Цветанов: „Моля, не ме карайте да коментирам Гоце!”

Това ли му е приказката на Цветанов като министър, или като шеф на предизборен щаб на управляваща партия: Моля, не ме карайте да коментирам Гоце!

Това ли е толерантността, цял министър да размахва вместо отговор някакви, според него единствено обидни инсинуации?

Господин Цветанов, пиша Ви бавно, защото съм убедена, че схващате трудно: в ДС се ангажираха умни, вещи люде, начетени, а не прости.

За тази кауза трябваха аргументи, знания, а не елементарно послушание както това на Филип Димитров!

Едно е да си домакин в ДС, а различно е да пишеш анализи и рецензии по даден проблем... Спирам дотук засега, с ясното съзнание, че Цветан Цветанов и ГЕРБ няма как да предложат кандидат за президент човек, който ще може да спечели два мандата при мажоритарно гласуване! Та настоящия държавен глава, /с всичките му грешки, допуснати в двата мандата – бел. Л. М./събра два пъти повече гласове от целокупната партия ГЕРБ!

Обществена тайна е, че българският министър на вътрешните работи не умее да си служи с родния език грамотно, не познава значението на думите, не употребява подходящите слова или изрази на място, прекалява с дължината на изреченията, докато се стигне до изгубване на смисъла на негово изречение...

„Аз мисля, че сме в кампания за избор на президент на страната, а не в кампания за изпращане на сегашния президент – започна отговорът си Цветанов на въпрос как ще коментира  изявление на държавния глава за слогана на ГЕРБ. – Моля, не ме карайте да коментирам Гоце по начин, по който не смятам, че трябва да го правя! Това е част от историята на България, с 10-годишното присъствие в президентската институция на агента на Държавна сигурност, но аз смятам, че това, което се предлага днес на избирателите – нека да концентрираме вниманието си върху политиките, посланието, които ще бъдат направени от всички кандидат президентски двойки. Защото за мен това е важно – какво ще изберем за бъдещето на България, а не това, което имахме днес /и все още имаме, Цветанов! – бел. Л. М./ със сегашния президент.

Мисля, че, това, което ще направи изпълване със съдържание президентската институция, мисля, че ще го видите в мандата на президентската двойка от партия ГЕРБ. Защото искаме да имаме спазване на Конституцията и разбира се уважение на българския парламент, все пак ние сме парламентарна държава и смятам че функциите на президент трябва да бъдат за консолидиране и за консенсус във всички политики с национално и геостратегическо значение.

Президентът на България трябва да отваря варти – вие ми говорите за президент, който всъщност кажете ми колко врати е отвори в десетгодишния си мандат. Той на моменти затвори, но не и да отвори...

...Знаете колко беше изприказвано за други химнове, които бяха написани...

Ние сме политиците, които предлагат политики – самоласкае се физкултурникът, който го играе полицай в държавата ни, без да знае, че в правописния речник на българския книжовен език, думата „политика” НЯМА МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛОООО!

НЯМА ТАКАВА ДУМА ПОЛИТИКИ!

И още нещо, какви политики ще бъдат направени от бъдещите президент и вицепрезидент, след като такава дума няма! А и правомощия за политика няма държавният глава, той е по-скоро с представителни функции и някои задължения, но не и с възможност за правене на „политики”, извинете ме за тази липсваща в езика и речника Цветанова дума!

Химнове – при проверка в правописния речник и за тази Цветанова дума излиза следния надпис: Няма намерени подобни думи в речника.

В Конституцията, която Цветанов под път и над път тръби да се спазва пише:

България е република с парламентарно управление.

Т. е. не е парламентарна държава, както иска да ни внуши МВР-министъра!

Кой да му каже на бащата на три деца от една жена, че трябва да говори само с думи, които познава като значение и начин на употреба?!

Министър сте Цветанов – малко грамотност не е излишна!

И още нещо: имахме днес е странно да се изговаря, или имаш в момента нещо, щом казваш днес, или си имал в минало свършено време! Но съчетанието имахме днес – не върви, най-малко, защото все още имаме президент, който завършва втория си мандат!

Да слуша човек на селски панаир да говори по подобен начин – неграмотно, човек може да прояви разбиране, но министър да се изказва така – даже не е смешно, срамно е!

Като изрича „Моля не ме карайте да коментирам Гоце!” питам този така наречен министър, по-добре ли се почувства, по-умен ли се усети, по-възвишен вероятно, може би?

Вероятно, може би – чух да употребява един заместник на МВР-министъра, но при подобни люде, когато се стигне до напрежение – най-много да скъсат менискус!

„Не всяка сива маса има нещо общо с мозъка” – твърди Станислав Лец и е прав.

За Него може да се говори единствено с отрицателни суперлативи, но само за Него ли?

По време на кампанията Цветанов обяви, че щял да излезе в отпуск – а сега, когато ни залива с имена на кандидат кметове, открива офис на ГЕРБ като се здрависва със свещеника!?! В отпуск ли е Цветанов, или си работи като министър, водещ предизборна кампания на управляващата ГЕРБ?

Какви кандидати за държавен глава ни очакват за вота?

Няколко сайта публикуваха, че вероятната двойка на ГЕРб ще е „Росен Плевналиев-Маргарита Попова”, което тутакси ме навежда на мисълта, че ще се наслушаме на клишета от Плевналиев, когото хич не го бива да говори и омайва избирателите.

Ако Цветанов разчита на избираемост за вярност към вожда – то това е доста несигурна вероятност за спечелване на изборите за държавен глава от ГЕРБ.

Плевналиев не е Кастро – едва ли има някой, който се съмнява в това . Той не е оратор, не е човек, който се говори твърдо, с огънче в очите, по-скоро е тих, кротък и говорещ тихо чиновник... Ако това е убедително – здраве му кажи!

Да погледнем и другите кандидати за държавен глава: Ивайло Калфин, Кунева, Волен Сидеров, Алексей Петров, Румен Христов... Кой беше Румен Христов?

Някакъв, когото обичали американците – е, дотам ли я докарахме, те да обичат вместо нас?

А другите – защо искат да се борят за президент на страната и смятат, че са заслужили??

Един, прочул се с разполагане на американските бази, друг – със спирането на АЕЦ „Козлодуй”, трети – бивша барета, задържан зрелищно и многозначително мълчалив, четвърти – класически хамелеон, кандидатстващ по право да продължи присъствието си в политиката, пети – изваден от нафталина на прехода, шести..., седми... шоуто е ясно отсега.

И все пак, дали всичко е опорочено, предизвестено и непоправимо пошло?

Отговор ни дава едно интервю, дадено от човек, който говори без клишета, остро и е безкомпромисен – това е професор Николай Василев!

Но... дали избирателят ни е дозрял да чуе и види подобно поведение и истини – съмнявам се! На родния избирател му дай: филии с мас, скъсани гуменки, заплашително говорене на опонентите, и най вече: омраза към комунистите! А къде са комунистите?

Май все още инерцията на най-малкото съпротивление, късата памет и безкритичността властва в държавата ни. Това ще се окаже решаващо както за този кандидат на изборите, така и за нас, като нация.

Това обяснява наличието в кандидат президентската листа на имена, известни и неизвестни, като: кандидатът на управниците от ГЕРБ, Ивайло Калфин, Миглена Кунева, Алексей Петров, Румен Христов и още знайни и незнайни кандидати за поста държавен глава.

Той не се старае да се харесва – професор е, възнамерява да разрови злоупотребите на прехода, престъпленията, извършени в последните 22 години.

То срещу Живков всеки може да ругае, най малкото, защото е в Отвъдното, но да обявиш, че ще настъпваш политици престъпници по мазола, ще им искаш сметка, за грабежите, за износа на капитал в чужбина, за незаконно обогатяване от присъствие във властта, против олигарсите е, против случващото се в мандата на посланик Уорлик!

Ще го разберат ли българите? Не е излъскан – по-скоро е гневен и е убеден, че хайдутите в политиката нямат място с алчността си, обогатяването си и ненаказуемостта си!

Но най-добре е да се види интервюто на проф. Николай Василев:

Проф. Николай Василев: Имам право да посегна на статуквото

30 август 2011 06:58

Клуб „1 ноември

Едно от нещата, които тормозят психиката на българина, дразнят го и не му дават покой, това е чувството, че няма възмездие, че няма правосъдие, казва проф. Николай Василев, който бе издигнат като кандидат за президент от инициативен комитет. „Нямам основен опонент, всички са ми опоненти, защото са продукти и крепители на статуквото. А аз искам да го разруша", допълва той. Какви са основните му идеи? Как изглежда политиката днес?

Това става ясно в интервю на Цветана Георгиева от Информационна агенция КРОСС

Издигнахте кандидатурата си за президент с идеята за граждански трибунал, който да разгледа злоупотребите на прехода. Не е ли твърде закъсняла тази идея? С 22 години?

Настина, много е закъсняла. Но не съм виновен аз. Около мен има експертни групи, които могат да направят дълга и подробна програма, но считам, че не е необходимо. Достатъчна е ударна програма от 5-6 точки, които да стигнат до хората. Една от тях е тази идея. Както е изложена, идеята поражда не само въпроса защо толкова късно, но и дали изобщо е необходимо, дали няма да има пак някакъв Народен съд. Трибунал звучи зловещо. Не е приятна дума. В архивите на специалните органи има документация, която доказва престъпленията на много хора, които сега са укрити. Има възможност чрез публични обсъждания, участие на експерти, открити процеси тези престъпници, тези тарикати на прехода да бъдат изправени пред юридическа и гражданска форма, пред която да отговарят за престъпленията си. Ще се съгласите с мен, че едно от нещата, които тормозят психиката на българина, дразнят го и не му дават покой, това е чувството, че няма възмездие, че няма правосъдие. Има хора, които се награбиха с нашите пари - неморално и незаконно. Народът иска възмездие. Аз мога да направя това, защото съм един от малкото, ако не единственият, който не се е обогатил от властта. Бил съм по високите етажи на властта шест години, но не съм взел нито стотинка. И цял живот съм живял почтено. Погледнете другите кандидати - кой може да каже, че е живял цял живот почтено.

Желанието за възмездие ли е основната причина да се впуснете в битката за президент. И кой е основният Ви опонент на изборите?

Нямам основен опонент, всички са ми опоненти, защото са продукти и крепители на статуквото. А аз искам да го разруша. Много от тях има качества, но няма нито сили, нито моралното право да посегнат на статуквото. То ни проваля и тегли България към дъното. Възмездието не е мотивът. В последния момент успяхме да регистрираме инициативния комитет за издигането ми. Изчаквахме, наблюдавахме какви кандидати биват номинирани. В цялата тази палитра липсваше автентичният кандидат на гражданското общество, който няма да се грижи за партии и олигарси, за еврочиновници и банки, а за хората. Нито един от тях не обещава това, което аз казвам, че ще направя - за гражданския трибунал, за одържавяване на монополите, които години наред изнасят пари за чужбина. От България изтичат 4 млн. лв. годишно от монополи, филиали на банки и какво ли още не. Защо тези пари не остават в България?

Кое считате за основно предимство на изборите?

Тръгвам напред с биографията си, а не с приказки. Минал съм през властта - министър, вицепремиер, депутат. И продължавам да си живея в „Мусагеница" и да съм преподавател в университета. Аз излизам със своя живот.

Ще се понрави ли на много българи идеята ви за национализиране на стратегически отрасли от икономиката? Кои отрасли имате предвид?

Смятам, че ще срещне. Колко хора плачат от мобилните оператори? До сега не съм видял човек да иска да се запази някои ЕРП. В одържавяването и раздържавяването не трябва да се влагат идеологически моменти - тези на социализма и капитализма. След Втората световна война във Франция и други европейски държави минава мощна вълна на одържавяване на отрасли. Направили са го, за да са се измъкнат от кризата, а не заради някаква идеология. Има и държавни монополи, които трябва да бъдат дисциплинирани- като Топлофикация. Монополите трябва да се поставят под контрол и да променят работата си, за да са от полза на хората.

Защо искате американският посланик Джеймс Уорлик да напусне страната ни? Има ли други такива дипломати?

Засега не. Уорлик поисках да си тръгне преди година, когато откри паметник в двора на посолството на американските летци, които са загинали на територията на България по време на Втората световна война. Това са свалените летци, които са бомбардирали София и много други градове, които са хвърляли бомби над цивилни обекти и са убили около 2000 граждани. Те не са военни, защитавали някаква територия. Срамно и нахално е да им се прави паметник. Тук вече трябва да добавим и непрекъснатите му намесвания във вътрешните работи на една суверенна държава - той съветва, препоръчва, критикува. Всеки ден е в медиите. Има и артистични заложби, както знаем. Някои от нещата, които е казвал, са верни. Някои от критиките му са верни. Но той трябва да се държи по протокол, а не като генерал- губернатор.

Как виждате днешната политическа класа и какво трябва да се промени?

Много неща трябва да се променят. Не знам вече дали това е възможно. Първата вълна управленци беше от средите на неформалните дисиденти. При нея и корупцията все още беше в минимални размери, струва ми се. Това, което дойде после - състоя се хайдутизацията на политическата класа. Корупцията проникна отгоре до долу. В правителството на Филип Димитров знаех, че има двама корумпирани министри, които си имат цена. За правителството на Любен Беров бяха шестима, в това на Жан Виден - седем. Иван Костов изчисти наведнъж десет души, голяма част от тях заради корупция. Корупцията нараства с всяко ново правителство. Все повече и повече. За щастие има и изключения. Второто, което дойде, е мутризацията на политиката. Навъдиха се едни спортисти, физкултурници, бабаити. Те започнаха да диктуват дневния ред на обществото и еволюцията на самата политическа класа. Кой е най-силният управленец в България? Бойко Борисов. Кой е най-силният му опонент? Алексей Петров. Две мутри, като тръгнали да се бият, го правят с флашки, СРС-та, бомби. Това са техните методи. Политическата класа се разправят не през медиите, а с флашките. Бойко Борисов е човек със страшно много качества. За някои от тях го уважавам. Аплодирам някои негови действия и решения. Ти си министър-председател и трябва да ходиш с костюм, вратовръзка и коса, а не стриган като бабаит и да поклащаш рамене. Симпатично е, мъжкарско е, но не върви. Той има амбиция да остане в историята - с нещо, което може да се пипне и да се види. Това са материалните неща, които той изгражда. Няма лошо да искаш да останеш в историята, но с амбиции светли, а не болезнени - за самоизтъкване. Има и такива, които вършат работа, но са марионетки.

Ще го разбират ли българите – те си решават.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене