МВР-министър Цветанов се опита да прилапа спецслужбите

Сигурността и управлението в държавата са неовладямеми и генерирането на скандали ще продължи, въпреки че шефът на ДАНС си подаде оставката, а Борисов му я прие.

По стара традиция, министерството на вътрешните работи и министърът му, за момента Цветан Цветанов се опитаха да дърпат конците на спецслужбите, в случая - ръководството на ДАНС. Засега резултатът от това “упражнение” на Цветанов е плачевен, но предвидим: в пъти /както обича да казва премиерът Борисов/по-интелигентният от МВР-министъра и достоен шеф на ДАНС избра да се оттегли от поста, за да не служи на Цветанов за изтривалка.

ГЕРБ демонстративно прехвърлиха вината за скандалите със СРС – от МВР, върху шефа на ДАНС, което преля чашата на търпението.

Един израз от оставката на Цветлин Йовчев прозвуча като плесница за силоваците от властта и премиера лично, но те се направиха на умрели лисици и отминаха този израз с мълчание!

В предаването “Неделя 150” с водещ Лили Маринкова, бившият шеф на Националната служба за сигурност – контраразузнаването, Иван Чобанов, в отговор на въпрос на Маринкова по оставката на шефа на ДАНС, Цветлин Йовчев каза следното:

Иван Чобанов: Аз мисля, че проблемът пред Йовчев далеч надхвърля рамките на конкретната ситуация, заради която сега в момента дискутираме. Става въпрос за изтеклите СРС-та по Ваньо Танов. Чух и „Седмицата на бързи обороти”. Повечето мнения свързват оставката на Йовчев с тези СРС-та. Считам, и в мотивите, които той посочва, това се потвърждава, мотивите за неговата оставка далеч надхвърлят конкретната ситуация и очевидно са свързани с много по-дълбоки проблеми в службата и не се отнасят само до тези СРС-та. И наистина нямаше да има достатъчно основания един такъв човек като Йовчев да бъде освободен заради едно изтичане на информация, още повече, че аз съм работил с него, познавам го. Той е един изключително педантичен човек, много пунктуален. Така че съм сигурен, че е направил това, което го изискват законите, правилата. Йовчев в мотивите посочва, че има несъгласие с него по отношение приоритетите в службата, както и това какво трябва да работи службата в рамките на закона. И аз мисля, че в това кратко изречение, в тези мотиви, които Йовчев посочва, се крие големият проблем за службите, за причините за изтичане на тези информации, за скандалите, които постоянно се генерират в една или друга степен и от службите.

“Йовчев в мотивите посочва, че има несъгласие с него по отношение приоритетите в службата, както и това какво трябва да работи службата в рамките на закона.”

Високопоставени политик или политици са се опитали “да пренасочат”, “да променят” приоритетите в службата, както и това какво трябва да работи ДАНС в рамките на закона. Т. е. определено лице или лица са се опитали да принудят ДАНС да работи извън рамките на закона!

Оставката замаза скандала, но не с “изтекли СРС-ета, защото тези СРС-ета не са “изтекли” от ДАНС. Скандалът и подадената иприета оставка прикриха политическата намеса в приоритетите на ДАНС и изискването Агенцията да работи в рамките на закона!

Това е скандалът!

Не подадената и приета оставка, не гузното поведение и измислените обвинения на премиера Борисов към шефа на ДАНС – скандалът е, че политици или политик са опитали да се намесят в пряката работа на ДАНС, в определянето на приоритетите й, в опитите ДАНС да бъде принудена да работи извън рамките на закона!

Подадената оставка на Цветлин Йовчев показа, че с обвиненията си и то изречени от телевизионния екран, Борисов е сгрешил! Свидетели бяхме не на оставка, а на сигнал, че политици от изпълнителната власт вършат нещо нередно в и с ДАНС!

В хода на събитията след оставката научихме, че вътрешният министър Цветан Цветанов е докладвал че Антоний Странджев се е срещнал с бившия министър на вътрешните работи – Румен Петков!

Въпросът ми е: това ли е работата на Цветанов, да следи кой с кого се среща и да прави намеци по тези срещи? За това ли е поставен толкова високо във властта, за това ли получава заплата?

Свидетели сме на явления и събития, които нямат нищо общо със сигурността на държавата и това е факт от мига, в който Цветан Цветанов бе коронясан за силов вицепремиер и министър на вътрешните работи. И слеучващото се не е нещо ново за съжаление – случващото се е добре повтаряно старо в периода на последните 20 години.

От една страна е класическа злоупотреба с власт на министър Цветанов в разчистване на лична вражда с шефа на митниците Ваньо Танов.

От друга страна е вечният стремеж на МВР да подчини и контролира специалните служби: случи се при министър Йордан Соколов, случи се при един шеф на НСС, Арлин Антонов, случваше се при министър Богомил Бонев, случваше се и при министър Георги Петканов...

Злоупотребата с власт на Цветанов

  • диктува скандалите с бившия главен прокурор Никола Филчев;
  • напълни арестите с задържани, които по-късно съдът пускаше по липса на доказателства;
  • обвини лекари в умишлено убийство на дете. Експертиза доказа, че става дума за мъртвороден преждевременно абортиран плод;
  • му даде възможност да ползва и изчете в парламента СРС;
  • позволи да изтекат СРС-та от МВР.

Пример: ако добилата известност напоследък Елеонора Николова бе дала съвет да обвинят Ахмед Доган в “злоупотреба с власт”, то осъждането му имаше повече шансове.

“Злоупотребата с власт” бе това, за което Доган можеше да бъде осъден.

“Злоупотребата с власт” е формулировката, по която министър Цветан Цветанов няма да бъде съден...

Това е разликата между “злоупотреба с власт” и трудно доказуемата корупция...

Грешната формулировка на обвинението спаси Ахмед Доган от присъда и затвор. Защо се стигна дотам – заради липса на професионализъм, или нарочно? Нарочно, с поговорката “И вълкът сит, и агнето – цяло”.

Вечният стремеж на МВР да подчини и контролира специалните служби

  • По времето на Арлин Антонов бе направен опит от хора на Богомил Бонев да се изземе архивът на всички специални служби – стигна се до изправяне на маскирани спецчасти срещу полицаи;
  • Богомил Бонев тръгна срещу НСС и Атанас Атанасов във връзка с Доклад на НСС от 1999 г. за корумпирани министри в кабинета на Иван Костов – същият доклад бившият президент Петър Стоянов размаха пред телевизионния екран и пропадна на вота;
  • По време на мандата на министър Петканов бе пусната разработка срещу Атанас Атанасов за подслушване “Гном”;
  • По време на същия мандат стана скандалът със снимки на една яхта в Монако;
  • В началото на мандата на правителството на Бойко Борисов стана скандал, инспириран от Алексей Петров и Петко Сертов с изнесена класифицирана информация...

В противоборството на МВР срещу спецслужбите политиците играха важна поддържаща роля.

Съдът доказа, че по операция “Гном” е един от брилянтните случаи за използване на службите за компромати, за решаване на лични, корпоративни и политически въпроси. По този повод днешният депутат Атанас Атанасов изправи в парламента на 4 юни 2008 година и обвини бившият министър Георги Петканов в редица прегрешения.

Най-близката ни история показа, как Иван Костов смени половината си министри от кабинета след Доклада на НСС, но и закри икономическото направление в контраразузнаването като реверанс към свалените членове на правителството.

Взеха службите от президента, създадоха една Агенция подчинена на премиер-министъра – стана ли по-прозрачно, по-законно? Категорично не.

МВР помогна политици да употребят службите политически, милиционерщината официално се употребява за манипулиране на политици, за инспириране на действия на политици, и най вече, за да бъдат послушни политиците. И това върши не бившата Държавна сигурност, както се опитва сутрин, обед и вечер да ни убеждава Цветан Цветанов, а МВР, ръководено от него!

Все още няма и едва ли ще има отговор на въпроса изтичането и употребата на СРС-та, предаването им – прави ли се от един и същи център?

Стигнахме до абсурда – МВР да атакува службите чрез министър-председателя!

МВР поиска и вероятно ще дърпа конците на ДАНС, ако слухът за оглавяване на ДАНС от сегашния Главен секретар на МВР, Калин Георгиев стане факт.

Министър Цветанов показа, че законът за него няма значение. Като придължение в тази посока е и изборът Цветанов да води изборите – прецедент за европейската практика.

Ще спрат ли скандалите с приетата оставка

на вече бившия шеф на ДАНС, Цветлин Йовчев? Категорично не. Кормилото на държавното управление блокира и от 16 февруари тя е оставена на вълните на бурни политически и криминални събития.

Кривите сметки на министър-председателя Бойко Борисов, че реанимирайки човекът от ДАНС Петко Сертов ще умилостиви сочения за враг №1 в държавата Алексей Петров дадоха фира вместо очаквания резултат.

В мига, в който премиерът обвини самоцелно и заради комплексите на един физкултурник шефа на ДАНС, че е виновен за случващото се с изтекли записи към журналисти – на всички стана ясно, че пак се стреля в грешна посока, докато истинският виновник за генериране на скандали остана цял и невредим на поста си!

Човек не знае на кого да благодари първо за голямия гаф да бъде принуден шефът на ДАНС да си подаде оставката – на израелската връзка на Алексей Петров, на нормалното противопоставяне на израелците на Големия брат – САЩ на българска територия, на липсата на нормална логика на премиера при вземане на решения, или на зависимостта му от неговия вицепремиер Цветан Цветанов...

А дали отново не сме свидетели на изпреварващи действия от страна на Борисов в навечерието на обявения за 23 февруари Консултативен съвет по национална сигурност при президента? Изпреварващи действия, за да не бъде обвинен за хаоса и липсата на законност в МВР?

Интересен разговор се състоя по темата с оставката на Цветлин Йовчев на 20 февруари в студиото на БНР и предаването “Неделя 150” с водещ, Лили Маринкова . Ето какво казаха по тази оставка двама бивши шефове на контраразузнаването:

Скандалите на Цветанов преливаха от един в друг...

Филчев свързан с две убийства?

Бившият главен прокурор Никола Филчев е дал ясни сигнали, че няма да разреши да се работи по случаите с убитата ямболска адвокатка Надежда Василева и бившия прокурор Николай Колев”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в отговор на въпрос защо не са разследвани двете убийства. Цветанов нито потвърди, нито отрече дали Филчев е бил разпитван по темата, но посочи, че подобни случаи доказват ясната връзка между организираната престъпност и „белите якички" у нас.

“Разследването проверява дали има съпричастност на бившия главен прокурор Никола Филчев към убийствата на ямболската адвокатка и прокурора Николай Колев“ стана ясно от коментар на вътрешния министър Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция “Фокус” на 16 ноември 2010 година.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отказа да коментира дали Никола Фичлев е бил издирван от службите във връзка с информациите, появили се преди дни, че е поръчал убийствата на ямболската адвокатка Надежда Василева и бившия прокурор Николай Колев.

И тъй като Главен секретар на МВР в този период бе премиерът Бойко Борисов, той опроверга Цветанов., като заяви, че убийството на прокурора Николай Колев ще излезе на 100 на сто, полицията е работила перфектно по него. Борисов обясни, че данните, събрани преди седем години от полицията, и разработките по убийството на прокурора Колев, не са изгубени и ще доведат до стопроцентово разкриване на този разстрел. Той подчерта, че бившият главен прокурор Никола Филчев не е пречил на разкриването на убийството и е дал указания делото да се разследва с всички сили.

Тогава защо Цветанов си позволи такива изявления – така и не се разбра.

Изказаха се предположения, че Филчев е близък с Алексей Петров, а Цветанов се нуждаеше от силни аргументи против бившата барета и съветник в ДАНС Петров, тъй като той първо го арестува зрелищно, а след това тръгна да събира доказателства за негова евентуална вина.

Цветанов подхвърли, че бившият главен прокурор Никола Филчев е заподозрян за две убийства през 2000 и 2002 г. - на прокурора Николай Колев и ямболската адвокатка Надежда Георгиева.

Филчев не му остана длъжен и го постави на място:

Пред Дарик Никола Филчев коментира, че вътрешният министър нарушава закона, че е преуморен и раздава обвинения от телевизионния екран, без това да му е работа:

Срещу мен има обвинения от министъра на вътрешните работи за съучастие в две убийства. Това обвинение е повдигнато по телевизията и нашепнато на ухото на някакъв журналист. Според закона разследващият апарат, част от който е подчинен на министъра на вътрешните работи, говоря за дознателите, образуват делото, събират доказателствата, слагат ги на масата на прокурора, той преценява - при наличие на достатъчно доказателства те привлича като обвиняем и внася делото в съда. Там обвиняемият дава обяснения как, защо, кога е извършил престъплението, кои са му съучастниците. Аз съм изумен от това, което прави Цветанов, той играе ролята на обвинител и вместо да събира доказателства, ходи по телевизиите и повдига обвинения. Това не подлежи на коментар! В цивилизована държава не се прави така. Че даже понякога издава и присъди.

“Пожелавам на тези, които критикуват Цветанов, да стигнат неговия рейтинг – защити съратника си Борисов два дена по-късно. - Това да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш.”

Като не успя с Филчев, Цветанов се прехвърли на Румен Петков

Почвата за тази следваща компроматна война ме подготви не друг, а самият Ваньо Танов, който си позволи да коментира по телевизията, че срещата между Румен Петков и Братя Галеви на басейна “Спартак” през 2006 г., не е била за предаване на важна информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса.

"Целта е била да се разберат страните да не си пречат и да не воюват, за да не попаднат по този начин в полезрението на службите", разказа Танов пред БНТ. Според него на срещата Румен Петков и Алексей Петров са уредили трафика на синтетични наркотици и хероин да става на бартер между Братя Галеви и Златко Баретата. Целта нa това е била да бъдат избегнати плащания, които могат да бъдат проследени.

Попитан от репортери за коментар във връзка със скандала с Румен Петков в кулоарите на съда Златомир Иванов-Баретата заяви, че бившият шеф на антимафиотите Ваньо Танов е “глупак”.

По-късно в предаването министър Цветанов посочи, че според него версията на Ваньо Танов, че Петков е осигурявал "чадър" над Братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров, е достоверна. На въпрос дали Петков е покровителствал и двете групировки, Цветанов отговори, че неслучайно е наричан демон, намеквайки за заглавието на книгата на Юрген Рот "Новите демони".

Последва скандал с отнемане на визата на Румен Петков от посолството на САЩ,, като близкият до Цветанов американски посланик се присъедини към обвинителите на Петков.

“Разработван ли е Ваньо Танов като шеф на митниците от месец март“/2010 г.-бел. Л. М./насам, попита в ефира на БНТ Румен Петков. Ексминистър Петков заяви, че преди това като шеф на ГДБОП Ваньо Танов е ухажвал дълго време Будимир Куйович /осъден за наркотрафик, бел. Л. М./ и го призова да отговори на въпроса взимал ли го е от границата.

Човекът, който издаде Румен Петков за тази среща бе не друг, а самият Алексей Петров, който бе оказал домакинство, след това се обърна срещу един от участниците, министър Петков.

СРС-та от срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков и братя Галеви са унищожени, съобщи Цветан Цветанов. Според него това е станало по надлежния ред.

Петков отхвърли информацията, изнесена от Цветанов - че данните от СРС-тата от срещата с братя Галеви са били унищожени веднага след нея...

“Да вземат визата на депутат никак не говори добре за държавата” заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод информацията, че американското посолство е отнело визата на бившия вътрешен министър Румен Петков.

„Когато основни фигури от областта на сигурността биват „публично зашлевени", това не говори добре за България като цяло, коментира Бойко Борисов. – “Не мога да кажа, че това ме изненадва. Това са фигурите на БСП, които четири години ръководеха службите", каза още премиерът. "Да ти вземат визата, това означава, че не искат „добър ден" да ти кажат", продължи да злорадства той.

Въпреки настояването на Румен Петков, мнозинството на ГЕРБ и “Атака” блокира в парламента изслушване по скандала и се произнесе, че след като се произнесе Прокуратурата – тогава ще има изслушване.

Прокуратурата излезе със становище, че срещу Румен Петков няма наказателно преследване, т. е. не е налице повод за отнемане на американската му виза.

Цветанов не се извини, генерал Танов – също...

Преди да се е съвзело гражданството от скандалите с Филчев и Румен Петков

които предизвика министърът на вътрешните работи, един ден, Цветан Цветанов се изправи на трибуната на парламента и изчете СРС-та от горнооряховската болница, като заяви в прав текст, че е било умишлено умъртвено живо родено бебе!

Обществото беше в шок – лекарската гилдия – също. Насрочените протести на медиците бяха отменени.

Опозицията съзря политически следи в този скандал, като депутатите от дясно поискаха сметка за обвиненията на Цветанов към лекарите.

Назначена бе петорна съдебно-медицинска експартиза, като по време на проверката медии, близки до властта скочиха с писания за лекарски грешки, за искане на възмездие!

Експертизата излезе и обяви, че става въпрос за аборт на мъртвороден плод!

Цветанов избяга от извинения в парламента, подпомогнат от вярната му Фидосова и промърмори някакво полуизвинение в кулоарите на народното събрание!

Дойде нова година дългата ваканция за празниците на депутатите След това се разигра одисеята с отлагане на изслушване на Цветанов по гафа с аборта на мъртвородения плод и обвиненията, които отправи министърът на вътрешните работи от трибуната на парламента.

В средата на януари в. “Галерия” оповести записи от телефонни разговори на властта, в които главно действащо лице бе шефът на митниците Ваньо Танов. В два от записите другият на слушалката бе премиерът Бойко Борисов. Властта се опита да омаловажи случилото се, като пренебрегна съдържанието на разговорите -  а се съсредоточи върху внушения, че записите не били истински, че било важно кой ги е дал на журналистите, а не съдържанието им.

Тези скандали се оказаха най-продължителни – българският парламент отхвърли предложението на опозицията да изслуша министър Цветан Цветанов в парламента за обяснение, а премиерът бе вбесен, че не излизат от скандалите и нещата стигнаха до Европейския парламент.

На фона на тази обстановка, в която страната постоянно се тресеше от скандали – съдът разгледа за втори път искането на Алексей Петров за промяна на мярката му за неотклонение и го пусна окончателно срещу подписка.

Самият Петров се кандидатира за президент, убеден, че ще се справи с който и да било друг кандидат!

Цитираните от вицепремиера Цветан Цветанов, като виновници за скандалите: държавен глава, Алексей Петров и сянката на несъществуващата отдавна Държавна сигурност бяха забравени.

Правителството избирателно освободи един министър и един зам.-министър от постовете им заради принадлежност към ДС, но пък остави областни управители, служители в МВР и неогласени посланици в посолствата на българия зад граница.

На искането на опозицията да бъде проверен Цветанов за това, че е работил в Седмо управление на ДС, опозицията непрекъснато получаваше отказ, докато най-накрая шефът на Комисията по досиетата /съкратено название/, Евтим Костадинов призна, че Цветанов работил в седмо управление като домакин!

Нещо, на което няма как да не повярваме, тъй като за въпросната длъжност не се изисква кой знае какъв нителектуален потенциал...

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене