Питаха Цветанов за имоти и банкови сметки, Той отговори “А, вие защо биете негрите?”

Министърът на външните работи на Франция Мишел Алио-Мари подаде оставка заради спадналото доверие в нея след като стана ясно, че е  прекарала ваканция в Тунис и е приела да пътува с личен самолет на бизнесмен, близък до отстранения тунизийски президент. Саркози прие оставката и по-късно Франция осъмна с нов външен министър!

Бившият премиер и несъстоял се монарх Симеон Сакскобургготски призна на пресконференция, че му е бил изпратен самолет от Пиерпаоло Черани, /подследствен в Савойската афера/за да гледа опера в “Ла Скала” Милано. На никой от българите не му направи впечатление този воайяж – още по-малко на прокуратурата!

В България премиерът се държи грубо с журналисти пред твкамерите, сопна им се с “Я си глей работата! Точно на теб ли ще отговарям!” Министърът на вътрешните работи обвини лекари в “умишлено убийство на живо дете”, което впоследствие се оказа аборт на мъртвороден плод!

Той не се извини.

Министърът на вътрешните работи обвини и магистрати в недобросъвестност и липса на професионализъм – обвини, мина и отмина. Без извинение и без капка неудобство!

Данъчна ревизия на имотното му състояние показа необясними пътувания, източници на пари от консултантски услуги, възложени от неизвестни възложители – вместо да си подаде оставката – бе назначен за шеф на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ!

Тук е България – в тази страна може вътрешен министър да нарича президента подигравателно “Гоце”, може премиер на приглася също с подигравателно отношение и демонстративно незачитане на институцията на държавния глава, може финансовият министър да говори на границата на лъжата, въвличайки европейски структури и да остане недосегаем!

Тук в България никой не подава оставка, а гафовете го издигат нагоре или стабилизират поста на високопоставени управници.

В 4 часа сутринта четвъртък срещу петък приключи проверката на НАП на имотното състояние на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цветанов се прибра три часа по-рано от Брюксел според неговото лично признание по bTV

На сутринта той вече бе на работа и компетентно отговаряше на въпроси по проверката пред Бареков.

Въпросът е: как и кога Цветанов е научил резултатите от проверката, за да е в състояние да ги коментира, часове след като е кацнал от Брюксел, където е бил докато се е отчитала проверката?

Бареков започна в петък, 25 февруари, предаването си “Гореща точка” с въпроса:

-        Добро утро, господин Цветанов. Знаете вече резултатите от проверката... как ще ги коментирате?

Част от тези имоти е с предистория 55 година, 64 година, 76 година и това, коетос поред Цветанов е основно е, че не се вижда нищо притеснително, а още по-малко пък несъответствие от приходите и разходите които е направило семейството му.

След първото си изречение, Цветанов започва да говори с трето лице за себе си като изтъква , че за 20 години преход за първи път имаме съгласие на български гражданин, който дава съгласието си да бъде проверено абсолютно всичко за неговото имотно състояние и за всички парични потоци, които са идвали.

“Да положим начало на чистотата в прехода” призова Цветанов като се обърна към всички политици.

“Означава ли това, че Вие призовавате президента Първанов, за който имаше съмнения...” пита услужливо Бареков министъра.

“Нека да погледнем, нека да видим, президента, синовете му, Станишев... “Защо се случва това с министъра на вътрешните работи?” – отцепва отново Цветанов в посока себе си в трето лице единствено число и попита “Това означава ли, че трябваше да сваля доверието си в моята съпруга?”

“Обвързвате ли това, което излезе с бившето ръководство на ДАНС...” пита Бареков, като слага в устата на Цветанов отговора.

Той не коментирал с тъста си защо има 11 банкови сметки и му е дал заем с нотариус...

-        Спестил ли е този човек подобна сума за каквато се говори, шестцифрена сума и така нататък... пита внимателно Бареков, да не би случайно да обиди министъра!

Аз не мога да кажа каква е разликата в това несъответствие – отговаря Цветанов без каквато и да било логика в изречението. – Но това, което съм разговарял с него вчера и онзи ден...  В момента той ще започне да търси в архивите, в целия този съзнателен негов трудов живот какви са доходите, за да може все пак да си представи документи, които да съответстват за тези разходи, които са направени за целия този проверяван период...

...Г-н Бареков, аз ако трябваше да правя това, което много политици в България правят, можеше да не купувам това жилище, в което живея, можеше да се договоря за един скромен наем от 500 лева...

...Трябва всеки един да е минал през такава процедура, за да има право да задава такива въпроси...”

“Вие изпихте чашата до дъно” – вълнуваше се Бареков, коментирайки данъчната проверка на министъра на вътрешните работи, като призова Цветанов да отговори на всички неудобни въпроси... Само че никой в студиото на Бареков не зададе такива!

“При вас е най-тежко” – отговори му с умилителен комплемент физкултурника  превърнал се в министър.

От малкия екран потече мъзга: Бареков поиска да види избродираните ризи на Цветанов с името му, а той му отговори, че и ризата, с която е в момента е с “такъв текст”!

Цветанов призна, че обичал българското и не приел предложение на чужестранни политици да почива в техни курорти – тук няма как да не пприпомня, колко е “страдал” Цветанов като се е отправял в “частни командировки” зад граница сам, със съпругата си – направо да го канонизира църквата като страдалец! Само 30 пъти е бил зад граница, а в девет от тях със съпругата си! Мъка!

Има ли дислексия Цветанов?

Бърка ли думата “впоследствие” с израза “в съответствие”./чуйте записа/

Когато стана дума за подозрително ниската цена, на която Цветанов е купил апартамента си отговора му в студиото на Бареков беше:

“...дори трябва да ви кажа, че останах много изненадан от всичко това, което се изприказва в публичното пространство, а в съответствие се оказа, че има и по-евтини апарманети, които са продадени в тази кооперация...” ./чуйте записа!/

Дислексия или незнание на смисъла на думите бори вътрешно Цветан Цветанов? Преценете сами:

“...Преди часове се върнах от Брюксел, но оценката за политическата воля и всичко, което прави българското правителство абсолютно се толерира...”

Да не би Цветанов да е искал да каже, че действията на българското правителство се толерират, а не оценката, защото оценка се дава, а не се толерира?!?

“Г-н Цветанов, аз направих лека усмивка на Джокондата, когато Ви зададох този въпрос!” – гънеше се Бареков пред главата на МВР.

За първи път от 20 години преход министър разрешава да се проверят доходите му – заяви някакав млад герберски кадър в студиото на “Сеизмограф” с водеща Светла Петрова! /Това е същата Светла Петрова, за която премиерът Борисов каза, че не я гледа! А трябва бихме го посъветвали безплатно и необлагаемо ние – бел. Л. М./.
Не бил работил в Държавна сигурност – съгласяваме се - работил е, но е бил домакин, според интелектуалните способности и езикови познания вероятно.

Какво значи за първи път и какво означава “министър дава разрешение”? че този така наречен министър нали пътува, облича се и се храни на наш данъчен гръб?! Хайде да не го играем на богоизбрани, че ще стане още по-смешно!

Малко несъответствие в студиото на "Сеизмограф"

Има две екскурзии до Дубай – Обединените арабски емирства. Едната екскурзия е за няколко дни 2006, не са представени никакви документи по нейното заплащане. Цветанов обяснява, че е похарчил 2933 лева, следващата година семейство Цветанови отива пак до Дубай, но вече за една седмица. Екскурзията струва пак 2933 лева!

Пита се, ако бяха отишли за месец до дубай – пак ли щеше да струва 2933 лева...

Това че НАП публикува такава подробна и детайлна справка е добре, защото човек може да сравнява – НАП е публикувал, Цветанов твърди и така нататъка...Ако има несъответствия – то ще се видят веднага.

“Груби несъответствия има в доклада – обяви в предаването Антон Кутев, депутат от Коалиция за България”. - ...аз говоря за несъответствия от десетки хиляди лева... Във вторник ще направя една пресконференция за всички несъответствия, които виждаме... При тази подробност на доклада – да се получат такива несъответствия – означава, че върху НАП е оказван натиск.. Изчислено е и се дава месец по месец – какви са разходите и какви са приходите и какво остава... Директно ви казвам: ...на 15 страница се упоменава какви преводи има от банките... Там има една сума – 4 декември 2008 година, която сума представлява 211 000 и нещо, която включва банковите преводи ... вероятно е за покупка на жилища...на двата апартамента...

Проблемът е, че много дълго разчитах тези обороти и там тази сума я няма! Там такава сума – няма, т. е. по някакъв начин данъчните са успели да скълъпят разноските, приходите и разходите на министъра, без обаче да включат сума от 218 000 лева. Знам че част от тази сума е заем от банка, само че ти когато правиш месец за месец, ден за ден – можеш ли да изпуснеш 218 000 лева, а заемът от банка е 55 хиляди евро, вероятно другите са заема от тъста и тъщата, които дават – само че в приходно-разходните потоци ги няма!

Аз се натъкнах на 3-4 такива случаи, но не искам да говоря сега, нека си приключа проверката докрай, но някъде във вторник ще си говорим за всичко това...”

В Дарик радио шефът на НАП Красимир Стефанов каза:

“...тъстът и тъщата разполагат с 13 или 14 банкови сметки... Това са банковите сметки само от една банка...  Да, имат повече от 14 банкови сметки...”

Цветанов каза в парламента, че не се интересува от доходите на тъста и тъщата си, но в парламента даде обяснения за тъста си и каза, че доходите на двамата пенсионери според Цветанов са 82 338 лева за тъста му... Оказва се, че една година по-късно успяват да преведат 130 000 на децата си.

Младият гербер показа справка за доходи на тъста и тъщата - 48 366 евро и 3 222 щастки долара.

Дарението за ремонта на къщата в с. Шума на Цветанов пред нотариус са дадени след като е приключил ремонта.

Дали пък дадените от тъст и тъща пари не са от заеми, които те са теглили? – пося съмнение младежът от ГЕРБ.

Според декларацията от 2007 година на министър Цветанов, той е трябвало да има 47872 лева във влогове. Дали при такъв влог тъстът и тъщата на Цветанов са взели заем, за да му дадат за ремонта в с. Шума?

Имало ли е срещи в Министерство на вътрешните работи и г-н Красимир Стефанов по време на данъчната проверка на Цветан Цветанов – попита Антон Кутев. “Има камери, това не е трудно да се установи”.

"Нови абсурди изскачат около доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов при внимателно вглеждане в документацията на НАП за семейството му в периода 2004-2009 г. Забогатяването на фамилията съвпада с началото на партийната му кариера, точно тогава тъстът и тъщата започват да проявяват и щедростта си – написа в. “Сега”.- ... Числата еднозначно показват, че влизането в политиката се е отразило добре и на Цветанов, и на съпругата му. Към януари 2004 г. Цветан Цветанов не е разполагал с нито една банкова сметка, а наличните пари на двамата са били около 46 000 лв. Към декември 2009 г. въпреки покупка на скъп апартамент в София, луксозно ремонтирана къща в с. Шума и охолен живот семейство Цветанови вече разполага с близо 30 000 евро на влог и спестени около 57 000 лв. За тези добри резултати са помогнали двойните заплати, получавани от Цветанов като партиен лидер, внезапният интерес на частни фирми към познанията му, рязкото вдигане на заплатата на съпругата. Пирамидата обаче щеше да се срути без внезапната щедрост на тъста и тъщата в периода 2006-2008 г...

... За жилището от 112 кв.м и гаража към него Цветанов брои 75 096 евро, но въпреки това след плащането отчита други 102 950 лв. спестявания. Парите за апартамента се появяват непосредствено преди покупката на 28 ноември 2008 г. На 23 септември 2008 г. вицепремиерът си отваря нова сметка в ДСК. Именно в тази сметка тъщата Стефанка налива 48 367 евро и 3223 щатски долара. Помага и съпругата Десислава - веднъж с 4500 евро и втори път с 590 долара.

Тези преводи повдигат нови въпроси. Стефанка превежда сумата от 48 367 евро на пет транша между 17 и 22 октомври. В рамките на един ден - 21 октомври, Стефанка прави два превода - веднъж 4410 евро и втори път 11 650 евро. При превод на суми над 30 000 лв. регламентът изисква да се уведоми финансовото разузнаване в ДАНС.

Още по-необясним е превод, направен от Десислава Цветанова към майка й Стефанка. На 17 октомври тя превежда на майка си 6039 долара. Три дни по-късно Стефанка превежда на Цветан Цветанов 2100 щатски долара, а на 21 октомври - още 7162 долара. Не е ясно защо се прехвърлят тези суми между майка и дъщеря. Доларовият превод от Стефанка към Цветанов първоначално остава невидим, защото ДСК е пропуснала да предостави информация на данъчните за две банкови сметки на Цветанов. Те са предадени след допълнително поискване - пишат авторките Таня Петрова и Цветелина Йорданова.

В същото време министър Цветанов твърди в разговора си с Николай Бареков, че не е знаел за банковите сметки на тъста и тъща си, въпреки че е получавал пари от тях?

Цветанов пуска и друга “партенка”  по темата с банковите сметки на родителите на жена си: заявява, че вероятно тъст му ще се върне години назад в документите си и ще извади необходимите документи, за да ги покаже на данъчните.

Само че не се налага тъст му да се връща десетилетия назад, тъй като става дума за пари от последните пет-шест години!

Питаха го за едно, Цветанов твърдеше друго – за финал се закичи със званието “Пръв и единствен министър разрешил да се проверяват сметките му”!

На това вече в Брюксел ще се смеят с всичка сила!

 

Коментари 

 
+2 #5 Христо 2011-03-01 06:38
Гнус ме е! Чуствам се омърсен и опръскан с лайната на този министър. И това е министърът, който отговаря за полицията и за справянето с вагабонтите! Че той самия какъв е?
Може да си прост, ама чак толкова, че да не можеш да си направиш сметките, а да биеш тъпана е откровено малоумие!
Цитиране
 
 
+4 #4 stance 2011-02-28 17:16
А мойте родители защо нямаха въпреки, че блъскаха цял живот? Да бъдеш министър е отговорност, не е привилегия.Алооо ние да не ядем доматите с колчетата.Нагъл тип такъв.Това е най-некъдърното правителство от както е създадена държавата. И все същите гьон сурати.Сещам се за една притча от един великолепен наш сатирик Христо Пелитев. Та неговата притча като пророчество виси над главите ни. Казва се "За Водата" Хората се оплакали на Господа, че пият мътна вода. - Отгоре идва мътна вода, Господи. - Бистра се праща водата отгоре - рекъл им господ-ала кой ви е виновен, че държите долу патки да я мътят?! - Не ще да е само от патките, господи - възразили му хората-само плитката вода мътят патките.Дълбоката не могат
Цитиране
 
 
+4 #3 звезделина милева 2011-02-28 11:26
От всичко изнесено се разнася страшен мирис на гнило.След всяка дума на Цветанов,следва т поне по няколко въпроса.При всичко това,ако българите все още вярват на ГЕРБ,значи си заслужават съдбата.А не ми се месли,какво ще изскочи от хрястите,обитав ани от ГЕРБ,ако се разрови около Борисов.
Цитиране
 
 
+3 #2 niki 2011-02-28 11:22
Никъде я няма и ипотеката от 400000 лв. , както и таксите за нея, оценката, лихвите, едномесечнта почивка на Албена . Друго никой не коментира началното салдо. При ревизии данъчните органи не признат салдо от 1000 лв. камо ли 30000 лв. Тоест семейството е имало у дома кеш 30000 лв.
Цитиране
 
 
+5 #1 Недялко Шаллиев 2011-02-28 10:24
Госпожо Манолова, в днешна вестникарска статия се четат следните думи на Ханс-Херман Хопе -"...изборите за министър-председатели и президенти се печелят все от демагози, доказали, че нямат морални задръжки. Така демокрацията на практика гарантира, че само лоши и опасни хора се издигат до върховете на властта." - наблюдение, което със сигурност се отнася и до характерологичн ите дадености и на други избираеми и назначаеми властимащи. Вероятно има изключения, но обсъжданият "СЛУЧАЙ" безспорно не е такъв.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене