САЩ разлюбват Бойко Борисов... май

На 19 октомври премиерът Борисов сподели, че сутринта се е загледал в един от предизборните клипове.

„На един, който бил четири години министър и това училище било единственото в неговото министерство, за което трябвало да се грижи, обяви той и продължи - много трябва да го е срам, ама много трябва да го е срам Стефан Данаилов".

За четири години не си е мръднал пръста. И мен много ме е срам от него. Децата са учили в тази кочина и той четири години е толерирал това. Ама много ме е срам от него! Не стига, че не може да пише, а и като министър е нула, заяви премиерът четири дни преди президентския вот, на който основен опонент на ГЕРБ е кандидатската двойка Калфин - Данаилов.

„Вие ставайте, че много клечите” – се обърна към учениците Борисов и им обеща разширение на училището и купуване на 15 нови компютъра.

Явно раздразнен от интервюто предишната вечер на бившия американски посланик Джеймс Пардю, както и от последните новини, Борисов бълваше цял ден на 19 октомври огън и жупел срещу опонентите на ГЕРБ.

Знак за отлива от американската подкрепа за ГЕРБ даде настоящият посланик на Щатите Джеймс Уорлик като каза, че няма предпочитания към определена политическа сила. Покровителят на управниците беше твърде сдържан и за първи път публично не похвали правителството, което бе твърде знаменателно.

По отношение на критиките, които Пардю е отправил при последното си гостуване в мандата на настоящето правителство, посланикът призна, че почти се чувства като в приказката за новите дрехи на Царя.

„Видях целия този театър и драма...как нещата се подобряват и, много самореклама за промени за това или за онова, и аз не виждам тези промени... – призна Пардю в Шоуто на Слави. – Така че аз реших да говоря откровено за този политически театър, така, както аз го наричам... Хората се преструват, че правят промени, че са твърди, че правят това или онова, но когато се гледа под повърхността – няма нещо, което толкова да се е променило...здравеопазване, по-добро ли е, икономическата ситуация, образование, работни места – по-добри ли са? Ситуацията с организираната престъпност и корупцията по-добри ли са? Не би следвало да се обръща внимание на думите, а на действията, на това, което се случва. Така аз почувствах, че някой трябва да говори открито, и го направих... сега говоря като частно лице, нямам никакви връзки с американското правителство вече и в този смисъл чувствам една независимост. Нямам никакви финансови интереси в България – нито една стотинка. Така че аз мисля, че мога да говоря като приятел на България.... това е моето лично мнение за някой, който е живял три години в България и в последните години е идвал много пъти, като някой, който харесва България... Понякога нещата трябва да бъдат изказани... българите ме познават много добре... ще оставя на българите да решат за себе си, така че аз ще оставя да решат – на тях...

...Нека да спомена изборите, които предстоят – мисля, че има безпрецедентно количество политическо сплашване, което в момента се случва, що се отнася до тези предстоящи избори. Чувам това от много различни източници, хора, които познавам, от мои приятели...много от нещата, които се публикеват – се плащат от политическите партии и се представят като новини. За мен това журналистическата етика – едно нещо е да плащаш за реклама, но друго нещо е когато плащаш за нещо, което се приема като новини... надявам се хората да го разберат, и мисля, че това е сериозен проблем.

На въпроса за сплашването – мисля, че има спад на личните свободи – надолу... хората не са толкова склонни да говорят за своите мнения. Това го нямаше, когато аз бях тука, сега защо е така? ... аз съм много загрижен за свободата на пресата,.. Има много политически театър в България, но българите са достатъчно умни, за да видят да прозрат действителното и да вземат свои, собствени решения... Надявам се хората да могат да говорят свободно, и ако не могат да говорят свободно – значи нещо не е наред...

Мисля, че тези избори са изключително важни за България. В българската Конституция съществува това, което в САЩ наричаме баланс – разделение на властите – правителство, парламент, президентство, съдилища... Мисля, че ГЕРБ иска да консолидира власт – ИЗЦЯЛО – премиера, парламента и президентството... Мисля, че те /ГЕРБ/ трябва моного да помислят, защото това дестабилизира баланса на власт между различните институции в българската политическа система.

Премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията на БСП, че жените в избирателните комисии щели да маркират бюлетините с лакираните си в червено нокти и да ги превърнат в недействителни.

„Никога не съм се лакирал, а те явно се лакират, ходят по педикюри, така че ги разбират тези работи”, репликира подигравателно Борисов думите на червения лидер Сергей Станишев. Премиерът определи социалистите като хора, които разбирали от дамските навици.

Наблюдателите от ОССЕ притеснени от възможни манипулации на вота, бе съобщено вчера от държавната БТА.

Съмненията за "фантоми" в избирателните списъци за местния и президентския вот на 23 октомври се потвърждават индиректно от официално обявения брой на регистрираните избиратели. За президентския вот те са около 6.97 милиона човека или 95 на сто от цялото население според последното преброяване от тази година. Право да гласуват на местните избори имат 6.52 милиона души (около 89 на сто).

По последни данни цялото население на България е 7.3 милиона души, като поне 1.2 милиона от тях още не са навършили 18 години.

Това става ясно от обявените за пръв път официални данни за броя на избирателите. Интересен факт е, че до този момент българските държавни институции не са съобщили официално никакви числа, но данни са предоставени на мисията от наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която публикува на сайта си междинен доклад за предстоящите избори у нас.

Политици, партии, кандидати и неправителствени организации, с които наблюдателите са разговаряли в България, са изразили притеснение, че избирателните списъци не са точни.

ОССЕ отбелязва също така в свой доклад, че върху кандидати е оказван натиск да се оттеглят от изборната надпревара, включително чрез данъчни проверки на бизнеса им и този на роднините им.

Посочват се критики, свързани с липсата на прозрачност на дейността на изборните комисии. Допълнителни опасения предизвиква и "небалансираният състав" на избирателните комисии и доминиращото участие на управляващата партия в тяхното ръководство.

Изводите на наблюдателите са базирани на лични срещи с членовете на ЦИК, с част от кандидатите за президент и кмет на София, с лидери на политически партии, журналисти, дипломати и представители на гражданското общество, проведени от 28 септември досега.

Радио Deutsche Welle публикува няколко материала, посветени на изборите: „Борисов – цялата власт за него”, „Българинът отново трепери от страх”, „Борисов назначава президент”, в които изцяло потвърди тезите на сайта „Хроники” за манипулации, сплашване, предизвестен вот и служебна победа за властимащите от ГЕРБ.

В публикацията „Борисов – цялата власт за него” на Антоанета Ненкова, четем:

„Начело на президентската кампания в България стои... премиерът, казва политологът Франц-Лотар Алтман. Според него от самото начало Борисов е притиснал Плевнелиев в ъгъла под мотото "Нямаш думата, ако искаш да спечелиш".

В България се провеждат президентски и местни избори, но те всъщност приличат на референдум "за" или "против" Бойко Борисов. Това се твърди в изследване, направено наскоро по поръчка на българската фондация "Медийна демокрация". До същия извод стига и Франц-Лотар Алтман - германски политолог и добър познавач на България. Според Алтман този феномен се дължи на начина, по който управляващата партия ГЕРБ издигна своя кандидат за президентския пост.

"На практика Борисов накара министър Плевнелиев да се кандидатира за президент. Така че на него се гледа по-скоро като на фигура, която е нещо като заместител на Бойко Борисов", казва Алтман.

"И в Германия канцлерката и президентът са от една и съща партия. В България обаче подобна ситуация е нездравословна", казва германският политолог и допълва: "Опасенията ми са свързани с доминиращата роля на Бойко Борисов. Ако той беше заявил: "Предлагаме президент, който ще представлява интересите на цялата държава и ще бъде независим", щеше да е добре, но подобно нещо не се чу от устата на премиера."

Георги Папакочев  започва своя коментар „Българинът отново трепери от страх” по следния начин:

„В навечерието на изборите България отново тръпне. От страх. И докато коравите иначе балканци вътрешно се тресат от ужас, управниците им се забавляват да гледат "колко ги е страх и как треперят всичките"...

Студената пот на ужаса

В навечерието на поредния президентски и местен вот демократична България отново тръпне. Страхът е породен не само от бомбените експлозии срещу политически централи, вестникарски редакции и автомобили на непослушни журналисти, от всекидневния тормоз на катализираната от кризата улична престъпност, от опасно тлеещите огнища на етническа, верска и расова нетърпимост.

Живот ли е това?Живот ли е това?

Българинът се страхува днес най-вече от тревожните перспективи за своите деца и семейство, от всекидневно умножаващите се проблеми на уж европейските граждани с български паспорти. Коравият иначе балканец вътрешно се тресе от ужас при мисълта, че ако той или близките му се разболеят, лечението може да се окаже убийствено в пряк и икономически смисъл.

Обикновено потънал в дългове и кредити, той се облива в студена пот при мисълта, че утре може да бъде съкратен от работа, да бъде изхвърлен от жилището, което не е в състояние да изплаща, че малкото предприятийце или магазинче, в което е вложил всички семейни спестявания и дори сянката си, може да фалира всеки момент. Сковаващ е и страхът от перспективата да попълни редиците на останалите без работа вече половин милион българи.

За тези и други страхове тръбят от доста време неправителствени организации и социологически проучвания. Още през септември сигналните лампи на обществените сондажи започнаха да предупреждават, че огромен брой българи очакват изборите да са съпроводени с много мръсотия и непочтени хватки, че силно е нараснал страхът от свободна изява на убежденията, която може да навлече неприятности.

В последно време почти всеки втори гражданин отказва да бъде анкетиран, сиреч да отговаря на социолозите дори при гарантирана анонимност. Нарастват очакванията не толкова за протестен, колкото за наказателен вот, насочен директно срещу политиката на сегашното управление. Теренни проучвания на изборните рискове за първи път са констатирали осезаемото влияние на фактора страх сред хората. Страх от използването в изборния процес на административния ресурс на властта, от натиск в служебните и трудови взаимоотношения, от позорната комбинация между корпоративния вот и практиките за купуване на гласове, от липсата на прозрачност в решенията и действията на ЦИК, от откровено фалшифициране на изборните резултати…

Цитиран е и крилатият коментар на българския премиер Борисов, направен още през май за изборите: „Просто се забавлявам да гледам колко ги е страх и как треперят всичките и се чудят какво да направят. Затова до август-септември ще ги оставя ей така да им видя акъла.”

Най-показателно е заглавието в Deutsche Welle „Борисов назначава президент” също на авторката Ненкова.

„Изборите в България са всъщност за президент, но по вестниците шества главно премиерът Борисов. Специалисти от фондация "Медийна демокрация" наблюдаваха седем български всекидневника преди изборите. Изводите са тъжни...”

Авторката коментира поемането на ролята на политически субект в предизборната кампания от някои медии, близки до властта в лансирането и предпочитанието на един кандидат за президент за сметка на останалите.

Липсата на политически платформи в дебатите на кандидатите за президент, нескритите нападки на представители на властта и закани за данъчни проверки и други несполуки бяха водещи в предизборната обстановка.

Жители на Троян се обадиха на „Хроники” и съобщиха, че градът бил доста разкопан, но при отиването си там, премиерът Борисов заявил без каквото и да е притеснение на гражданите, че ако искат да се ремонтират улиците в града им, това може да се случи единствено ако спечели и изберат за кмет, кандидатът на ГЕРБ!

Сам министърът на финансите Симеон Дянков пък избори данъчните проверки, които се правят на градове, в които има реална възможност да спечелят кандидатите на БСП, а не на ГЕРБ. Дянков го направи по време на фалшивото откриване на ремонтирания Пернишки театър, на което той присъства по дънки, като че ли е в отпуск от изпълнителната власт!

Министри на ГЕРБ имаха безочието да се наредят на първия ред на партийното сборище на ЕНП, без да се притесняват, че ползват служебни автомобили от изпълнителната власт и без да се интересуват, че не са в отпуск за изборите!

Цялата тази безпардонна арогантност няма как да не впечатли един посланик като Пардю, няма как да не възмути представителите на ОССЕ в София...

Това обяснява и нервността на Бойко Борисов при поява пред телевизионните камери, дебелашките му шеги и неприемливото му поведение спрямо опонентите.

Управляващата партия ГЕРБ изпраща на изборите 35 бивши служители на бившата Държавна сигурност, заради която така нареченият министър на външните работи обезглави дипломацията, като нареди посланиците на България в над 40 държави да се върнат в София!

По този неочаквано изникнал казус, Борисов коментира, че трябва да се прави разлика между разузнавачи и агенти!

Какво се оказва – при репресиите с дипломатите не се правеше разлика на хората с бивша принадлежност към ДС, но за изборите – трябва да се прави такава разлика!

 

Коментари 

 
0 #1 LANGEMARK 2011-11-29 04:47
Не позволявайте да ни делят и владеят (дивиде ет емпере) !!! Обединението прави силат!!! България има газ за 300 години затова бива поставена в робство една клика около крайно левия комунист бандита СОРРОС и турската социалистическа партия Cumhuriyet Halk Party!!! Техните частни компании се опитват чрез прикрити терористични методи да поробят цели държави и народи като Гърция Турция и България в които никога не е имало малък ледников период!!! Граждани не си продавайте имотите!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! Не ставайте съучастници на държавните изменници на ГЕРБ Борисов Цветанов Младенов Пеевски!!! знайте че Президента на САЩ Обама и неговата първа дама са наследници на Робовладелци!! "'Yes we can (enslave you in 2011)'!!!!!!!!!' Яко! Бог с нами
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене