Спиране на Лукойл? Това вече е предизборно...

Как се спира рафинерия и защо?

Спазването на закона ли е единствената причина за затварянето на Лукойл?

Кой крив – кой прав единствения нефтохимически завод в България да спре и пусне кепенците?

Някои мисли ли за развитието на скандала – какви ще са последиците и кой ще плаща?

Някой помисли ли за съдбата на семействата на 24 000 работници, която след отнемането на лиценза е в риск - дали ще работят, или ще бъдат пуснати в принудителна отпуска?

На 29 юли сутринта в bTV министър-председателят направи неочаквано изявление, което навежда на мисълта, че някой ще си измие ръцете като Пилат Понтийски в скандала с Лукойл Нефтохим, а друг или други може и да го отнесат!

Ето тази част от разговора:

Водещ: Надяваме се го има обаче има ли в бюджета 100 млн. лв., такива, каквито се дължат на „Лукойл” от всякакви бюджетни учреждения, задължения?

Бойко Борисов: Повтарям: когато се отива на такава стъпка, всеки министър трябва да е приготвил и 100-те си млн. в сметките си, ако са 100 млн., и съответно всеки друг да защити икономиката си, индустрията си, от криза.

Водещ: Ще ни кажете ли защо вчера беше отменена тази среща?

Бойко Борисов: От мен се искаше да подкрепя г-н Танов във взимането на това решение. Имал съм 5 срещи, с него поне, в които точно и ясно ми е обяснил как по смисъла на закона и правната наредба трябва да се постъпи точно по този начин, и аз съм дал твърдо „Да” това да се направи.

Водещ: ”Оттук нататък всичко е в ръцете на министрите, включително и тези, които трябва да доказват, че „Лукойл” не е толкова важен”, край на цитата, Трайчо Трайков. Да не би след всичко, което ще се случи, някой министър да си отиде?

Бойко Борисов: Аз се надявам, че вече е крайно време да не се занимавам от дали е окосена тревата, до от къде ще дойде горивото. Когато се тръгва на такава радикална мярка, всеки един трябва да знае какво означава това.

Водещ: Това, в този ред на мисли, е сериозен тест и за финансовия министър.

Бойко Борисов: Разбира се, за всички нас. И аз, когато съм казал „Да, затваряйте”, съм вярвал на своите министри.

Водещ: Да не би да ни казвате, че има вероятност след събитията да си отиде някой от министрите, попитах преди малко?

Бойко Борисов: Г-жа Цолова, аз много ясно говоря. Има закон, той е изпълнен, министрите са ми гарантирали, че това няма да създаде проблем и трус в системата, от мен се иска политическа воля, която съм я дал 100%, какво да го коментирам повече?

До скандала единственото, върху което наблягаха някои вестници бе: монополът на Лукойл Нефтохим, произходът на Валентин Златев като сина на кмета на Правец от Тодорживково време, приятелството на Златев с Борисов и даже обвиненията, че Валентин Златев е премиер в сянка.

В развитието на темата ще стане дума за монополът на рафинерията и кой го създаде.

Ще стане дума и за това дали действително и как точно Златев е премиер в сянка, както и доколко влияе на приятеля си Бойко Борисов по управлението на държавата.

Що се отнася до произхода на Златев – не смятам, че произходът може да бъде нормална причина за удар върху работата на една рафинерия, още повече, че досега не съм чула или чела някой да се е отказал да зарежда на бензиностанциите Лукойл България, заради това, че генералният им директор еот Правец и син на бивш комунистически функционер.

В една пазарна икономика, за каквато претендират, че има в България е важно – дали работи добре и в интерес на потребителите даден човек, или – им вреди.

На 29 юли в. „Труд” обърна внимание върху нещо много симптоматично:

След края на официалната част на заседанието на кабинета, и в отсъствието на вицепремиера Симеон Дянков, външният министър Николай Младенов е задал въпроса дали все пак някой ще обясни какво точно става с “Лукойл”. “Топката” веднага поел вицепремиерът Цветан Цветанов, който разпалено заявил, че “тия акции трябва да се обсъждат предварително” и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо. В този момент се намесил премиерът Бойко Борисов: “Обсъждано е многократно, включително и в моя кабинет, ти какво искаш - да позволим да се нарушава законът ли?

Включително предупредихме президента на “Лукойл” Вагит Алекперов.” По това време Дянков е бил на срещата с шефа на митниците Ваньо Танов и генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

Среща на 27 юли, на която както научихме от самия Валентин Златев Дянков е демонстрирал липса на какъвто и да било интерес по темата и предложил на другия ден да има друга среща!

На 28 юли, исканата от Дянков среща не се състоя, а той самият заяви, че който иска може да го намери на новия стадион! И още:

Това е една хилядна част от въпросите, които изникват на първо време след като стана ясно, че с две заповеди на шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов бе отнет лиценза на нефтохимическия комбинат – чуха се много истини, неистини, коментари и прогнози по скандала.

Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков правеха изявления през няколко часа на 28 юли, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че може да се мине и без Лукойл и ако се зададе криза – ще се отвори Държавният резерв.

Вицепремиерът пък обяви, че криза няма да има и ако възникнат спешни нужди – ще се мине към внос на горива и петролни продукти.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви:

Надявам се от "Лукойл" да не тръгнат на война с държавата, истински ги съветвам да постъпят отговорно.

Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим, каза още премиерът.

 • Как стои въпросът с отварянето на Държавния резерв;
 • Защо внос е по-изгоден преди избори;
 • За каква война на Лукойл говори Борисов след като държавата отне лиценза на рафинерията?

Държавният резерв се ползва при:

 • кризисна ситуация,
 • при положение на война,
 • военно или извънредно положение пише в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Според Чл. 4. от този Закон,

Държавните резерви и военновременните запаси са частна държавна собственост. Създаването, съхраняването и поддържането им е за сметка на държавния бюджет.

Чл. 19. (1) Освобождаването на държавни резерви се извършва по предложение на председателя на агенцията с решение на Министерския съвет или на упълномощен от него орган и с последваща заповед на председателя на агенцията при:

1. продажба с цел обновяване на държавния резерв;

2. изменение на номенклатурните списъци на държавните резерви и нормите за тях;

3. въвеждане в действие на общия държавен военновременен план;

4. искане на централната или местната администрация за преодоляване на последиците от кризисни ситуации с последващо своевременно възстановяване;

5. затруднения на доставките на нефт и нефтопродукти в страната в случаите, определени със закон.

(2) (Попр. - ДВ, бр. 37 от 2003 г.) Освободените държавни резерви по ал. 1, т. 1 и 2 и чл. 20 се продават от агенцията чрез търг, на стоковите борси и тържищата по реда на наредбата по чл. 10, ал. 2.

И тук идва въпросът кой ще уточни: държавата кризисна ситуация, при положение на война, военно или извънредно положение се намира, та министър Трайков говори за Държавния резерв като вариант за нормализиране на ситуацията след отнемането на лиценза на "Лукойл Нефтохим България"?

Колко ще струва това посягане към Държавния резерв на бюджета и дали можем да си го позволим?

И не на последно място – кой ще понесе отговорността от така създадената ситуация, която се изчислява в десетки милиони?

Защо внос е по-изгоден от продажбата на петролни продукти произведени от Лукойл? И защо това се свързва с изборите?

„Разбирам, че преди избори е по-добре да не работи "Нефтохим", а да се внася” заяви на свиканата пресконференция Валентин Златев, член на Надзорния съвет на на рафинерията "Лукойл Нефтохим" и генерален директор на търговската компания "Лукойл България".

/Тук се налага една уточнение – връзката на Златев с рафинерията се изразява единствено в неговото членство в Надзорния съвет на рафинерията, докато на веригата бензиностанции „Лукойл България, той е генерален директор – бел. Л. М./

При внос възможността за контрабанда и избягване на акцизите е твърде вероятна, още повече след като стана ясно, че при контрабанда на други акцизни стоки като алкохол и цигари – бюджетът е ощетен с 2 милиарда?

Другата причина вносът да е изгоден преди избори е, че при контрабандата приходите са неконтролируеми – къде, колко и при кого се насочват.

От изнесеното дотук по „изгодата” от вноса не без значение е и на какви цени ще се продават внесените петролни продукти – по-високи, или както някои висши правителствени чиновници предполагат на по-ниски цени, дъмпингови цени от горивата, които се продават от Лукойл.

За каква война говори премиерът Борисов – кой я започна и кой я води и срещу кого

Единственият производител на джет, и то в региона, е „Лукойл Нефтохим Бургас”. Нашите запаси започват да приключват утре в Бургас, в други ден във Варна и след 4 дена в София. 176 самолета ние зареждаме само в Русе и във Варна. Това значи, че тези самолети с пътниците вътре, няма как да излетят след 1 ден, и аз ви казвам отговорно това нещо – заяви на пресконференцията Валентин Златев. -

„Надявам се от "Лукойл" да не тръгнат на война с държавата, истински ги съветвам да постъпят отговорно...

Надявам се, че рафинерията ще постъпи отговорно, особено за авиогоривото, защото с другите продукти, мисля, че ще се оправим”, каза още премиерът.

Каква война – какво означава да се надяваш някой да постъпи отговорно след като си му запечатал производството?”

„Има непреработен петрол в рафинерията, аз се надявам митниците да намерят начин, а те сигурно ще го намерят – да контролират този петрол да бъде преработен и да бъде захранена авиационната ни, ъъъъ, авиацията ни – не само нашата...-обясни премиерът Борисов.

Както се получава на практика:

Връзваш ръцете на някого и му казваш: „Надявам се да постъпиш отговорно и да си напишеш домашното”!

Какво означава извършващата инвентаризация на рафинерията митница да търси начин да се преработи налично количество суров петрол и да бъде захранена авиацията?

Какво казва е третата страна в казуса с авиационното гориво, произвеждане на Балканите единствено от Лукойл Нефтохим – шефът на митниците Ваньо Танов:

"Рафинерията ще може да преработи единствено наличните количества петрол в нея, но няма да продава произведените от тях горива. Спира се и подаването на петрол към нея", обясни шефът на митниците Ваньо Танов.

Оттук нататък как ще се зареждат самолетите?

Изпълнителният директор на "България еър" Янко Георгиев заяви, че авиокомпанията има готовност да зарежда самолетите си с гориво изцяло на европейските летища. Той добави, че ако има проблем с доставките, очаква да бъде предупреден с официално писмо от "Лукойл". Полетите няма да се оскъпят заради зареждането в Европа, обещаха от превозвача.

Иван Мирославов, шеф на столичната автогара, коментира, че засега няма паника сред фирмите превозвачи. "Към днешна дата всичко е спокойно, но не е ясно дали ситуацията ще се задържи такава. Линиите към морето все още са пълни, но всички фирми са в режим на изчакване", каза той.

Самолетите на летищата в Бургас и Варна имат гориво само за два дни стана ясно вчера, на 28 юли. Лукойл авиейшън", компанията, която зарежда самолетите с гориво на летище София, съобщи за налични  запаси с керосин за 7-8 дни.

Самолетите на летищата в Бургас и Варна имат гориво само за два дни, съобщиха от фирмата - концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД. "Ръководството търси варианти за решаване на проблема", казаха още от там.

През летния туристически сезон от летище Бургас се изпълняват редовни полети до 27 дестинации до Европа и Азия от 16 авиокомпании. Има и 123 чартърни дестинации, които се изпълняват от 55 авиокомпании. По груби сметки в най-натоварения сезон през летните месеци на всеки 3-4 минути на летището излита или каца самолет.

Дневно през летище София минават по около 100 самолетни компании, 80 на сто от тях зареждат на аерогарата.

Складовата база на "Лукойл авиейшън" е затворена. Компанията може да работи само с наличното гориво към момента на отнемане на лиценза, тъй като "Лукойл" няма право да доставя нови количества. Бургаската рафинерия е единственият производител на самолетно гориво в страната. При изчерпване на наличните количества в тези складове "Лукойл айвиейшън" ще бъде принудена да внася гориво от други държави.

„Законът е над всички, държавата е най-големият приоритет. Надявам се да не тръгнат на война с държавата. Истински ги съветвам” – заяви Борисов.

Пита се: защо след като Законът е над всички, защо Борисов заяви на 29 юли сутринта по bTV, че се надява митниците да нарушат Закона и търсят и намерят начин да го прескочат по проблема с авиационното гориво?

Кой тогава води води война, кой е тръгнал на война?

Възможно ли е всички авиокомпании да бъдат уведомени да зареждат извън България? Как ще се отрази това на авторитета на страната ни?

Кой на кого дължи – държавата на Лукойл, или Лукойл на държавата?

Кой печели и кой колко губи от спирането на рафинерията?

Държавата

Министърът на финансите Симеон Дянков бе категоричен след отнемането на лиценза: „Няма да има загуби за България заради отнетите лицензи на „Лукойл"!”

Дали обаче това е така?

„Лукойл" осигурява 45 на сто от поръчките на БДЖ товарни превози, 500 хил. тона годишно са доставките за държавни учреждения, които от своя страна дължат на компанията 100 млн. лв. – каза Златев пред журналисти. - Кой е този външен завод или компания, която ще го докарва на юнашко доверие, както ние товарим в случая, защото вярваме, че българското правителство ще си плати, и че България е една правова държава. Аз се надявам, че хората, които са докладвали целия казус на премиера Борисов, са му дали ясен и точен финансов план и  план за доставки на горива в случая, защото другото би било граничещо с авантюра?”

За първите пет месеца на 2011 г. "Лукойл" е платил 149 млн. лева ДДС и 459 млн. лева акцизи.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви в интервю за Нова телевизия и предаването „Здравей, България!”, че държавата разполага с резерв от горива, който може да компенсира отсъствието на "Лукойл Нефтохим" шест месеца от пазара. "Изрично да предупредя всеки, който си мисли, че може да прави ажиотаж в тази ситуация, основания за повишение на цените на горивата няма и не трябва да има. Вносът е либерализиран, има 420 вносители, има достатъчно горива в региона. Ако забележим каквото и да е, така, необосновано или спекулативно завишение на цените, сме готови да реагираме с количествата от държавния резерв", каза Трайков. Според него пазарът на горива може да съществува и без "Лукойл". "Рафинерията не е от значение и за данъците. Огромните милиарди, които превежда тя, са средства от данъкоплатците, които купуват горивата”.

През март, когато подписа меморандум с "Лукойл" за замразяване на цените на горивата, Борисов представи бюджета на държавата като напълно зависим от данъчните постъпления на компанията. Той обяви, че ако бургаската рафинерия излезе за четири месеца в планов ремонт, на което има право по закон, приходите в хазната веднага ще паднат с 2 млрд. лв.

За около 11 години присъствие в България групата компании "Лукойл” са били най-големият данъкоплатец в страната, най-големият износител и най-големият инвеститор. За този период групата компании на "Лукойл България" е внесла в държавния бюджет 21.33 млрд. лева данъци, а инвестициите са за 2.35 млрд. долара.

Държавата дължи на компанията 100 милиона лева, БДЖ също е длъжник на рафинерията – със спирането на лиценза на Лукойл хазната се лишава и от още два милиарда, данъци, такси и акцизи.

Лукойл Нефтохим -

"Лукойл Нефтохим" ще спре работа в близките 20-30 часа. За рестарт на производството ще са необходими около месец и половина и близо 7 млн. лв.", обясни на специална пресконференция шефът на компанията Валентин Златев. Компанията още обмисля дали да обжалва отнемането на лиценза си. Според Златев всички са били наясно, че сроковете за монтиране на измервателните устройства са физически невъзможни за "Нефтохим", и затова митниците и "Лукойл" са съгласували специален график до края на годината.

Прекият резултат от отнемането на лицензите е, че " Лукойл Нефтохим Бургас " ще трябва да плати значителна сума на хазната под формата на акциз и ДДС за горивото, намиращо се в складовете. По думите на Златев сумата е около 500 млн. лв. Причината за това плащане е, че суровият нефт и произведените горива не могат да се държат при режим на отложено плащане, а се считат за потребени, което предполага начисляване на ДДС и акцизи.

Спирането на бургаската рафинерия може да донесе за "Лукойл" загубени приходи от 16-17 милиона долара на ден, което представлява 7 процента от целия дневен приход на компанията от търговия с петролни продукти, или 4.7 на сто от общия й дневен приход.

Със заповедите на ген. Ваньо Танов е прекратена дейността на нефтеното пристанище и на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. В момента за Бургас пътуват четири танкера по вода. Забраната за ползване на нефтеното пристанище не позволява разтоварването им и тяхната продажба води до огромни загуби. От рафинерията ще се опитат да продадат петрола „на вода”, но дотогава количествата остават блокирани.

От пътуващите четири танкера към пристанище Бургас - първият вече е пристигнал в нефтеното пристанище "Росенец". Трябват месеци за да може да се пусне отново пристанището и завода, посочи Златев.

Очаквайте следващата част от скандала:

 • Кой се държа некоректно в спора на рафинерията с държавата и си игра игрички;
 • Кой спретна скандала с Лукойл Нефтохим и защо;
 • Каква е вината на Валентин Златев пред Вагит Алекперов
 • Ще премахне ли отнемането на лиценза монопола на рафинерията?
 • Дали този път Дянков настъпи мотиката – игри с руски партньори не са за препоръчване
 • Какво остана зад кулисите
 • Кого ще жертва Борисов в скандала с Лукойл – Дянков, Валентин Златев или себе си?

 

Коментари 

 
+3 #12 Дянков е ЗЛО 2011-08-01 15:19
Играта най-вероятно ( оставам само нотка съмнения )е следната - Управлява ни Световната банка с нейн наместник смешникът Дянков - докаран тук от леля си Кристxxx и от американски интереси целящи разсипването на БГ икономиката както и премахването на руски интереси в страната . БИБИ е само фигурант - плямпач на глупости и популист сложен там от Мафията . в този аспект ЛУКОЙЛ трябва да бъде ЗАКРИТ за да може да се разпусне производството да се увиличи безработицата и да се свие икономиката още повече с оноло 9 % - колкото е делът на ЛУКОЙЛ в нея . също така трябва да внасяме готов продукт вместо да го проивеждаме което озачава по-високи цени и ичтичане на капитал от страната . проводник на цялата тази разсипия е Симеон Дянков който е в пъти по-опасен от всички останали безхаберници и продажници които в момента имат власт.... НЯМА ЛИ БЪЛГАРИ КОИТО ДА СЕ СЪБЕРАТ И ИЗХВЪЛЛЯТ ТОЗИ ПЛАЗМОДИЙ ОТ МФ ????
Цитиране
 
 
+2 #11 zac 2011-08-01 11:12
http://darikfinance.bg/print_article.php?article_id=55227

В тази препратка можете да разгледате графиката с потреблението на горива от юли2009 до към януари 2011.

Правителството си ускорява политическата гибел.За съжаление и без тази провокация като че ли съдбата на комбината е предрешена.Строен е за мощната икономика на НРБ.Ако правителството имаше стопански нюх можеше да поизлъже руската фирма да подържа някакво произвдоство,но с оглед на продължаващата криза и свиващото се потребление по света-няма много алтернативи.В САЩ инфлационните балони са в ход /изгарят дълговете,преди да се дойде ново срутване/,но и това е до време-реалната икономика навсякъде ще продължи да се свива.Изключение прави Турция, където силната демография генерира мощен, екстензивен икономически растеж-нарства броят на потребителите.
Предстоят тежки катаклизми и хаос, а у нас царува тотална цензура иизолация .
Цитиране
 
 
+2 #10 zac 2011-08-01 09:49
Световната криза продължава да свива потреблението в световен мащаб и особено в САЩ и ЕС.Нефтохим е натоварен наполовина от капацитета си и съвсем естествено става нерентабилен.Това дори не се крие отНСИ-потреблението на горива продължава да се свива.Трудно може да се намери друг тъпанар ,който заради 20 млн. лв ще съсипе икономиката за милиарди.Защо?1.Без Нефтохим фалират хиляди контрагенти по веригата доставчици и купувачи.
2.Още по-голяма безработица и дефицит в НОИ и НЗОК.
3.Най-важното:икономи ката ще бъде декапитализиран а,обезпаричена още повече, тъй като комбинатът осугурява голяма част от износа на Блългария/"нарастващия износ" с който се хвалеше Дянков/и следователно ще се прехвърли в другата графа-внос.Като добавим мижавото кредитиране в икономиката ,съответно фирмите няма да могат да се разплащат помежду си и ще наблюдаваме още една вълна от фалити.
Цитиране
 
 
+1 #9 Zvezdelina Mileva 2011-07-31 16:56
Споделям всичката болка ,безизходица , чувството ,че държавата ни е като безпомощна муха,оплетена в паяжините на ненаситни чуждоземни бандити,обслужв ани от наши безродници,акти вно подпомагани от безхаберието и непростимата глупащина на по-голямата част от българския народ.За двадесет години голяма част от този народ не разбра,че го омайват с лъжи и за "американското чудо" и са прословутата "демокрация" на Западна Европа.
Цитиране
 
 
+3 #8 tomazow 2011-07-31 08:18
3)Е кажете ми руснаците с какво са ни длъжни , Аз ако съм на тяхно място такава майна ще тегля на България , че българите да разберат каква е цената на проституцията с евро-атлантическите ни ""партньори"" ! За това Германия взима газ от Русия с около 30% по евтино от Бълхария , защото си имат уважение с руснаците ! Щом промития български народ е стигнал до заключението че не е добре да се купува газ от "лошата" Русия на цена от около 300$ , а по-добре ШЕВРОН да ни вади шихтовата газ , от БЪЛГАРСКА земя и да ни я продава 2-3 пъти ПО-СКЪПО от тази идваща от далечен Сибир ...(хем ХАмериканските ни господари -"партньори" .. ще ни тровят почвата с химикали за здрави и силни зъбки ха ха ха) ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА !!!
Цитиране
 
 
+3 #7 tomazow 2011-07-31 08:17
2)Разбира се за всичко били "виновни" руснаците , КГБ , ДС , Сталин и прочие простотии ! С тази параноична шизофрения на тема - КГБ , ДС , Сталин и Червената Армия на СССР , с такива приказки са плашили децата в Америка на времето , а тук агентите на ЦРУ и МОСАД плашат овцете , като приватизатора Иван Костов (Мистър - ВСИЧКО за 1 ЛЕВЧЕ) ! И с Белене е същото , буквално подарък да ни я направят руснаците , марионетките на Сорос (ЦРУ , МОСАД , МВФ , СБ , банковата мафия) няма да позволят , защото ще наруши техните интереси от приватизираните за стотинки български ТЕЦ-ве , ВЕЦ-ве , ЗЕЛЕНИТЕ МАФИОТСКИ ЕНЕРГИИ , и тн и тн ! АМИ ВСИЧКО БЕШЕ ДА СЕ ПРЕЦАКА БЪЛГАРИНА , ТА НАЛИ ПОНЕ ОЩЕ 2 МИЛИОНА ОТ ПОПУЛАЦИЯТА ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНАТ !Не случайно според логиката на Боко , Трайков , Дянков , Костов и прочие плъхове е по-добре Белене да се строи от ХАмериканска корпорация макар и двойно ПО-СКЪПО , но само и само да не е руска ???! Е кажете ми руснаците с какво са ни длъжни ?
Цитиране
 
 
+3 #6 tomazow 2011-07-31 08:11
1) Сорос трябва много да черпи за поредната си победа чред марионетките му от Отворено Общество - Боко , Дянков и Трайков ! Тази анти-руска шизофрения и Хамериканска любов погуби България ! Какво са ни виновни руснаците като газта и петрола си е техен , а пък и ние искахме дивия капитализъм без никакви правила ? Българина не разбра ли че 70% от цената на 1л гориво съставлява съответно : акциз , ддс , европейски ценности , европейски лайна , европейски правила , европейски норми и всякакви алчни измишльотини , които пък отиват НЕ в хазната , а за плащането на лихвите по-външния ни ФАЛШИВ ДЪЛГ , породен от валутния борд (тоест чужди сили ни печатат националната валута и ни я отдават срещу лихва - марионетно правителство,пр иватизации , концесии , ресурси ..ВСИЧКО / нашата валута е просто хартийки)???! Не е само бензина , ами газта е още по-зле , руснаците ни я дават за около 300 долара , а Сороските посредници я продават на народа 2 до 3 пъти по скъпо???
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене