Ограмотете министър-председателя с Конституцията!

На вниманието на министър-председателя Бойко Борисов

Кой управлява държавата? Правителството? Не.

Бойко Борисов – също не.

България е република с парламентарно управление.

Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в Конституцията.

Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Обяснявам за премиера и някои от министрите му:

Суверенитет -

Мъжки род, употребява се само в мъжки род и единствено число.

Означава:

1. Право на върховна власт.

2. Независимост от чужда власт.

Из "Конституция на Република България"

Глава първа

Основни начала

Чл. 2. (1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.

(2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.

Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.

Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

...........................

Чл. 8. Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.

..........................................................

Чл. 11 (2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.

.......................................

Чл. 84. Народното събрание:

................................................................

6. избира и освобождава министър-председателя и по негово предложение - Министерския съвет; извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя;

Работодател на министър-председателя е Народното събрание и той се отчита пред него, а не депутатите му дължат сметка или дават отчет.

Не е работа на министър-председателя да определя или коментира действията на депутатите, на тях сметка може да им търсят избирателите.

В деня на гласуване на вота на недоверие, премиерът Бойко Борисов се възмути от трибуната, че депутатите от ПГ на ДПС и на Синята коалиция напуснаха залата, след като народните представители гласуваха и не приеха вота на недоверие към правителството. Той също най-демонстративно си тръгна, след като на предишни вотове изобщо не се бе вясвал в парламента. Депутатът Михаил Миков го убеди да се върне в залата, и тъй като на балкона имаше някакви европейски чиновници, Борисов се направи на обиден, но се върна!

Правителството на Бойко Борисов очаквано оцеля и при третия вот на недоверие, а Борисов обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като министър-председател. Слеуд гласуването той се изправи на трибуната и изигра ролята на сговорчивия, меко критикуващ, премиер – нещо, което напоследък не му се беше случвало. Причината за това бе, че заседанието се предава по радиото и телевизията и освен гражданите, то се наблюдаваше и от дипломати от посолства на страни-членки на Европейския съюз.

"Какво е това поведение – за две години веднъж да дойдеш в парламента за пет минути, да те снимат и да си отидеш", попита премиерът и допълни, че ГЕРБ не се нуждае от гласовете на ДПС на президентските избори, както се нуждаели левицата и сините.

"Аз считам, че е цинично, и благодаря на вашата Парламентарна група, г-н Станишев, че вие останахте", обърна се към лидера на БСП премиерът. „Ахмед Доган за какво дойде, да се подпише първи за вота и после да стане и да тръгне.”

Бойко Борисов каза по повод идването на Ахмед Доган в парламента: "Това ли е събитието в една държава - че един депутат е дошъл на работа?". Министър-председателят призова представителите на медиите да отидат и да питат тези, които са говорели за Конституция, за спазване, за правов ред "да ви обяснят, защото ние сме всеки ден тук".

„Следващият път, когато правите вот, аз няма да дойда!”, закани се премиерът на депутатите, като че ли конституционно са равнопоставени и каквото е задължена да прави едната страна в лицето на изпълнителната власт, това трябва да върши и другата – представена от депутатите!

Премиерът подложи на критика и лидера на ДСБ Иван Костов, че постъпил с ГЕРБ както навремето с НДСВ, като я тласнал да направи коалиция с БСП и ДПС.

По-нататък в речта си  той благодари на независимите депутати от "различни партии", които подкрепили правителството му. Не бе забравена и "Атака" и "принципната" подкрепа на хората на Волен Сидеров.

Тук му е мястото да припомня една невероятно неграмотна от гледна точка на Конституцията реч, по отношение на Главния прокурор и председателя на Върховния съд. Ето това изявление, което гъмжи от грешки и юридически безумни твърдения, на които всеки студент първа година право би се веселил.

Подчертаното е мое.

Много би ми се искало, парламентът да попита, защо след като ние помолихме няколко пъти, на лични срещи, главният прокурор и председателя на ВКС по дела, по които ОЛАФ е разследвал, дал е всичките данни, в държави от Европейския съюз са получили присъди – тук това не пожелахте да го направите!

Да ги повикате тези хора и да ги попитате: Защо? – тогава ще разбера, че това е конструктивно.

Данни от ОЛАФ не означава доказателства. А доказателства - не винаги се покрива с "годни доказателства".

Какво казва законодателят:

 • Парламентът не може да търси сметка на Главния прокурор за това дали по определени дела е имало осъдителни присъди или не.
 • ОЛАФ е дал данни, а не доказателства.
 • Присъди не издават Главният прокурор и предсидателят на Върховния касационен съд, а съдиите по делото.
 • Съдиите, прокурорите и следователите се ползват с имунитета на народните представители и не могат да бъдат привиквани от депутатите, за да им се търси сметка!

Продължение на изявлението на Борисов:

"...Когато там / в доклада на ЕК – бел. Л. М./ са посочени примери, които вие прекрасно знаете, питате за кадрови назначения, еми, най-важните длъжности в съдебната система – с цялото ми уважение, не искам да коментирам качествата, защото те са добри хора, но факта, че двамата президентски съветници – единият е шеф на прокуратурата, другият – шеф на ВКС. Ми, айде да говориме за назначенията от „а” до „я” и тогава аз ще го разбера. Има теми, по които знаете, че ще се съгласиме и ние, и вие, и можеме да ги направиме! Ма що само половината от тях казахте, или част, която ви е изгодна...

Член 129

(2) Председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране...

Т. е. президентът няма никакъв пръст в назначаването на двама свои съветници на други длъжности, особено ако единият от тях е в момента на назначението конституционен съдия!

В същото време, съдията от СГС Владимира Янева, семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов бе предложена от членовете на ВСС Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Мая Кипринска и Цони Цонев.

И тук, Стефан Петров, председател на Комисията за конфликт на интереси, и едновременно с това в един по-ранен етап – лично предложил Янева за поста шеф на СГС, си позволи да обяви, че при Янева няма конфликт на интереси!!! И то преди тя да бъде проверена за такъв конфликт!?

А кое беше другото безпринципно назначение на човек на Цветан Цветанов: за председател на върховния административен съд бе предложен и избран Георги Колев, със завършено юридическо образование в Симеоново и без да има и и ден опит в административното правораздаване.

Янева бе наказана след назначението си и с влезе в неврологично отделение за лечение – така тя започна стажа си като председател на най-големия съд в страната!

Продължение на изявлението на Борисов:

Това, което нас ни касае като правителство, на първо време, е че продължава политическата воля и иксаме да го направиме, и ето, това е оценено, и и ето сега ви казвам - искаме да го направиме...

Дайте да накараме ВСС, което не сме го избрали ние – не сме. Дайте да накараме ВСС, дайте да накараме, прокуратурата, полицията, съда – всички, защото в Доклада пише България – там не съ-ъ-ъ.. и това, че е конкретен вече, е само хубаво. Защото ни дава възможност на ..., защото и аз със радост ще участвам в подобен формат, ако ме поканите – съда, прокуратурата, правителството, и ни сложите пред вас, и ни зададете точките в докладите! Например, Борисов, Вие какво ще направите като председател на ГЕРБ за приемането на закона за конфискуването на имуществото, придобито по престъпен начин.

Защото и вашата партия не го подкрепи – само че в препоръките го има! Тогава ние трябва да кажеме всичко – ако ще приемаме такъв закон и го иска Брюксел – да го приемаме, ако – не, да отговориме, че парламентът с тези, тези, тези неща не иска да го направи!

Това е конструктивно, госпожа Нинова опозиция и кабинет, когато касае европейски въпроси! А не да вадите данни, които сега Дончев ще излезе и ще ви Каже, че не е така, както преди малко го казахте!

Чуйте видеофайла на това изказване:

 • Няма как парламентът да повика прокуратура, съд, полиция и премиер да отидат в парламента и да им поиска да направят нещо;
 • Няма как парламентът да задава точките от Доклада на прокуратура, съд, полиция;
 • Няма законова причина парламентът /законодателната власт в държавата/ да попита и иска сметка на премиера: Вие какво ще направите като председател на ГЕРБ за приемането на закона за конфискуването на имуществото, придобито по престъпен начин. Най-малкото, защото това не е негова работа. Той нищо не прави за приемане на даден закон – законът се приема от парламента;
 • Няма законово основание изпълнителната власт да казва: ако ще приемаме такъв закон и го иска Брюксел – да го приемаме!
 • Брюксел не може да иска и казва какъв закон да се приема в една държава, освен тези, които се променят в съответствие с европейското законодателство и се превръщат част от българското;
 • Не може и да се дава отчет на Брюксел какви закони приема или не парламентът в една суверенна страна-членка;
 • Не може да се ходи и да се клевети в ЕК дали някой иска да се приемат дадени закони, а тези, които не искат - да се клеветят пред Брюксел.

На 27 юли сутринта, в твпредаване на тв7, Бойко Борисов отново повтори в по-различен вариант критиките си към депутати от парламента:

Водещ: Как да няма? Това са опоненти, врагове смъртни, а вчера бяха срещу вас?

Бойко Борисов: Първо, аз се надявам да не загубим време, защото ми се иска послания да изпратим към хората. Защото в най-тежката финансова и икономическа криза, в която виждате, че банкрутират държави, колоси започват да се клатят, империи ...

Водещ: Америка ще фалира всеки момент.

Бойко Борисов: Да се занимаваме с това хора на прехода, 22 години в политиката- е унизително дори за мен, а и за държавата. Представяте ли си в Бундестага да е...

Водещ: Хелмут Кол?

Бойко Борисов:... да се радват, че един депутат в продължение на две години е отишъл за първи път на работа.

Водещ: Не са се радвали. Отразяването на новината не е радост.

Бойко Борисов: Най-голямата новина беше, че г-н Доган е отишъл на работа за две години.

Водещ: Това вече е новина, но не е радост. Може да е тъжна новина.

Бойко Борисов: Просто тя е гротескна, не е тъжна. Аз винаги съм казвал, г-н Великов прочете няколко извадки от „Работническо дело” от 1989-1990 година, когато вече е съществувало СДС като партия, г-н Костов какво е писал и сега точно се повтаря сценарият...

... Даже не могат и да ме ядосат. Видяхте,че в понеделник те дори не можаха да си съберат кворум опозицията. Не знам дали българските граждани разбраха какво стана. След като ГЕРБ не се регистрира в НС, тези, които искат да свалят ГЕРБ, не могат дори да започнат събранието, не могат да започнат заседанието. Ако бяхме постъпвали така, просто нямаше да има вот. Наложи се аз да отида, да ги помоля колегите да се регистрират, за да могат да се изприказват. Защото всичкото това, което беше вчера, да се изприказват...

От думите на Борисов става ясно, че той е подметнал на депутата Великов да цитира "Работническо дело"!

Дебатите по вота премиерът на страната определя с израза: "да се изприказват".

Оставям на читателите на сайта да си направят изводите от казаното по-горе.

 

Коментари 

 
+4 #2 tomazow 2011-07-28 06:58
Какво е това Конституция ...нали си имаме "Отворено Общество",Сорос и Еврейско-Атлантическия клуб на Соломончо да се борят и пазят правата и свободите ИМ ? Нали в "най-демократичната" страна на вселената САЩ , един любител на свободата и демокрацията беше казал , че Конституцията е боклук и диктат е по-добре ! Щом глобалистите могат да подчинят Президент на САЩ...какво остава за нашия Бай Ганьо !? Въобще за какво ни е армия,та нали НАТО ни пази ?(((ха ха ха)))за какво да купуваме чисто нови МИГ29(с по-добри параметри от Ф16)ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ МОЖЕ ДА КУПИМ 30г Ф16(по-добре за САЩ,вместо да отиват за вторични)За какво ни е икономика,като по-план,поне още 2 милиона българи трябва да изчезнат (физически,псих ически или имигрират)За какво ни е земеделие ... та нали от пустинята на близкия изток пристигат постоянно ГМО зеленчуци..(за здрави и силни зъбки)За какво ни е газ от "лошата" Русия по около 300$,като може да купуваме от Шеврон българска газ по около1000$,тъкмо и химикали в почвата ...
Цитиране
 
 
+4 #1 Zvezdelina Mileva 2011-07-27 17:19
Има една много хубава българска приказка:Насила на човек можеш да му вземеш ,не можеш да му дадеш.Е,как на самозабравил се човек да дадеш и то знания?!Ами той се е взел за бог,а Вие - да го учат.Нима ТОЙ ще признае някого за ПО от себе си,че да му позволи да го учат.АМИ!!!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене