1. Разузнаването ни вече е спомен! Властта крие свои хора с досиета, а други – злепостави!

Един призрак броди из главите на правителството – призракът на хора на бившата Държавна сигурност. Премиерът Борисов заяви на конгреса на КТ “Подкрепа”, че бившата ДС планирала преди 22 години да лаоти против него – да се отчае и да спре!

На ключови места има хора от бившата Държавна сигурност и във всяка една ситуация те могат съответно да измислят своята стратегия, тактика, и да влияят на обществото, каза премиерът Бойко Борисов. - И виждате сега, когато почнахме дори и посланиците да връщаме и да вземаме неотклонен курс – извадихме включително от кабинета единствения министър, който имаше досие, каква яростна съпротива отвсякъде се появи срещу правителството, каза Борисов. По думите му – „неслучайно навсякъде са си поставили хора във всички места, които да спират устрема на държавата, на обществото, да прекършват всички инициативи".

Преди 22 години това е било планирано – да се отчаем и да спрем.

Неслучайно и днешни водещи и то вдясно политици тогава са казали - трябва така да се конструираме, така да се обединим, че след време, когато се явят демократични партии и движения, да можем непрекъснато да ги връщаме в изходно положение, народът да се отчае и да си стане нашето, това, което сме си планирали”, каза премиерът.

Властта в лицето на ГЕРБ е прегърнала параграф от Закона за досиетата /ЗАКОН ЗА ДОСТЪП И РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ/ и така прикри действащи агенти на бившата Държавна сигурност, които в момента били действащи!

Дилемата дали правителството на ГЕРБ предаде хора, работили за България, или Външно министерство и Министерство на отбраната се чисти от доносници изобщо не стои, след като беше изнесен и оповестен списък на агенти и сътрудници на бившата Държавна сигурност от комисията по досиетата на Евтим Костадинов. В този списък бяха сложени под един знаменател разузнавачи, секретни сътрудници, доносници, а бяха прикрити други, под чадъра на един текст от така наречения Закон за досиетата, който “пазел” агентите и служители на тоталитарните служби, които били все още шефове на отдели или сектори във военното или цивилното разузнаване, т. е. били на публични длъжности!

Интересно на какви длъжности са действащи дипломати и консули, пълномощни министри на България, които работят в чужди посолства? Дали техните длъжности не са толкова публични като тези на прикритите агенти и сътрудници, дали техните длъжности не са толкова публични и сравнени с длъжностите на служители в МВР и областни управители?

В Закона това е уредено с член 3, точка 23 и там е записано, че посланиците и консулите също са публични личности!

Какво казва законът за това, кои са лицата, които не се обявяват:

Чл. 30. (1) Не подлежат на публикуване данни за лице, което:

1. е починало;

2. е изразило писмено готовност да дава или е давало информация единствено до навършване на 18-годишна възраст;

3. в тридневен срок след писменото му уведомяване за резултата от предварителната проверка по чл. 27, ал. 3 оттегли кандидатурата си за заемане на публична длъжност или извършване на публична дейност.

(2) Разпоредбата на ал. 1, т. 3 не се прилага за лице, регистрирано в избирателните комисии за участие в изборите. Ако за такова лице е установена принадлежност към Държавна сигурност или към разузнавателните служби на Българската народна армия, името му задължително се обявява в интернет страницата на комисията и се изпраща на съответната избирателна комисия не по-късно от 7 дни преди изборния ден.

  • Прочетохте ли някъде текст за необявяване на действащи посланици и консули?
  • Прочетохте ли някъде за оттеглили се от кандидатура за заемане на длъжност дипломати и консули?

Не отварям дума за етиката на членове на правителството, които лепиха етикети “Подлеци”, “мръсници”, “доносници” на всички хора, работили в една институция и за националната сигурност зад граница – всеки се направи съответните изводи в чий ръце е попаднала изпълнителната власт.

Всички в един кюп и под един знаменател... почти всички

Президентът предложи всяко досие да бъде внимателно прочетено и преценено – индивидуално и да не се поставят под общ знаменател доносници и разузнавачи. Членовете от кабинета “Борисов” не приеха.

Бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев заяви в предаването “Нека говорят”:

“Не може да се опозорява посланикът, който е извел българското посолство под мините на муджахидините и го е възстановявал при правителството на Иван Костов, който е в Етиопия по време на гражданска война, който е спасявал първите отвлечени български моряци от сомалийски пирати, който е в Белград, когато падат “Томахоук”-ракетите, който в е Прищина, когато е на ръба на гражданската война, който в младежките си години има три години във военното разузнаване и тръгва от най-ниското стъпало във Външно министерство – стигнал до поста посланик и някакви неясни политически интереси да му лепнат етикета “доносник” без каквито и да било доказателства и да го заплашат с връщане и отзоваване.”

Нито една медия не отрази интервюто на Стефан Стоянов, бивш посланик в Гърция /2002 до 2006/ в предаването на Росен Петров “Нека говорят”, а разговорът бе меко казано скандален за днешното правителство и показа една достойна, интелигентна, принципна и мъжка позиция на този дипломат. Верен на принципите да публикува скрити и неафиширани факти и събития, сайтът “Хроники” публикува част от този разговор.

Преди разговора с него, Росен Петров подчерта, че Стоянов не е бил член на БКП, не е имал принадлежност към бившата Държавна сигурност. Ето какво каза Стоянов, с малки съкращения:

“... Моята позиция е много проста и това е обичайната позиция, която подкрепят всички уважаващи себе си държави – ще ми позволите обаче първо да дам няколко примера, основно от западни държави, съвсем кратко – а след това бих могъл да отговоря на всички въпроси...

... Общо взето всички трябва да имаме съзнанието, че когато прекрачим границите на България – отечеството е свещено, там няма комунисти, няма царство България, няма демокрация, няма републлика. Има само и единствено България, например вие знаете ли в Гърция, кога са били монархия, кога са били левите на власт, кога са били десните – вие знаете Гърция. По същия начин и нас ни възприемат в чужбина, като България.

Ще си позволя да дам няколко примера със западни държави, когато се касае по отношение на дипломацията и разузнаването. 1945 година, краят на Втората световна война, един от хитлеристките генерали, генерал Райнхард Гелен, който е голям разузнавач, шеф на разузнаването на Източния фронт, се предава на американците. След като се предава на американците – те го наемат, възлагат му да наеме бивши свои колеги, Райнхард Гелен, хитлеристкия генерал Райнхард Гелен, който е награждаван от Хитлер със Сребърен кръст, наема бивши свои колеги, включително нацисти от СС и Гестапо, включително една част от администрацията в концентрационните лагери в Освиенцим, Аушвиц, Дахау, Треблинка – всички те работят до 1946 година за ОСС /Организацията за специални операции/, това е предшественика на ЦРУ, 1948 година, лично, по инициатива на генерал Гелен се прехвърлят към ЦРУ и биват издържани и под прякото ръководство на ЦРУ работят до 1956 година. 1956 година, април месец те стават , организацията на генерал Гелен се реорганизира в “Deutscheг Nachrichtendienst”, което е Федералната немска служба за разузнаване и генерал Гелен оглавява тази служба...и той е такъв до 1968 година. Генерал Гелен има награда от канцлера на ФРГ...

...част от неговите сътрудници, например обершурмбанфюрер Карл Дьониг е служител в администрацията на концентрационния лагер в Дахау, а същият след това е посланик в една африканска държава.

Откъде ги знаем тези данни – зачеркваме комунистическата пропаганда, гледаме британската преса 1952-1954 година...

...САЩ гласуваха 1998 година един закон-, това е закон за разкриване на нацистки документи, които се съдържат в американската администрация. Беше формирана една комисия, подобна на нашата, на сайта на комисията може да визите са разкрити 8 млн секретни документи от различни американски служби...

... Ние си мислиме, че съюзниците в НАТО не се разузнават. Те се разузнават и който го хванат – тежко му и горко. Значи, не само...

... 1985 година американците хващат един израелски шпионин Джонатан Полър, Джонатан Полър от 1985 година е в единична килия в американски затвор, до 1998 израелците отричат, 1995 му дадоха израелско поданство, 1998 министър-председателят Нетаняху се застъпи за него, 2002 година Нетаняху отиде в затвора и часове седя при него, 2007 година , на изборите в Израел това беше основна тема и всички казваха – ако мене ме изберат, аз ще го освободя от затвора, до ден-днешен г-н Полър е американски затвор...

... да се върнем на организацията на Гелен, материалите, които са разсекретени чак сега са разсекретени, се вижда, че директно от ръцете на нацистите както са написани някои докуметни, без нито една запетайка променена в тях, преминават на бюрото на президента Труман...

... Мога да ви дам примери от България, в абсолютно маркобесните комунистически години на 40-те, 50-те години на 20 век, в. “Отечествен фронт” защитава един царски офицер, който е изпълнявал и разузнавателни функции, който е пленен от гърците и е съден от тях като военнопрестъпник... като военнопрестъпник...

Въпросът е много по-широк и много по-сложен. Това, което виждаме сега са последствията на една политика. Основният въпрос е това – искаме ли да имаме разузнаване, или не. Нашите партньори в НАТО ще ни ценят, ако ние имаме едно силно, и здраво разузнаване, и ... в разузнаването няма приятели...

... Един посланик би трябвало да знае кой какъв е не само в неговото собствено посолство, но и в посолствата на други държави...  Ще ви кажа например, че се познавам с шефа на Гръцкото разузнаване, който преди това беше посланик в Турция. Той беше посланик в Турция...

... Ще ви само кажа персонала, общо персонала в американското посолство в Атина е 500 души...

... има неща, които са класифицирана информация, които не мога да ви кажа... Ако аз ви кажа, че 2004 година са взели в гръцкото разузнаване 25 души с български език...ако аз съм го взел от класифицирана информация – аз нямам право да ви го кажа. Ако аз съм го докладвал като класифицирана информация -  пак нямам право да ви го кажа...но тъй като аз не съм го докладвал в София – аз ви го казвам сега...

... ще ви кажа – в Света гора има 20 монастира, от тези 20 монастира в единия монасите говорят на български език, в Света гора има 4 полицейски участъка...Познайте дали около българския монастир има полицейски участък... има...”

Предателство ли е излизането на списъка с разузнавачите посланици и консули?

“...Докато ние като държава не решим искаме ли да имаме силно разузнаване – ако решим да имаме силно разузнаване, ако решим, че така правят всички модерни, демократични държави, тогава отговорите на въпросите са съвсем други...

Ще ви дам един друг пример: когато беше войната в Ирак, в Гърция всички политически партии – леви, десни, център - всички бяха против. Същевременно, гръцката държава осигури във военно-морската база в Суда, 106 кораба акостираха за 60 дни, един самолетоносач има 90 бойни самолета примерно, 2300 полета имаше на американски самолети и така нататъка... когато тръгнаха американците да благодарят – всички казваха “Ама, защо ни благодарите?!” и така нататъка...

...по-внимателните, които наблюдаваха ...американците им благодариха, включително и за информацията, която им предоставяха... “

Може ли една държава да има армия, посолства без разузнаване

... Ако ние трябва да закриваме – то армията трябваше да закрием преди разузването... Разузнаването е последното нещо, което една държава трябва да закрие.

Може ли разузнаването без да ползва хора под прикритие в посолствата?

...значи това ще бъде българско изобретение... Когато един човек е работил извън България за интересите на България, на него му е трудно да бъде асоцииран с която и да е политическа сила в България... той схваща България по друг начин и би трябвало да отделяме това, което е вътрешна политика, това, което става в страната, от това, което става извън нея...”

Дали става въпрос за чистка, дали върви изпълнение на поръчка на нечия чужда държава

и чуждо разузнаване, дали с изнасянето на списък с посланици и консули, с принадлежност към бившата Държавна сигурност правителството на ГЕРБ се опита да използва коза с досиетата, за да измести вниманието на гражданството от реални проблеми – това всеки може сам да прецени.

Факт е, че днешното българско правителство разбива разузнаването, а няма подготвени кадри, които да заместят “опозорените” ни дипломати – тогава какво трябва да си мислим? Че има спусната задача отнякъде отвън задача, България да няма работещо, силно разузнаване?

Нима никой не съзнава, че робувайки на партийни пристрастия, страната ни остава и без силна дипломация, без подплатена с разузнаване армия, не даже правителството няма да има и получава адекватна и професионална информация какво става извън границите на държавата ни?

Как се нарича това освен безумие и предателство?

В студиото на БНТ, министърът на външните работи заяви:

“Решенията за съдбата на агентите на бившата Държавна сигурност трябваше да бъдат взети още през 90-те години, за да може да се появи ново поколение в българската дипломация, каза министърът на външните работи Николай Младенов в студиото на „Панорама".

„Проблемът е, че 20 години след промените в България три неща станаха явни. Първо, че 50 % от хората, които са представлявали страната ни през тези 20 години, са били свързани по един или друг начин с Държавна сигурност. Второ, че през последните години техният брой се е увеличавал, но не е намалявал. И трето - зависимостите, които сега стават видими - кои кого е вербувал, кой кого е назначавал и т. н.", поясни Николай Младенов.

- Нещо става със света в момента, а българската дипломация чете досиета – това парализа ли е?

-        ... разбира се, че има изход от ситуацията...тези, които са изпратени – трябва да се върнат...

- Да, ама решат да не се върнат?

-        ... това ги дезавуира, какъв е изразът в момента точно не мога да кажа...Аз мисля, че когато в българската държава, която е парламентарна република има ясно изразена воля от Народното събрание, има ясно изразена воля от страна на правителството, ако не се съобразиш с тази воля значи други са причините поради които го правиш.... Това означава, че тези хора са загубили доверието на правителството и са загубили моето лично доверие. А това, което аз смятам да направя е в рамките на следващите седмици и месеци, да предложа на правителството и оттам на българския президент, кой, кого, къде да замести, смятам да го направя по един коректен начин, с ясни мотиви, се правят конкретни предложения...Нямам намерение да влизам в сделки, в разговори – тоза, ако няма да е, ще е другия... това е един процес, който в българското законодателство е сбъркан ние сме парламентарна република, а волята, политиката се формулира от правителството, което има доверието на избирателите, подкрепата на Народното събрание и то носи отговорността за това....”

А ето как  бе приета Декларацията за отзоваване на дипломатите в парламента:

Провеждането на лустрация по отношение на български граждани, с принадлежност към бившата Държавна сигурност не се допуска от Закона.

Въпреки това – правителството го прави, лустрира, и в науката и в дипломацията, но го прави избирателно, като не отстранява всички от хората на ДС от властта и посолствата.

В същото време за членовете на кабинета “Борисов” е въпрос на чест да нападат президента по казуса с посланиците и те го правят неуморно.

“Президентът не трябва за има право на окончателно вето” заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той съобщи по ТВ7, че 17 души с досиета работят в момента в министерството. Двамата военни аташета с досиета ще бъдат отзовани. “Все още не съм взел конкретно решение за тези хора, но решението ще бъде еднакво за всички. Нямам намерения да преглеждам досиетата”, категоричен бе министърът.. Според него има две възможности за тях – да продължат да работят или да напуснат. Той даде за пример дипломатите с досиета, които след като се върнат от чужбина, ще продължат да работят в МВнР.

“Няма какво да изчистваме с президента”, заяви пред Нова телевизия пак военният министър Аню Ангелов. Той бе запитан за отношенията му с Георги Първанов.

„Ние не сме там, за да се обичаме. Въпросът е да имаме принципна позиция по различни въпроси. Моята позиция беше много ясна", каза министърът.

„Мечтая следващият президент да бъде човек, който да защитава националния интерес", уточни генералът, с които думи едва ли не обвини държавния глава в действия против националните интереси!

Не зная какъв му е проблемът на така нареченият външен министър Н. Младенов, но той май забрави, че приемащите страни, в които работят опозорените от него дипломати са били наясно с другата им дейност и въпреки това са им дали агреман!

Младенов не отчете и факта, че тъпите му опити да опозори действащите ни дипломати в няколко десетки чужди държави може да се приемат като недружелюбен факт и съответните държави от своя страна също могат да привикат своите посланици “за консултации”!

Прегърнал уравниловката като любим социалистически спомен, Младенов загърби и пренебрегна предложението на държавния глава да се разгледа всеки отделен случай от работата на съответния посланик!

Защо и как си представят министърът на отбраната и премиерът изхода от кризата с българските дипломати, - четете в продължението.

Както и: защо в момента имаме най-слабия министър на външните работи и най-слабия министър на отбраната.

Какви ги забърка Младенов като военен министър и какви беди предстоят в близко бъдеще за дипломацията ни, в която се пратят неопитни, но верни служители на ГЕРБ – очаквайте в следващите дни.

 

Коментари 

 
0 #4 Ник 2011-02-14 21:05
Не се съгласявайте,ог леждайте се и мислете,не живейте с илюзии.Трезвото и не винаги приятно осъзнаване, води до правилни решения.Надеждата,когат о не почива на основания,води до заблуждение,впо следствие до разочарование,в нашия случай и до по-лоши неща.Лично аз, бих искал да сте права,даже много бих искал!
Цитиране
 
 
0 #3 звезделина милева 2011-02-13 18:27
Ник,не мога да не се съглася с Вас,но все пак ми се иска да не изпускам последната искрица надежда.И аз от години страдам ,гледайки разрухата,но все пак на нашия народ не за първи път му се налага да се вдига от руините и да гради отново,от нулата.За това и нямаме камък върху камък от миналото си ами само руини.
Цитиране
 
 
+2 #2 Ник 2011-02-13 14:10
"Леко" не споделям надеждите Ви г-жо Милева.Иначе казано пълен песимист съм по отношение на това,че могат да бъдат предприети мерки за оздравяването на държавата ни.Подсичането на един от основните стожери на държавността е по план,така както бяха унищожени селското стопанство,пром ишлеността,арми ята,образование то и да не изброявам повече,защото няма сектор в който да няма разрушение и да има напредък.Трябва да си сляп и слабоумен,за да не забележиш,после дователното и координирано настъпление срещу държавата и българското!
Цитиране
 
 
+2 #1 звезделина милева 2011-02-08 19:51
Сагата с българското разузнаване започна с Димитър Луджев и продължи почти при всички правителства,та до днес.Да се надяваме,че когато дойде разумно правителство за разузнаването ни няма да е късно.Иска ми се все пак да има искрица надежда.8e4s3
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене