Шенген - става все по-скандално и безнадеждно!

Финландия официално е обявила, че ще се противопостави на присъединяването на България и Румъния в Шенгенското пространство. Румънският министър на външните работи Теодор Баконски съобщи, че се е срещнал с финландския и холандския си колеги в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и че двете страни ще се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген.

Тук ще побързам да припомня, че преди време председателят на парламента Цецка Цачева отклони парламентарно питане на депутата Михаил Миков до министъра на външните работи Николай Младенов с довода, че темата "Шенген" не е в ресора на външния министър Младенов!

Дни по-късно самият Младенов я опроверга скандално...

Финландия ще се присъедини към Холандия с отрицателен вот на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, планиран за 22 септември, по въпроса за присъединяването на Румъния и България към шенгенското пространство. Според европейски източници мотивите на Хелзинки също са свързани с вътрешната политическа ситуация, посочва "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Резерви към включването на България и Румъния имат Германия и Франция, двете водещи страни в ЕС. По-рано тази година те обявиха, то не може да се случи заради слабите резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, които бяха потвърдени и от доклада на ЕК.

За да бъде блокирано членството на България, обаче, е достатъчно и само ветото на Холандия и не е нужна официална реакция и от другите страни с резерви към София.

Българските власти дълго време пренебрегваха негативните сигнали, които идваха по различни дипломатически канали, като често демонстрираха твърда убеденост за положително решение през септември, но да караме по реда на събитията...

Тези дни вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда, че евентуално решение Холандия да блокира приемането ни в Шенген да не окаже влияние върху предстоящите избори.

"Холандия в момента се управлява с националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики. Нека видим Съвета на министрите и дали Холандия ще бъде изолирана от всички останали 26 държави и това ще бъде може би за първи път – по подобен начин да бъде дискриминирана една държава”, коментира Цветанов.

Дали отлагането на България за Шенген ще се отрази на изборите? Ще цитирам какво каза Гернот Ерлер, зам.-председател на социалдемократите в Бундестага и бивш зам.-външен министър на Германия пред Дойче веле: "България трябва да възстанови доверието, което изгуби заради пропилените европейски средства и все още неизпълнените условия на Брюксел... Не вярвам, че в Германия е възможно вътрешният министър да е и шеф на предизборен щаб!”

След подобен коментар Цветанов би следвало да замълчи и така би помогнал повече на предизборната кампания на ГЕРБ повече, отколкото като непрекъснато се изказва...

Както е известно, преди няколко дни, на извънредна пресконференция външният министър Николай Младенов заяви, че София ще преосмисли отношението си към предстоящите промени в Шенгенското законодателство, ако на 22 септември няма положително решение.

Клаус Франке, заместник-председател на Германо-българския форум, коментира по този повод пред Дойче веле, че ултиматумът е контрапродуктивен и не води доникъде. Според него вместо да поставя ултиматуми, София трябва да се концентрира повече върху това да изпълни всички условия за приемането в Шенген.

"Бих препоръчал на българското правителство да не използва подобни закани към страните-членки на ЕС. Най-малкото защото това не е издържано в духа на Общността и второ, защото проблемите по границата с един от съседите си България може да реши само с помощта, която тя получава и ще продължи да получава именно от страните от Шенген", коментира още Клаус Франке, който е бивш депутат в Бундестага.

Според него са оправдани допълнителните условия пред членството на двете страни, въпреки че те са изпълнили техническите критерии.

"Наред с техническите критерии, по които също има още какво да се желае, двете страни-кандидатки трябва да изпълнят безусловно също и политическите. Друг път пред България и Румъния няма", посочи Франке.

Той коментира, че България трябва да приеме, че има сериозен проблем с корупцията, което се казва във всеки доклад на ЕК. "А българското правителство трябва да е наясно, че докато не бъдат предприети решителни мерки срещу корупцията, дотогава решението, което сега се очертава, няма да се промени", каза още Франке.

Всички тези реакции показаха, че идеята на вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на външните работи Николай Младенов не успя с арогантността и безпочвените обвинения и лозунги да осигури влизане на България в Шенген!

За жалост, в поддържаща роля по темата се включи и кандидатът за президент на управляващата партия ГЕРБ, Росен Плевнелиев, който на срещата с посланиците на страните-членки на ЕС сътвори скандал с холандския посланик!

За уж кроткия Плевнелиев това не е новост, тъй като той отказа да говори с журналисти след скандала с Бизнесцентъра и това даде повод на кого ли не да се изкаже по темата вместо него!

Но да се съсредоточим върху провала и този път България да бъде приета в Шенген...

По чия инициатива всъщност се проведе срещата на посланиците на страните-членки на ЕС с кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент попита водещият в НТ СКАТ Велизар Енчев – властта се направи, че не е чула въпроса.

Досега няма съобщение, че посланиците на страните-членки на ЕС ще проведат срещи и с останалите кандидат президентски двойки, което поставя в превилегирована скандална светлина управляващата ГЕРБ, тъй като тя не е равнопоставена спрямо опонентите си от другите кандидат президентски двойки и по-точно, в конкретния случай тя се оказа привилегирована от тези дипломати – което вече си е скандал, но освен за стила и методите на ГЕРБ, и за посланиците на страните-членки в ЕС спрямо другите участници в предизборната надпревара!

Подобно поведение може да се тълкува като пропуск от страна на посланиците, а това вече е проява на лош тон и може да се тълкува като пряка намеса във вътрешнополитическите работи на страната домакин, където са изпратени тези посланици.

В случай, че самият Плевнелиев е поискал подобна среща, а посланиците на страните-членки не са съобразили в какъв капан ги вкарва, то вече говорим за демонстрация на мускули пред политическите опоненти на кандидатите от ГЕРБ, което е още по-неприемливо и несъстоятелно.

По време на срещата с поланиците Росен Плевнелиев си позволи да съобщи за разговор с посланика на Холандия, Карел ван Керстен от предишния ден, по повод ултиматума, който отправи министърът на външните работи Николай Младенов, че ако не ни пуснат в Шенген, ние ще блокираме или наложим вето върху други законодателни предложения на Шенгенската система.

Та по време на този разговор, според Плевнелиев, холандският посланик заявил, че за това, което се случва е виновно предишното българско правителство.

По този повод, по време на срещата с посланиците на страните-членки на ЕС, пред репортери и камери, Негово Превъзходителство ван Керстен взе думата и уточни следното – той НИКОГА не е изразявал подобно становище по време на разговора си с Плевнелиев, /ще отмина без коментар факта, че бе твърде скандално, Плевнелиев, в нарушение на всякакви норми за конфиденциалност, да си позволи да цитира посланик на чужда държава – бел. Л. М./, още повече, че се оказа, че ван Керстен е казал нещо съвършено различно! Той е казал, че позицията на холандското правителство за спиране на България за Шенген, не е оценка нито за сегашното, нито за предишното правителство, а е оценка за България, и за българския парламент, който приема такива закони!

Разликата в двете твърдения е очебийна!

Реално, холандският посланик уличи публично Росен Плевнелиев в лъжа!

Репортерите не чакаха и се нахвърлиха върху Плевнелиев с въпроси защо приписва на дипломата думи, които не е казал!

Как реагира Плевнелиев – високорейтинговият министър, който не се карал и биел и винаги бил подстриган и с чисти нокти като дете? Той смени темата, заговори за инфраструктура, за политическите си опоненти, след което се изниза от залата, както вече му стана навик!

Ултиматумът на Младенов!

Пореден негативен сигнал по темата "Шенген” бе изпратен от Берлин към София в понеделник, на 5 септември, след като говорител на вътрешния министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че "с оглед на негативните доклади Германия гледа въздържано на желанието за членство”.

Броени дни преди официалното посещение на Ханс-Петер Фридрих в София, медиите в Германия коментираха, че приемането на България вероятно допълнително ще бъде възпрепятствано и от заключенията в септемврийския доклад на ЕК за напредъка на страната ни в съдебната реформа и борабата с корупцията.

В петък, на 16 септември холандският министър на имиграцията Герд Леерс заяви пред парламента, че основният проблем е, че София и Букурещ не правят достатъчно за борба с корупцията и на първо място, това се отнася за България.

У нас премиерът Бойко Борисов призна, че реформата в съдебната власт изобщо няма напредък, като не пропусна да изтъкне, че вероятно една от причините за това е, че изпълнителната власт не можела да участва в нея!

Тук не мога да не изтъкна лицемерието на българския премиер, който не си направи труда да присъства на честването на 20-годишнината на Висшия съдебен съвет, но това не му попречи да говори за необходимост съдебна и изпълнителна власт да се слеят!

Ще се върна малко назад към така наречения ултиматум на министър Николай Младенов.

Решението на холандското правителство да наложи вето върху българското членство в Шенген, игнорира факта, че България е изпълнила техническите критерии за присъединяване, обяви министърът на външните работи Младенов. Ако на 22 септември България не бъде приета в Шенгенското пространство, страната ни ще преразгледа подкрепата си за реформите в Шенгенското законодателство, закани се той предаде БНР.

Младенов се опита да направи и интрига по отказа на холандия България да бъде приета в Шенген. Министърът коментира, че явно решението е свързано с вътрешнополитическите различия, които съществуват в управляващата коалиция в Холандия, а ако действително има такива различия, то този проблем изобщо не е работа на външния ни министър.

На 19 септември говорителят на ЕК Микеле Черконе отказа да коментира ултиматума с думите: „Не е работа на ЕК да коментира изказвания на национални министри!”, което бе и унизително и срамно за страната ни!

За съжаление Николай Младенов в часовете на скандала бе в Ню Йорк на Генералната асамблея на ООН и искрите от скандала преминаха без негово участие!

Колко неадекватно е поведението на МВнР видяхме и чухме и покрай този скандал: "Все по-вероятно изглежда решението да бъде за поетапно присъединяване към Шенген", заяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

Нито поетапно, нито на части ще се приеме България в Шенген и това е ясно вече и на децата – а защо Чернева говори обратното, това даже Бойко Борисов няма да може да обясни...

Имаше една поговорка: „Те не го искат в селото, той пита къде е поповата къща!”

България и Румъния покриха критериите за влизане в Шенген” - заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Седмицата” на Дарик радио, но като знаем от практиката доколко вярно и компетентно се изказва Цветанов, то в никакъв случая не трябва да се приемат неговите твърдения за чиста монета.

В момент, когато самият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи за опит за даване на подкуп, в което даже „накисна” като съпричастен кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев за президент, в момент когато Цветанов сам призна, че  при ситуация за предлаган голям откуп той и Плевнелиев не са реагирали в рамките на закона – сезирайки прокуратурата – да се правят на сърдити и раздразнени пред Брюксел, че ги обвиняват в корупция е най-малкото неадекватно, да не кажа и нахално!

Вярно е, че откакто пое изпълнителната власт, правителството на ГЕРБ е седнало на два стола – ЕС и САЩ – и една тема като Шенген би следвало да стане повод хората на Бойко Бориков да се определят – като страна-членка на ЕС ли ще се държат, или като послушници и галеници на официален Вашингтон.

Няма логика ГЕРБ да позволява Щатите да ни третират чрез посланика си Уорлик като колониална държава, а като страна-членка на ЕС правителството и неговите министри да се държат арогантно и да поставят ултиматуми.

Все пак Брюксел не е Вашингтон!

 

Коментари 

 
+1 #1 Див гражданин 2011-09-23 19:25
Бе Ники Зеленчука напоследък много се е охрабрил, просто да ти е драго. Първо се скара на турския външен министър, че изгонили посланика на Израел, без да питат него, Зеленчука; после отпра един ултиматум до ЕС, от който леля Меркел видимо отслабна... Една година мълча като пукал, секюз ми, външен министър, а откак се ожени - не мож го позна! Явно е случил на урсус жена, дето може и да го побийва, пък той си го изкарва на околните.
А че другарят Плевнелиев, секретар на ОК на ДКМС в Благоевград, поизлъгал за холандския посланик - ми човещинка, какво да правиш! Той, милият, собствено мнение не е имал никога - каквото му наредят, това приказва. Навремето му нареждаше другарят Причкапов, сега му нарежда другарят (опа, грешка, да се чете господин) Борисов. Нали миналата седмица чистосърдечно си призна, че Борисов му е забранил да говори за случая с подкупа?
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене