Меркел отряза квитанцията на Турция и ни постави в поза „партер”!

На 20 септември след обяд, от Берлин, където се намира кандидатът за президент на управниците от ГЕРБ – „Плевнелиев-Попова”, за среща с канцлера на Германия, Ангела Меркел дойде новината, че Меркел, по време на посещението на турския президент Абдуллах Гюл е направила неочаквано и шокиращо изявление, като заявила „Германия е официално против присъединяването на Турция към Европейския съюз”!

В нарушение на всякакви протоколни изисквания по време на официално посещение на много високо равнище, да не се съобщават скандални и неочаквани новини, или когато се налага – това да се прави конфиденциално, или въобще да не се прави, Меркел си позволи да говори направо на Гюл, като допълни, че „Германия е против пълноправното членство на Турция, но не иска да загуби един толкова важен партньор”, поради което защити идеята за привилегировано сътрудничество на Турция с ЕС!

Меркел е пояснила пред госта си, че ЕС трябва да открие начини за по-задълбочено икономическо сътрудничество с Анкара, но дистанцира това пояснение: не в политически смисъл, и още веднъж – не, като пълноправно членство на Турция в Евросъюза!

Защо точно сега, по време на подобно официално посещение Ангела Меркел извади този коз, след като в последните месеци нейната християндемократическа политическа сила непрекъснато коментира казуса с приема на Турция – причината би следвало да се търси вероятно в това, че ХДС понесе поражение от социалдемократите и то в Берлин!

Така коментира изненадата от думите на канцлера Меркел коментаторът Велизар Енчев в предаването „Дискусионно студио” на НТ СКАТ.

Ще припомня, че Турция официално подаде молба за членство още през 1987 година, но беше призната за страна кандидат за членство едва през 1999 година по време на срещата в Хелзинки. Оттогава преговорите „Турция-ЕС” са в безтегловно състояние.

От своя страна президентът Абдуллах Гюл Гюл призова Турция да бъде оставена да приключи преговорния процес с ЕС и след като затвори всички предприсъединителни глави, тогава да се дебатира за членството й.

„Ако се смята, че Турция е една тежест, тогава ние със задоволство няма да станем част от ЕС. Може и турският народ да не пожелае пълноправно членство след приключване на преговорите", бе отговорът на Гюл.

Той изрази позиция, че на този етап страната не желае да се откаже от намерението си за членство в Евросъюза.

Какво се случи на 20 септември – Меркел игра ва банк и изрече официално това, което се говореше досега от ХДС. Направи го по време на четиридневното официално посещение на турския президент Гюл!

В същото време – симптоматично или не съвсем, по време на това ключово изявление на Меркел, в германската столица Берлин се намираше кандидатът за държавен глава Росен Плевнелиев, и то по покана на фондация „Конрад Аденауер”, за да участва в дискусия.

В Берлин Плевнелиев се срещна с члена на Външната комисия на германските християндемократи Грунд Манфред, с който, според БТА, са обменили, информация за случващото се в България.

Предстоеше Плевнелиев да се срещне с канцлера Меркел и на тази среща бе обявено, че ще бъдат обсъдени: предстоящите избори, кризисните процеси в Гърция и Европейския спасителен фонд, както и основни въпроси, свързани с икономическото развитие на двете страни.

Ще подмина засега слабата подготовка на Плевнелиев за общуване с един такъв държавник като Меркел, ще подмина, пак само засега колко е бос кандидатът за държавен глава на ГЕРБ Росен Плевнелиев по въпросите на дипломацията и историята на международните отношения, а това без спор щеше да му попречи да говори адекватно по темите, които предстоеше да бъдат дискутирани с германския канцлер!

Да се върнем само на събитията около отлагането на приема на страната ни в Шенген и огромния гаф на Плевнелиев, гарниран с лъжа по отношение на посланика на Холандия ще е напълно достатъчно, за да бъде ясно, че за Плевнелиев влизането в един такъв разговор с Меркел ще е повече от несериозно и рисково. Да не говорим за това, че изпращането на един човек с абсолютно никаква подготовка в областта на международните отношения и дипломацията е обидно за самия домакин Меркел!

Но кой да им каже на Борисов и Николай Младенов, като се знае тяхната „подготовка” в тези проблеми!

Сериозният въпрос тук е: какво ще може да каже Росен Плевнелиев за позицията и думите на канцлера Меркел, и категоричното й противопоставяне на приема на Турция в ЕС - ще обсъди ли адекватно проблема Плевнелиев с Меркел?

Ще обсъди ли Плевнелиев с канцлера Меркел позицията на ГЕРБ по приемането на Турция в ЕС, след като неговият „попечител” Борисов нееднократно заявява, че неговото правителство е за безусловна подкрепа на приема на Турция в Европейския съюз!

Очевидно, в бързането да събере червени точки за Плевнелиев от междунардни изяви, ГЕРБ го натресе в една доста деликатна ситуация, изпращайки го точно при канцлера Ангела Меркел.

Изненада ли беше изявлението на канцлера Меркел?

Да не забравяме, че преди няколко дни германското Външно министерство порица изявлението на турския министър-председател Ердоган, в което той заплаши Република Кипър за това, че си позволявала да изследва своя териториален шелф, за да търси газ и нефт, тъй като се оказа, че имало залежи на тези ценни суровини.

Европейският съюз призова Турция да се въздържа от заплахи във връзка със спора за желанието на Кипър да започне добив на газ, предаде тогава АФП.

„Призоваваме Турция да се въздържа от всякакви заплахи и възможни действия, които биха могли да се отразят негативно на добрите междусъседски отношения и на мирното решение на граничните спорове”, заяви говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Във връзка с огласеното започване на търесене на природен газ и нефт в териториалния шелф на Кипър, турският премиер Реджеп Таийп Ердоган контрира, че Анкара също ще започне „много скоро” сондиране за природен газ край бреговете на Кипър, предаде АФП.

Премиерът предупреди още, че източната част на Средиземно море „ще бъде под постоянното наблюдение на турски фрегати, нападателни кораби и турските ВВС”.

„Тази икономическа зона е спорна”, подчерта Ердоган.

„Ако кипърските гърци предприемат действия в рамките на обявените по-рано срокове, тогава ние също ще започнем аналогична дейност още на следващата седмица”, подчерта турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и допълни, че турските плавателни съдове към шелфа ще бъдат съпроводени от кораби на военноморските сили на страната.

Турция не признава Кипър като суверенна държава, а подкрепя непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република. Експертите смятат, че споровете около разработването на шелфовите находища могат да се отразят негативно върху разрешаването на кипърския конфликт.

Освен реакцията спрямо търсенето на газ и нефт от страна на Кипър, турският заместник-премиер Бесир Аталей заяви, цитиран от държавната Анадолска агенция и Ройтерс, че ще замрази отношенията си с ЕС, ако на Кипър бъде дадено ротационното председателство през 2012 г.,.

Без спорно е, че Турция и по-точно премиерът Ердоган се опитват да бъдат решаващ фактор както в Близкия Изток, така и на Балканите, а защо не и в Европейския съюз!

Засега стоят два въпроса, които се нуждаят от отговор:

Трябва ли България официално да подкрепи позицията на Ангела Меркел, която на 20 септември официално се противопостави на членство на Турция в Европейския съюз, след този неочакван развой на събитията?

Ще трябва да чуем и как ще реагира Цецка Цачева на подписката на НТ СКАТ и ВМРО, която събра против това членство 318 000 подписа против подкрепа за влизане на Турция в ЕС.

Как ще реагира Цачева, след като главният външнополитически партньор на ГЕРБ Германия, официално заяви в лицето на канцлера Ангела Меркел че Турция НЕ МОЖЕ да бъде член на ЕС.

Надявам се скоро да научим ще си позволи ли Цецка Цачева искането с тази подписка на референдум, а тя е задължена да подложи на гласуване в пленарна зала това искане, или ще постъпи както  в случая с връщането на питането на Михаил Миков към Николай Младенов за приема на България в системата Шенген.

При всичко случило се и случващо се – пътуването на Росен Плевнелиев до Германия май ще се окаже поредният препъни камък на този почти назначен от ГЕРБ президент!

 

Коментари 

 
+1 #1 електорат 2011-10-05 11:20
Браво!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене