Познайте кой трябва да умре в Гърция?

Докато се топна в морето, събираше тен, режеше лентички и обикаляше родното крайбрежие, премиерът Бойко Борисов бе запитан от репортер на телевизия СКАТ:

-        Господин премиер, на какво се дължи бездействието на държавата по отношение на шестимата ни задържани сънародници в Гърция? Моряците от кораба „Ина”?

-        Аз мисля, че всичко, което е трябвало да направи държавата – е направила – бе лаконичният отговор на Борисов, който май не разбра точно за какво и кого го питат.

-        Какво е направила?

-        Каквото е трябвало.

Държавата е направила това, което е трябвало да направи за задържаните български моряци”. Това лаконично изказване направи премиерът Бойко Борисов.

Истината е, че българската държава не направи НИЩО за петимата задържани български моряци – телевизия СКАТ внесе гаранциите за тях в гръцка банка и благодарение на медията, те излязоха от ареста.

Пак телевизия СКАТ плати и им нае адвокат, който да ги защитава в съда.

Европейското законодателство дава възможност държавата със съдействието на Външно министерство да върне сънародниците ни в родината, като гарантира, че те ще се явяват на разпити и съдебни заседания в Нафлио, но от МВнР не си помръднаха пръста, за да решат съдбата на тези българи.

Другият отговор на драмата със задържаните български моряци от кораба „Ина”, е че Някой има интерес да прикрие твърде неудобния въпрос  кой поражда мълчанието и тоталната липса на интерес към случилото се на 22 юни с ареста и задържането на екипажа на кораба „Ина” в гръцки териториални води с обвинение, че пренасят контрабанден товар.

Защо МВР повече от 40 дена не си направи труда дори да потърси корабособственика, недоумяват близките на моряците. Те не разбират защо държавата не се застъпва и изразиха огорчение, че случаят бил определен като частен от чиновници на властта.

Национална подписка в защита на задържаните български моряци се събира в Варна, София, Бургас, както и в гръцкия град Нафлио.

Николай Туртов – главен механик,

Георги Вълев – помощник-механик

Стоян Паунов - моторист,

Петко Ганев – готвач,

Георги Стоянов – рулеви и

намиращият се неизвестно къде Неделчо Петров – помощник капитан, са българите, членове на екипажа на кораба „Ина”.

До днес, 15 август, празника на Свето Успение Богородично, никой от управляващите не е потърсил сметка на корабособственика Георги Мишков за товара на „Ина” и твърденията му пред екипажа, че „изпълняват важна държавна поръчка”.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов понякога демонстрира свръхчувствителност, когато иде реч за контрабанда, а в случая, когато скандалът е извън пределите на родината – министър Цветанов мълчи и не е наредил да се издири корабособственика, поне за обяснение – защо си служи с името на държавата!

Министърът на външните работи Николай Младенов запази мълчание и демонстрира, че какво се случва и ще се случи с българските моряци – изобщо не го интересува!

На 22 юни при задържането на кораба „Ина”, собственост на фирма "Ростов транспорт", регистрирана в Лондон, в гръцки териториални води. На борда му са били открити около 3000 мастербокса цигари на стойност 5 милиона евро. Гръцките власти обвиниха моряците ни в контрабанда. Петима от българите са освободени под парична гаранция от 9000 евро, но нямат право да напускат страната. Помощник-капитанът на кораба, 67-годишният Недялко Петров, е все още в ареста.

Корабът „Ина", с който са били изпратени моряците, е бил за ремонт по думите на участник в пресконференцията. Корабът е една развалина.

Според запознати възможно е да се окаже, че корабът не фигурира никъде. Близките на моряците казаха, че всеки ден пред офиса на Мишков стоят хора с надеждата да им плати заплатите.

Кой иска смъртта на българските моряци,

които бяха задържани на кораба „Ина” с обвинения за контрабанда на цигари?

Кой има интерес задържаният екипаж българи да не оживее и замълчи завинаги за този товар?

Това са единствените въпроси, които ми идват на ум, след като от 22 юни – седем седмици вече, българската държава не дава знак, че съдбата на българите я интересува и иска да им помогне.

На 9 август се очакваше съдът в Гърция да се произнесе по жалбата на задържаните на 22 юни български моряци – дали да им бъде променена мярката за неотклонение, или – не.

На същата дата, 9 август, близките на моряците дадоха пресконференция, на която разказаха за чудовищната незаинтересованост на властимащите по казуса с този български екипаж. Пред журналисти от различни медии лъснаха подигравателно отношение на държавни чиновници, лъжи и мълчание на хора от различни институции.

На пресконференцията на 9 август журналистите научиха, че след седем седмици мълчание и демонстративна липса на какъвто и да било интерес към живота и оцеляването на шепата български моряци, един от тях -  е постъпил с крайно влошено здравословно състояние в болница и заключението на лекарите било, че той се нуждае от спешна операция, тъй като е получил микроинфаркт!

Писма до премиера, президента, Външно министерство, МВР занасят близките на моряците!

Журналистът от Национална телевизия СКАТ, Димитър Байрактаров показа внесеното писмо до Бойко Борисов, на което някакъв чиновник е ударил печат, но не е вписал входящ номер и пояснил на вносителя, че ако дойде пак, и в случай, че те / в Министерския съвет – бел. Л. М./решат, ще получат входящ номер! Няколко  дни от внасянето на писмото до Борисов – входящ номер не беше даден!

Българската държава обрече на смърт в мизерия, нищета, влошено здраве петима български моряци, които бяха задържани преди близо два месеца в гръцки териториални води – това не е произволно заключение, това е твърдение, след като седем седмици държавата не се погрижи за сънародниците ни.

Тук му е мястото да обърна внимание на читателите на „Хроники”, че в случая:

-        няма съмнения за заразяване на деца със СПИН;

-        няма и задържане на българи с ултиматум към американското военно командване да освободи всички иракски затворници, какъвто бе случаят с българските шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов, заложници на терористи;

-        няма иракска групировка “Единобожие и джихад”, която чете по телевизия „Ал Джазира” ултиматума си.

Налице са единствено:

-        шестима българи – работещи в екипажа на кораба „Ина”;

-        грижа на НТ СКАТ;

-        безгрижие и лъжи от Външно министерство;

-        безочие на управниците.

Корабът на който работят българите, „Ина”, е плавал под флага на малката африканска държава – Коморските острови.

Справка

Коморските остроми са малка островна, ислямска държава в Източна Африка, с площ 1860 кв км и е разположена в Мозамбикския пролив на Индийски океан. Жителите й, 580 000 на брой са колкото половин София. Страната се издържа главно от износа на ванилия, карамфил, ориз, захарна тръстика, кокосова палма, банани, маниока, сладки картофи, канела и кафе. Има си президент, национален химн, и е член на ООН!

Има ли основание и причина близките на българските моряци да търсят помощ и разбиране от държавата си в лицето на МВнР, МВР и министър-председателя Бойко Борисов?

Ето какво пише в Конституцията по този въпрос:

Глава първа

ОСНОВНИ НАЧАЛА

=================

Чл. 24.

(1) Външната политика на Република България се осъществява в съответствие с принципите и нормите на международното право.

(2) Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

Глава втора

ОСНОВНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

Чл. 25.

(1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

(2) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчен ред.

(3) Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство.

(4) (Изм. ¬ ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Гражданин на Република България не може да бъде предаден на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.

(5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България.

(6) Условията и редът за придобиване, запазване и загубване на българското гражданство се определят със закон.

Чл. 26.

(1)      Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

=====================

Чл. 28.

Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Чл. 29.

(1)      Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение

=========================

Чл. 30.

(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.

(2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.

(3) В изрично посочените от закона неотложни случаи компетентните държавни органи могат да задържат гражданин, за което незабавно уведомяват органите на съдебната власт. В срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност.

(4) Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем.

На 9 август близките на моряците дадоха пресконференция за моряците и състоянието им. За разлика от други пресконференции – запис на тази така и не се появи в страницата на Канал3 – далеч съм от мисълта да съм параноична, но след като в сайта има записи на пресконференции от спортни федерации, от предизборни лакърдии и какви ли не още – тази „липса” на запис от пресконференцията на близките на моряците определено озадачава!

Близките на задържаните моряци се оплакаха от липса на медийно отразяване на скандалния случай със задържането на българите, но в интерес на истината ще посоча, че темата се появи в НТСКАТ, радио „Дарик”, в една от новинарските емисии на БНТ, в сайта News bg, в сайтовете на „Дневник”, „Труд”, кратък репортаж по bTV, в сайтовете на „dnes+”, „vesti”, „moreto.net”, в. „Десант”.

Водещ на пресконференцията бе журналистът Димитър Байрактаров, който пътуваше най-често при сънародниците ни в Гърция.

На пресконференцията бе изтъкнато, че моряците са български и европейски граждани, но най-тревожното бе, че три дни преди пресконференцията състоянието на единия от задържаните – Петко Ганев, готвачът на кораба, се е влошило, той получил микроинфаркт и се появила спешна необходимост от две операции, като цената, която им е съобщена е между 11 до 15 000 евро! Пари, каквито той няма как да осигури.

Репортерите, дошли на пресконференцията научиха, че от МВнР са излъгали дъщерята на Петко Ганев, - Силвия Павлова, чрез някакъв си г-н Калев, който я уверил, че баща й е в Атина и избира болница!

Жената разказа, че се свързала с човека в Гърция, който се грижел за баща й и той я уведомил, че това не отговаря на истината и че баща й е още в болницата в Аркус!

Тази лъжа, която може да струва човешки живот остана без последствия – от Външно министерство никой не счете за нужно да се извини и оправи скандалната ситуация!

Съпругата на Николай Туртов, Красимира, заяви на пресконференцията, че СКАТ е не само медия, но и в случая институция, тъй като единствена е проявила някаква грижа за близките на моряците.

Роднините на задържаните в Гърция български моряци си обясняват факта с мълчанието на държавните институции: президентство, правителство, МВнР, МВР с факта, че явно се прикрива провала на изпълнението на „важна държавна поръчка” с транспортирането на 3000-те мастербокса цигари – така, както корабособственикът, Георги Мишков обяснил задачата на екипажа на кораба „Ина”.

Съпругата на механика Красимира Туртова разказа, че мъжът й казал, че рейсът ще е кратък и че ще се изпълнява важна държавна поръчка.

„Явно далаверата е голяма", коментира Туртова и добави, че корабът тръгва празен, товари в Северен Кипър за Албания, минават дни и при разговор с мъжа й, а той й се оплакал, че 30 години е на море и такъв рейс не е имал. „Не знам накъде отиваме, оставаме без гориво", казал още механикът.

Измъчените семейства на задържаните български моряци заявиха, че ще продължат да настояват да се установи и огласи – чия всъщност е поръчката за тези цигари, станала причина петимата моряци да се озоват в затвора с обвинения в контрабанда.

Тук ще припомня, че малко след като семействата на задържаните моряци огласиха скандала, от МВнР се опитаха да се оправдаят с лъжливото обяснение, че от ведомството били в постоянна връзка с моряците!

Служителите на Николай Младенов съобщили на семействата на моряците, че те се свързали и с корабособственика, който гарантирал, че поема изплащането на гаранциите, юридическата защита и евентуално възникналите медицински разходи на екипажа. Нещо, което той близо две месеца след арестите изобщо не направил!

Всъщност и МВнР, и корабособственикът, и близките на моряците са наясно, че изплащането на гаранциите, наемането на адвокат направиха от Национална телевизия СКАТ, а не от Външно министерство, което придава още по-позорен и скандален облик на случая!

Необяснимо е как никой от изпълнителната власт не издирва корабособственика Георги Стоянов Мишков – никой не го е привикал даже за разговор.

На 9 август бе огласено, че до броени дни се очаква да свърши инсулинът на един от моряците – Стоян Паунов.

Съпругата на Туртов, от голямото напрежение по неизвестността за съдбата на мъжа си има опасност да загуби зрението си!

След задържането на шестимата един остава в затвора, а на останалите петима им е била наложена мярка подписка с парична гаранция. Българите нямат документи, лишени са и от здравни грижи. Наложило се е да бъдат настанени в пансион, където мизерстват.

Оказва се, че моряците ни са пуснати да плават без трудови договори и без застраховки – движени единствено от необходимостта да препечелят прехрана на семействата си!

„Държавата продължава да крие истината” написа в. „Десант”

„Обмисляме гладна стачка, отчаянието е голямо – е казал за „Десант” Николай Туртов – главен механик на кораба „Ина“. - Силно сме притеснени, наемите за пансиона в град Нафплио, където сме настанени, не са платени и ни заплашват, че ще ни изхвърлят на улицата” – оплакал се още той. Всъщност парите за наема и всички разноски следва да поеме корабособственикът Георги Мишков, но той се укрива и не желае за изпълни задълженията си към членовете на екипажа.

Петима от моряците, които са пуснати под гаранция с мярка за неотклонение „подписка“, към момента се помещават в две стаи във въпросното общежитие, което струва по 70 евро на ден. Заплащането трябва да се извършва от корабособственика Георги Мишков.

Според Димитър Байрактаров - журналист от телевизия СКАТ, съществуващата нормативната уредба създавала възможности да се извършват безобразия. Можело български кораби да плават под чужд флаг, а Морска администрация имала задължението да контролира само български кораби с български собственик, посочи той.

В момента в Бразилия стоят 10 моряка. Единият сам си е направил сал и просел, за да се прибере в България, съобщи Байрактаров на пресконференцията на 9 август.

Близките на българските моряци изтъкнаха, че украинското консулство, за разлика от българското Външно министерство, е реагирало незабавно.

Силвия Петрова, близка на един от моряците заяви на пресконференцията: „Настояваме за справедливост, настояваме институциите да се самосезират и да се разбере чии са тези цигари. По закон отговорност за товара носят корабособственикът и изпращачът на товара.”

Близките заявиха, че настояват да се потърси отговорност на корабособственика Георги Мишков, който според тях успешно се укрива.

За "По света и у нас" от Министерство на външните работи са съобщили, че представители на българското посолство са в контакт с длъжностни лица от затвора в Нафплио, за да се информират за положението на задържания Недялко Петров. Съгласно гръцкото законодателство българската страна нямала право на телефонна връзка със задържания. Това можело да се осъществи единствено чрез адвокат. От Външно министерство заявили за БНТ, че са поддържали контакт през целия период и с близките на задържаните, които информирали за актуалното развитие на случая.

Всичко заявено от МВнР не отговаря на истината, казаха близките на моряците, възмутени от факта, че държавна институция може да си позволи да лъже толкова лесно, след като на карта е заложен животът на бедстващи сънародници!

Пред журналистите, близките на моряците съобщиха, че многократно са търсили помощ от Външно министерство, но така и не получили достоверна информация от там. Без отговор останали и писмата им до премиера и президента.

Единствената реакция на изнесените на пресконференцията от 9 август факти и тревоги за съдбата на сънародниците ни, бе незабавно последвалото прессъобщение на  Министерството на външните работи – очевидно отрано спретнато специално като отговор на обвиненията на близките. В него обаче безпардонността и циничността на ведомствените дипломати достига невиждани и нечувани висоти.

Външно министерство тиражира невярната информация, че „продължава да оказва максимално съдействие на задържаните моряци в Гърция“ и че: „консулът в посолството и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР са установили контакт с корабособственика Георги Мишков, който е уверил, че поема цялата отговорност по случая“,  а именно – заплащане на гаранция, разходите по издръжката на неговите служители в рамките на техния престой, разходите по тяхната юридическа защита и евентуални медицински разходи!!!

Съпругата на механика на кораба Николай Туртов - Красимира Туртова, обясни на пресконференцията, че не се е свързала с Мишков: „Нямам никаква информация. Няма да се изненадам, ако той не е вече собственик, а собственици се окажат нашите мъже. Нещата да са изфабрикувани така, че в един момент нашите мъже да се окажат милиардерите. Никакво съдействие от никоя институция няма, освен от медиите".

Съпругата на моряка в най-тежко състояние Петко Ганев - Силвия Павлова обясни, че не е получила съдействие нито от външното ни министерство, нито от българското посолство в Атина.

Близките на задържаните оповестиха, че отговорността за товара на кораба не е на екипажа, а на изпращача на стоката или собственика на плавателния съд. Семействата на моряците настояха за съдействие - да бъдат обвинени истинските виновници за случая, а невинните освободени.

Петима от моряците са освободени под парична гаранция от 9 000 евро, но нямат лични документи и право да напускат страната. Помощник-капитанът на кораба –Недялко Петров, все още в затвора. Синът му, Кирил Петров, разказа на пресконференцията на 9 август, че се чуват само по телефона, но семейството му няма пълна и ясна информация кога и как ще се върне в страната: „Поддържаме връзка чрез телефонни разговори. Той се обажда на домашен телефон, предполагам с карта, защото личните им документи и телефони са задържани от гръцките власти. Казва, че е в добро здравословно състояние и по негови думи се намира в нещо като арест. Предполагам, че не е в затвор, щом има право да се обажда следобед, понякога и сутрин".

По думите на близките на моряците, гръцките власти не са открили трудови договори и застраховки на моряците. В момента, освободените мъже са без документи, а и нямат пари, подслон, и са принудени да разчитат на помощта на гърци и българи.

Тогава трябва ли да се изненадваме, че премиерът Бойко Борисов не знае какво се случва с петима наши сънародници и за да излезе от конфузната ситуация повтаря, че държавата е направила всичко за сънародниците ни?!

Щом не търсят корабособственика за разпит и обяснения, щом държавните институции демонстрират, че няма да се погрижат за сънародниците ни – остава версията, че Мишков е закрилян от държавата, или от Някой друг, който е с влияние в правителствените кръгове като бивш подводничар...

Човешкият организъм не е от желязо – на 60 и над 60 години хората все по-често боледуват. Задават се избори и на фона на безхаберието на държавата и умишленото й бездействие - не ми остава нищо друго освен омерзена да запитам:

Познайте кой трябва да умре в Гърция, за да се отворят очите на този заслепен от поредните политици народ?

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене