Полицейският министър обяви, че правителството му печели изборите?!?

24 часа след вота може да се твърдят две неща със сигурност:

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов предварително обяви, че Йорданка Фандъкова е кмет на София - преди чувалите с бюлетините да са предадени в Общинската избирателна комисия и ПРЕБРОЕНИ!

Нито един лидер от опонентите на ГЕРБ в столицата не отиде на място пред зала "Универсиада", за да види какво се случва там и да има очи да попита управляващите и полицейският министър Цветанов: Защо обявихте предварително, че ГЕРБ печели в столицата, след като има непредадени чували с бюлетини и протоколи от избирателни секции? Защо обявихте предварително, че Фандъкова печели, след като повече от половината бюлетини не са преброени и вкарани в базата данни, където даже не е ясно кой какво вкарва и контролира?

Два часа по-късно след определеното от Закона време приключиха изборите две в едно на 23 октомври.

На 24 октомври bTV  съобщи за невиждан хаос пред Общинската избирателна комисия, който се е развихрил в София след края на изборния ден и през цялата нощ на 23 срещу 24 октомври.

Часове наред членове на избирателни комисии са чакали и чакат на опашки, за да предадат протоколите и бюлетините от вота. В последните часове част от тях са заплашили в телефонни разговори да напуснат мястото с чувалите и протоколите заради дългото чакане.

Оптимистичното начало в 22 часа, когато са започнали да пристигат първите микробуси с бюлетини, бързо прераства в хаос. Задръстването пред зала Универсиада изнерви и полицаи, и членове на избирателни комисии.

Дори улеснението чувалите да бъдат превозвани в колички от супермаркети не спаси положението. Часове наред хората прекараха и продължаваха да прекарват, буквално притиснати в студа, гладни в микробусите, в очакване да им разрешат да тръгнат.

"В студения автобус, с чувалите на главите. Тези чували тежат по 20, 30 40 кг. Това е отвратително отношение към хората, които сме си свършили работата. От 1989 г. съм член и да ви кажа такъв хаос не е имало", каза Валентина Керанова.

Заради лошите условия много от хората, членове на избирателни комисии заявиха, че няма да се явят на балотажа. Голяма част от тях си тръгнаха и от Универсиада, оставяйки чували и протоколи.

Според репортажа на bTV, напрежението сред чакащите избило и в здравословни проблеми - Бърза помощ била извикана и взела жена със съмнение за инфаркт, мъж с пристъп и друг, който си глътнал езика.

Пред репортер на Агенция „Фокус” Даниела Андреева, секретар на секционна комисия от столичното 81 СОУ „Виктор Юго”, разказа, че това са хора, които са станали вчера в 5.00 часа сутринта, отишли са в 5.45 в избирателните секции и сега още са в зала „Универсиада”. Изборният ден е бил до 19.00 часа, но е бил удължен до 20.00 часа. „В последния час нямаше избиратели, но ние не можехме да започнем процедурите, които се изискват след приключване на работния ден. От 20.00 часа до 24.00 часа сме обработвали бюлетините – за кмет, общински съветници и за президент. Към 0.30-1.00 часа трябваше да дойде маршрутка с патрул да ни вземе – ние бяхме 5-6 секции, които чакахме да бъдем извозени. С друг транспорт не можеше това да стане. В 3.00 часа бяхме в зала „Универсиада”. Три жени мъкнахме едни огромни чували. Първо се оказа, че ще домъкнем тук бюлетините, които не са използвани, след което като си предадем протоколите и бюлетините, трябва да ги върнем в общината, т.е. всички тези бумаги са тук в момента. Една от жените е с дископатия”, обясни Андреева. „Никаква мисъл не им е минала – как точно се случват нещата. Никой не ти казва нищо за това – кога се свършва и т.н.”, подчерта секретарят на секционна комисия.

Обяснили й, че след 10.00 часа вечерта ще може да си предаде протоколите.

По неофициална информация на bTV, едва около 25 на сто от протоколите са били обработени тази нощ в София, за която управниците от ГЕРБ побързаха да обявят, че печелят изборите. Напрежението сред членовете расте и заради бавните темпове на работа. Част от тях заплашиха, че предстои масов бойкот в зала "Универсиада", което ще направи бюлетините недействителни. От Общинската избирателна комисия не са пожелали да коментират ситуацията.

Припаднали хора, хаос и сблъсъци в зала "Универсиада". Това засне камерата на БНТ тази нощ.

Единствено екипът на "Денят започва" беше пред общинската избирателна комисия, от която масово представители на Секционните комисии си тръгваха с протоколи и е бюлетините без да са отчели резултатите!

На място в спортната зала е имало няколко лавки, които са си правели оборот на гърба на хората, тъй като цените били с минимум 50 на сто надценка. Храна е била осигурена само на 23 октомври на обяд, и то не за всички – по един сандвич и една вода.

Даниела Андреева призна, че за първи път е секретар на комисия, но със сигурност е и за последен.

Районът около зала „Универсиада” продължаваше да бъде отцепен и на 24 октомври. В района има засилено полицейско присъствие, а патрули продължават да ескортират маршрутки с бюлетини. Отстрани на залата има десетки хора, които чакат да предадат протоколите от изборния ден. Отцепването на района, където се намира ОИК, създава затруднения в трафика в столицата.

По-зле организирани и проведени избори не е имало от 20 години – това повтаряха на различни места от страната членове на избирателни комисии, политици и избиратели.

Очевидно е, че в България вече има реална алтернатива на управниците от ГЕРБ показа вотът от 23 октомври и тази алтернатива не е само от една политическа сила, а от повечето политически сили и инициативни комитети, граждански движения, взели участие в изборите.

Президент Плевнелиев, кмет на столицата Йорданка Фандъкова – както обяви вътрешният министър Цветан Цветанов означава Бойко Борисов управлява в различни варианти, това продължиха да предупреждават в нощта на изборите социолози, политолози, експерти и журналисти.

„Няма по-добър учител от живота” напомни някой в дългата нощ на 23 срещу 24 октомври, но управляващите, видимо напрегнати,  демонстративно „доволни” не го чуха.

Вотът и начинът му на провеждане показаха, че премиерът Борисов се мисли за незаменим, несменяем, вечен, но това може да продължи докато натрупаните във времето разочарования срутят изградения му имидж в прахта на настоящето.

Какво означава на едни адрес в столичния квартал „Надежда” да има регистрирани над 400 души, какво говори това за МВР, чийто министър ръководеше пряко вота?

Какво беше предизборната кампания „а ла Цветанов”нямаше дебат, нямаше представени платформи, нямаше спорове даже между отделните кандидати, нямаше индивидуално заявени каузи...

Налице бяха единствено грижливо подбрани от високо в платени медии правилна част от кандидати за президент или за кметове по места. Не всички получиха право на достъп до национален ефир!

Двучасово удължаване на изборния ден, законова забрана бюлетините да се броят в избирателните секции доведоха до хаос пред общинските избирателни комисии, струпване на секционнни председатели с протоколи и чували с непреброени бюлетини в ръка, чакане до припадък, без възможност за каквато и да било реакция!

Още рано сутринта на 23 октомври полиция блокира входовете на столичната зала „Универсиада” и не допускаше вътре журналисти с камери! Какво се извършваше в тази зала?

Чакане по 5, 6 часа, в които представители на избирателни секции чакаха и чакат да бъдат извикани, за да предадат протоколите и непреброените бюлетини.

Свещенодействащи манипулации, неизвестна съдба на предадените протоколи и чували с непреброени бюлетини – това НЯМАШЕ и НЯМА КАК да научим!?!

Още на 23 октомври булевард „Шипченски проход” бе изчистен и блокиран от полицаи до и около самата зала „Универсиада” установи „Хроники” лично.

От различни източници научихме, че членове на избирателни комисии са били държани в микробуси с часове, на студено под претекст, че пред зала „Универсиада” има задръствания?!?

Предварително, без да са приети и преброени бюлетините за София, още вечерта на 23 октомври

Цветанов обяви, че Й. Фандъкова печели вота в столицата!

Преди бюлетините да са извадени от чувалите и преброени!

/повечето медии показаха хаоса и чакането с часове пред и в зала „Универсиада”-бел. Л. М./.

Към обяд на 24 октомври репортерите на Агенция БГНЕС заснеха уникални кадри от пълния хаос в зала "Универсиада", където се помещава Общинската избирателна комисия.

При влизането на екипа на БГНЕС стотици изнервени и измръзнали членове на Секционни комисии започнаха да скандират "Мафия". При опит от страна на охраната да бъдат изгонени журналистите на Агенция БГНЕС чакащите се противопоставиха на полицаите и скандираха: "Защо ги гоните! Нека да снимат!" Цяла нощ мръзнем като кучета навън! Какво нередно правят хората от БГНЕС! Мнозинството от членовете на Секционни комисии са от управляващата партия ГЕРБ!

Агенция БГНЕС излъчва пълният запис от случващото се в столицата. Надяваме се, че този пъти компетентните органи ще вземат отношение към проблема. По информация на репортерите на БГНЕС в залата има и депутати от ГЕРБ, което е брутално нарушение на закона!

Организационен безпоредък, липса на имена в избирателните списъци, забранителни списъци с имена на български граждани пребивавали в чужбина преди повече от 10 години, което бе нарушения в движение на параграфа на уседналост.

На 23 октомври в част от бюлетините липсваха имена на кандидати за кметове, общински съветници – всичко, изброени по-горе доведе на редица места до твърде лошо отношение на членове на избирателните комисии към самите избиратели – прецедент в историята на страната от последните 20 години назад!

От години не бяхме чували за контролиран вот, но на 23 октомври 2011 година това се повтаряше от различни точки на страната.

Във Варна, преминалият през повечето партии от политическия спектър кмет Кирил Йорданов бе видимо в особено състояние, което един от опонентите му, Марешки определи с една дума „пиян”.

Митът, че ГЕРБ може да спечели от първи тур изборите рухна

на 23 октомври, въпреки страха, манипулациите, липсата на възможност граждани да гласуват поради различни причини, отказ на граждани от гласуване поради лоша организация на вота на повечето места в страната.

В повечето градове се стигна до балотаж за управниците от ГЕРБ: Пловдив, Смолян, Перник, Плевен, Велико Търново и много други малки и по-големи селища.

За първи път от 20 години масово избиратели отказваха да участват след гласуване в социологически анкети, тъй като отказваха и се бояха да кажат за кого са пуснали своя глас. В този смисъл и екзитпола не можеше да се приеме за меродавен.

Какви бяха първоначалните изводи от преминалия хаотичен и удължен с два часа вот:

 • Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взема цялата власт в ръцете си;
 • Спонтанна мобилизация на избирателите на БСП;
 • Огромна загуба на СДС и ДСБ;
 • Съкрушителна загуба на „Атака” и Волен Сидеров;
 • ГЕРБ загуби от влиянието си;
 • БСП спечели влияние и то на много места, без лидерът Сергей Станишев да си е мръднал пръста за подкрепа на червените кандидати!
 • Още на 23 октомври стана ясно, че се възстановява двуполюсен партиен модел, но този път мястото на сините бе поето от ГЕРБ

На 23 октомври ГЕРБ получи власт повече отколкото е електоралната му подкрепа

Разликата между мажоритарно избраните Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин имаше сигнали, че ще се стопи – така например за 10 минути от паралелното преброяване Плевнелиев загуби 1 процент, който премина в резултата на Калфин.

Очакваше се паралелното преброяване – тепърва!

... Но, според Цветан Цветанов – на 23 октомври, в 22 часа, Йорданка Фандъкова печели изборите на първи тур!

Авторитарен страх, натиск, манипулации, опорочаване на вота и всичко това, за да се съсредоточи цялата власт в ръцете на един човек – Бойко Борисов!

Явно в ГЕРБ не са учили, че

количествените натрупвания водят до качествени изменения.

И тези качествени изменения със сигурност няма да са в полза на управниците ни.

За какъв успех можеше да се говори след изборите на 23 октомври – колективен, разноцветен успех на различни политически партии, кандидати и движения – след толкова много натиск, страх, хаос, манипулации ГЕРБ не може да спечели от раз изборите две в едно. Това е успехът.

След като две години се нагледахме как полицията на министър Цветанов просва живи хора на земята, слага им белезници под дулото на леки картечници и пистолети, насочени в тях от маскирани командоси, след като всички тези отвратителни деяния бяха и филмирани и многократно показвани по телевизии, идеологът на тези арести, Цветанов пое организацията на националните избори!

 • Така за първи път се стигна до удължаване на изборния ден;
 • За първи път хората искаха, но нямаха възможност да гласуват;
 • За първи път хората бяха лишени от възможност да гласуват поради липса на имената им в избирателните списъци;
 • За първи път пред избирателните секции се чакаше с часове и много от хората се отказваха;
 • Всичко това бе белязано с една агресия и арогантна посредственост, с една демонстрация на власт и сила, едно рекламиране на външна подкрепа от САЩ и някои еврокомисари...
 • Изборите са спечелени в 13 областни града обяви ПРЕДВАРИТЕЛНО вътрешния министър Цветан Цветанов, въпреки че налице бе единствено 22 процентно преброяване на бюлетини.

В 13 часа на обяд на 24 октомври все още в София не бяха приети всички избирателни протоколи, не бяха преброени бюлетините от чувалите, мнозина от председателите на комисии си отидоха по домовете и отнесоха със себе си протоколи и чували с бюлетини...

Министър-председателят Бойко Борисов кацна от Брюксел, отпътува до Банкя и гласува – времето на изборния ден отдавна бе изтекло.

В речта си след като гласува Борисов наруши закона и обяви, че хората са избрали тях на вота!?

Едно НЕМАЛОВАЖНО НЕЩО обаче Борисов и останалите от ГЕРБ скриха бе, че в Брюксел отново България бе порязана и отложена за Шенген до юли месец на следващата 2012 година!

„... Първо искам да благодаря на всички българи за високата избирателна активност и за гражданската им позиция. Първо да благодаря на президента Рампой /Запазен е изказът на Борисов/ днес /23 октомври –бел. Л. М./ за изключителната подкрепа, която Европейският съвет даде за България...

Всъщност Европейският съвет  отново не взе решение за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство!

Поне това, което е до момента, това е един безспорен вот за нас.

Още време има за да осмислим какви са резултатите, но поне от това, което има до този момент, всъщност българите гласуват за своето европейско развитие. Гласуват за реформите, гласуват за фискалната дисциплина, гласуват за инфраструктурните проекти, гласуват за едно открито управление...

По традиция, никой не обърна внимание на това скандално нарушение на изборния закон, тъй като вече две години стана навик Борисов да нарушава законите и демонстрира непознаване на Конституцията.

Следват най-важните моменти от пресконференциите в след изборната нощ

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене