Катуница – нищо случайно под слънцето?

„Застана пред буса и му вика: ”Полека, полека бе, защото оня тръгна да го блъска... Полека, полека, и както викаше „полека”, оня го премаза! И му викам: Спри, бе, спри, ... защото бях настрана! – Спри, газиш го, газиш го, газиш ми детето, спри, бе!”

Това е истината – върнах се, не мога да го гоня буса. Вдигнах го, диша, дишай, тате, ти си силно момче!”

Това е разказът на бащата на убитото момче Ангел в село Катуница....

Прегазеното момче издъхва в ръцете на баща си!

27 септември, пред съда в Пловдив задържаният шофьор на микробуса каза, че съжалява, но не бил разбрал, че е блъснал човек!

Вуйчото на убитото момче, Веселин Христов, който е и син на бившата кметица, дълго се бори със заплахите от фамилия Рашкови.

Вината му е, че майка му като кмет е подавала сигнали срещу завземането на общинска земя от Рашков. В отговор, са предизвикани два пожара - в дома му, в колата му.

Година след това е хвърлена бомба пак в дома му, разказва вуйчото на убитото момче, Веселин Христов. Извършителят, непознат за семейството е задържан и твърдял, че просто хвърлил бомбата, без да ги познава!

Това е някаква повтаряща се симптоматика – човек, който не познава Рашков да напада хора, които той е заплашвал! Пресен пример е с шофьора на микробуса, прегазил момчето, който твърди, че не познавал Кирил Рашков!

Но да продължа: според разказа на вуйчото, Рашков отишъл лично да го заплаши в присъствие на съпругата му...

След заплахата съпрузите подават жалба в полицията, като се надявали на защита!

Защита обаче, по думите на вуйчото не последвала. В селото дошли трима полицаи, които предупредили потърпевшия заплашен да престане да се занимава с това!

"Няколко часа след това бях нападнат от повече от десет коли от роми, въоръжени със саби и мечове. Племенникът ми стана свидетел, защото беше наблизко с братчето му и баща му. И опитаха да ми помогнат...”

Цената е твърде висока, племенникът му Ангел загива, премазан от микробус, пълен с хора на Рашков.

„Всички тези хора бяха предвождани от внука на Кирил Рашков, въоръжен със сабя. И извика: „ Гяури, сега ще ви изрежем главите на всички”, разказа Веселин Христов в предаването „Тази сутрин”.

Секунди след това премазали, нарочно, по думите на вуйчото, 19-годишния му племенник - Ангел. И избягали.

„Не мога да си обясня всички тези хора как не са задържани, трябва да има някаква намеса”, каза вуйчото на Ангел.

Въпроси без отговор:

Задържаният шофьор на микробуса признал пред съдията, че е помислил, че е сгазил куче?!? А ръкомахането на жертвата да спре, виковете и ръкомахането на бащата на жертвата – нима не ги е видял? Било е достатъчно светло.

На 27 септември сайтът Медиапул публикува, че заподозреният за умишлено прегазване с цел убийство, Симеон Йосифов доброволно се върнал пред къщата на клана Рашкови след инцидента, където имало двама полицаи. Те обаче не предприели никакви действия, от които той би могъл да разбере, че е издирван от органите на реда.

Друго твърдение на Симеон Йосифов също рухна пред фактите: според неговата версия, той бил нает да кара приятели на Рашкови от Столипиново за помена в дома на Кирил Рашков.

Съселяните на Рашков обаче са категорични, че помен този ден не е бил правен, а дни по-рано!

И още: кой прави помен в празни къщи, с изнесена покъщнина?

Едно е полицията да изведе тайно Кирил Рашков от дома му, второ е - също тайно да изведе семейството му, трето е къщите да се окажат празни с изнесени мебели и покъщнина при пожара!

Задържаният за умишлено убийство на Ангел Петров шофьор твърди, че не познавал Кирил Рашков – тогава как е карал на помен в къщата му хора от Столипиново?

"Категорично има данни, че след инцидента Йосифов е отишъл пред къщата на Кирил Рашков. Там е имало двама полицаи, които са казали, че има блъснато момче в Катуница, но той не е задържан и на него не му е казано нищо. След това клиентът ми се е прибрал вкъщи, заминал е за Турция, но след като е разбрал от жената, с която живее на семейни начала, че го търсят, се е завърнал доброволно", обясни адвокатът с уточнението, че пътуването към Турция било не с цел укриване, а за да вземе стока.

Въпросът е: как Йосифов е чул, че има блъснато момче, как не го е свързал със сбърканото му усещане, че е блъснал куче, и как след всичко случило се - съвсем спокойно е поел към Турция?

Как полицията, която съобщи веднага след убийството, че е обявен за задържане, не го е спряла и го е оставила да мине спокойно границата?

От возилите се пътници в микробуса, четиримата са били разпитани поотделно и показанията им се разминават - по думите на съдия Красимира Костова, трима от тях обясняват, че са се върнали в къщата на Кирил Рашков, "за да обсъдят ситуацията", докато четвъртият твърди, че всички пътници от буса са се прибрали директно в Пловдив.

Засега разследващите са задържали само двама души освен шофьора Симеон Йосифов – Георги Йорданов и Спас Христов. Те са обвинени в опит да прегазят двама жители на селото и трима полицаи, пристигнали пред къщите на Рашкови, след като напрежението в селото рязко ескалира в петък, 23 септември вечерта.

Съдът научи на първото заседание с шофьора на микробуса и пътувалите в него, че убийството става на свечеряване, било е още светло.

Пътуващите в микробуса са видели момчето, а шофьорът, който е карал - не го видял?!?

Дали опитът да се прегазят двама души и трима полицаи не се усеща или може да се сбърка с прегазване на куче?

Защо досега не са задържани полицаите получили жалбата със заплаха за убийство, на която не са реагирали?

Защо не са задържани и разпитани полицаите, които са отишли в Катуница да предупредят вуйчото на момчето повече да не се занимава с това?

Хората от дошлите два микробуса в с. Катуница са били въоръжени: до този момент няма следствени действия по причината да се появят в селото въоръжени!

Мнозинството българи са видели снимката как въоръжени до зъби полицаи пазят къщите на Кирил Рашков.

Оттук нататък започват въпросите и те не са свързани с манипулациите, съпътстващи тази драма в с. Катунци. Въпросът е:

Пред къщите на Рашков стои редица полицаи и пази. Какво пазят униформените, след като къщите са празни и то не от деня на убийството;

От тези къщи са изнесени дни преди убийството мебели, техника, покъщнина;

Главният прокурор разпореди: незабавни арести и разследване при насаждане на етническа омраза – добре, но взели ли са вече разследващите записите от тв Канал 3 с тълпата цигани, въоръжени с колове, и други средства?

Започвам с въпросите по случая – всеки един от гореизброените факти навежда на мисълта, че нещата не са толкова чернобели, колкото ни ги поднасят от полицията.

Трагедията с убитото момче и починалия му приятел прерасна в протести – едни патриотични, други със социална насоченост, трети срещу безнаказаността към деяния на представители на циганския етнос, четвърти – с призиви за саморазправа. И всичко това се случва в началото на предизборната кампания, а реакциите на политиците са: от пълна незаинтересованост и дистанциране, до прехвърляне на вината върху редови полицаи, искане на оставката на вътрешния министър и развяване на ултиматуми с цел, извличане на политически дивиденти.

Случайни ли са събитията в Катуница точно сега, ескалирането на напрежението и неадевкатните реакции на управляващите от ГЕРБ в дните на разигралата се трагедия?

Всичко, което се случи в Катуница е резултат на толериране от различни по цвят политици на циганския милионер Кирил Рашков.

Оказа се, че повече от 20 години той не е декларирал никакъв доход, не е плащал данъци, строил е без разрешения дворци, които няма как да бъдат легитимирани като законно придобити.

Около убийството на полицията продължи да прилага двоен аршин спрямо Рашков, и спрямо протестиращите младежи.

Видяхме протестни шествия на младежи с националното знаме, които пееха химна...

Видяхме и издигането на недопустими лозунги за саморазправа към доказано криминалния контингент на мнозинството от циганския етнос.

Протестиращи минават по бързо производство, докато Рашков и фамилия ги пазят полицаи, на които плащаме заплатите от нашите данъци!

А Рашков също е заплашвал и заплашваше до преди ден-два...

Но вместо в ареста и пред съда е пазен като картина на Рембранд!

Защо не се изненадваме – все пак нека не забравяме, че докато цялото село Катуница вървеше почернено след ковчега на 19–годишния Асен, вътрешният министър се поклащаше с кандидатите за президент и вицепрезидент в такт с песента на обилно потящия се Веселин Маринов.

Докато погребваха в ден на траур Асен – на стадиона в Разград, премиерът люпеше семки във ВИП-ложата до министъра на земеделието Мирослав Найденов...

В първия работен ден президент и премиер отидоха в Катуница, но там разговаряха само с почернения баща на Ангел - те не обелиха и дума със който и да било от жителите на селото! дойдоха с лъскавите си коли и се изнесоха скоростно с тях от мястото на трагедията.

Докъде е случайността в тази трагедия и откъде започват неслучайните събития?

 

Коментари 

 
+1 #2 електорат 2011-10-05 11:11
В записа се видяха къщи освободени от покъщнина, полицията пазеше празни къщи и остави базчинства на агитка, която предварително беше обявила, че ще отиде там, но мерки не бяха взети. И още куп несъответствия. Първанов беше вече предупредил за революционна обстановка.На всички им стана ясно, че това беше режисирано. Излезе наяве договорка за продажба на гласове. Но законите не бяха приложени пропорционално и към всички. Протестиращи младежи бяха бити, че демонстрираха срещу беззаконията. Мисля, че всички ние сме наясно за какво ни ползват.
Цитиране
 
 
+1 #1 Петков 2011-10-01 13:30
Защо не се изненадваме – все пак нека не забравяме, че докато цялото село Катуница вървеше почернено след ковчега на 19–годишния Асен, вътрешният министър се поклащаше с кандидатите за президент и вицепрезидент в такт с песента на обилно потящия се Веселин Маринов.

Докато погребваха в ден на траур Асен – на стадиона в Разград, премиерът люпеше семки във ВИП-ложата до министъра на земеделието Мирослав Найденов...
---------------
Дал защо не се изненадваме
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене