Защо вицето говори на границата на лъжата и натопи лидера си премиер?

Той, Многодетният татко на годината в Републиката, с три деца от една жена, се върна от Брюксел, влезе в твстудиото на Бареков, след това отиде и в студиото на Анна Цолова и Виктор Николаев – седна на стола и говори на границата на лъжата! Тогава още никой не беше наясно, че не казва истината:

25 февруари, петък, 2011 г, bTV - „Тази сутрин"

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

Водещ: Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е при нас. Много теми за разговор, няма да избягаме от личните, свързани с имотите и доходите. Но преди това, връщайки се от Брюксел, трябва да уточним какво става с Шенген. Имаме различни сигнали, че България не била готова, а всъщност Румъния.

Водеща: ДПА късно снощи е направила съобщение, Агенция ДПА, че Румъния е готова да се присъедини към шенгенското пространство на Европейския съюз, но не може да стори това, понеже другата кандидатка България не е напълно подготвена. Това е съобщението на ДПА.

Цветан Цветанов: Аз ще ви кажа каква е ситуацията от Брюксел, откъдето се върнах тази сутрин. Имаме вече една ясно изразена позиция, която е от всичките европейски държави, с изключение на Франция, които оценяват усилията, които е положила България. И проверката, която предстои да бъде осъществена за сухопътна граница от 21 март тази година, която ще приключи в рамките на три работни дни, надявам се, че в края на март месец, началото на април ще имаме доклада, който е по сухопътна граница, където всички тези констатации, които бяха направени декември месец, знаете, че има план, който вече е изпълнен към днешна дата, така че в тази посока на 2 май има дебат в Европейския парламент. Вчера в България беше докладчикът по Шенген, който ще бъде в Европейския парламент - господин Коельо, който изключително позитивни оценки е дал за страната ни като готовност. И юни месец ще има дебат в Съвета на министрите на вътрешните работи.

Водеща: Казахте, че тази сутрин сте се прибрали.

Цветан Цветанов: В 01.00 часа се прибрах, кацнах от Брюксел.

Водеща: Благодаря ви все пак, че сте в студиото. Но аз само да задам един такъв въпрос. Фактически кога пътуваме?

Цветан Цветанов: Решението ще бъде взето юни месец 2011-та.

Водещ: Франция защо е против, извинявайте?

Цветан Цветанов: Това, което и вчера беше като дебат, една от точките на Съвета на министрите - Франция нямат конкретни аргументи.

Водещ: Сигурно имат, но не ги казват. Или?

Цветан Цветанов: Това, което единствено казват, те правят връзка с механизма за оценка. Това е за борбата с корупцията, организираната престъпност.

Водещ: Неофициално какво ви казват?

Цветан Цветанов: Това е в общи линии и официално, и неофициално.

Водеща: Че не сме готови по отношение на борбата с корупцията, така ли?

Цветан Цветанов: Много по-искрени са останалите, които имаха все пак някакви резерви, примерно да речем една страна като Германия, защото когато бяха и техните депутати тук, а което и вчера заявих пред министрите - по всяко време могат да изпратят свои експерти, свои политици, за да могат да видят на място тези точки, които най-много се коментират.

Във вторник, 1 март,  германското Министерство на вътрешните работи ни каза за какво всъщност иде реч, като написа писмо до “Дойче велле”:

"Влизането в Шенгенското пространство и премахването на контрола по вътрешните граници е огромна крачка със значителни последствия. Затова не става дума само за изпълнение на Шенгенските критерии като технически процес, но и за отстраняване на слабите места в областта на правосъдието, както и постигане на напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Като се има предвид влиянието им върху администрацията по границите и Шенгенската информационна система, това може да доведе до тежки последици за вътрешната сигурност на ЕС. Така че тези слабости са повод за опасения и предизвикват скептицизъм по отношение на прекалено бързото присъединяване към Шенген", се казва в писмото на германското вътрешно министерство до българската редакция на Дойче Веле.

В този смисъл промяна в германската позиция след срещата на вътрешните министри от ЕС от края на миналата седмица за каквато говори в предаването на Цолова и Николаев министър Цветанов - няма.

"Условието за реформа в правосъдието и ефективна борба срещу корупцията остава", потвърждава и един от говорителите на германското вътрешно министерство в телефонен разговор с Дойче Веле.

От публикацията на Маринела Липчева на сайта на “Дойче велле” става ясно, че по време на срещата на вътрешните министри, Германия е предложила изработване на механизъм за поетапно присъединяване към Шенгенската зона. Според добре осведомени източници в Брюксел, Берлин признава, че осъществяването на тази идея няма да е технически лесно, но пък подчертава, че промените в механизма на прием в Шенген се налагат от политическа гледна точка. Германия е била подкрепена от Франция, Швеция и Австрия.

Незаглъхнал още скандалът с имотите на Цветанов и удара от Вътрешното министерство на Германия дойде като гръм от ясно небе!

В момент когато властта се тресеше от нерви заради току що появила се публикация във френския “Монд”, в момент когато сме свидетели на натрупване на гафове на управниците след взрива пред “Галерия”, оставката на шефа на ДАНС, тъпото връщане на Петко Сертов в коридорите на властта и обвиненията за несъответствия в имотното състояние на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов – самият Цветанов заяви ни в клин, ни в ръкав:

“Ако нямаше срастване на СИК с БСП и на ВИС със СДС, щеше да има реална борба с организираната престъпност”!

Запомнете това изречение на министъра! То ми напомни една недолюбвана статия от българския министър-председател статия в американския "Конгрешънъл куотърли" / Congressional Quarterly или кратко CQ/ от 2 март 2007 година. Публикацията е за софийския кмет тогава - Бойко Борисов и е пусната във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност". Според написаното, Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип, с цел да оцени риска в България".

Въпросната статия, която бе преведена и публикувана в някои български издания изваждаше връзките на настоящия български премиер с подземния свят и съобщаваше твърде любопитни и към днешна дата подробности. От тях става ясно, че още докато е кмет, Борисов се е канел да влезе в президентството като държавен глава, а преди това да състави правителство след спечелени избори!

Защо толкова упорито днес Бойко Борисов отказва да назове името на кандидатпрезидента на ГЕРБ? Да не би защото той самият е сигурен, че ще е този кандидат, но изчаква, за да не губи в предварителните квалификации по точки, защото това може да му ритне столчето на премиер?!

Ето превод на част оригиналния текст на автора Джеф Стейн:

Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София...

... Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.

Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България".

Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип...

... През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. "След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г.... имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България", посочва докладът.

"Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение", продължава текстът.

Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната  охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групирорвка СИК...”

Нима това не е същата СИК за която спомена преди няколко дни министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов?

"...Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България", казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити "убийства" под негов надзор...

... Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат "изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите".

“---------------------

Разследванията на ЕС

Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.

През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има "много малко разследвания и присъди" срещу престъпните банди в България.

От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда", заключават проверяващите от ЕС...

... Българското посолство във Вашингтон предаде двата подробни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.

Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил "целуни ме отзад", когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. "Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС", каза Янсен пред "Файненшъл таймс". "Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях."

.... "Най-популярният политик в България", както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.

"Едно нещо е сигурно...", писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната, "Борисов е и ще бъде "Силният".

===============================================================================

Близък до разузнаването на САЩ

"Бойко Борисов е колоритен образ, появяващ се често в българските медии и представящ се за очите и ушите на ФБР и Сикрет сървиз в България", се казва в доклада на частната швейцарска банка. "Твърди се, че българската публика има специално отношение към Борисов заради съобщенията, че е приближен на ФБР, Сикрет сървиз и Интерпол."

Посещението на Борисов във Вашингтон през май 2006г., където той се среща с висш служители на ЦРУ и Държавния департамент, изглежда потвърждава това.

Джон Маклафлин, бивш зам.-директор на ЦРУ, участващ в новите договорености с България по въпросите на сигурността, казва, че не си спомня да се е срещал специално с Борисов, но призова да се проявява търпение, когато става дума за страната от бившия съветски блок.

"Те са интересни хора, които искат да помагат и помагат", каза Маклафлин в интервю. "Те все още търсят своя път в света след десетилетия на подчинение пред бившия СССР. Това ще отнеме известно време."

“...Два месеца след визитата на Борисов България залови камион, натоварен с радиоактивни материали, пътуващи към Иран, както твърди съобщение на агенция "Франс прес" от 23 юли 2006г.

Новият съюз е приветстван от републиканеца от Южна Каролина и член на Конгреса Джо Уилсън, който твърди, че е "наистина влюбен" в България след мониторинга на изборите там през 90-те години. Впоследствие той създава групата за приятелство с България в американския Конгрес.

"Добрите отношения с България са жизнено важни, защото тя е стратегически разположена в Югоизточна Европа", каза той неотдавна в телефонно интервю.

===============================================================================

Другите бази

Неотдавна българска информационна агенция съобщи, че през април от България ще излитат американски стелт бомбардировачи и крилати ракети, насочени срещу Иран.

Но конгресменът Уилсън не вярва САЩ  да са изградили базите си в България с цел да атакуват Иран.

"Имаме бази по-близко до Иран и самолетоносачи (в Персийския залив)", посочи той...

... Според него България е "постигнала напредък" в борбата с корупцията и посочва приемането й в ЕС.

Но бивш високопоставен служител на ФБР критикува прегръдките на администрацията на Буш с България и, съответно, с Борисов като съюзник срещу тероризма.

"Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се очисти и според мен той беше много по-уязвим за критики през 2005г., отколкото днес", коментира той при условие да остане анонимен.

Служителят допълва че, "администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас - изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен"...”

Защо Цветан Цветанов спомена групировката СИК, за да покаже как може да замени един ден Борисов като напомни миналото му?

Министър-председателят вече губи с два автогола: веднъж заради кривите сметки да съедини местните и президентските избори, което с новоприетият Изборен закон да му гарантира сигурна победа?

И вторият автогол – за да заздрави клатещият се стол на Цветанов, Борисов го направи шеф на предизборния щаб, което решение му върза ръцете да го махне от правителството заради натрупаните гафове с имоти, скандали и прочие.

Само че съдбата в неделя, 27 февруари показа, че 63 на сто от българите не искат президент от ГЕРБ? Това автоматично застрашава резултатите и от местните избори, защото Борисов не може да не си дава сметка, че няма как избирател да гласува против президент на ГЕРБ, а да пусне бюлетина за кмет на тази политическа сила.

Защо Цветанов пренасочи удара от себе си срещу своя премиер?

Заради лавинообразното нарастване на скандала с отказа България да бъде приета в Шенген?

Заради факта, че хората от ГЕРБ чуват едно в Брюксел, а друго говорят в София.

Заради провала на зрелищните арести завършили с оправдателни присъди или без присъди.

Колкото и да се шикалкавеше досега, колкото и да се лъжеше на кило, в столицата четат вестници и слушат радио и телевизии всички посланици на страни-членки на ЕС.

Това гарантира рано или късно нещата да започнат да се проясняват и в София за гражданството.

Проясняването по Шенген – да повдигнем завесата

Материалите преди провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност /КНСС/бяха раздадени в последния момент и се оказаха недобре написани. Да не говорим, че изнесеното от Цветанов бе объркан разказ за догонване на изпълнението на техническите показатели, а Брюксел оказа се иска действия, реални факти, които да внушават доверие и стабилност, за да приемат страната ни в Шенгенското пространство.

Не всичко, което политици от ГЕРБ афишираха и повтаряха като мантри за този Консултативен съвет по национална сигурност се оказа вярно... И причината за това се оказа публикуването на Стенограмата от КСНС!

Следва продължение

 

Коментари 

 
+2 #1 звезделина милева 2011-03-01 20:57
Както винаги право и точно в деската. Това е истинското призвание на качествения и честен журналист-да отваря очите на хората за истината и да я отстоява,да се бори за правдата и да не се влияе от конюнктурата.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене