Съдия Янева-Манолева: „Имам безупречен авторитет!”

Ако авторитетът на един магистрат се определя от това чий семеен приятел е и кой от властимащите го толерира – то няма как да не се съглася със съдия Владимира Янева-Манолева, че има „безупречен” авторитет!

Семейна приятелка на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, заведена от министър-председателя Бойко Борисов при папата в Рим – само тези две обстоятелства са достатъчни, за да си позволи Янева-Манолева да твърди, че е с авторитет, и то не какъв да е, а безупречен!

В безпрецедентно интервю за bTV Янева ни показа недвусмислено, че е непоклатима пред законодателството и скандалите, че е недосегаема – каквото и да предизвиква нейното доказано СПОРНО назначение за председател на един от най-големите и важни съдилища – Софийския градски съд!

Във въпросното интервю, което зрителите на тази телевизия трябваше да изтърпят, семейната приятелка на министър Цветанов, недвусмислено показа, че ще работи така, както той разбира правосъдието!

В интервюто си, което е емблематично за времената на сталинизма и култа към личността, семейната приятелка на вътрешния министър, едва ли не се обясни във вярност на патрона си като каза дословно следното:

„Цветанов ни дава глътка въздух, за да можем да си свършим това, което е необходимо...”

В това интервю, което може да се чуе тук или прочете по-долу Владимира Янева-Манолева „пропуска” няколко важни биографични момента, които аз ще й припомня:

На 1 юни 2006 година, трима съдии от Софийски районен съд /СРС/ обжалваха в пред Върховния административен съд /ВАС/ мълчаливия отказ на Висшия съдебен съвет /ВСС/ да обяви конкурс за свободни бройки. Вместо това ВСС извърши назначения 5 дни след въвеждането на конкурсното начало в съдебната система.

Припомням, че на 12 май, с влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт /ЗСВ/ бе въведено изискването за задължителен конкурс за всички места в съдебната система, като промените в ЗСВ оставиха на Висшия съдебен съвет да назначава само шефове и зам.-шефове на съдилища, прокуратури и следствени служби.

ВСС, без да се съобразява с промените в Закона за съдебната власт, по време на заседанието си на 17 май, назначи 85 магистрати, без да се обявява конкурс за тези места! Та, на въпросното заседание, членовете на съвета назначиха на място в СГС съдията от СРС Владимира Янева – Манолева. Другите две предложения бяха отхвърлени, без да бъдат обявени мотиви...

Темата бе твърде скандална и бе дълго време в полезрението на ЕС.

Втори епизод:

Под заглавие: 20 депутати, 41 съдии, 32 - ма кметове и още 20 прокурори с неверни данъчни декларации, общо 174 висши държавни чиновници бяха подали неверни данъчни декларации, съобщи тогава шефът на Сметната палата Валери Димитров. сайтът „Фрог нюз” публикува пълният Списък на Сметната палата, където под номер 36 четем: Владимира Янева Янева – Манолева, Съдия СГС, Подала уведомление. Не е декларирала ипотека на апартамент с площ  107,25 кв.м. в гр. София за обезпечаване на банков кредит в размер на 50 000 евро.

Сред депутатите се открояваха имената на Борислав Ралчев, Васил Иванов - Лучано, Нихат Кабил, зам.- министър Нина Радева, Росен Владимиров, Фидел Беев, Юнал Тасим и зам. министър на културата Явор Милушев.

Сред магистратите преобладаваха имена на съдии и прокурори, най вече от провинцията. Седем следователи също бяха подали неточни данъчни декларации, както и един областен управител.

Около избора на Янева-Манолева стана ясно, че тя не е декларирала надлежно всичките си имоти, даже една година – 2010, не е подала и данъчна декларация!

На 30 септември 1999 г. Владимира Янева купува къща от 93.9 кв.м2 и парцела от 485 кв. м.2 под нея на ул. Виктор Григорович 28 (точно срещу Медицинска академия). Стойността на сделката е 18600 лв.

Декември същата година Янева продава на Владимир Чендов апартамент от 82.420 кв.м. на ул. Хубавка в София (кв. Гео Милев). Сделката е на стойност 46912 лв.

За деня на жената - 8 март 2000 г., Янева си прави подарък, като за 29500 лв. купува апартамент от 70 кв. м. в Зона Б5.

През 2007 г., заедно със съпругът си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.

Самият апартамент е купен от строителя "Метрон Инжинеринг" през септември 2005 г. срещу 23884 лв.

През март 2010 г. Янева купува гаражна клетка в близост до жилището за 16 хил. лв.

За разлика от съпругата си, Илия Манолев е по-скромен в имотните сделки. През 2002 г. той продава на Иво Георгиев и Надежда Георгиева апартамент в Хаджи Димитър. Те купуват 71 кв. м. за 18 хил. лв., но жилището е ипотекирано в полза на Манолев, като ипотеката е отписана следващата годиниа. Иво Георгиев е бизнесмен свързан с варненската група ТИМ. Той е управител на хазартната фирма "Астера I", дъщерно дружество на свързаното с Химимпорт дружество "Св. св. Константин и Елена холдинг".

Имоти "укрити" от Сметната палата

През повечето от годините, когато е извършвала имотните сделки, Владимира Янева е била младши магистрат и не е ясно откъде има средства за сделките. Тя е пропуснала да обяви придобитите от нея имоти пред Сметната палата.

От достъпните декларации от сайта на палатата се вижда, че до 2009 г. тя е пускала само уведомления, т.е. че няма придобито ново имущество. Чак през април 2007 г. тя се сеща да обяви част от сделките, но избирателно. Освен това има разминаване между данните в нейната декларацията и тези в официалните регистри.

Пред Сметната палата, през април 2009 г. тя декларира, че през 2000 г. е купила апартамент от 70 кв.м. - това е жилището в Зона Б5. В този случай няма разминаване.

В същата декларация новоизбраната председателка на СГС описва и купената през 1999 г. къща и парцел срещу Медицинска акадамия, но посочва, че тя притежава само 1/3 от имотите, като другите 2/3 са съответно на майка и Лили Янева и баща й Яне Янев. В имотния регистър, такова вписано обстоятелство няма. Според Агенция по Вписванията само майка й - Лили Янева притежава 1/3 от имота, а баща й - не. От партидата на имота се вижда, че купувач е само Янева. И за този и за другия имот, като произход на средствата новата председателка на СГС посочва "дарения".

Пак в декларацията от 2009 г. тя посочва, че през 2005 г. със съпругът й са придобили и апартамента на Нишава, като за цена е посочено "23885", а източник - "заеми." Интересното е, че тя "пропуска" да обяви купения заедно с апартамента гараж.

Янева не подава декларация за 2010 г. и въобще не намира за необходимо да обяви купеният лично от нея втори гараж.

За всички тези факти и обстоятелства Янева-Манолева мълча и продължава да мълчи, като че ли на са се случили!

„Може би колегите са видели в мое лице най-добрият претендент за този пост. Нека погледнем и от тази страна нещата. Включването ми в този избор е довело до мисъл в тях, че аз съм най-вероятния претендент за градски съд” – казва Янева-Манолева без да крие колко високо се САМООЦЕНЯВА.

Бих приела това, ако на 2 юни, в парламента, като първа точка в дневния ред не беше записано гласуването на процедурни правила за избора. И точно тази точка извади наяве как действа режимът на ГЕРБ...

„Предлагам, в процедурните правила, които приемаме днес, да се посочи един основен критерий за кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет: приятелство с лица от ръководството на ГЕРБ. С премиера, с вицепремиера, с председателя на Народното събрание” – изрече го Мая Манолова, от парламентарната трибуна във връзка със скорошния избор на председател на Софийски градски съд, който както „Хроники” не веднъж написа ще е човек, много близък приятел на министър Цветан Цветанов.

Това изречение на Мая Манолова стана повод зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов да й отнеме думата!

Ще повторя пак: и съпругът на Янева-Манолева се нарича Илия Манолев и с физкултурното си образование и девет години в Гранична полиция бе назначен от приятеля си Цветан Цветанов за зам.-генерален директор на „Ръководство на въздушното движение”, човекът, който уволнява и назначава в предприятието – не заради подходяща професионална квалификация, а защото са първи приятели с вицепремиера Цветанов, веднъж седмично играе баскетбол и понякога рита с премиера Бойко Борисов!

Съпругата му пък бе с Борисов в Рим, при папата - но не като съдия...

Това трябваше да залегне в критериите за назначения на влиятелни и добре платени постове в държавата и се случи както показаха събитията последвали това питане на депутат Мая Манолова!

Но да проследим какво изумително нареждане даде председателят на парламента Цецка Цачева след предложението на Мая Манолова:

„Приканвам ви, за да не се получава напрежение в залата, да използвате всичките си правомощия за налагане на санкции тогава, когато народен представител се държи неуважително и прави предложения, който наскърбяват и обиждат институцията Народно събрание – нареди председател Цачева в стила на Китайската културна революция. – Има предвидена санкция дори за отстраняване от пленарна зала, когато се предлагат обидни предложения. Госпожо Манолова, с Вашето предложение Вие обидихте моето достойнство на народен представител!”

Дали е обидно да се предложи за критерий за назначения във ВСС само на магистрати, близки до Цветанов и Борисов – това е дълго за коментиране, още повече, когато непрекъснато сме свидетели точно на такива назначения!

Цветанов се издъни за пореден път с назначението на семейната си приятелка Владимира Янева-Манолева. Той най-безогледно показа, че в него са хляба и ножа и в партията, и по назначенията.

Председател Янева-Манолева отрече близостта с вицепремиера да е кумство, но наблегна на факта, че съдът е независим.

„От самото начало кандидатирането ми за поста бе свързано с името на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Първоначално започна да се тиражира информация, че се намираме в отношения на родство, кумство и т.н. Това не е така, информацията може да се провери”.

Янева стигна дотам да заяви пред журналистите след избора, че до този ден не знаела, че ще бъде избрана за председател на СГС, твърдение, което спокойно може да се приеме на говорене на границата на лъжата.

Тук вече му е мястото да попитаме: как съпругът на Янева – Илия Манолев е знаел за разследването и прогнозата на сайта „Хроники”, че неговата съпруга ще е следващият председател на СГС и според служители на РВД бил доста нервен и ядосан за разкритието – а в деня на избора на жена му се оказа, че тя била в неведение, че това ще й се случи!?

Нима Манолев и съпругата му не си говорят и не живеят на едно място като семейство?

На 19 май 2011 г. министърът на вътрешните работи за пореден път поиска оставките на целия Висш съдебен съвет. След като семейната му приятелка бе назначена за председател на СГС – Цветанов спря да иска оставките на целия ВСС!

Смущават изнесените от журналистката Доротея Дачкова във в. Сега” и неопровергани факти за това, че съдия Янева-Манолева е дала условна присъда за отвличане, както и тригодишна условна присъда по дело за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда.

Обяснението, което чухме с голямо закъснение бе:

Владимира Янева: Честно казано не си спомням конкретния случай, но доколкото имам спомен нямам одобрено споразумение за отвличане.

Дачкова издирва и едно дело на Янева-Манолева за притежание и разпространение на наркотици, където уредена сделка е осигурила условна шестмесечна присъда за призналия се за виновен.

Разследващата журналистка Дачкова обърна внимание и на факта, как преди дни "Капитал" публикува решение на ВКС, с което е била отменена наложена от Янева присъда, тъй като в мотивите към нея тя е копирала дословно част от аргументите си по съвсем различно дело. Съдиите посочват, че подобни противоречия, които се дължат на технически причини, говорят за неуважение към страните и не вдъхват респект. Обяснението на Янева по копирането на част от мотивите, взети от едно дело по друго дело бе, че „забравила” да смени името!

Или пишеш с яснота какви са имената на страните и замесените по делото в дадени мотиви, или копираш и поправяш заимствания текст, като се извиняваш, че е станала грешка по лична вина!

Преди време Агенция Ройтерс обърна внимание, че един от рисковете пред българското правителство е шуробаджанащината, която се вихри по време на управлението на ГЕРБ. Никой от властимащите не обърна внимание на този коментар, появил се в световната информационна агенция!

Друго, което „пропусна” в интервюто си Янева-Манолева бе един интересен момент, който някак убягна на медиите: Владимира Янева, семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов бе предложена от членовете на ВСС Костадинка Наумова, Петър Стоянов, Стефан Петров, Мая Кипринска и Цони Цонев.

Същият Стефан Петров, председател на Комисията за конфликт на интереси, и едновременно с това в един по-ранен етап – лично предложил Янева за поста шеф на СГС, си позволи да обяви, че при Янева няма конфликт на интереси!!! И то преди тя да бъде проверена за такъв конфликт!?

За адресната регистрация на Янева-Манолева в Каварна, за която бе писано от сайта Биволъ

Из интервюто по bTV:

- Имате ли адрес на морето?

Владимира Янева: Не, нямам адрес на морето

- Има ли дело срещу Вас от мебелна фирма?

Владимира Янева: Да имах дело с мебелна фирма, която го изгуби.

- Твърди се, че по това дело не са успели да ви призоват, защото се оказало, че сте адресно регистрирана някъде в община Каварна.

Владимира Янева: Няма такова нещо. Те идваха на новия адрес, на който живея, и много добре знае, къде е адресът.

Кой лъже в случая: Янева-Манолева или Столична дирекция „Полиция”, сектор „Български документи за самоличност” – това е въпросът.

Янева е имала дело с мебелна фирма, имала и е адресна регистрация на морето, имало е и дело с мебелната фирма за „поръчани мелеби, които не платила” – според Биволъ.

Оказва се, че според Янева-Манолева, мебелната фирма била длъжна да знае софийския й адрес, защото на него й занесла мебелите!

Оказва се, че Янева-Манолева няма адрес на морето, но... това вероятно е към днешна дата, тъй като сега тя е на нов адрес!

Всичко казано дотук означава, че в Столична дирекция „Полиция”, сектор „Български документи за самоличност” според кмета на селото - няма такъв човек и такъв адрес. Справка в имотния регистър показа, че в действителност такъв адрес няма.

Тогава как този адрес е попаднал не в Плод и зеленчук, а в Столична дирекция „Полиция”, сектор „Български документи за самоличност”, като посочен редом с името на съдия Янева-Манолева – т. е. с личните й данни?!

Някой е извършил закононарушение сочи документът, издаден и публикуван в сайта „Биволъ, и е редно след като това закононарушение се свързва пряко с името на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговата семейна приятелка – съдия Янева-Манолева – да се разследва случаят и да се намери виновника, който позори името на две публични високопоставени личности!

Кой е този вездесъщ престъпник, който си позволява да попълва документи, които пращат един български съдия, протеже на МВР-министъра на несъществуващ адрес в съществуващо село? Та такива документи се попълват ЛИЧНО!

И всичко това се фалшифицира до място, което се оказва любимо за отдих на вътрешния министър и още по-любимия му певец – Веселин Маринов!

„Цветанов ни дава глътка въздух, за да можем да си свършим това, което е необходимо...” каза семейната му приятелка Владимира Янева-Манолева в интервю с удобни и правилни въпроси.

За нея и властимащите е нормално да си протеже на министър, да се разхождаш на държавна сметка до Рим, за да срещнеш папата, да те назначат без опит, да уреждаш родителя си с купени имоти от страна по дело, къето гледаш в съдебната зала...И още, и още...

А ето какво смята форумът в интернет публикуван след интервюто й по телевизията с национален обхват:

smileme 06.10.2011 / 16:37

Владимира Янева: Хубавите неща са, че един човек поема един такъв тежък съд с амбицията да докаже, че правосъдието в България може да бъде не толкова мудно. Да докаже на своите колеги, че с колегиалност, с един добър тон, с едно взаимно сътрудничество, с институциите може да издигне авторитета на съдебната система. Мисля, че това е перспективата, която ме очаква в това бъдещо управление през следващите пет години.

Това е класически пример за наглост и популизъм! Много искам след година две да и направят една ревизийка на база на това помпозно изказване и съответно да си поеме отговорност, ако не е изпълнено. Но едва ли това ще стане...

GB 06.10.2011 / 15:09

iskra_fen ти защо говориш за себе си в множествено число? Аз не искам да съм едно "ние" с теб

iskra_fen 06.10.2011 / 14:22

Helena

06.10.2011 / 10:19

Просташкото ти поведение ни омръзна на всички. И обръщенията към БТВ, и поученията към репортерите, журналистите, водещите. Да не би ти, нещастнице, да си искала да станеш медийна звезда, но навсякъде да са ти захлопвали вратата под носа? Писна ни от твоите забележки и махленско поведение. И не ни отклонявай вниманието от ежедневните проблеми.

Когато си направиш собствена телевизия, ти ще избираш какви да са репортерите и ще налагаш цензура. Сега престани с простотиите си и си гледай заниманията, щом нама какво да кажеш по същество относно темата.

Аман от тебе.

iskra_fen 06.10.2011 / 14:10

Ха-ха. Голяма смешка е тази председателка. Говори като текезесарка. Вероятно и така работи. Наглостта й идва от високата самооценка и познанствата й с разни временно нашумяли политици, чийто звезди бързо ща залезнат - както и изгряха.

Усмихвам се 06.10.2011 / 10:43

Тая е толкова неграмотна и нагла ,че дори не подозира колко е жалка.А ма тя простотията не ходи по гората. ПРОСТА ,ПРОСТА ,ПРОСТА.............................

123tt 06.10.2011 / 10:14

Трябваше да наблегнат повче на информацията за издънките й, на това, че няма реално почти никакъв стаж, на проблемните й решения... И медиите спаха месеци, сега някакво интервю, което не знам защо, но ми звучи оправдатело спрямо нея. Все пак това е един човек, който няма необходимия реален стаж, а от начина й на изказване се вижда и че е нивото й е доста ниско. Има толкова кадърни хора, със специализации в чужбина, запознати с европейските практики - защо тази глупава, нагла и некадърна жена!!!!!

kalas 06.10.2011 / 09:46

прости политици,прости медий.....АМАН ОТ ПРОСТОТИЯ НАИСТИНА

smileme 06.10.2011 / 09:28

Тази женица говори точно като недообразован политик, каквито са масата в БГ. Освен че не казва нищо, но пък с много думи, в речта й буквата Л просто я няма. И разбира се продължава да е нагла. Писна ми от простотии в тая България...

 

Коментари 

 
-1 #3 Ганю Глобалний 2011-10-09 16:22
Очевидно е, че гореспоменатата е некомпетентна за поста, който заема.
Очевидно е, че назначението не е партийно - т.нар. парламентарна опозиция разполага с достатъчно хора във ВСС, за да бламира когото и да било. Само като се сетя какви жонгльорски номера и акробатични премятания използва Караиванова (Бе-Се-Пе!), за да докаже, че работата на тая била връо на професионализма та!
Струва ми се, че същите тия, които туриха двама физкултурници начело на изпълнителната власт (двама са, цялото следване на Боко е тренировки на отбора на факултета), много са харесали Янева - по същата причина, по която са харесали физкултурниците .
А къде и кога Янева е положила изпит за правоспособност - сие тайна великiа ест.
ПП - Вчера сайтът ви не се отваряше, опитите през кеша на гуглата бяха също неуспешни. ПП-то го изтрийте, моля.
Цитиране
 
 
+2 #2 анонимен 2011-10-09 12:46
ТАЯ МАЦА ИМА ПРОБЛЕМ И С ЕЗИКА. ТАКОВА СЛОВОСЪЧЕТАНИЕ - "БЕЗУПРЕЧЕН АВТОРИТЕТ" Е НЕГРАМОТНО. АВТОРИТЕТЪТ НЕ СЕ СТЕПЕНУВА, НИТО СЕ ОКАЧЕСТВЯВА. ТОЙ Е ПРОСТО АВТОРИТЕТ. ПОНЯТИЕТО РЕПУТАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЧЕСТВЯВА, ЗАЩОТО ПРЕДПОЛАГА ТАЗИ СМИСЛОВА ВЪЗМОЖНОСТ.(РЕПУТАЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ДОБРА ИЛИ ЛОША, В ТОВА ЧИСЛО И БЕЗУПРЕЧНА). АМА КЪДЕ ТИ В ПРИЯТЕЛСКИЯ КРЪГ НА ЦВ.ЦВ И ГЕРБ ТОЛКОВА ИЗЛИШНА ГРАМОТНОСТ.
Цитиране
 
 
+1 #1 Костова 2011-10-07 18:10
Отново великолепен анализ г-жо Манолова! Трябва да признаем, че наглостта, себенадценяване то, некомпетентност та,нарцисизма,ш уробаджинащинат а,посредственос тта и чалгаполитиката тържественно шестват във всички сфери на живота ни!Ще можем ли някога да се преборим с това?!Изгубих вяра!
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене