Компромисът „Росен Плевнелиев”

При добре организиран „засилен” медиен интерес Бойко Борисов представи кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ – Росен Плевнелиев-Маргарита Попова и заяви, че за следващият мандат ще се кандидатира той, лично.

Защо чак на 4 септември ГЕРБ оповести своите кандидати?

Обяснението на Борисов бе, че чакал ремонта на офиса на ГЕРБ да свърши, - въпреки че той не стъпи на откриването му.

Обяснението на Цветан Цветанов бе, че точно на 4 септември преди 10 години той се запознал с Бойко Борисов и затова на тази дата обявявали кандидатите си за държавен глава!

Представете си какво ще се случи на датата, на която Цветанов е срещнал за първи път Веселин Маринов, или на датите, на които е купувал всеки свой апартамент от шестте, които има!

И така дочакахме да чуем кои са хората на ГЕРБ за кандидат президентската надпревара:

Афишираният като най-добрия министър в правителството на Борисов и известна с провалената съдебна система чак в Европа, това са двамата кандидати, които управниците издигат за президентството. Логика – не търсете – тъй каза Бойко Борисов.

Борисов не пропусна да демонстрира самохвално-суетното и втръснало на всички обяснение: „Няма да крия, че много се дразнех, години наред, на ваште въпроси, щот на какъвто и пост да съм бил сте ме питали кога ще се кандидатирам за президент. И искам да ми върнете сега жеста – нареди на събралите се журналисти Борисов - и от днес нататъка да започнете да питате лидерите на другите партии за следващия президентски мандат, коя ще е тяхната кандидатура. Щот следващите президентски избори ГЕРБ ще има кандидат и това съм аз. И сега, всички вие ми го дължите, всички вие, които поне по 100 пъти всяка медия ми е задавала въпроса, да задавате на сини, червени, зелени виолетови... кой ще е кандидат президент!

Оказа се, че до последно ГЕРБ е обмислял решението:

„...Днеска в два часа, независимо, че имахме готовност, водихме последния разговор с Росен, за да му кажа окончателно, че той ще е нашия кандидат. Защото няма по-естествено, няма по-естествено от това, аз и днес да съм кандидат за президент. Главен секретар, кмет, премиер, лидер на партията, която е постигнала тези успехи, побеждавала е на тези избори... – изброи Борисов част от работните си места, като пропусна времето, когато беше охрана на Тодор Живков и Симеон Борисов. - ...И аз се надявам с днешното обявяване да спрете да унижавате президентската институция!” скара се Борисов на репортерите в залата.

Май забрави услужливо премиерът как преди две години отиде без президента в Гданск и обяви, че „там не канели ченгета”, визирайки президента Първанов и връзката му с Държавна сигурност за която е писал рецензии по така наречения „македонски въпрос”!

Или Борисов забрави как министрите му Николай Младенов и Цветанов един през друг се надпреварват да цитират псевдонима, с който Георги Първанов е фигурирал в архивите на ДС?

Е, кой прави опити да унижава президентската институция?

Що се отнася до досадата как 10 години са го питали дали ще се кандидатира за президент – ще му припомня, че в последните 10 години, два мандата държавен глава стана с мажоритарен избор Георги Първанов и то с над 2 млн гласа, толкова, колкото ГЕРБ не успя да вземе на нито един вот досега!

Та ще попитам отново: кой му досаждал на Бойко Борисов по 100 пъти да го пита дали ще се кандидатира за президент в последните 10 години и по какъв повод? Че защо ще го питат такова нещо след като в тези 10 години Борисов беше Главен секретар на МВР, кмет и премиер?

Истина е, че минути преди пресконференцията по представянето, Борисов и Плевнелиев говорили на 4 очи, след което гардове на НСО отпрашили до дома на министъра, взели му костюм, риза, обувки и вратовръзка и ги отнесли светкавично в Бояна. Там, според в. „24 часа” Плевнелиев се облякъл и двамата се запътили към НДК.

До последния момент Борисов обяснявал, че все още се колебае между Плевнелиев и Цветан Цветанов, който също заслужавал много. В крайна сметка Борисов заключил, че вицето му е по-нужен в правителството, и така Плевнелиев се оказал кандидатът за президент!

Много мъка се усещаше в гласа и очите на премиера, че не той е кандидатът, но категоричната забрана, която дошла отвън и отвисоко, за която „Хроники” писа преди време, се оказала решаваща...

Неизвестно защо Цветанов изнесе биографични данни не за кандидатите, които предстоеше да бъдат представени, а за...премиера Борисов и неговите успехи в познатия стил с демонстрация на неясен изказ и непознаване на значението на думите в българския език. Предавам думите на Цв. Цветанов дословно:

„Искам да благодаря на всички български граждани в това, което правеше премиера Борисов като Главен секретар и всъщност беше най-одобрявания български политик, въпреки че поста, който заемаше не беше политически.

2005 година напусна Главния секретар като длъжност, и от 2005 година кандидатства на частичните избори на местен вот в София. Това, което успя да направи безапелационно на балотажа, резултат 70 на 30 срещу кандидат на БСП.

Всички тези, които повярваха, че нещо можем да направим е благодарение на авторитета, който имаше премиера Борисов. Всички слагаха името на премиера Борисов, че ще потърси израстване като президент, но той е отговорен човек и винаги го е заявявал, че когато е започнал даден мандат, той иска да го изкара, за да може да свърши това, за което хората са го избрали...”

Много болка, много мъка се е събрала във факта, че Борисов не е кандидатът на ГЕРБ за държавен глава – това показа пресконференцията по представянето на други двама кандидати на ГЕРБ – Плевнелиев и Попова... Почти като при Моканина на Йовков...

Никой не знае какво пише в Конституцията за правомощията за президента и вицепрезидента, даже Маргарита Попова говори неща, които ще направи като вицепрезидент, въпреки, че същите тези обещания не са в унисон с Конситуцията!

И така, какво пише в Конституцията:

Глава четвърта

Член 98

Президентът на републиката:

1. насрочва избори за Народно събрание и органи на местно самоуправление и определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание.

2. отправя обръщения към народа и Народното събрание.

3. сключва международни договори в случаите, определени със закон;

4. обнародва законите;

5. утвърждава промени на границите и центровете на административно-териториалните единици по предложение на Министерския съвет;

6. назначава и освобождава от длъжност ръководителите на дипломатическите представителства и постоянните представители на Република България при международни организации по предложение на Министерския съвет и приема акредитивните и отзователните писма на чуждестранните дипломатически представители в страната;

7. назначава и освобождава от длъжност и други държавни служители, определени със закон;

8. награждава с ордени и медали;

9. дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;

10. предоставя убежище;

11. упражнява право на помилване;

12. опрощава несъбираеми държавни вземания;

13. наименува обекти с национално значение и населени места;

14. информира Народното събрание по основни въпроси в кръга на своите правомощия.

========================================

Чл. 100.

(1) Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България.

(2) Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.

(3) Президентът възглавява Консултативния съвет за национална сигурност, чийто статут се определя със закон.

(4) Президентът обявява обща или частична мобилизация по предложение на Министерския съвет в съответствие със закона.

(5) Президентът обявява положение на война при въоръжено нападение срещу страната или при необходимост от неотложно изпълнение на международни задължения, военно или друго извънредно положение, когато Народното събрание не заседава. В тези случаи то се свиква незабавно, за да се произнесе по решението.

Чл. 101.

(1) В срока по чл. 88, ал. 3 президентът може мотивирано да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане, което не може да му бъде отказано.

(2) Народното събрание приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

(3) Повторно приетият от Народното събрание закон се обнародва от президента в 7-дневен срок от получаването му.

Чл. 102.

(1) В изпълнение на своите правомощия президентът издава укази, отправя обръщения и послания.

(2) Указите се приподписват от министър-председателя или от съответния министър.

(3) Не подлежат на приподписване указите, с които президентът:

1. назначава служебно правителство;

2. възлага проучвателен мандат за образуване на правителство;

3. разпуска Народното събрание;

4. връща закон, гласуван от Народното събрание за повторно обсъждане;

5. определя организацията и реда на дейност на службите към Президентството и назначава персонала;

6. насрочва избори и референдум;

7. обнародва законите.

Чл. 103.

(1) Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

(2) Обвинението се повдига по предложение най-малко на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, ако повече от две трети от народните представители са гласували за това.

(3) Конституционният съд разглежда обвинението срещу президента или вицепрезидента в едномесечен срок от внасянето на обвинението. Ако бъде установено, че президентът или вицепрезидентът са извършили държавна измяна или са нарушили Конституцията, пълномощията им се прекратяват.

(4) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Чл. 104.

Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11.

Изнасям тези текстове, защото оттук нататък ще се наслушаме и четем как нито един от властимащите: министри, премиер, кандидати за президент не знаят какво е записано в Основния закон. Или може би заблуждават избирателите, разчитайки на тяхната доверчивост?

Оказа се, че 24 часа след като бяха обявени кандидатурите на Плевнелиев и Попова за президентството, 70 на сто от гражданите също не са наясно какво има право и какво – не да върши един президент и един вицепрезидент!

Защо харесват в родния град Гоце Делчев Росен Плевнелиев за президент, ето какво показа Би Ти Би:

"Тука всички се гордеят с него, защото от малък е бил за пример момчето, в целия град каквото да се говори за него са все хубави неща... – заявява един съгражданин на Плевнелиев - Бил е винаги за пример – винаги подстриган, ноктите – изчистени хубаво. После се вдигнаха в Благоевград. Татко му стана там инспектор в Благоевград и там завърши", разказа той. Аспарух мисли, че Плевнелиев е "кадърен и за президент да стане. С него толкова години се гордееха и в Германия, той се доказа и там, че е голям специалист и голям ум и с двете ръце казвам, че може да стане президент".

"Майка му беше учителка по математика и баща му. Бяха най – добрите математици, преподаватели", разказа друга комшийка. Въпреки, че бащата на министъра е бил учител по литература, в спомените на Карамфилка Бельова е останало друго. "

"Никога не е правил бели!", категоричен е Вангел Илчев, който е съученик на Плевнелиев, който с нескрита гордост се похвали, че са седели на един чин в училище. "Винаги за пример са го давали! Винаги спретнат с изрязани нокти", спомня си той и бърза да ни обясни, че в онези години на това се е държало много.

„Винаги подстриган, с изчистени, изрязани нокти... никога не правил бели...” – за това ли избират някого за президент?

Всъщност бащата на Плевнелиев не е бил учител по математика, а партиен функционер на омразната на Бойко Борисов, БКП, който за добра работа е изпратен в Благоевград! Далече е от учител по математика, нали?

Плевнелиев от своя страна е комсомолски секретар, т. е. ценен в резерва на компартията. Изстрелян от ракета носител Цветелина Бориславова и кръга „Капитал”,

„Проектът Плевнелиев” започва още преди 10 ноември – той е сред хората, които са готвени да управляват в България. Плевнелиев е комсомолският секретар, син на партийния функционер в Благоевградския комитет на партията. При правителството на Андрей Луканов фирмата на Росен Плевнелиев и Иван Тодоров/ известен алхолен бизнесмен/ получава лиценз за износ на строителни работници за Германия. Една година нито една друга фирма не получава подобен монопол...

„Дълбоко вярвам, че прогрес, развитие, успех може да има само, ако знаем къде искаме да отидем – каза Плевнелиев на пресконференцията по представянето. - ..когато начертаем пътя дотам, когато постигнем ясни приоритети, и когато работим неуморно. Моят живот е донякъде доказателство на това до момента. Аз съм роден в един малък град, щастливо детство, където съм бил част от хората и винаги ще ги разбирам. Аз съм син на двама учители, които ми дадоха трудолюбие и постоянство. Свърших математическата гимназия, бях най-добрия ученик, не се притеснявам да бъда лидер...Инженер по образование, човек, който е прагматичен, разбира от цифри, факти, търси смисъла и конкретни резултати. Човек на действието... Бях един от първите българи, които заминаха в чужбина, както и много други, тогава когато спах по паркинзите /множественото число е паркинги – бел. Л. М./през зимата в Германия, не очаквах, че седем години по-късно ще участвам в строителството на Райхстага, в строителството на сградата на канцлера Меркел. Но българите могат – те могат да успяват в чужбина...”

Не знам дали милиони се печелят със спане по паркингите, но той е в номенклатурата на компартията чрез комсомолското си секретарство, сред хората на Лазар Причкапов... бе съобщено в предаването „Дискусионно студио” на Велизар Енчев.

Но кой не е комунистически кадър: Кунева, Калфин ли?

Магистралите – кой колко построи...

Магистралите са стратегически приоритет още от времето на Тройната коалиция – независимо, че бе корумпирана, и Станишев я ръководеше лошо...

Правителството на Станишев е построило общо 104 км магистрали /Карнобат-Бургас, Оризаре –Чирпан, Перник-Диканя, от Чирпан разширението до Стара Загора, Харманли-Любимец. Оставени са 19 км в строеж и други 14, които са започнати.

Правителството на Бойко Борисов отчете 55 км магистрали, а всички правителства досега направиха 177 км. Всъщност2/3 от тези 177 е построило правителството на Станишев, което не изключва, че е било корумпирано и с прочие сериозни недостатъци.

Друг балон с магистралите на Плевнелиев

През март еврочиновникът Карстен Расмусен отправи изключително остра критика към правителството и към министър Плевнелиев, като заяви, че се бавят плащанията от страна на ЕК поради непрецизна работа, а Плевнелиев прехвърли отговорността към Дянков.

Парите за магистрали не са европейски, магистралите, 2 млрд са пари вероятно взети от Сребърния фонд, от Здравния фанд от бюджета с уверенията, че ще се върнат от ЕК. Но дали изцяло, или отчасти...

В този смисъл може да се приеме, че в имиджа на Плевнелиев бяха наляти 2 млрд от строителството на магистрали.

Добър мениджър, брокер, или юрист, дипломат, международник?

Баща на нацията, обединител, лице на нацията, лидер – нито едно от тези понятия за поведение Плевнелиев НЕ Е. По това едва ли има спор.

Тихо говорене с клишета – не е качество на лидер.

Наличие на сериозен, институционален политически опит, институционална компетентност – къде са тези изисквания за качества на бъдещ държавен глава у Плевнелиев?

Какво каза Плевнелиев за себе си:

„Дълбоко вярвам, че като президент, и се ангажирам, че ще изградя президентската институция като един стратегически център на България за дефиниране на национална визия и приоритети. Гласът на президента е силен. Той може не само да постига консенсус по националните приоритети, но той може и да следи тяхното изпълнение. Това ще даде усещането на всички нас за прогрес и за развитие. Като президент ще бъда активен, действен, ще търся решения, ще търся смисъла. Не се впечатлявам от общи думи и високопарни лозунги. Впечатлявам се от конкретни резултати. Като президент, ако получа доверието на всички български граждани, ще работя за това те да формират дневния ред на българските институции и ще отключа техния път към институциите. Мога да ви кажа и какво няма да правя като президент. При всички случаи, няма да си мълча тогава, когато националните приоритети са в опасност. Давам пример – 2008 г. тогава, когато еврофондовете бяха спрени. При всички случаи, няма да политизирам, няма да политиканствам, няма да влизам в каквито и да било политически игри и интриги.”

Къде е плявата от клишета в тези думи? В подчертаното.

„Ще търся решения, ще търся смисъла” – не са ли намерени вече решенията и смисъла им – в Конституцията например?

„...ще работя за това те /гражданите/ да формират дневния ред на българските институции” – Как?

Къде, в какво е най-силен Плевнелиев: в хвалбите към Борисов.

И нека да кажа много ясно и категорично, че всъщност най-честен и най-почтен към вас е и самият премиер, който винаги ви разказва тези варианти – до последния момент мислех това, мислех онова. В крайна сметка това, което е важно, е, че самите ние с Маргарита Попова не само, че се чувстваме много добре подготвени, но и дълбоко вярваме, че това, което ще правим оттук нататък, е това, което вече правихме. За нас няма изненади. Много хора говорят за политика - голямата политика, високопарните думи. Истинската политика за нас е тази, в която ние можем да бъдем максимално полезни на хората и обществото. Това правихме досега, ще продължим да го правим...

... Партията има силен лидер и много ясни механизми за вземане на решение. Има Изпълнителна комисия, има председател на щаба, има лидер. Знаете, че аз никога не съм бил част и няма да бъда част от тези механизми на вземане на решение. Бях поканен като надпартиен, бях поканен като експерт. Това, което се случва в момента е, че аз получавам, заедно с Маргарита Попова, доверието на партията, на нейните органи, на всички нейни членове, на всички нейни симпатизанти.

Експерти, които работят за модернизацията на държавата – това ли е дейността на държавния глава по Конституция?

А къде остават националната сигурност, правомощията на върховен главнокомандващ, познаването на дипломацията и международните отношения?

Политик ли е Росен Плевнелиев – клишета и пак клишета?

„Моите деца трябва да продължават да тичат боси по тревата, а не да бъдат обградени от бодигардове...заяви Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви. –

... Преди два дни отидохме на мач с моя син Филип и, разбира се, за нас е най-удобно, от /.../ парка, където живеем, до „Младост” с колата и след това с метрото, защото градът се задръства страхотно, когато има мач, още повече България-Англия. Така че се качихме на метрото. На отиване беше празно, на връщане беше тъпкано с хора, които вадиха фотоапарати, телефони, снимаха един министър, който се беше здраво наблъскал в тълпата...

„Водещ: С какво ще сте по-различен от Първанов?

Росен Плевнелиев: Вижте какво направихме в някои сектори в последните две години. Нека да говорим за прословутите магистрали, само с едно изречение. Ние визирахме до 2020 какво трябва да стане, за да имаме качествен пътен сектор. И не три магистрали до 2013, а 7, 7, /.../ - 7 магистрали, 7 скоростни пътя. Промяната в подхода, че това, което е национален приоритет, ние го съгласувахме с всички партии, с всички депутати, с всички региони. Където и да отида, в най-малкото кътче на България, хората казват: „Да, ние знаем – 7 магистрали до 2020 година”. И другото, след като зададохме националния приоритет и визия, ние изградихме институции, които да могат да ги изпълнят. И хоризонтът не е 2013 – 3, а 2017, дори не и 2020 – 2017 всичките. Това правихме ние – изграждахме институции, задавахме дългосрочни приоритети и дефинирахме конкретни приоритети във времето така, че хората да виждат, че има прогрес...

... Президентът е гарант, че ще има последователност в действията. И всъщност аз като президент ще бъдат този гарант, че не 3, а 7 магистрали ще станат до 2020 година…

… Росен Плевнелиев: Аз съм собственик на 5 къщи и тези къщи са отдавна час от моята декларация и те са публични. Подавани са към всички компетентни органи, които се занимават с това какво притежават политиците и то да бъде по правилата и прозрачно. Пет къщи – две в София, една в Черноморец, една в /.../, една в Гърция…”

В България се декларират имоти, но не се търси произход и доказване на парите за тези имоти.

Къщата в Черноморец е строена на скала, на територия, изключително държавна собственост.

А 12 милиона влог?

Произходът, произходът на парите – стъпка по стъпка м България не се изисква, не се търси, не се проверява.

Защо обръщам внимание на това? Защото Росен Плевнелиев си позволи да изрече една неистина – защо се срамува да признае, че е бил син на комунистически партиен функционер и е бил също така – комсомолски секретар? Защо?

Та премиерът Борисов навремето е напуснал МВР в знак на протест, че МВР се деполитизира и отпада ръководната роля на партията.

Политик ли е Росен Плевнелиев?

Ето първата му „политическа” проява”:

„Ние сме подготвени първи, докато нашите основни опоненти нямат още кандидатури за вицепрезидент, например от БСП. Това каза кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев при излизането си от ЦИК в предаването "Преди всички". Виждате, че ние сме готови, подредени, коректни, спрямо това, което законите казват и това, което българите очакват. Оттук нататък имаме ясна платформа и програма. Вървим напред,” каза Плевнелиев.

Това ли е важно – младежката ти организация да спи пред ЦИК, за да се регистрира ГЕРБ първа, при положение, че след приключване на регистрацията има жребий?!?

Експерт, богат, със семейни ценности:

„...Като малък аз съм закърмен именно в тези неща, които бяха около нас – геройството, дългът. Спомняте си като малки какви бяха учебниците, за какво си говорехме. Не вярвам, че хората в 21 век трябва да бъдат само търговци, бизнесмени. Вярвам, че трябва да даваме и вярвам, че трябва да имаме и обществена отговорност. Това ме мотивира страшно много...”

„Защо е важно един кандидат за президент да е политик, от една страна той олицетворява държавата, от друга – той трябва да се оправя с политиците – каза в интервю по БНР, политологът, доц. Татяна Буруджиева. – Експертността е най-незабележимото качество в едно такова състезание... Ако трябва да се готви в движение, ще изостанем още повече в международната политика, не защото международната политика се прави от президента, а защото той дава импулса на тази политика. Така че това, което може да се каже – един такъв президент, който ще трябва да минат години, за да го научат кой е... истината е, че международната политика остава основна посока на министъра на външните работи.

Второто нещо, което е, подозирам, че следващата седмица минимум, основното нещо, за което ще си говорим за рокадите в Министерския съвет, не звучеше добре, не направи добра услуга на кандидата на ГЕРБ. Като че ли тази кандидатура е част от едни рокади, отколкото голямата, силната, мощната кандидатура, която ГЕРБ ни караше да очакваме.

Самият факт, че се оказа, че това е човекът, който ще топли мястото на Бойко Борисов за следващия мандат, това също не е най-....

Това, заедно с факта, че кандидатурата е слаба като политика и политик, е ясно, че институцията президентство трябва да се превърне в поредния стожер, както Народното събрание се превърна наиззпълнителната власт. И тука вече ясно имаме вече ясно заявена политика и мисля че кандидатпрезидентската кампания ще се върти точно около това...”

Лидер или Послушен ще е Плевнелиев?

Дали  в унисон с очакванията в ГЕРБ той ще изпълнява партийните повели?

Какъв ще бъде балотажът на вота?

„Единовластието и липсата на демокрация, е изключително в ползването на институции, в които не си овластен...”

Много проблеми има в организацията и подготовката на тези избори – много сигнали има в тази посока – за различни цифри по ГРАО и НСИ по броя на българските граждани, за съвместяването на постовете шеф на предизборен щаб и министър на вътрешните работи от един и същи човек, проблеми има и в начина, по който се взема властта, в начина по който се представят нещата на хората, начина на мислене, който се оформя в България – някой друг да мисли вместо българина – това няма нищо общо с демокрацията коментира Татяна Буруджиева.

Росен Плевнелиев: Аз вярвам в доброто. Разбира се, аз съм християнин, но вярвам в доброто....

Имам своите собствени критерии кое е добро и кое лошо. Не съм ударил никой, не съм набил никой, не съм написал донос срещу никой, не съм бил агресивен, което не означава, че не съм бил силен и изискващ, когато трябва.

Бил съм лош тогава, когато ме лъжат и тогава, когато ми подменят ценностите. Тогава, когато с интриги и с всякакви дребни заигравания не се фокусират върху смисъла...

... Аз ще продължавам да правя това, което съм правил и последните две години. Работихме много. Аз бях лидер не на една, а на няколко индустрии и преди това. Но откакто станах министър наистина поех много по-големи ангажименти...

Познавам икономиката, познавам вече администрацията, знам тя как работи, как не работи. Знам колко е важно да подобрим бизнес средата, имиджа, репутацията на държавата. Имам конкретни решения за това. Чувствам се изключително подготвен и полезен и мотивиран...

... Много пъти съм казвал „не” на премиера. Сигурен съм, че съм казал повече пъти „не” на премиера, отколкото, примерно, Калфин на Първанов.

От друга гледна точка, само да си допълня мисълта, съм му много благодарен за подхода и на него и на партията...

............................................

Водеща: Аз искам да питам и за германските паркинги.

Росен Плевнелиев: Първо отговарям за германските паркинги. Германските паркинги са много уютни. Доста време съм спал в тях, доста години поред. Там имаше, разбира се, понеже бяха и за ТИР-аджии, имаше хубави тоалетни, имаше душове за по една марка къпането. Така че моя милост...”

Експерт, послушен, отличник, подстриган, винаги с чисти, изрязани нокти ...

А лидерството?

Отново доц. Татяна Буруджиева: „Обединителят на нацията трябва да има поне една характеристика – и то е характеристика на водач, на лидер на човек, който формира политика и виждане..Само един човек, който има собствена кауза, който вярва и гори в тая кауза, а не чака по телефона някой да ... в какво да вярва, какво да каже – да се превърне в обединител. Лично за мене такава фигура няма на тези избори и те ще се превърнат в избор на по-малкото Зло или не дотам голямото Добро, но ...”.

Министър Росен Плевнелиев президент? Не знам дали децата на Плевнелиев ще тичат боси по тревата, но съм наясно, че той ще влезе съвсем бос и без капчица компетентност в президентството.

Ще си припомним ли след пет години заглавието на един разказ на Щастливеца „Нещо шумолеше, ама какво беше”?

 

Коментари 

 
+2 #3 по малкото зло 2011-10-29 14:41
Подмяна на вота с чували,
над 700 000 невалидни бюлетини,
недопустим (огромен) брой сгрешени изборни протоколи,
купен вот (циганите и бедните турци и българи),
контролиран вот (държавните служители, администрацията и работниците на олигарсите),
ограничаване на избирателните права (забранителните списъци на МВР и ГРАО и невъзможността да се гласува при огромните опашки),
две години заплахи и политически репресии,
плюс медиен монопол и купени социолози ...

Такива са изборите, които направиха Боко и Чоко...

Няма ЛЯВО, няма ДЯСНО,
ДЕМОКРАЦИЯТА е натясно ...
Цитиране
 
 
+1 #2 сиромах 2011-09-11 10:15
Какво му е на човека? Щом си реже редовно ноктите и са чисти а ходи също и на бръснар да се подстригва, заслужава да го сложим президент.Само едно е притеснителното - не обръща достатъчно внимание на обувките, и в предизборния клип даже заяви пред цялата нация, че не се бои и да ги нацапа.Да не го объркаме с нарцис, нека да бъде гербер.Да вземе пример от г-н примиера който редовно си ги почиства.
Цитиране
 
 
+7 #1 Недялко Шаллиев 2011-09-06 16:12
Честит празник, госпожо Манолова! Не зная евентуално какъв президент ще ни бъде неполитикът - г-н Плевнелиев, но вече съм уверен в едно - един човек, тръгнал като скромен охранител, явно се счита за достоен за : национален президент, а защо не и на ЕС (Ромпой да трепери); генерален секретар на НАТО, ООН и всяка друга международна организация. Въобще той ще е неизменният кандидат за всички известни и недотам длъжности, просто защото така - самоук е и му се отдава, нали, вижте - хората постоянно го питат за бъдещите му постове, но защо го ограничават само в тесните национални рамки? Такъв "капацитет" може да бъде на всяко гърне похлупак. Мисля, че вицът вече ненашега загрубя, защото човекът си е повярвал, а това е опасно.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене