Премиерът Борисов и депутатът Сидеров: Срещнаха се, гласуваха и се разделят

Всеки си има една малка Япония” – казваше операторът Димо Коларов. Случилото се след Деня на влюбените и Трифон Зарезан отново ме върна към тази сентенция...

Прогнозата на "Хроники", че досегашните парламентарни съратници ГЕРБ и “Атака” се развеждат вече е факт. Слухът, че предстои такава раздяла се оказа истина. Капката, която преля чашата бе дуетната акция на Волен Сидеров, лидер на “Атака” и депутат и водещия Николай Бареков срещу журналистката Лили Маринкова, директора на БНР, Валери Тодоров и оплакването по същия повод в Съвета за електронни медии – СЕМ.

СЕМ не се хвана на въдицата на Сидеров и Бареков и отхвърли жалбата срещу Лили Маринкова, а това отприщи силно мълчание за деня от страна на Сидеров и Бареков-някой там започна усърдно да си ближе раните.

На везната на доскорошното политическо и медийно спокойствие на властимещатие натежаха несполуките:

 • безконтролното използване на СРС-ета отиде за разглеждане в Европейския парламент;
 • живороденото и умъртвено от лекари бебе според министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов се оказа преждевременно раждане /аборт/ на вече мъртъв плод;
 • взривен бе офисът на редакция на вестник, критикуващ властта;
 • взривеният вестник току що бе пуснал брой с нелицеприятни речи на лидера на “Атака” Волен Сидеров за премиера Бойко Борисов;
 • в двучасов разговор с проф. Юлиян Вучков Борисов обяви, че коалиция на ГЕРБ с ДПС би го оставила вечно във властта;
 • Отцепниците от РЗС обявиха, че са новото допълнение на ГЕРБ в парламента за парламентарно мнозинство;
 • американският посланик в София Уорлик се срещна с младежкото ДПС, образувание, което е едно от многотията измислени в политиката;
 • скандал в студиото на БНР по време на предаване с журналистката Лили Маринкова, предизвикан от Волен Сидеров и продължен в студиото на Н. Бареков в тв7, в резултат на който бе подадена жалба до СЕМ против Маринкова.

Европейският парламент разгледа на късно вечерно заседание темата с безконтролно използване на СРС-та в страната-членка България.

Изказванията на чуждите евродепутати не бяха приятни за управляващите от ГЕРБ, въпреки усилията, които хвърлиха техните евродепутати да омаловажат проблема и да го прехвърлят в зоната на политическото противопоставяне и злепоставяне на българи срещу българи...

На 16 февруари сутринта, деня след излизане на Решението на СЕМ Николай Бареков бе неузнаваем, по-тих от водата, по-кротък от заспала монахиня...

Явно той вече бе уведомен за позицията на министър-председателя Бойко Борисов по скандала, който забърка Бареков в тандем с Волен Сидеров срещу журналистката Лили Маринкова, БНР и прочие...

Същата сутрин в студиото на предаването на bTV “Тази сутрин” се включи на живо самият премиер Бойко Борисов с коментар по натрупалите се скандали. Ето какво заяви той за скандала на Бареков срещу Лили Маринкова:

Водещ: Може ли да коментирате опита на Волен Сидеров да кадрува в медиите и да иска уволнението на журналист от БНР?

Бойко Борисов: Аз съм убеден, че всеки обективен зрител и слушател вижда, че тотална атака има, да не говорим от БНТ и БНР относно ГЕРБ, но аз нито съм се обадил, нито съм говорил. Специално аз към Лили Маринкова имам само уважение, тя също - към мен и не бих се намесил в медийна тема. Но подобна атака, каквато се води в момента срещу ГЕРБ отвсякъде, никога не го е имало.

За Борисов скандалът, предизвикан от Сидеров е част от атаката, която се води срещу ГЕРБ!

В хода на скандала около взрива на офиса на в. “Галерия” Волен Сидеров отвори за “Атака” и респективно парламентарния си партньор ГЕРБ война на няколко фронта: срещу Алексей Петров, срещу в. “Галерия”, срещу БНР, срещу Лили Маринкова, срещу Иван Костов, срещу държавния глава Георги Първанов. Толкова топки хвърил в полето на борисов, че нямаше как те да се отиграят сполучливо изведнъж или по няколко накуп...

За да парира напрежението с президента, и обезсмисли нападките на Алексей Петров Борисов предложи на генерал Румен Миланов да оглавя новата формация за Борба с корупцията към Министерски съвет. Все пак генерал Миланов е консенсусна фигура в пространството между премиера и президента.

Другия ход за омекотяване на нападките срещу него самия бе, Борисов да обяви, че ще помоли генерал Миланов да покани в БорКор бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, чиято къща горя часове преди взрива в “Галерия”...

Така Борисов даде знак на днешното ръководство на ДАНС, че на него не може да се разчита, когато на масата е проблемът с оцеляването му във властта!

От друга страна, Борисов запази с този неочакван ход спокойствието около ДАНС и парира настоящите и бъдещи удари на Алексей Петров срещу него самия, като предпочете бившият шеф на Петров - Петко Сертов да се бори с корупцията в държавата!

С този неочакван ход премиерът Борисов отне думата на социалисти, Цветанов, Алексей Петров и така наречената опозиция!

Колкото до самия взрив, веднага след него Борисов /който направи изявление, че знае кои са атентаторите/към днешна дата явно доста е поомекнал, защото пред Ана Цолова и Виктор Николаев каза следното:

Водещ: За взрива казахте, че от разкриването или не разкриването на покушението пред вестник „Галерия” ще зависи оценката за работата и на ДАНС, и на МВР. Възможно ли е кадрова промяна да има и в МВР до толкова, до колкото г-н Цветанов е първият и единствен зам.-председател на партия ГЕРБ, а освен това, след малко ще ви питаме, дали като е шеф на щаба, ще бъде и кандидат президент? В каква ситуация и при какви обстоятелства бихте се разделили с Цветан Цветанов като министър?

Бойко Борисов: Ако има вина.

Водещ: А в какво се изразява - не разкриване на престъпление, вина ли е? За „Галерия” говоря.

Бойко Борисов: Вина е, ако не се установи необходимата организация, ако не се направи така, че службите да работят в услуга на обществото, а продължат да генерират скандали.

Водещ: До този момент Цветанов има ли вина, според вас?

Бойко Борисов: Ето това е работа на прокуратурата и когато повдигне обвинение, от това ще разбера, към когото ги повдигне, по това ще разбера в кого е вината. Аз тази работа я работих много години и сега тепърва да се връщам, когато имам да правя магистрали, когато имам да правя зали, когато инфраструктура, екология, какво ли не ми е на главата всеки ден...

Водещ: Вие казахте, че не визирате него и казвате, че някой трети печели от ситуацията и от войната между двама ви.

Бойко Борисов: Точно така.

Водещ: Кой е този трети?

Бойко Борисов: Аз се надявам след разкриването на взрива това да стане ясно. Съжалявам, че той се е разпознал в думите ми. И това ме притеснява, защото в такъв случай можеш да кажеш – гузен не гонен бяга – защото, повтарям, ако той е имал каквото и да е подозрение, не забравяйте, че той беше и най-близкият човек на тогавашния прокурор Филчев и те да са ми повдигнали обвинение и да са ме арестували на мига, ако са се съмнявали в такова нещо...

Цветанов лети към девета глуха

Бойко Борисов пред bTV от 16 февруари:

Водещ: Фактът, че г-н Цветанов е избран за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ за предстоящите местни и президентски избори, означава ли автоматично това, че той няма да е кандидатът на ГЕРБ за президент?

Бойко Борисов: Вижте, ние в ГЕРБ следваме хронологията на времето и в зависимост от това, което ни предстои, както вчера, отидох в парламента, събрах депутатите, попитах ги какво мислят, заедно с изпълнителната комисия, относно председател на щаба. Изрично им казах, че аз не желая да бъда, защото, според мен, не е правилно да си и премиер, и съответно председател на щаба на една партия. Имаше 2-3 предложения за Анастасов, за Цветанов, за Краси Велчев.

Водещ: Моля ви, да отговорите на въпроса – дали означава, че след като е председател на щаба, Цветанов няма да е кандидат за президент, защото до сега не е имало случай председател на предизборния щаб, да е и кандидат за президент?

Бойко Борисов: Кой ще е кандидатът на ГЕРБ ще кажем някъде може би юни, юли.

Водещ: Въпросът е дали могат да се съчетават двете неща?

Бойко Борисов: Могат, разбира се, защо да не могат?

Водещ: Ще има ли проблем с това, че Цветанов е председател на предизборния щаб, включително вицепремиер и министър на вътрешните работи, това съвместяване на тези две дейности – едната строго политическа, а другата професионална?

Бойко Борисов: Той ще си вземе отпуска и няма да изпълнява едната длъжност през времето, когато е в отпуска.

Водещ: Това какво означава, че от днес ли ще си вземе отпуска?

Бойко Борисов: Не, когато дойде предизборната кампания. Месец преди изборите. Защото той дали е председател на щаба или не, въпрос на морал е как ще съвместява двете неща.

Волен Сидеров в последно време се хвърли да защитава Цветанов, а в същото време Цветанов е избран за бъдещ шаф на предизборния щаб на ГЕРБ от които следват два извода:

Цветанов няма да е известно време министър на вътрешните работи, тъй като ще трябва да излезе в отпуск;

и

Цветанов няма да е кандидат на ГЕРБ в предстоящите избори.

Т. е. Сидеров заложи и този път на куц кон и Бойко Борисов му показа това недвусмислено, като заслужи двойна похвала за дистанцирането си от “Атака” – и от ЕС и от САЩ.

В началото са били забележките отвътре и отвън, че “Атака” не е подходящият коалиционен партньор на ГЕРБ...

Другият отговор вероятно е в едно предаване на БНТ от края на август миналата година, от което не последва нищо, за да се забрави:

И така – и вълкът сит, и агнето – жертвен агнец

След интервюто на премиера Борисов по bTV, във вътрешнополитически план той отново е целият в бяло, тъй като се обърна диалогично към ДПС.  Синята коалиция и социалистите няма да имат за какво да го критикуват, защото той вече е е агресивен както бе в края на миналата седмица.

Някой ще опере пешкира за СРС-та и това няма как да е прокуратурата, най-малко защото е нужна все още на властта в афишираната й борба с корупцията.

Остава МВР – Цветанов вече ще е на други вълни, най-много някой от ниските етажи на МВР да изгърми превантивно, а от ДАНС може и да се окажат необходимите виновни.

След всички тези ходове, матът за Борисов се отлага, а Волен Сидеров полетя към шах и мат. Как се случи това:

На 16 февруари в парламента, Сидеров предложи 17 май да бъде обявен за

Ден на геноцида на българите в Османската империя?

Той поиска изграждане на мемориален комплекс на подходящо място в София и заяви, че това е един морален акт, с който ние даваме своята оценка като българи по събитията от петвековното турско робство. Според него това нямало да повлияе дипломатическите ни отношения със съседна Турция.

Лидерът на “Атака” заяви, че прави предложението от името на ПГ на „Атака” на основание чл.86 от Конституцията на България и призова да бъде приета декларация, с която да бъде осъден геноцидът за периода от 1396 -1913 година. По думите му имало редица исторически факти, които са документирали недвусмислено събитията от този период.

Сидеров изтъкнал, че в периода на османското робство се осъществява смяна на ценностната система на българите, смяна на етническата принадлежност, изтощаване на генофонда на българите чрез така наречения кръвен данък. По думите му през ХV век българското селско население е намаляло с 560 хил. души, а градското с 90 хил. Тогава именно изчезват над 2000 населени места и изчезва близо 43 на сто от населението на България.

Забравил или пропуснал факта, че ГЕРБ обяви, че Турция не е провела геноцид над арменците в началото на 20 век, Сидеров направи необясним политически ход...

Депутатите от мнозинството отхвърлиха предложението на народния представител и лидер на „Атака” Волен Сидеров за приемане на декларация и обявяване 17 май - ден на клането в Батак за ден на поклонение пред жертвите и Ден на геноцида над българите в Османската империя, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Депутатите гласуваха с 33 гласа „за”,19 – „против” и 59 „въздържал се”.

Сидеров пропусна и други събития, които показваха накъде духа вятърът на промяната на ГЕРБ напоследък:

 • Навесът на Доган за барбекю бе бутнат, вместо толкова хулената постройка на сараите на “Беловодски път”.
 • Американският посланик демонстрира близост с ДПС и мюсюлманската общност, като взе участие в нелегитимната конференция за избор на главен мюфтия.
 • Борисов е крайно недоволен от скандалите, които рикушират в ГЕРБ и него самия.

При това положение с какъв акъл Сидеров поиска гласуване в парламента за признание на Ден на клането в Батак и геноцид над българите от времето на турското робство?

Изневярата на ГЕРБ и лидера й прозира откъде ли не – на какво се надява лидерът на “Атака” – мирно съвместно парламентарно жителство с ГЕРБ, да бъде избран за Наполеон-а на ГЕРБ в борбата с всички и всичко, или...?

Дните на някои политически сили започнаха обратното броене, а щом свърши – те никога няма да се върнат в Голямата игра. Едни ще хванат влака след изборите, други ще се превърнат в спомен с края на настоящото управление, трети никога няма да бъдат вече в парламента и политиката, въпреки че говорят за предсрочни избори и даже имат предложения за президент.

Въпрос на вътрешно усещане и правилен подход е кой коя посока ще хване.

Засега сигурното е, че следващият парламент няма да е вече същият. А в политиката нравствеността е въпрос на условност или на плащане в брой. Едни печелят и двете - други губят и двете - въпрос на вътрешно усещане и маслото нас пирачките за това усещане да не е свършило.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене