Индъстри Уоч прогнозира стопяване на фискалния резерв и задълбочаване на дефицита-Дянков твърди обратното!

Преди векове, цар Иван Асен вдигал данъците на населението, колчем се зададе сватба в двореца, а този владетел правел много сватби...

В наши дни – измислят данъци, такси и какво ли не вече две години заради министъра на финансите Симеон Дянков, човек, който за първи път в живота си състави държавен бюджет! Към липсата на професионален опит на лицето Дянков се прибави и друг утежняващ фактор – избори – местни и за президент!

Това вече ни постави в твърде трудна ситуация: замразиха пенсии и заплати за години напред, вдигнаха новоизмислени такси и плащания, а като капак на всичко: инфлацията хвъркна нагоре – при безработицата и цените и се оказа, че спирачките не работят!

Разгърна се сценарий на задълбочаващ се дефицит, съчетан с топене на фискалния резерв – това намираме написано черно на бяло в доклад на Индъстри уоч, за макрорисковете в Европа и България до 2012 г., цитиран от БГЕНС.

Наскоро МВФ предупреди: За да излезе България от кризата, трябват реформи и по-добри закони, но кой да го направи? Законите са в ръцете на провинциален нотариус и току що проходил юрист, вкаран в парламента на основата на авторитета на баща си.

Реформи няма как да се правят и след като министърът на финансите Симеон Дянков  не е наясно какво иска, как го иска, но затова пък говори с лексиката на партизанското правителство след 1994 година! В другия случай, когато Дянков е наясно какво иска, тогава се започват едни уволнения чрез ръката на Бойко Борисов – дете в майка плаче!

Индъстри Уоч е изследователска и консултантска компания, която специализира в монисторинг и анализ на макроикономическата динамика, политическия риск и бизнессредата в България, като предлага основа за по-добри инвестиционни решения.

Ето дословно какво написа Индъстри уоч в последния си доклад, изводи и констатации, което са в унисон с тези на Международния валутен фонд, че правителството трябва повиши размера на фискалния резерв, като ускори приватизацията и увеличи емисиите на държавен дълг. В края на март размерът на резерва бе 4.7 млрд. лв. при 6 млрд. лв. в края на 2010 г.

Защо бяха похарчени два милиарда за няколко месеца, как се харчи оставения на лично разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов един милиард – никой не смята за нужно да обясни на гражданството.

Препоръките на МВФ са за пенсионна и здравна реформа, подобряване на образованието и специални програми за повишаване на квалификацията, така че работниците да отговарят на нуждите на бизнеса заяви на пресконфереция ръководителят на мисията на фонда за България и Румъния Катрина Пърфилд.

А ето и самият доклад:

Европейският съюз е основният търговски партньор на България и затова българската индустрия следва развитието на пазара в Европа. В края на 2010 г. започна постепенно възстановяване на БВП на България, но то се определя най-вече от експортно-ориентираните сектори. Сега най-важният въпрос е дали Европа върви по-стабилен път на възстановяване или предстои нова рецесия, т.нар. “второ дъно” на кризата в ЕС, както и в САЩ.

Инвестициите и кредита към частния сектор продължават да стагнират в Европа. Към това трябва да прибавим, че правителствата от ЕС добавиха над 2 трилиона евро към държавния дълг под формата на директни субсидии за банки и финансови стимули. Свиване на фискалните стимули може да върне обратно в рецесия европейската индустрия, а оттам би се свило търсенето за българските износители.

В случай на продължение на дълговата криза в Европа ще има нови сътресения във финансовия сектор. Ако това се случи, апетитът на чуждестранните индивидуални и институционални инвеститори към инвестиции в Източна Европа ще намалее.

В България подобрението на бюджетната позиция е знак за възможна стабилизация на фискалната политика и ограничаване на политическия риск, като и риска от потенциална промяна на паричния режим. Все пак трябва да се има предвид, че правителството е твърде зависимо от инфлационната динамика (която е извън неговия контрол), за да осигури изпълнение на приходите си. До момента правителството реже основно капиталови разходи, но това е възможно да не е достатъчно, за да се постигне бюджетен баланс. Задават се избори, които ще увеличат натиска за повече текущи разходи. Затова все още не изключваме сценарий на задълбочаване на дефицита и оттам на стопяване на фискалния резерв.

Основната причина за спада на инвестициите в България са замръзналия приток чужди капитали. Преките чуждестранни инвестиции се свиха от 9 млрд. евро през 2007 г. до 1.6 млрд. евро през 12-те месеца до март 2011 г. ПЧИ все още са положителни, но банките нетно погасяват външните си задължения поради свитото търсене на вътрешен кредит. Спадът на чуждите инвестиции обяснява защо въпреки бързия растеж в експортно-ориентираните сектори общата икономическа активност се увеличава скромно с 0-1% годишно.

Какво се получава? Докато Симеон Дянков се рее в мечтите си за собствено, неотразимо величие и се е впуснал да променя Конституцията, за да наложи Пакт за финансова стабилност, Индъстри уоч предупреждава, че фискалният резерв може да се стопи, а това е твърде вероятно да се случи на фона на задълбочаване на бюджетния дефицит.

Какви ги говореше в седмичната „Панорама” самият Дянков:

Според него, Пактът за финансова стабилност, който все още не е приет от парламента се радвал вече на адмирации в белгийската столица:

„Мои колеги и финансови министри, и не само финансови министри, ме поздравяват като ходя в Брюксел за тази стъпка на правителството...”

Коя стъпка като парламентът не е гласувал още този Пакт – не е ясно. И кои са тези, които го подкрепят в Брюксел поименно? Та в мнозинството страни-членки на Европейския съюз пенсионерите имат един задължителен минимум за достойно съществуване и не ги показват по телевизията как вечерят с картофи...

Защо бюджетния дефицит трябва да се вкарва в Конституцията според Дянков?

Това е гаранция за бъдещето, за бъдещето на всички българи, и какво по-добро време това да стане факт от времето, в което сме излезли току-що от най-тежката финансова криза в последните 60 години в Европа.

Последно: излезли ли сме от кризата току що, защо Дянков го твърди?

За какво гарантирано бъдеще иде реч според министъра на финансите – та нали за да стигнат българите до бъдещето трябва днес да могат да се трудят, да се хранят и да имат достъп до здравеопазване?

Да се влага в саниране на сгради, вместо да се инвестира в строеж на атомна централа вижда Дянков енергийната независимост. Само, че това е твърде виртуално, разположено далеч във времето и не носи производство на електроенергия. А електроенергията като се произведе има и за икономиката, и за населението, и за износ и продажба, което не е малко.

64 на сто от българите са за довършване на АЕЦ „Белене”, но Дянков не е и защо? Защото е съвместен проект с Русия!

... Европа като цяло е зависима от... е много зависима от Русия в областта на газа, нали. Почти всички европейски държави главно използват руски газ. В областта на петрола положението е почти същото, главно от Русия са. Така че енергията, електроенергията е мястото, където една държава... и България може да помисли какви са ни на нас другите възможности и какво можем да направим.

А защо Дянков не се съсредоточи върху доставяне на газ, петрол и електроенергия от Щатите по въздушен път, а защо не и по дъното на океана? И това свое „откритие” да го лицензира за Европа, за да я окъсне от влиянието на Кремъл? Влияние ли е да доставяш природен газ, петрол и произвеждаш електроенергия?

А да се дава предимство за търсене на шистов газ на американска компания без да те е еня за екологичните последици – какво е влияние, вредителство, или злонамерено умишлено нанасяне на щети, вследствие на високо служебно положение?

Има си даже текст в Наказателния кодекс за подобни недомислици - но кой ти ще съди точно Дянков?

Дали ще доживеем деня, в който ще се появява реклама "Дянков е опасен за Вашето здраве, съдба и оцеляване?"

 

Коментари 

 
+2 #2 Нане Вутев 2011-06-06 12:41
Начи, откак туй недоразумение го изгониха от СБ и леля Кристалинка го препоръча за министър, валутните резерви на БНБ са намалели с 1/3. Което в условията на валутен борд означава намаляване на парите в обръщение с 1/3, нъл тъй? С тези валутни резерви не сме купили храни, горива, лекарства, машини и т.н., ами специални права на тираж от МВФ. Тоест, бедна България подпомага глобалните лихвари.
Затова и недоразумението се държи толкова нагло и лъже така безочливо - световното правителство е зад него, не е шега работа!
Цитиране
 
 
-1 #1 Георги 2011-06-06 05:09
Белене е лакмуса за икономическа инфантилност.
Как иначе да се нарече решението да строиш подобно гигантско съоражение с идеята да реализираш продукцията му изцяло за износ, защото към момента потрябяваме по- малко от 40% от инсталираните мощности...
Така че поне за Белене Дянков е на 100% прав. Ако 64% от българите са за Белене то това се дължи на невярна представа за проблема и е нещо което много интензивно се променя в момента.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене