Кое върви в Европа повече – корупция или проституция?

Докато еврото бере душа и стойността му падна с около 22 на сто, Старият континент бе разстресен от скандали, в които България заема едно от челните места, като другото държи Италия заради премиера си Силвио Берлускони.

Подслушвани телефонни разговори застрашават правителството на българския премиер Бойко Борисов – пише изданието “Лидове новини”.

Конфиденциални записи на телефонни разговори, дискредитиращи премиера Бойко Борисов, станаха публично достояние в една от страните-членки на ЕС, след като бяха огласени на пресконференция. Текстът на телефонни разговори между премиера и министрите на вътрешните работи и финансите, и ръководителя на митническата служба бе публикуван от български таблоид и показа възможната връзка между хора от правителството и мафията или влиятелни бизнесмени, коментира чешкият вестник „Лидове новини”.

В парламента Борисов заяви, че става дума за отмъщение, и че записите са манипулирани и не са автентични. А отмъщението идвало заради усилията на правителството в борбата с бившата Държавна сигурност. Европейската комисия настоя да получи цялата информация по случая.

Във връзка с избухналия скандал президентът Георги Първанов освободи председателя на правния си съвет Сашо Пенов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Оттам уточниха, че във връзка с вчерашни запитвания на в. „Труд” по повод на това - дали няма конфликт на интереси, според мненията на експертите – формално няма конфликт на интереси при Сашо Пенов. Поради изострената обществена чувствителност обаче, президентът  е взел решение да бъде освободен Сашо Пенов като председател на правния съвет и рредстои да бъде подписан указ за освобождаването му.

Във връзка с това, Агенция "Фокус" припомни, че Сашо Пенов е бил адвокат на пивоварната на “Леденика” “БУЛБРЮ БГ” ЕООД по делото в Софийския административен съд. Името на пивоварната и на собственика й Михаил Михов излезе от телефонните разговори на Ваньо Танов с премиера Бойко Борисов.

Българският премиер е замесен в скандал с подслушани телефонни разговори, където изглежда се чува как той говори за необходимостта противоречив бизнесмен да бъде „защитен” от митнически проверки, съобщи Еурактив.

България преминава през лавина от изтекли записи от телефонни разговори, които първо бяха насочени срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, писа изданието на 17 януари, а сега се съсредоточават върху премиера Бойко Борисов.

Европа не мисли като премиера Борисов съобщи “Хроники” преди няколко дни, когато главно немската преса отрази нашироко избухналия скандал с огласени телефонни разговори.

Що се отнася до втората “порция” записи на телефонни разговори, в които вече взема участие и премиера Бойко Борисов,

то тук вече бе намесен конкретен бизнесмен с името си, същият, който стана причина висш чиновник от президентството да остане безработен.

Записите очевидно са направени от ДАНС, агенцията за национална сигурност на страната, но след това са изтекли в таблоид с връзки с Алексей Петров, скандална фигура, описвана като най-могъщия враг на Бойко Борисов.

В свое интервю през февруари 2010 г. Борисов заяви, че правителството му е във война с мафията, като добави, че изходът от борбата остава неясен. „Това е война”, коментира Борисов, „Остава да видим кой ще издържи”.

Най-влиятелната фигура, арестувана тогава за участие в организирана престъпна групировка, беше Алексей Петров – бивш агент на специалните части, навлязъл в мафиотските среди, където е спечелил значително богатство и се е превърнал във влиятелен политически играч, уточни “Еурактив”.

Два аудиозаписа на шефа на митниците с премиера, от които се разбира, че митническия ръководител трябва да остави склад за бира да си работи на спокойствие, независимо, че няма лиценз и трети разговор на митническия шеф със заместника му за същия проблем са в основата на скандала.

Междувременно, нечия умна глава даде заповед по гарнизона да се твърди, че записите за манипулирани и започна едно масово отричане по истинността на разговорите от страна на премиера и други негови съратници.

Не бяха минали и часове от излизането на първата порция записи на телефонни разговори и Брюксел излъчи искане към българското правителство: да бъдат обяснени скандалите!

Европейската комисия официално поиска от България повече информация за изнесените в последните дни записи на разговори между високопоставени политически фигури, съобщи говорителят на комисията Марк Грей.

"Нека да е ясно едно - това е вътрешен въпрос, с който трябва да се занимае българската прокуратура. Тя първо трябва да установи дали записите са направени законно или не. Въпросът, който трябва да бъде зададен, е дали е имало дадено одобрение от съдия за записването на тези разговори. След това вече прокуратурата трябва да реши дали има данни за криминален случай, който трябва да бъде придвижен напред. Ние засега няма да коментираме този въпрос, но имайки предвид твърденията, които се правят, искаме българските власти да ни предоставят повече информация за тези случаи", каза говорителят, цитиран от БНР.

Грей не се ангажира с коментар дали този скандал ще намери място в междинния доклад за правосъдието и вътрешните работи, който трябва да излезе в следващите седмици.

"Както знаете, следим отблизо развитията в ДАНС и именно в този контекст искаме повече информация по тези случаи. Искаме да установим фактите - нека първо направим това, а после ще видим какви ще са следващите ни стъпки. Засега не мога да дам индикации дали докладът ще се занимава с тези въпроси - знаете обаче, че в тези доклади винаги се занимаваме с дейността на ДАНС и този път също ще е така", допълни Марк Грей.

“Чакам да излязат проверките, за да мога да направя анализ". Така премиерът Бойко Борисов коментира скандала със записите на телефонните му разговори с шефа на митниците, като допълни, че ще прати записите в чужбина за изследване?!

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви в понеделник на 17 януари пред Mediapool, че първо ще се изчакат заключенията от експертизите, които са назначени в България за изтеклите записи от телефонни разговори на шефа на митниците с премиера, с министри и депутати. Едва след това може да се вземе решение за изпращането на записите за изследване в чужбина. За да се стигне до там обаче, трябва да са изчерпани възможностите за анализ в България – т. е. родните вещи лица трябва да обяснят защо не могат да извършат експертизата, посочи Кокинов.

Прокурор Кокинов поясни пред Мediapool, че записите могат да бъдат изпратени за "частна" експертиза в чужбина, която ще се плати от този, който желае тя да бъде извършена. Такова заключение обаче не може да бъде приобщено към досъдебно производство, тъй като разследващият орган трябва да го е разрешил.

В Научноизследователския институт по криминалистика и криминология (НИКК) има цяла аудио лаборатория, в която работещите едва ли ще имат проблем да направят експертизата. Друг е въпросът, че НИКК е част от МВР, което се оглавява от съратника по партийна линия на премиера Борисов – Цветан Цветанов.

Скокът на контрабандата в пъти, неплащането на акцизи – това са явления, които няма как да се случат без покровителството на властта. Абсолютно неубедителни са поведението, подозренията, и шикалкавенето на властта от избухналия скандал. Бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев потвърди истинността на телефонните разговори, записите на които бяха огласени. Шефът му генерал Ваньо Танов също не отрече, че е водил тези разговори.

"Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата...". Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов. Кое точно е манипулацията в един такъв израз не е ясно, но Борисов е категоричен, че някой е “пипал” записите.

Няма да е лесно да се изчистят съмненията паднали върху българския министър-председател, пише “Еурактив” като припомня, че някои политици го свързват с така наречените “мъже от подземния свят”, като допълват и моменти от биографията му, когато е бил бодигард на бившия партиен ръководител на режима Тодор Живков, а е учил и за пожарникар. Що се отнася до евентуална негова връзка със записите, то според същите политици от зората на демократичния преход – записите разкривали истинската същност на българския премиер!

Жената, с която живял в миналото българският премиер Цветелина Бориславова според “Еурактив”, натрупала колосално лично богатство и наскоро продала дела си в една банка за около 70 млн евро. Нейното лично богатство изнася изданието се оценявало на над 100 млн евро!

Според “Еурактив” министърът на вътрешните работи се намесвал в митническия контрол, като натискал да не се прилагат на определени фирми митнически проверки!? В същото време изданието припомня едно своя интервю с Борисов, в което той признал, че правителството все още не може да се справи с организираната престъпност!

А сега отбелязва изданието, скандалът набирал скорост от това, че мафията е достигнала до най-високите политически кръгове. Арестуван бил опонента на премиера Борисов, най-известният човек на тесен кръг на мафията, Алексей Петров, който бил в ръководството на специалните служби, но междувременно натрупал пари и вече работел да се превърне в най-влиятелния български политик, нъпреки че се намирал под домашен арест.

Според един от записите пише “Еурактив” българският министър-председател призовавал шефа на митниците да спре разследване на собственик на пивоварна, тъй като му бил обещал, че ще е освободен от контрол!

Повече от всички други страни-членки на ЕС България страда от организираната престъпност и корупцията. Поради недостатъците на правоохранителната си система и неефективно работещата съдебна система, “България била поставена под специален мониторинг в името на сътрудничеството и регулярна проверка на напредъка в случай, че е налице такъв” – пише “Еурактив”.

В началото на януари българската преса публикува огласени записи на телефонни разговори с участието на шефа на митниците Ваньо Танов, министъра на финансите Симеон Дянков и още един разговор. От тези записи стана ясно, че е налице силно противопоставяне на единият вицепремиер и министър на вътрешните работи – Цветан Цветанов и другият вицепремиер и министър на финансите, Симеон Дянков.

За да опровергаят не записите, а съдържанието им – двамата вицепремиери се снимаха пред твкамери и хванати контрабандни цигари, в присъствието на митническия шеф Ваньо Танов. Тогава премиерът Борисов коментира записите като каза, че било нормално министрите му да са в лоши отношения! И допълни, че за него дори е по-добре те да се мразят, но да бъдат послушвани, за да е ясно какво се случва в държавата!

В интервюто за “Еурактив” от 2010 година премиерът Борисов, че неговото правителство е във война с мафията. "Това е война", каза Борисов. "Остава да се види кой ще издържи."

Според записа на една от лентите, Борисов инструктира митническия шеф на страната, Ваньо Танов, за да спре разследване на спорен бизнесмен, който притежава една бира завода, като посочва, че е поел "ангажимент" да не го тормозят.

Самият шеф на митниците генерал Танов споделя, че въпросният бирен бизнесмен се възмутил преди време в разговор с него, че си плащал на всички, и не разбирал защо му се случват нпериятности!

В друг разговор генерал Танов бил притискан да назначи митничар, за когото лобирала под чадъра на управляващата партия ГЕРБ, депутатка, която била в роководните позиции на ГЕРб ва парламента и партията!

Дали България “челник” на Европейската комисия в мониторинговите доклади за корупцията на високо ниво и използването на приходите за политически цели, включително и финансирането на политическите партии – това било крайно време да бъде изяснено пише “Еурактив”.

След тази поредица от европейски коментари по скандала във върховете на българския политически елит, изобщо не би трябвало да се изненадваме от новината, че скандалът със записите влязъл в Европейския парламент.

Късно вечерта в понеделник при откриването на месечната сесия на Европейския парламент в Страсбург Илчев заяви, че "в България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страхова психоза от подслушване".

"Усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права - без борбата с престъпността да е станала по-ефективна", посочи Станимир Илчев, цитиран от БНР.

Ха да видим кой кого

Интересен поглед на случващото се в България даде и журналистката Любослава Русева в радио Дойче Велле, като е озаглавила публикацията си “Държава в тресавище”.

Кой кой е в случващото се и кой как ще излезе от ситуацията – Русева много сполучливо припомня с пример от Първата световна война, когато на един генерал му хрумнала идеята да отбие река Марна. Целта му била да наводни окопите на противника и да го извади на светло, за да го очушка по-лесно. До този момент генералът се славел като отличен стратег, но с Марна сбъркал - реката заляла и окопите на собствената му армия. Бойното поле се наводнило и дни наред всички газили в лепкава кал. Падали, ставали, после пак падали. Изцапали се дотам, че вече не можело да се разбере кой от коя армия се сражава.

Засега само цитирам части от есето “Политика” на Любиша Георгиевски в неговия “Речник на предразсъдъците”: “Кратка история на безчестието...

“...няма по-добро алиби за което и да е убийство от политиката. Пълитиците пък, поради необузданата си суета/което ще рече благодарение на автентичната си, от нищо непомрачена глупост/ мислят, че те самите са целта на политиката... И така стават нечия цел.”

Край на цитата.

И понеже обещах в началото – ще спомена и приятеля на премиера Борисов – Берлускони, който отрече отправените срещу него обвинения за злоупотреба със служебно положение и участие в проституция на непълнолетни и заяви, че има стабилна връзка с жена.

Във видео съобщение, излъчено по един от телевизионните му канали, Берлускони заяви, че има „стабилна, емоционална връзка” с конкретна жена, с която се среща след провала на брака си. Представящият се по-рано като необвързан премиер добави, че се среща с нея тайно и не спомена име.

„Тази личност е била с мен често, включително, и подчертавам това – в тези вечери, и аз със сигурност не бих позволил подобни неща на вечеря или след вечеря, за които някои вестници правят хипотези”, заяви Берлускони.

Срещу премиера, чиято съпруга го напусна през 2009 година, започна разследване за подозрение, че е заплатил на мароканската танцьорка Карима ел-Махруг /Руби/ извършването на сексуални услуги, когато тя е била на 17 години.

Въпросната 17-годишна мароканска танцьорка пише “Гардиън” е била настанена безплатно в жилищен комплекс, за да бъде ползвана на сексуални услуги и берлускони и платил, за да си мълчи. А това според италианското законодателство било строго наказуемо.

Всички това става ясно от записани телефонни разговори, разпространени от италианската прокуратура, съобщава агенция АНСА.

„Той ми се обади и ми каза: Руби, ще ти дам колкото пари искаш, ще ти платя. Ще те покрия със злато, но важното е да скриеш всичко и да не казваш нищо на никого”, казва Карима ел Махрух, известна като „Руби”, в телефонен разговор с бившия си приятел през миналия октомври.

В друг разговор Руби посочва, че „случаят е уплашил всички”.

Прокуратурата в Милано твърди, че Берлускони е плащал за услугите на непълнолетни проститутки. Освен това той е злоупотребил със служебното си положение, за да освободи Руби от ареста. За първото престъпление максималното наказание е три години затвор, а за второто – 12 години зад решетките.

“Никога не съм си плащал за секс” – заяви Берлускони, което не прозвуча достоверно и бе цитирано от Си Ен Ен.

„Абсурдно е дори да се помисли, че съм плащал за връзка с жена. Това е нещо, което не съм правил нито веднъж през целия си живот. Струва ми се под достойнството ми”, цитира Си Ен Ен думите на скандалния италиански премиер.

Прокуратурата в Милано повдигна обвинение срещу италианския премиер Силвио Берлускони за злоупотреба със служебно положение и участие в проституция на непълнолетни, съобщи италианският вестник „Кориере дела сера”.

Кое е по-скандално за Брюксел: корупцията по върховете на властта в България и огласените записи на телефонни разговори или обвиненията срещу италианския премиер Силвио Берлускони за секс с непълнотелтни проститутки?

В близките седмици ще очакваме развитието на тези афери.

 

Коментари 

 
0 #1 Българският шоп 2011-01-18 15:27
Някои много "лесно" забравят, че когато се появи еврото курса беше 1€=0.73$. И всички се подсмиваха каква е тази европейска валута?! Днес китайците притежават няколко трилиона долара резерва и ако решат могат да купят САЩ заедно с парцалите "кеш". Еврото се показа през кризата като най-солидна валута, защото зад нея стои един икономически гигант - ЕС, а не едно икономическо джудже (САЩ), въпреки сънищата на спекуланти като Сорос. Прекалено високият курс не е изгоден за износа на Европа и затова би трябвало да сме доволни, че страната ни е член на ЕС.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене