1. Защо премиерът Борисов и министърът му Цветанов си доведоха на пресконференция посланика на САЩ, Уорлик

Какво правeше в събота на 5 март американският посланик Джеймс Уорлик в сградата на правителството, в Министерския съвет?

Каква работа има един чужд посланик на брифинг по вътрешно-политически теми? Какво търси той до  министър-председателя Бойко Борисов – надзирава ли пресконференцията, настойник ли е на Борисов, или за по-убедително управниците го сложиха до премиера докато лъжеха журналистите в продължение на 30 минути, че Държавният департамент дал отличен Доклад за наркотрафика!

Да не би вече да сме 51 щат на държавата на Барак Обама /в различни справки се посочва, че САЩ има 50 щата и 1 федерален окръг Вашингтон, това е окръг Колумбия-бел. Л. М./, а да са пропуснали да ни го кажат?

Днес от сградата на правителството на Република България, от самия Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов даде поредната си безпардонна пресконференция в присъствието на американския посланик – Джеймс Уорлик!

Както преди няколко дни ни съобщиха, че министър Трайков подписал някакъв договор в присъствието на министър-председателя Борисов, така днес видяхме и чухме как в присъствието на  посланик Уорлик, Борисов даде избирателно изявление на нещо като извънредна пресконференция. Казвам нещо, защото той отново не отговори на въпросите на журналисти, за пореден път се изниза най-демонстративно, докато присъстващият Уорлик се усмихваше с лъскавото си безбрадо личице, като редово севернокорейско пионерче!

Какво търси един чужд посланик в сградата на правителството, когато министър-председателят дава пресконференция суверенна Република България, още повече, че иде реч за държава-член на Европейския съюз – никой не обясни.

Като какъв бе Уолрик в сградата на”Дондуков” – като надзирател, като настойник, или като поръчител на главата на правителството на РБългария?

Аз лично не съм чула, въпреки, че постоянно питам - чужд посланик да стои до Меркел, когато тя дава пресконференции, нито такъв случай да има със Саркози или даже Обама.

А да сте чули или разбрали Елена Поптодорова да държи сметка на Обама за глупостите, които понякога изрича? Или за решенията, които взема администрацията на Белия дом?

Да не би Уорлик да бе доведен, за да се избегнат неудобни теми, които управниците премълчават вече дни наред?

Германия вече ни води с 2:0 по хванати лъжи на правителствени служители:

  • първата, когато Борисов ни преметна, че хората на Меркел от Федералното правителство щели да финансират тъпата БОРКОР, а след това станя ясно, че няма такова финансиране от германска страна;
  • и втората лъжа – когато вицето Цветан Цветанов обяви, че Германия оттеглила своите забележки по членството на България в Шенген!

Към нея ще прибавя, че журналистът Велизар Енчев съобщи в предаването си по твСКАТ, че Германското вътрешно министерство написало и писмо до родното МВР за лъжливите твърдения – но и Цветанов и Борисов си дръпнаха ципа на устите и не се чу ни звук, ни стон по темата!

  • Третата тема, по която не трябваше да бъдат задавани въпроси бе новината, дошла от Европейския парламент, където бе осъдено грубото потъпкване на правата на българските медии от управниците. В това осъждане страната ни бе поставена редом до Унгария /за рестриктивния си проект за медиен закон/и Румъния;
  • Четвъртата неудобна тема за властта, по която не трябваше да бъдат допуснати въпроси от журналисти към премиера бе откъм агенция Ройтерс, която публикува коментар за шуробаджанащината и корупцията  във властта като рискови фактори;
  • Петата тема дойде от ООН, и по-точно от Доклад на Международния борд за контрол на наркотиците на ООН, в който присъства следната констатация: “България е една от основните дестинации за трафика на хероин”.

Тази новина дойде с една публикация на Би Би Си и съобщение на ООН, които са твърде показателни за махленското равнище, на което се борят нашите управници с организираната престъпност и наркотрафика. И така – нека да сравним:

  • На 2 март Би Би Си съобщава за три тона кокаин, които са били  заловени в района на тихоокеанското крайбрежие на Колумбия. Изданието посочва, че това е най-голямата пратка кокаин, конфискувана в страната от началото на годината. По предварителни оценки стойността на заловения кокаин е около 90 милиона долара.
  • Прочутият борец с организираната престъпност, вицепремиер, министър на вътрешните работи, шеф на предизборен щаб и баща на три деца Цветан Цветанов ни занимава с хванат 96 килограма кокаин на ГКПП Капитан Андреево! Забравих да отбележа, че гражданинът Цветанов е и говорител ръководеното от него министерство.

2 тона срещу 96 килограма – ама че удар за българския ловец на мафиоти!

По този повод не е зле да съобщя и още един факт: ООН извади Колумбия от списъка за наркотрафик!

Отдалече си личи, че Бойко Борисов отдавна не е пазарувал в магазините за простосмъртни

Избирателното говорене на така наречената пресконференция, от която липсваха уточнените от мен цитирани по-горе теми бе на фона на поредните изхвърляния на Бойко Борисов в Испания, че “Тази държава /става дума за България-бел. Л. М./, която има храни, ще бъде равностоен партньор на държавата, която има петрол”!

Борисов се похвали, че в България има над 600 минерални извори, които не били по-лоши от тези във Виши и Перие /Франция/...

След изхвърлянето в Япония, че България може да нахрани света – сега научихме, че можем и да го напоим!

Само дето България от производител на традиционни земеделски продукти се превърна във вносител на плодове, зелечуци, млечни произведения, но това Борисов няма как да го разбере, тъй като явно отдавна не е пазарувал като редови гражданин...

Няма да отварям сега дума за космическите цени на храните, които все повече се превръщат в непосилни за редовия данъкоплатец – достатъчно е признанието на министъра на земеделието Мирослав Найденов, че няма обяснение за високите цени на хранителните стоки! Достатъчна е и поредната умопомрачителна идея управниците да борят високите цени на хранителните стоки с нова административна структура, която щяла да анализира сигнали на граждани!

Ако високи цени се бореха с анализи, както организираната престъпност и корупцията, то моделът БОРКОР ще е българският кандидат за Нобелова награда!

Но да се върна към

Неудобните теми за управниците от ГЕРБ,

които те игнорираха, влачейки американския посланик по пресконференции:

Опровержението на изявленията на Цветанов от Германското министерство на вътрешните работи бяха коментирани вече от “Хроники” тук.

За финансирането на БОРКОР “Хроники” също излезе с позиция, която може да бъде прочетена тук.

Обяснения и по двета гафа не чухме от Борисов и Цветанов. Няма и да чуеме...

Що се отнася до дебатите в Европейския парламент за медиите в България, то добре е да се види Докладът на Института по модерна политика, изнесен в ЕП, както и фактът, че на 2 март в ЕП, по инициатива на Партията на европейските социалисти се провежда Симпозуим за пресата и медиите в Европейския съюз.

На форума е изнесено, че европейски правителства подслушват телефони и заплашват с глоби и психиатрични тестове, за да държат под контрол свободната преса, съобщава EU Observer.

"Четвъртата власт" напоследък се превърна в обект на натиск най-вече в Унгария и в страни като Италия, Румъния, България и Франция, посочва още изданието.

EU Observer допълва, че напрежение има и в други страни като Италия, Румъния, България и Франция.

Недостигът на финансови средства и свръхконцентрацията на собствеността в медиите също създават проблеми в сектора, са заключенията на експертите, участвали в дискусията.

В България дясноцентристкото правителство се готви да прокара нови медийни закони, както това вече направиха Унгария и Румъния, отбелязва EU Observer. Тези закони след широко разпространеното подслушване на журналисти и провала на  разследването на бомбената експлозия пред редакцията на вестник "Галерия" напомнят "за предишния тоталитарен режим в тази страна", е заявил на конференцията Борислав Цеков от Института за съвременна политика в България.

Тази дискусия на Европарламента остана встрани от официозните издания на медийната група на Ирен Кръстева-Д. Пеевски, което е достъточно доказателство за изнесеното на медийната ситуация в България.

Следващата неудобна тема, която управниците от ГЕРБ избегнаха на последната си пресконференция, осигурявайки на нея присъствието на посланик Уорлик бе коментарът на агенция Ройтерс за България.

В коментар от 3 март на Т. Цолова “Политическите рискове за България” агенция “Ройтерс” отбелязва шуробаджанащината и корупцията във властта.


България най-бедният член на ЕС бавно се възстановява от дълбоката рецесия, като силно са намалели дофодите и е нарастнала безработицата отбелязва Ройтерс, а това удря по популярността на десноцентристкото правителство.

Икономическото забавяне принуди балканската страна да се намалят разходите и замразят заплатите в държавния сектор и пенсиите, в услугите, за да се обуздае фискалният дефицит и най вече, за да се избегне натискът върху лева на еврото, за което е вързана икономиката на страната.

Аскетизъм, съкращения, забавяне на реформите и скорошен скандал с подслушване предизвикаха съмнения за фаворизиране правителство на малцинството, като се наблюдава намаление на подкрепата му.

Засега укрепването на властта е благодарение на подкрепата на националистическата партия "Атака", отбелязва Ройтерс.

Правителството на премиера Бойко Борисов трябва да доведе до резултати борбата с корупцията и организираната престъпност, ако иска да се запази доверието на ЕС, ако държи да спечели доверието на инвеститорите и да осигури и гарантира влизането на страната в Шенгенското пространство.

По-долу са основните политически рискове за България:

Правителствената подкрепа

Подкрепата за партия ГЕРБ на премиера Борисов, която спечели изборите през 2009 г. бавно ерозира, тъй е засегната от обвиненията в политическо фаворизиране и растящите цени на храните. Проучвания сочат за намаление до 26 процента на подкрепата на правителството.

Според изтекли в медиите записи от подслушани телефонни разговори, Борисов предложил защита от митнически контрол на собственик на пивоварна. Това, според намиращата се в опозиция социалистическа партия говори за шуробаджанащина по високите етажи на властта.

Ройтерс коментира, че Борисов е отрекъл да е извършвал нещо нередно и е заявил, че изтеклите записи са резултат от усилията му да скъса  връзките между корумпираните високопоставени държавни служители и босовете на организираната престъпност.

Според Ройтерс трябва да се наблюдава колко от подкрепата за ГЕРБ ще бъде загубена заради твърденията за шуробаджанащина. В коментара на агенцията се посочва, че е малко вероятно в краткосрочен план партията да загуби контрола върху властта, но не се изключва възможността тя да бъде изправена пред растящо противопоставяне и вотове на недоверие в парламента.

Растящата политическа несигурност в България може да увеличи разходите по обслужването на държавния дълг на страната и оттам да се стигне до увеличение на лихвите по заемите.

Изборите в края на тази година, за до поста на държавен глава, който има предимно представителни функции и за кметове може да се превърнат в предвестник на промяна в съотношението на силите.

Като риск пред правителството „Ройтерс” посочва борбата с корупцията и престъпността. Според агенцията тези две негативни явления продължават да разяждат страната 20 години след падането на комунизма. Шуробаджанащината и необходимостта от даване на подкупи за осигуряване на бизнессделки Ройтерс определя като спирачка пред чуждестранните инвеститори, и явления, които подкопават икономическия растеж.

В коментара се припомня, че Германия и Франция са призовали Брюксел да отложи приемането на България и на Румъния в Шенгенската зона, което беше планирано за март, именно заради опасенията им за корупция.

Този коментар на една известна агенция като Ройтерс правителството на Борисов подмина с пълно мълчание.

Петата премълчавана тема от кабината “Борисов” дойде от ООН, и по-точно от Доклад на Международния борд за контрол на наркотиците на ООН, в който присъства следната констатация: “България е една от основните дестинации за трафика на хероин”.

Тази новина дойде с една публикация на Би Би Си, която също бе подмината без коментар от управниците, а тя бе: ООН извади от списъка на страните трафикатни на наркотици Колумбия!

Поучително е премиерът Борисов и министърът му Цветанов да прочетат какво написа Би Би Си:

ООН награди усилията на Колумбия за войната с наркотиците

Международният съвет за контрол на наркотиците (МСКН) е извадил Колумбия от списъка на страните, изискващи специално наблюдение се казва в публикацията на Би Би Си.

Колумбия, страната, която е най-големият производител в света на кокаин, постигна забележителен напредък във войната с наркотиците.

С решението на ООН се очаква Колумбия да бъде насърчена да продължи по същия начин войната, която води с разпространението на наркотици се казва в публикацията.

МСКН е орган за мониторинг за прилагането на международните конвенции на ООН за контрол на наркотиците.

Би Би Си отбелязва, че Колумбия е засилила своите държавни институции и съдебната система, за да контролира по-ефективно търсенето и предлагането на наркотици и преотвратяването им.

МСКН ще продължи да следи развитието в Колумбия отблизо, отбелязва изданието, като определя за особено важен етап във войната с разпространението на дрога признанието на страната и постиженията й до този момент.

По данни на ООН до 2010 г. и Доклад на Международния борд за контрол на наркотиците на ООН, отглеждането на кока в Колумбия е намаляло с 58 на сто и то главно благодарение на мащабни операции по ликвидиране на производство на кокаин в страната.

Докладът оценява, че през 2009 г., Колумбия е ликвидирала 168 хиляди хектара с кока.

В доклада се казва, Колумбия е заловила повече наркотични средства, отколкото всяка друга държава в света през последното десетилетие.

Колумбийски президент Хуан Мануел Сантос в приветствие благодари колумбийците от районите с наркопроизводство за техните усилия в борбата с унищожението на дрогата.

"Това признание и награда от ООН не е само заради факта колко тона кокаин заловени от полицията, армията и на флота, това е драстична промяна в отношението, което сме наблюдаваме в тези райони", каза президентът Сантос.

В същото време данни на ООН показват, че производството на кокаин е било преместено в други страни от Андите, като Перу, където отглеждането на кока се е увеличило с 55 процента през последните десет години.

След тази новина за Колумбия дойде съобщението, че е публикуван и редовният доклад на  Международния борд за контрол на наркотиците на ООН, в който е цитирана и България.

В него е отбелязано, че една друга страна от ЕС - Великобритания се превръща във все по-важен център за трафика на кокаин за останалата част от Европа.

Да сте чули премиерът на Великобритания да е хванал под ръка американския посланик за да дава интервю колко страхотни са англичаните в борбата с наркотрафика? Няма и да чуете...

Белгия, Холандия, Португалия и Испания са традиционни маршрути за контрабандата на наркотици в ЕС сочи Докладът на ООН, като обръща, че са се увеличили и случите на трафик на кокаин през Балканите, което е знак, че се търсят нови маршрути от организираните престъпни групи.

Дават се точните количества на заловени вещества за различни страни, сред които и България.

Според Световната митническа организация митническите власти в Източна и Централна Европа са заловили общо 3,5 тона хероин през 2009 година в сравнение с 4,9 тона през 2008 година. По данни на Европол всяка година в Европа се залавят между 8 и 15 тона хероин. Основните дестинации за пратките са Германия, следвана от България, Македония, Румъния, Холандия и Гърция.

В доклада на ООН се отбелязва, че трафикът на канабис също остава значителен в Европа, а по-голямата част от канабиса, който се продава в Европа, е произведена в Албания, България, Черна гора, Молдова, Сърбия, Македония и Украйна.

България продължава да е сред водещите производители на канабис, който се разпространява в Централна и Източна Европа. Това е едно от заключенията в редовния годишен доклад на Международния борд за контрол върху наркотиците към ООН, цитиран и от БТА.

Според Доклада на Борда България все още е основна дестинация за хероина, който се пренася от Афганистан. Изпреварва ни единствено Германия, като след нас остават Македония, Румъния, Холандия и Гърция. Като причина за тази тенденция очаквано е посочен балканският път на дрогата, който от десетилетия определя централно място на страната ни в трафика от Азия към Европа.

/Запомнете това заключение, защото на пресконференцията с американския посланик, министър Цветанов говори точно обратното: че балканският път на дрогата се изместил встрани от нашата страна!/

Поредното говорене на границата на лъжата!

ООН отбелязва, че алтернативният "канал" за наркотици е по "пътя на коприната" през Централна Азия до Русия, а в по-малки количества дрогата се вкарва контрабандно в западни страни. Цитират се данни на Световната митническа организация, според които през 2009 г. в страните от Централна и Източна Европа са били иззети 3.5 тона хероин.

Докладът на ООН отбелязва, че през 2009 г. се е повишило и количеството на заловен кокаин по пристанищата на Балканския полуостров, като пример е споменат случаят във Варна, когато властите заловиха 1020 бутилки смес от кокаин и вино, доставени от Боливия.

Докладът на  експертите на  Международния борд за контрол на наркотиците на ООН отчита, че според последни данни, около 22 милиона европейци на възраст 15-64 години са злоупотребявали с канабис.

Като сериозен проблем в Доклада са посочени т. нар. "дизайнерски наркотици", които стават все по-популярни в Европа през последните години, тъй като, докато попаднат в забранителните списъци, минава доста време, в което на практика позволява да се продават легално и без какъквто и да било контрол. Обикновено тази дрога е близка по въздействие на амфетамините и екстази, но е с леко променен химичен състав отбелязват експертите на ООН.

Според базирания във Виена съвет най-големи опасения предизвиквала стимулиращата субстанция "Мефедрон".

Изброих редица причини премиерът Борисов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да не се явяват на пресконференция сами, а да водят със себе си посланика на САЩ, Джеймс Уорлик.

В продължението:

Защо пресконференцията от 5 март, събота мина под мотото: “На ти, тате, бонбонче!”

Както и защо се лъже, че докладът на Департамента на САЩ е добър. Да не би защото е американски?

Очаквайте подробности утре

 

Коментари 

 
+1 #6 звезделина милева 2011-03-13 19:56
Към българския шоп и подобните му: Г-да и г-жи ,ако вие допускате по-богатия си съсед да се разпорежда във вашия дом,аз никога не съм допускала това.Смятам,че живея в суверенна държава и държа на този суверинитет така,както са държали на него векове достойните българи и за него и в негово име са жертвали живота си.Никой няма право да забравя и пренебрегва факта,че България повече от всяка друга държава е отвоювала и защитавала суверинитета си с най-много кръв.
Цитиране
 
 
+1 #5 Колев 2011-03-12 14:48
До господин Българския шоп,
Живял съм по времето на т.нар. "социализъм". За сведение на по-младите съобщавам, че в България по това време освен вестници имаше и телевизия.Но не си спомням посланикът на СССР да е стоял до Т.Живков, даже и на протоколни снимки, камо ли да е имал съвместна изява пред медиите.Най-вероятно и съветският амбасадор се е месил в работата на "суверенна България". Но само и единствено препредавайки волята на Политбюро на ЦК на КППС до нашите държавници.На четири очи(на шест очи с преводача).Днес обаче е различно.Изискванията за "прозрачност на управлението" сигурно изискват подобно фамилиарничене и преплюване на дипломатическия протокол.Което изкуфяли комунистически старци като мен г-н Български шоп не могат, не искат и се срамуват да разберат!!
Цитиране
 
 
+2 #4 Нане вутев 2011-03-08 12:35
"Уорлик се усмихваше с лъскавото си безбрадо личице, като редово севернокорейско пионерче!"
Я мислим, оти дека сравнението е несполучливо.
Пръво, оти у Северна Корея подобни, даже под формата на американски посланици. Фторо, идеологията чучхе е корейски вариант на китайски (Мао) или руски (Сталин) патриотизъм. Живеят си хората на земята, на която са си живяли от хилядолетия, никого не закачат. Само че имат собствено мнение по въпроса за сложната лихва, вторичните финансови инструменти и долара.
А хиленето на полковника от интелигенцията Варли следва да се изчислява между привидно несъвместимите Белене и "бежанците" от Магреба.
Цитиране
 
 
-2 #3 Българският шоп 2011-03-08 10:58
Чувствам, че не го обичате американския посланик. Защо тогава не предложим на Щатите да се сменят с неговата съпруга, посланик в Белград. Четох отлични одзиви за нея - пипала здраво! Единствено не знам, дали Румен Петков ще бъде доволен?!
Цитиране
 
 
-2 #2 Българският шоп 2011-03-08 10:02
Позаинтересувай те колко струва на европейския пазар 95 кг. кокаин или хероин и ще ви стане ясно, че някой от нашите или вашите познати е можел да стане мултимилинер и то в евро! Иначе DEA (сигурно знаете за коя агенция става дума) всяка седмица открива повече от 2 тона кокаин, но тук случая стана световно известен, защото товарът бе намерен в бивша руска подводница.
Цитиране
 
 
-2 #1 Българският шоп 2011-03-08 09:54
1. Доколкото разбрах, пресконференция та беше по повод доклада на Държавния департамент на САЩ за България и присъствието на посланика изглежда логично, за да потвърди написаното. Сигурен съм, че нашите "новинари" са използвали случая да питат Б.Б. по всички "актуални въпроси" - флашки, патрашки, визата на Румен Петров и т.н. и така дават възможността пресконференция та да стане "вътрешно-политическа".
2. По въпроса за немското финансиране на БОРКОР научих, че немските експерти ще бъдат платени от Германия и няма да тежат на националния бюджет с техните немски заплати, както митническите експерти на юпито (М.Велчев) на царя. Ако не е помощ, най-малкото доста прилича.
Ако се лъжа опровергайте ме, но публично, чрез вашия сайт!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене