Г-н премиер, и все пак Дянков говори против Цветанов!

В кабинета на ГЕРБ не всички обичат Симеон Дянков – това е факт, никой не обича слагачите и тези, които се правят на велики. А „случаят с Дянков” е точно такъв!

Дянков не веднъж и два пъти е показвал колко е привързан към премиера – ето на 1 ноември 2010 година как се похвали Дянков:

„Смел човек съм, и като работя с други смели хора като премиера, съм още по-смел!” Както се казва: много смелост се насъбра на едно място...

На 5 юли министър-председателят Бойко Борисов призна нещо, което уличи финансовият му министър Симеон Дянков в лъжа!

Темата бе „Лукойл”, а поводът за спора за отношенията между двамата вицепремиери е едно изявление на Симеон Дянков, за което Бойко Борисов бе попитан в предаването на Нова телевизия „Здравей, България!”:

Водещ: Е как четете в такъв случай изказването на Симеон Дянков, който каза, че ако мнението на Цветан Цветанов за „Лукойл” не е в еди каква си посока, то тогава не е важно като мнение?

Бойко Борисов: Защото... Вие били ли сте на този разговор?

Водещ: Не, чета стенограмите обаче.

Бойко Борисов: И какви са стенограмите?

Водещ: Че не е важно. Тогава всъщност и Вие заставате на /…/

Бойко Борисов: Първо, Дянков не беше на този Министерски съвет.

Водещ: Изказване в медия ли беше? Добре.

Бойко Борисов: Това са различни неща. Първо, той не беше на този Министерски съвет, за да знае какво е говорил Цветанов. Второ, Цветанов не го говори по време на Министерски съвет. Когато свърши Министерски съвет, Цецо просто попита: не е ли редно когато взимате лиценз на най-голямата компания за производство на бензин, нафта и т.н., да ни предупредите, няколко дена преди това да си попълним резервите и в МВР, и в отбраната, и в транспорта, и в... Това ни заварва неподготвени. Не е ли редно това да се обсъди?

Водещ: Не бяха ли предупредени от Вас?

Бойко Борисов: Не.

.....................................................

Бойко Борисов: Момент, само да довърша. Така че, това е една много грозна инсинуация. Много грозна инсинуация. Вечерта бяхме заедно на откриването на залата с Дянков и Цецо и го попитах: „Дянков, казвал ли си такова нещо, той каза: не, аз.. и съвсем друг подтекст на това, което е коментирал, но за да предупредя всички, ако това имате предвид, а, и другото, което е много важно да се каже – в момента, в който... даже Трайков му каза на Цветанов, че и той е научил от мен, че взимам лиценза на „Лукойл”, макар че той изнесе най-много критики от „Лукойл” като компания, той научи от мен, че взимам лиценза, и че го слагам шеф на щаба, веднага да организира събирането на горивата, за да имаме...

Водещ: Да, те му казаха, че не може да смята.

Бойко Борисов: Казвам Ви неща от кухнята, за да няма интерпретации. Като казах, че аз съм взел тези решения, разговорът приключи и си заминаха. Не е имало спор. Единствената реплика на Цветанов беше: можеше да ни кажете няколко дни по-рано, за да попълним резервите. Никаква друга реплика.

И така, Дянков уверил премиера, че не е казал подобни думи, тиражираните думи били „грозна инсинуация”...

Цветанов пък попитал „не е ли редно когато взимате лиценз на най-голямата компания за производство на бензин, нафта и т.н., да ни предупредите, няколко дена преди това да си попълним резервите и в МВР, и в отбраната, и в транспорта, и в... Това ни заварва неподготвени...”

В това изявление на Борисов има няколко неистини, едни, внушени му от Дянков, други – потвърдени от самия премиер...

И така къде и кога казва въпросните думи за колегата си Цветанов, министърът на финансите Симеон Дянков:

Денят е петък, 29 юли, в предаването на „Панорама” на БНТ:

Думите се чуват и от аудиозаписа, както се четат и от разговора:

Водещ: А защо тогава някои в правителството мислят, че това е дошло като гръм от ясно небе, без подготовка, без предварително предупреждение?

С. Дянков: Просто не са запознати със случая или просто не са свикнали с идеята, че законът е еднакъв за всички. Не трябва да има предупреждения, ако си голям. Ако си малък, няма предупреждение, законът важи, ако си голям, същото правило трябва да важи. А е имало многократно протоколи между Агенция "Митници" и "Лукойл - Нефтохим", последният от февруари т.г., в който агенция "Митници" казва: не виждаме никакви измервателни уреди, които вие по закон трябва още... вече да сте ги сложили. Последният срок е юни.

Водещ: Има ли разнобой в правителството по този въпрос, да кажа директно, между вас и министър Цветанов, другият вицепремиер?

С. Дянков: Изцяло в мои правомощия е това, Агенция "Митници", аз отговарям за нея. Когато ген. Танов дойде и каза отнемаме лиценза, защото вече всички законови норми са потъпкани от тази компания, имала е многократно възможност да направи всичко, което е необходимо. Казах да, информирах премиера, той каза да. Това беше.

Водещ: Не отговорихте на въпроса има ли разнобой в кабинета?

С. Дянков: Казвам, че не може да има разнобой, защото аз отговарям за това. И дори ако министър Цветанов има някакво друго мнение, в случая то не е меродавно, не е важно.

Излиза, че Дянков е излъгал премиера си докато са си говорели в спортната зала...

Що се отнася до приказките на министрите след заседанието на Министерския съвет: никой не е опровергал в. „Труд”, който изнесе следното:

След края на официалната част на заседанието на кабинета, и в отсъствието на вицепремиера Симеон Дянков, външният министър Николай Младенов е задал въпроса дали все пак някой ще обясни какво точно става с “Лукойл”. “Топката” веднага поел вицепремиерът Цветан Цветанов, който разпалено заявил, че “тия акции трябва да се обсъждат предварително” и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо. В този момент се намесил премиерът Бойко Борисов: “Обсъждано е многократно, измервателни уреди, включително и в моя кабинет, ти какво искаш - да позволим да се нарушава законът ли?

Включително предупредихме президента на “Лукойл” Вагит Алекперов.” По това време Дянков е бил на срещата с шефа на митниците Ваньо Танов и генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев.

Не става дума за „попълване на резервите”! Никъде не става дума за: „...можеше да ни кажете няколко дни по-рано, за да попълним резервите...”

Има ли конфликт между Цветан Цветанов и Симеон Дянков – със сигурност има – помним как им беше наредено да се снимат за телевизионните новини заедно около скандала със СРС-тата!

Една предизборна кампания е свързана с пари, а такава като тази на ГЕРБ – с много пари.

Въпросът е: вярна ли е вътрешната информация от ГЕРБ, че Цветанов не е дал и дума да се издума, Дянков да поеме и се занимава с парите на изборите на партия ГЕРБ?

Някак лежерно се умъгли и фактът защо когато Дянков реши да промъкне в парламента приемането на промените в Конституцията – в предпоследния ден преди ваканцията на депутатите – парламентарната група на ГЕРБ я хвана липсата! И пред полупразната зала – Дянков си изпя речта, Фидосова – също, след което се оказа, че ... няма кворум в залата!

При това положение за Дянков нямаше друг вариант освен да си тръгне без приети поправки на Конституцията, като не пропусна да каже, че отива в новата спортна зала с премиера Борисов!

Даже Мартин Димитров излезе от спокойното си русло и се възмути пред микрофона на репортер на Канал 3: „Аз много се извинявам, че една такава тема, като Пакта за стабилност, предложена първоначално от Синята коалиция – ГЕРБ идват тотално неподготвени – няма осигурено мнозинство, консултации с другите партии – тук се иска съгласието на 2/3 от всички народни представители – те пак отидоха в тази спортна зала! Това е абсолютно несериозно отношение към толкова тежък и важен въпрос!”

Мая Манолова беше още по-откровена: „Това беше една гавра с българската Конституция и гавра в парламентаризма изобщо, реализирана от управляващите. Разбира се, че ние бяхме против този дебат да се провежда днес, при полупразна зал, но както се оказа впоследствие – това е един от долнопробните сценарий на мнозинството. В случая е, че се гаврят с Конституцията, не става дума за обикновените им шмекерии, които правят ежедневно. Просто днес реализираха един долнопробен сценарий, една трагикомедия, в които си направиха майтап с българската Конституция. Госпожа Фидосова, както говореше, че изпраща с този дебат сигнали – не разбрахме къде, дали в Космоса или на друго място изпращаше сигналите, след катоп риключи изключително мъдрото си и отговорно изказване – две минути по-късно излезе да поиска проверка на кворума с идеята да провали заседанието. Е, такова лицемерие, демонстрирано само в рамките на 10 минути може да бъде направено само от депутат от ГЕРБ! Лошото е, че хората гледат, че пада рейтингът на целия парламент, и в крайна сметка няма защо да се учудваме, че хората се подиграват на народните представители, че депутат става все по-мръсна дума, след като се правят елементарни циркове по изключително важни въпроси. То беше ясно, че тука трябват 160 души, които да гласуват на първо четене... просто правят елементарни номера, които обиждат парламента!

... Този цирк беше излишен! Просто е срамно да си депутат и да не уважаваш...”

И така на 28 юли се проведе уж дебат при празна зала. Така хитрите стратези от ГЕРБ ще могат да твърдят след ваканцията, че дебатът е минал и остава само гласуването на промените в Конституцията! Но това е друга тема...

И така, каква се оказа дневната програма на министър Симеон Дянков на 28 юли:

  • Не се явява на срещата с представители на „Лукойл”, която сам е предложил;
  • Отскача до парламента,  за да регистрира присъствие и даде възможност да мине дебат по искани от него самия поправки в Конституцията;
  • В Народното събрание се разиграва цирк, наречен „дебати” при полупразна зала;
  • След като е разигравал депутатите с удължено заседание – Дянков  си отива и съобщава, че ще е в Спортната зала с Бойко Борисов;

Когато отвори дума за рафинерията Лукойл, премиерът Борисов заяви, "ако те бяха сложили 12 уреда на най-важните си естакади и тръбопроводи, ние можеше да кажем "о'кей" за другите, по-малки“.

На 5 август той призна пред Нова телевизия, че в рафинерията има 500 вече поставени измервателни усройства!

Оказа се, че и даренията на МВР първо щяха да се върнат, след това нещата се увъртяха в нещо неразбираемо и витиевато, а на 5 юли премиерът Борисов отсече:

... Аз мисля, че... сега, да се правим и на по-свети от папата, това са дарения, които са получени от всички правителства в изминат период, сега в условията на криза да почнем да ги събираме и да ги връщаме, не знам дали ще успеем да го направим.

Спряха лиценза на рафинерия Лукойл, а след това съдът върна лиценза. За определен период от време.

Дянков проглуши ушите на кого ли не, че отнели лиценза, защото такъв бил закона – а две години да не би да живяхме в беззаконие?

Как се определяха данъците, таксите и акцизите, които влизаха в бюджета от производството на рафинерията, след като не е бил спазван законът?

Как, на какво основание Лукойл внасяше две години, и как изведнъж Дянков реши да спре рафинерията?

Кой е виновен, че две години Лукойл са били без измервателни уреди? Персонално?

Две години трябваха и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, за да тръгне да се бори с монопола на рафинерията.

И пак уточнявам: Валентин Златев е един от членовете на Надзорния съвет на Лукойл – Нефтохим и оглавява веригата бензиностанции „Лукойл”. Така че дали играе карти с Бойко Борисов или не – малко ни интересува.

По-същественото е друго: как се представяше Дянков, че керосинът за зареждане на самолетите от единствената рафинерия на Балканите ще се компенсира с самолетното гориво от Държавния резерв?

Или това слабо го вълнуваше?

Как си представяше Дянков и загубите за туризма, от чартърните полети, загубите за летищата, ропотът на авиокомпаниите – че всичко това няма да предизвика скандал?

Ще отнемат монопола на рафинерията, ще заместят количествата от монополното присъствие на пазара в България и района на Балканите с доставки от други източници. Добре, но нима това ще е по-евтино?

Нима това няма да доведе до загуби за летища, авиопревозвачи, туроператори?

При усилената контрабанда от времето, в което ГЕРБ пое властта – още един източник от „приходи” няма да се отрази зле на Някого или Някои, а другите?

А имиджа на страната ни като надежден бизнеспартньор – къде отиват те след внезапните авантюри на финансовия министър?

Да приемем, че Вагит Алекперов ще избута от позиции Валентин Златев – и какво ще промени това?

Да приемем, че рафинерията приведе в съответствие със закона наличието на измервателни уреди и вместо да продава тук, на България и на Балканите – обърне продажбите си навън. Какво печели българската хазна? Нищо.

От износ на петролни продукти няма как да се печели, тъй като не се дължи акциз!

Това ли е целта на Симеон Дянков – да лиши страната ни от едно сигурно и доходоносно перо.

Номерът с обезценяването на рафинерията не мина – номерът с отстраняването на Златев от веригата бензиностанции – може и да се случи, но това едва ли ще разруши монопола на Лукойл, за който всички недоволстват.

Дали премиерът Борисов разбра, че Дянков го е хързулнал пред руската страна?

Важното в случая, е че останалите министри, ресорни на Дянков са си научили урока и повтарят мантрите на вицепремиера си, за да останат на постовете си.

Някой сгафи със скандала Лукойл-Нефтохим – въпросът е кой, кога и каква ще е сметката.

Няма как да се повтаря, че криза няма, загуби – няма и в същото време се създава Кризисен щаб, теглят се количества керосин от Държавен резерв и се организира внос на горива от чужбина.

Няма как да се твърди, че криза няма, а в същото време се предупреждават министри и депутати да имат готовност да се върнат на работа заради Скандала с Лукойл.

Няма и нормално обяснение за връщането на лиценза на рафинерията и извъртането на позицията на шефа на Агенция „Митници”, Ваньо Танов на 180 градуса.

Срокът до края на месец август е временен за рафинерията, след него ще дойде срок до края на годината.

Дали е нормално това – да се предизвика криза, паника, скандал и да няма виновник?

Ако Валентин Златев се раздели с поста си, то това ще решат руските му партньори.

Вносът на горива върви и дали ще се увеличи, или не – важното е кой ще вземе комисионните от вносителите за това, че им е уреден пазар.

Важно е и кой и колко ще успее да прокара контрабандно петрол и петролни продукти – избори идат.

Бързо забравяме скандалите и оставките на министри – министър Анна-Мария Борисова си отиде защото си позволи да каже, че Министерство на финансите не си е свършило задължението да изчисли цената на клиничните пътеки!

Дянков лично я уволнии то заради своя немарливост и несвършена работа.

Чак на 5 август чухме от устата на премиера: „Няма да допусна конфликт между вицепремиерите и те много добре... Аз съм им казал: работите заедно, защото в противен случай ще ви е тежко....”

Казал го е на министрите си вицепремиери – а това означава, че е имал повод да им го каже!

Когато някой казва :”Няма да допусна!” това означава, че нещо е вече налице...

Факт е, че ГЕРБ чака цели две години, за да се разиграе тъпото театро: „Долу Лукойл!” Какво чакаха управляващите:

  • Да дойде годината на изборите, за да се тръгне на битка с руска рафинерия;
  • Да тръгне Дянков да печели дивиденти след едно поне двугодишно отлагане на монтирането на измервателни прибори;
  • Да демонстрира пред ЕС същият Дянков как за него е важен законът, при положение, че той непрекъснато нарушава Конституцията?

Около Лукойл, цените на бензина, монопола на пазара и Балканите има много трески за дялане, но една е най-очевадна: мнозина от политиците, пребивавали във властта са виновни за настоящата ситуация, и никой не пое вина за каквото и да било.

И пак питам: ако рафинерията обърне тръбите си предимно за износ, как Симеон Дянков ще успее да ни убеди, че държавната хазна не губи нищо?

Един ден – премиерът Борисов ще научи и прозре колко вреден е бил Симеон Дянков за управлението на неговото правителство – но до тогава има още време, а и ако някой от властимащите осъзнае вредата от присъствието на Дянков в правителството, то Бойко Борисов ще го осъзнае последен!

 

Коментари 

 
+4 #2 НЕКА УВОЛНИМ ДЯНКОВ 2011-08-10 21:17
кой пробута такъв грандиозен смешник за финансов министър на Биби ? Отговор - Кристалина Георгиева която е негова леля и го вкара в Световната банка на времето .
Целта е този комик да се разсипе икономиката и да се обслужват американски интереси - Кристалинка продажната и Дянков малоумния работят усилено в полза на Вашингтон като същвременно особено 2-ят изобщо не знае какво прави но в смещна без гражданско общество и държава от 3-я свят кавото е България за съжеление номера минава и то не лошо - номерът за валамурниците се нарича фискална дисциплина. Ако бяхме нормалана държава и не ни управляваха идиоти Дянков отдавна щеше да е уволнен -но уви ние трябва да си останем бананова държава!!!!
Цитиране
 
 
+3 #1 Недялко Шаллиев 2011-08-09 12:58
Госпожо Манолова, има една руска приказка, че "всеки проблем си има собствено, бащино и фамилно име", за което трябва умно да бъде идентифициран. Все още непреодолимото у нас днес е, че "висшият умник" е прокризиснопров окиращ заради невъзможност от точно това интелектуално идентифициране. Лошо е, че игнорантщина обилно ни залива и "отгоре", а не би трябвало!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене