Цветанов като Фидел, като Чавес – като Нeщо на трибуната

Властта не отива всекиму... Показа го проведеният трети вот на недоверие – този път към министъра на вътрешните работи от правителството на ГЕРБ, Цветан Цветанов. За пореден път Негово Превъзходителство Бойко Борисов, както нарича митрополит Дометиан премиера не стоя в пленарната зала, а се скри от погледите на депутати и журналисти за да и гледа слуша дебатите по вота някъде насаме със себе си, далеч от хорски очи....

Още от самото начало министър – председателят се подигра с НС, явявайки се за 5 мин. и излизайки без всякакви обяснения – на това обърна внимание депутатът от Коалиция за България Георги Пирински, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Пирински посочи, че по този начин Бойко Борисов "гази чл. 1 от Конституцията, който гласи, че България е Република с парламентарно, а не с някакво друго управление".

Че това газене да не би да му е сефте!

Неприятно е все пак посланиците на страните-членки на Европейския съюз да слушат дебати и критики по темата за вътрешната сигурност , но данъкоплатецът дал пари за кабинети с телевизори и от едни такъв кабинет и Превъзходителството гледало вота, твърдят репортери от коридорите на Светая Светих – Народното събрание.

Всъщност Борисов влезе за минута и 19 сек. В залата и сложи ръка на сърцето в минута мълчание за жертвите масовия убиец в Норвегия, след което бързо се изнесе в коридорите на парламента!

Всичко, което се случва по време на управлението на ГЕРБ се случва за първи път...

За първи път представители на ОССЕ попитаха защо МВР шефът в държавата ръководи и предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ.

Дали съвместяването на длъжността министър на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ може да застраши демократичното провеждане на изборите, както и каква би била намесата на ръководеното от Цветан Цветанов МВР в този случай се интересували от Организацията да сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ - което показало, че колкото и да е подвижен и пъргав посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, не е слънце да огрее навсякъде...

И понеже започнах с регистрацията на челниците от ГЕРБ, ще уточня: бъдещият вот е бил една от основните теми на разговорите, водени от представители на ОССЕ, които бяха на мисия у нас миналата седмица, съобщи вестник "Сега".

До три седмици мисията ще изготви доклад, в който ще каже дали се налага да се увеличи броят на наблюдателите, които ще следят за нарушения при вота на 23 октомври.

Между нас казано, Искра Фидосова прогонила журналистите от срещата на депутатите с представителите на ОССЕ, но не обяснила защо засекретява тези разговори, припомни в. "Сега" създалата се конфузна ситуация.

„Бащата на три деца от една жена”, както обича да се представя министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, се появи в парламента, ЧАК след като преди това влезе в другата сграда на Народното събрание и заедно с Искра Фидосова регистрираха първи управляващата партия ГЕРБ за местните избори! След четири денонощия дежурство и чакане – властимащите внесоха папките с подписи в ЦИК под светкавиците на предвидливо поканените медии... кой да му каже на Цветанов, че редът за изборите не се определя от клечането пред ЦИК, а от жребий, но нейсе!

Дали бе полезен вотът на недоверие – бих казала, че бе МНОГО ПОЛЕЗЕН, тъй като около залата, където течаха дебатите се случиха прелюбопитни събития:

  • Научихме, че награденият от МВР-министъра с личен пистолет прокурор Роман Василев разследвал тъщата и тъст му;
  • Чухме, че Румен Николов-Пашата купил Кремиковци... май;

Ще започна с изказването на депутата Кирил Добрев, тъй като то свърза прекрасно вотът на недоверие с бъдещите избори – местни и за президент и извади на светло някои нелицеприятни факти за министъра на вътрешните работи:

Точно преди 2 години ГЕРБ дойде на власт с обещанията за силна ръка и морал в политиката.  Думите ви, както и политиката ви се оказаха менте. Силната ръка  стана разчистване на лични и политически сметки, а моралът се сведе до пазаруване на лични апартаменти, консултантски хонорари, телефони и коли на аванта.

Впрочем сам разделихте престъпността на сериозна и несериозна. Нека обърнем внимание на несериозната – идете в което и да е българско село. Там няма необрана къща. Идете и им кажете, че вашата полиция ги пази. Истината е че имаме ръст в битовата престъпност, спад в разкриваемостта на престъпленията.

Преди да минем на сериозната престъпност, да се спрем за малко пред т.нар икономическа престъпност. Излишно е да ви казвам, че контрабандата е скочила два пъти, че нямате нито един случай на разбит международен канал за контрабанда на цигари или акцизни стоки. Хващате дребните рибки, но да ви припомня: на ден в България контрабандно се продават два тира с цигари.

Сега на вашата любима тема – сериозната престъпност. Която започна и свърши с Алексей Петров. Къде са  Къро, Таки, Маргините, Маджо, Пашата? Апропо, последният май е купил Кремиковци. В този смисъл - те отдавна не са контингента, срещу когото работите. Важното е, че варненският лидер на БСП беше изваден с опряно оръжие в шест сутринта пред децата си, че бившият министър на отбраната беше наречен „абсолютен престъпник”, а спечели всичките си дела.

Г-н Цветанов, защо вкарвате системата на  МВР във ваши лични битки.  МВР го е имало преди вас, ще го има и след вас.

И като Заговорихме за системата. Наясно ли сте, че управлявате един милиард лева, имате щат 57 000, от които половината се занимават с престъпността, а останалите са чантаджии?.

Г-н Цветанов, знаете ли колко струва смяната на масло на кола? Около 132 лева. Казаха ми го  момчетата от едно РПУ, защото събираха пари помежду си, за да си вземат колата от сервиз и да отиват на работят. Това е подигравка с вашите служители, г-н министър.

Хората са отвратени и демотивирани. Гръбнакът на МВР не ви уважава! Защото стимулирате чантаджиите, такъв какъвто сте бил и Вие, г-н Цветанов.

Всички в системата мечтаят да са като, за да си купят шест апартамента. Мечтаят в кавички, естествено.

Като стана дума за апартаменти, как върви проверката на тъстовете? Разбрах, че сте я поверили на Роман Василев. Браво! А вярно ли е, че му подарихте пистолет преди две седмици, за укрепване на правовата държава.

Не, това не е държава!

Историческата ви заслуга е, че превърнахте МВР в предизборен щаб на ГЕРБ. Защото г-н министър, ако нямате власт, няма охрани, няма антураж, няма апартаменти.

Помните ли героя на Алеко Константинов от „Бай Ганьо прави избори”. С неговите думи ще завърша:

„Изборите са свободни – казва той. Полицията няма да се меси! Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева...”

Навикът – втора природа на Цветан Цветанов

Да тича и да огласява данни от следствие, да цитира повдигнати обвинения по тежко престъпление – без да са налице такива – този „стил” на Цветанов е до болка познат на гражданството!

Напълно предвидим преди вота на недоверие министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов рапортува пред Агенция „Фокус” за убийството на Яна Кръстева, младата жена, намерена мъртва в Борисовата градина:

„Двама са извършителите на убийството на Яна... Единият от извършителите на убийството на Яна е обявен за общодържавно издирване. Лицето се казва Николай Русинов и е на 34 години... каза Цветанов. - Имаме доказателства. Има, разбира се, какво още да се направи. За второ лице, което е съпричастно към убийството, имаме вече съвсем безспорни доказателства от експертизата, която беше направена. Имаме ДНК профил и в момента започва неговото издирване....”

„Нека да няма политическо говорене, когато има подобни случаи, а да оставим МВР да си свърши работата”, призова Цветанов, като привърши своето политическо говорене по случая и си изрече думичките.

Според в. „Капитал” обаче, „МВР изнесе странна смесица от факти и предположения на пресконференция по повод убийството на Яна Кръстева, някои от които са в абсолютен конфликт с базови постановки в наказателния процес, се казва в публикацията на изданието. -  Ден след като Пламен Трифонов беше задържан и обвинен, че сам е убил по особено жесток начин жертвата, от вътрешното министерство обявиха, че убийството е било по непредпазливост. В същото време от полицията съобщиха, че той имал съучастник. Наказателният кодекс обаче абсолютно изключва възможността за съучастие в престъпления по непредпазливост...

... съдията отбеляза, че държавните органи и хората, които формират общественото мнение, следва да се въздържат да определят този, срещу когото няма влязла в сила присъда, за престъпник, а още повече за убиец, при това в началото на разследването. След това прокурорът по делото Стефан Рачев коментира, че не е давал разрешение да се разгласява информация за разследването по време на пресконференцията.

Според Наказателно-процесуалния кодекс детайли могат да се изнасят само след одобрението на представителя на обвинението.

Както стана ясно преди вота на недоверие: ... прокуратурата е научила от медийното отразяване на брифинга на МВР, че има ДНК експертиза и втори заподозрян, написа "Капитал".

По стар навик Цветанов обясни пред тв камерите: „Имаме 100 процента доказателства за лицата, установен е ДНК профил."

Съдът опроверга министъра, като уточни, че няма ДНК експертизи и данни за друг извършител!

МВР даде пълни подробности за разследването без разрешението на наблюдаващия прокурор.

За такива бързаци баба ми казваше: „Ял е кокоши крак” – т. е. не можеш да му запушиш устата....”

Пък и предстоеше вот на недоверие...

Самият вот

„Вотът на недоверие вече е успешен дори преди да е разискван и гласуван. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан с ирония, която за властимащите бе непосилно да осъзнаят. - Според Местан, управляващите имали проблем с кризата на доверието в управлението. Последвалите констатации на Местан едва ли са били лесносмилаеми за редниците на Фидосова, за тях важното бе да се громи комунизмът и да се ръкопляска след изказване на съпартиец от трибуната:

„Политиката на правителството се характеризира с остър дефицит на компетентност и тотална неспособност да се продуцират адекватни консенсусни решения. Направи се отчаян опит експертно компетентните дефицити на управлението да бъдат компенсирани с медийно преекспониране с харизматичните ресурси на персоната на министър-председателя. Той с охота прие тази роля, но няма как да се постави по-високо от механизмите на функциониране на правовата държава и на гражданското общество. За успешното управление само харизма и само дори политическа воля не стигат...”

"Управлението на ГЕРБ се превърна в голямо разочарование за десните избиратели, тъй като не успя да въздаде справедливост за престъпленията на бившата тройна коалиция", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

По думите му това управление е разочаровало и българското общество, защото не извади мафията от политиката, а укрепи олигарсите и мафиотите. Разочаровани са и икономически активните хора, защото управлението не се противопостави, а насърчи монополите, превърна ги в недосегаеми от закона ментори и дарители на МВР, продължи съпредседателят на Синята коалиция.

Най-яростният привърженик на правителството Волен Сидеров, на 20 май, пред Софийската джамия: „Защо полицията се държи като еничарски корпус, Срам и позор за българската полиция, срам и позор за МВР, срам и позор за министър Цветанов, който е главнокомандващ на тези хулигани, на тези бандити в униформа, които знаят само да арестуват активисти на „Атака”! Оттук нататък те ще имат проблеми с нас, те трябва да знаят, че не може да се държат така с български патриоти! ... Ще искаме оставката на Цветанов!”

Това се случи на 20 май и тогава имаше закана за оставка на Цветанов, но тя остана да виси във въздуха като закана от Сидеров.

25 юли, 2011 – същият човек, Волен Сидеров: „Когато се водят политически дебати, те трябва да се водят за идеи. – Лидерът на „Атака” обясни искания вот на недоверие за министър Цветан Цветанов: „Този вот е вот срещу правителството като цяло... Ето защо аз ще гласуват против...!”

Цветанов заяви: „...Вотът е безсмислен”, което твърде много приличаше на казаното от Мартин Димитров: „Вотът на недоверие е сгрешен!”

Мартин Димитров се опита да надиграе Волен Сидеров по въртеливи движения с рязка смяна на посоката, като заяви: „Ние сме за свалянето от поста на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, но сме против падането на този кабинет!”

Премиерът се оттегли и наблюдава дебатите от кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева, като един настоящ монарх, и твърде подобно на цар Фердинанд и цар Борис Трети...

Охранителят на Живков и Симеон Сакскобургготски се изживява като владетел с безкраен мандат.

Синът на шофьора на зам.-шефа на държавна сигурност Григор Шопов, който е работил в Седмо управление на Държавна сигурност и е поставял, според все още живи съвременници, конеца на служебните карти на хората от ДС, се изживява като несменяем полицай №1 в държавата ни.

Скъсалия с политическата сила, която го вкара в политиката, Корман Исмаилов заяви от трибуната: Бивши сътрудници на ДС внасят този вот – и това изказване бе в момент, когато комунизъм – няма, Държавна сигурност – няма, но според Исмаилов налице били сътрудници на Държавна сигурност, които дърпали едва ли не конците в България!?.

Кого имаше в предвид момчето на Доган /доскоро/, което внезапно получи просветление, че лидерът му бил сътрудник на ДС, въпреки че години наред преди това темата се изтърка от компроматна употреба.

Или Исмаилов имаше в предвид служителят от Седмо управление на ДС – Цветан Цветанов, който е бил на ниско йерархична длъжност на обслужващ персонал?

Така и не стана ясно, но това момче си заслужи сребърниците от Касим Дал и се надява да продължи политическата си „кариера...

„Две години са пропилени от правителството с войната с миналото и наследството на предишните. Две години са пропилени със самовлюбения ПР на премиера, за да стигне днес ГЕРБ до тук”. Това каза Михаил Миков от Коалиция за България, кяато обясни, че според него българските граждани са оттеглили доверието си от ГЕРБ. „Защото искаха защита, а получиха контрабанда и забавено членство в Шенген“.

„По-голяма наглост не съм виждал и чувал” заяви от парламентарната трибуна министърът на отбраната Аню Ангелов, сменил дотук пет политически сили в устрема си към върха на политическата кариера.

Според Ангелов целта на опозицията е да запазят за себе си възможността „да пълнят касички при строга секретност на обществените поръчки“, за това и „алъш-веришът" и разпределението на постове са били най-големи точно в този сектор.

Има един филм „Виж кой говори” с Джон Траволта и Кърсти Алей и там става дума за деца и любов, а в думите на Ангелов съзрях поредната политическа арогантност. Да говориш за „алъш-вериш” при положение, че пренебрегваш закона за търговете, конкурсите и обществените поръчки и обявяваш, че 1 милиард ще се дадат за въоръжение на армията и това ще бъде политическо решение е меко казано върхът на наглостта, но да повторим името на филма „Виж кой говори”...

По каква причина вицепремиерът Цветанов бе строил за вота министри, които не са му ресорни е трудно да бъде обяснено и разгадано, но зад него се бяха наредили министърът на образованието Сергей Игнатов, министърът на икономиката енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, министърът на културата – Вежди Рашидов и прочие ГЕРБова масовка...

„Много ми е приятно да си говоря с вас, но не знам дали на вас ви е приятно да ме слушате – така се опита да остроумничи вицепремиерът Цветан Цветанов от парламентарната трибуна в безпрецедентно двучасово изказване.

Баба ми казваше: „Колкото по-малко има да каже човек, толкова по-дълго говори!”

"Не са ми важни вашите оценки. Вие сте хората, които или не помните, или забравяте", обърна се Цветанов към депутатите, които реагираха на изказването му.

"Знам, че този вот е безсмислен и вие го знаете по-добре от мен... Всички вие знаете какво се случи през тези години, които се наричаха преход... това са последствията от вашето отглеждане на всички тези групировки – СИК - БСП и ВИС – СДС. /Тук Цветанов „забрави”, че началникът му във властта е гравитирал около СИК.-бел. Л. М./.- ... Час и половина-два продължи изказването на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заяви, че прави и отчет за свършеното в сектора през двете години управление на ГЕРБ.

Къде-къде по-лесно е на разгърнеш един отчет предизБорно, вместо да отговаряш на трудни въпроси на опозицията...

„...Ако вие сте потъпкали общоприети принципи за да правите безпринципни коалиции, това в ПП ГЕРБ не е на дневен ред и никога не е било... Всеки един от нас в ГЕРБ работи в екип, каза МВР-министърът и посочи, че никой от министрите не е солов играч... Нямахте интерес да работите срещу организираната престъпност, защото бяхте част от нея

Знам, че вие няма как да го направите, защото сами участвахте в създаването, генериране на организираната престъпност, каза Цветан Цветанов. Той посочи, че ако вносителите на вота бяха задали смислени въпроси, са щели да получат смислени отговори.

Т. е. за Цветанов не са смислени отговорите на въпроси като този за бързо, непонятно забогатяване, за поръчител на консултантски услуги, който се крие от гражданството, за внезапно забогатяване на тъст и тъща, които са единствено пенсионери...

Междувременно той изброи почти всички заучени и дочути прякори на хора, с проблеми със закона, като целта бе да покаже по-милиционерски професионално колко е „навътре” в нещата!

Нито дума не се чу за контрабандата, която лишава бюджета от 2 млрд годишно, нито дума не се чу за полицейското насилие, за провалените поради липса на доказателства повдигнати обвинения в съда, за личната война на министъра с цели съсловия: лекари, съдии, адвокати, не се чу нищо и за корупцията по високите етажи на тази власт, която вече две години е начело на държавата.

„В ГЕРБ не е на дневен ред правенето на безпринципни коалиции” неизвестно защо изтърси Цветанов поради липса на представа какво трябва да говори при вот на недоверие отправен срещу него и политиката, която води.

С това изявление Цветанов показа, че не е чувал никога за Уинстън Чърчил и неговото: „В политиката няма вечнип риятели, а само вечни интереси”.

„Това, което чухме от вицепремиера е, че той нищо не е разбрал за какво е този вот. Той мисли, че вотът е към него лично и че е лична атака, за да отслабим ГЕРБ преди изборите. Това коментира от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.  - Министър Цветанов мисли, че този вот е лична атака, за да отслаби ГЕРБ преди изборите. Вицепремиерът е най-яркото олицетворение на политиката на ГЕРБ в сектора, в който имаше най-много очаквания”, каза Станишев. „По думите му – от тази лекция е видно, че има сериозен проблем - на политиката, морала или експертността...

... Кой управляваше МВР от 2001 до 2005 година? – попита лидерът на социалистите. - Няма как да приема, че политическа воля не е имало, а главният секретар го е приемал мълчаливо, заяви Станишев. По думите му - именно на този период се падат най-много неразкрити поръчкови убийства, тежали на предишното и на настоящото управление.”.

„Обратното броене за ГЕРБ започна - заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова от парламентарната трибуна. - Има едно-единствено обяснение за уникалната наглост, която демонстрирате от тази трибуна – че разбирате, че обратното броене за ГЕРБ започна. Вероятно разчитате на поговорката, че една лъжа, повторена 100 пъти, става истина, се обърна Манолова към вътрешния министър Цветан Цветанов.

„ ...Знам, че ви дразня и вас, и парламентарната ви група, защото имам смелостта да разобличавам безобразията, които вършите, но не очаквах, че ще превърнете това във вендета. В момента ме следите, подслушвате, разработвате, както правите с редица мои колеги. Не може да смачкате българските граждани, макар че ги биете, унижавате човешкото им достойнство”, заяви Манолова.

Министър Цветан Цветанов попита Манолова – какви мерки е предприела тя като депутат, за да опази черешовата реколта в Кюстендилски регион, което е сериозен проблем за хората там!

Объркахте жанра, и човека - не е моя отговорността да опазвам черешовата реколта. отговори Манолова.

Имаше ли полза от вота на недоверие към министър Цветан Цветанов?

Имаше, защото докато той реши да си провежда предизборна реклама – целокупният народ научи, че този човек не става за поста, който заема.

 

Коментари 

 
+2 #2 Христо Луков 2011-07-30 10:50
Браво Люба! Както винаги смела, точна и аналитична ...
Цитиране
 
 
+4 #1 Zvezdelina Mileva 2011-07-26 16:45
Браво!!! Не виждам по-добър и по-пълен коментар от този.Народе чети и МИСЛИ,че после ще е късно да търсиш кой ти е виновен за хала на който си.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене