То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

А. С. Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.

В. Т. Добре.

А. С. Добре. Сега ще видя и ще ви звънна.

В. Т. Добре.

А. С. Добре.

Кой израз в следните редове по-долу е сглобен?

"Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората". Викам: "Аз…". "Извикай Мишо утре и се разбирайте".

  • Кое от тук публикуваните думи на Танов е монтаж?
  • Кой непрекъснато се сравнява с Първанов и се дразни от него?
  • Странджев не издържа в един момент и избухва: “Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона?”

Рапорт даден – рапорт – приет!

Танов към Борисов: Ще ги решим нещата

14.01.2011 г. 11:00 ч.

Втори разговор: БОРИСОВ – ТАНОВ

Б. Б. К'во става?

В. Т. Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…

Б. Б. Да.

В. Т. ... и се разбрах.

Б. Б. Добре.

В. Т. Казах материалите да бъдат при Тони Странджев и на него му се обадих..

Б. Б. Добре.

В. Т. … и… на Лом, шефа на митницата му е разрешил. Даже му е казал във вторник, че работи и през нощта, за да се свърши тя. Просто не ми е ясно защо е отишъл в събота в нощта вътре да прави впечатление, но така си е решил…

Б. Б. О'кей. Добре.

В. Т. Ще ги решим нещата.

Б. Б. Добре.

“Чакайте да се произнесат от прокуратурата!” посъветва премиерът Бойко Борисов предшественика си Сергей Станишев в парламента по повод разпространените записи на телефонни разговори на генерал Танов с премиера и Антоний Странджев.

Място – Народното събрание, Време - ден за парламентарен контрол.

Чакахме да се произнесат от прокуратурата и те се произнесоха: първите три записа на разговори на шефа на митниците, генерал Ваньо Танов са автентични!

Някой да обясни съдържанието на записите? Някой да обясни защо Цветанов е отворил чадър над определени фирми?

Някой да обясни защо е уволнен Антоний Странджев? Някой да обясни защо премиерът е снел доверието си от него?

Или да е чул обяснение защо Антоний Странджев няма доверие на премиера?

Няма и да чуете, тъй както не чухме нормално обяснение за имотите и приходите на министъра на вътрешните работи!

Тъй както бе скрита информацията откъде, за колко и кого е консултирал бегачът Цветан Цветанов – днес министър на вътрешните работи...

Някой да е чул защо са подслушвани лекарите в болницата в Горна Оряховица? За кое тежко престъпление?

Някой да е обвинил някого по прочетените прошнуровани СРС-та в парламента?

Чакахме, чакахме – излезе петорна експертиза и Цветанов смрънка в коридорите на парламента някакво едва чуто извинение!

Толкова за чакането.

 

Коментари 

 
0 #6 Анонимен 2011-01-25 14:36
Монтирания разговор с премиера, създаден от десетки кръпки, представен и разпространяван от медиите като оригинално "срс", но в действителност пълен фалшификат
http://vbox7.com/play:57c00eb4
Цитиране
 
 
+2 #5 звезделина милева 2011-01-16 12:23
Г-жо Манолова,когато си у дома нещата изглеждат трагични, а извън пределите и-трагикомично и пошло.На всякъде има Бай Ганювци и всякаква паплач,но управляващите спазват някакво благоприличие,а у нас "такова животно нема".Благодаря Ви за Вашия труд.
Цитиране
 
 
-1 #4 Българският шоп 2011-01-16 09:25
Браво Нане, много изчерпателно. Лично очаквах от г-жа Манолова да разследва, но може би ти си един от нейните помощници. Шопът няма свои версии. Той просто наблюдава и се пита, на кого е приятел Бирата, на г-н Президента или на Премиера. Б.Б. заяви съвсем официално пред НС, че Президентът е ходатайствал, а Президента отговори уклончиво и мъгливо. Бирата в интервюто съвсем ясно каза, че се е оплаквал на г-н Президента. Това вече е тема за разследване и анализа с точни и честни заключения.
Цитиране
 
 
0 #3 Нане Вутев 2011-01-15 06:34
Шопе, а сега конкретно:
След като от Агенция "Митници" започнаха акция "Совите", с внезапни проверки бяха установени купища нередности в "Леденика" - липса на сертифицирани измервателни уреди, автоматизирана система за отчитане на произведените количества, регистър за складовата наличност и др.В резултат на това, фирмата остана без лиценз, а решението на Агенция "Митници" бе обжалвано в административни я съд. Там е съдия Панайот Генков, приятел и сътрапезник на Михаил Михов, още от времето, когато двамата са били в ръководството на Българската федерация по баскетбол.
Дай сега да видим твоите версии.
Цитиране
 
 
0 #2 Нане Вутев 2011-01-15 06:30
Шопе, щом ти е интересно:
Михаил Михов ( Мишо-Бирата) е роден на 23 февруари 1964 г. в Силистра.Бакалавър по икономика на индустрията (ВИНС - Варна). Започва бизнеса си с дребна търговия, туризъм и посредническа дейност. Той самият се определя като индустриалец, а не като бизнесмен. Мажоритарен акционер в "Брю Инвестмънт АД", която обединява трите пивоварни: "Варненско пиво", "ММ биър"- Русе и "Леденика"- Мездра.Собственик на "ММ холдинг", който включва "ММ електроникс" (специализирана в продажбата на електроуреди), завод "Димят" - за вина и ракии и хотел "Дунав плаза" - Русе.Управител на варненския отбор по баскетбол "ММ биър Черно море". Председател на Българската федерация по баскетбол и почетен консул на Бразилия.
Цитиране
 
 
-1 #1 Българският шоп 2011-01-14 18:43
Интереснон кой е Мишо Бирата. Има две версии. Хайде, поразследвайте! Това е вашата специалност.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене