Сделка или не за президентския балотаж – Станишев се покри!

Добро утро, Станишев!

Добро утро, Костов!

Добро утро опозициятаааааа!

Ден след проведен първи тур за местни и президентски избори може да си запишем и подчертаем дебело следния извод:

В България ГЕРБ е законът – опозицията, в лицето на десните е спомен!

А лидерът на социалистите е крайно време да си стяга багажа и освобождава поста на „Позитано”, след като го интересува само личното оцеляване на лидерския пост!

Причина за това Станишев незабавно да си върви е фактът, че ВЪПРЕКИ НЕГО – избирателите му се консолидираха на места и подкрепиха кандидатите на столетницата!

В момент, когато Станишев обикаляше като екскурзиант страната и внимателно критикуваше управляващите,

без да подкрепи кандидати като подложения на полицейска репресия – Гуцанов,

без да подкрепи кандидата за кмет на София – Георги Кадиев, като го остави сам да говори за корупцията в общината и предлагания подкуп някога от действащи ГЕРБ-аджии днес на Плевналиев,

Стигна се дотам, червен депутат като Петър Курумбашев да замълчи по скандала!

Станишев се покри без да възроптае срещу безцеремонната отявлена арогантност на премиера, който си позволи да обижда депутат от партията му;

ГЕРБ се вихреше и си написа домашното за вота!

Въпреки Станишев, единствено заради тежката социална обстановка в страната – кандидатите на БСП успяха на спечелят и си осигуриха балотаж в много градове и селища.

Въпреки Станишев!

На 24 октомври, в деня, в който съдбата поднесе на тепсия възможността на опозицията да иска касиране на изборите на десетки, ако не и стотици места в страната, лидерите на опозиционната партия БСП сколасаха чак в ранния следобед да дадат пресконференция за безбройните изборни нарушения и възможността да се иска касиране на изборите.

На забавената с часове пресконференция, лидерът на червените Сергей Станишев, загладил напоследък косъма, даже не си направи труда да се появи – дали в момента сменяше памперси или наблюдаваше пълненето им от щерка му, това никой не знае пък и не се интересува. Скандалното в случая е, че от района на зала „Универсиада” /квартала на майката на Станишев/ бе видно и за слепите как по коридорите на спортната зала се ритаха чували с непреброени бюлетини от софийския вот, изнервени председатели на секционни комисии чакаха с часове на опашка да предадат чувалите с непреброени бюлетини или пък други, си ги отнасяха в къщи, докато дойде техния ред!

Докато Станишев си играеше на криеница, третият ешелон от БСП Антон Кутев и Младен Червеняков /а не например стоящите по-високо в соцйерархията Катя Николова и Евгени Узунов/ дадоха смешна пресконференция, на която съобщиха боязливо, че не е ясно дали трябва да се иска касиране на изборите?

Явилият се пред журналистите дует Кутев-Червеняков мънкаше, говореше неясно, не си направи труда да обясни къде е лидерът на столетницата в това време!

„Това дали ще искаме касиране на изборите е въпрос на по-нататъшен анализ и обработка на резултатите от изборите....

... „Нямаме съмнения, че ще има искания за касиране на изборите на много места в държавата”, каза пред журналистите Кутев.

На въпрос - дали БСП ще поиска касиране на изборите, от партията отговориха, че искането за касиране е сериозна крачка и трябва да е добре обоснована.”

Това казаха социалистите на пресконференцията си, което бе по-скоро поздрав за изборната „победа” на ГЕРБ, а не протест, гняв и закана за касиране!

Другият гаф на социалистите бе, че те отхвърлиха протегната десница на ДПС за подкрепа в балотажа за избор на президент:

„Ясно е, че категорична подкрепа на първи тур от ДПС не сме имали. А дали ще имаме на втори тур - важно е да имаме подкрепа не от страна на ДПС, а от страна на всички граждани”, каза представителят на третия ешелон Антон Кутев, въпреки че вечерта на изборния ден кандидатът за президент Ивайло Калфин заяви точно обратното!

Странно е един добре запознат със случващото се в Столична община Кутев да хукне да проваля вече заявена подкрепа от ДПС за балотажа за БСП-кандидатите, а в същото време, същият „смелчага” трети ешелон Кутев, да си трае за скандалите от зала „Универсиада!”

Единственият начин да се реагира на категоричната изборна победа на ДПС в Кърджали бе, сделката със Станишев да продължи в осигуряване на ДПС-подкрепа за Калфин и Данаилов чрез ГЕРБ-овска интрига!

На 23 октомври в 22 часа вечерта, София се сдоби с обявен от министъра на полицията кмет, преди да са приети и преброени бюлетините на избирателите софиянци!

По закон резултат се обявява от Общинска избирателна комисия, а не от вътрешен министър и предварително!

Случилото се в София е ОЧЕВАДНО и огромно изборно нарушение, свързано с опашки, непредадени чували с бюлетини, и непреброени бюлетини, да не отварям дума, че в столицата гласуват над милион избиратели!

Самата Фандъкова, която нямаше как да не е наясно, с факта, че преброяването на повечето от половината бюлетини не е преключило, побърза да благодари за доверието на избирателите, което няма как да узнаем дали е дадено или не!

С една дума: вътрешният министър и главен организатор на вота Цветан Цветанов игра ва банк като предварително огласи тази толкова важна изборна „победа” за партията му! Оттук нататък, който и да броеше бюлетините във всички случаи трябваше да потвърди тази „победа”!

И в тази скандална ситуация опозицията си взе поредното хапче приспивателно и не реагира на очевадното манипулиране на вота!

В същото време от ДСБ обявиха, че ще подкрепят Росен Плевналиев на балотажа!

На кое отгоре – питам аз?

В часове когато в коридорите на зала „Универсиада” гневни, недоспали хора мъкнеха или ритаха чували с непреброени бюлетини от столичния вот, Станишев се покри, а Костов обяви, че ще подкрепи ГЕРБ на балотажа за президентския избор!

Сделка или не?

Как трябва да определим това поведение на Сергей Станишев и Иван Костов ние, редовите избиратели, защото няма логика лидери на политически партии да се боят да възроптаят срещу крещящите изборни манипулации, спретнати под благосклонния поглед на властимащите?! Нали все още не сме Северна Корея, нали все още не се връщаме към тоталитаризма?

Не твърдя, че каквато и да било жалба би минала във Върховния административен съд, след като негов председател е човек на министъра на полицията Цветан Цветанов, но незабавен опит да се касират изборите, бърз и своевременен сигнал към избирателите и посланиците от страните-членки на ЕС от лидерите на опозиционните партии би бил полезен и достоен отговор на безпардонната арогантност на властимащите да ни навират в очите един предизвестен вот и по този начин  да се подиграват с гласовете на няколко милиона български избиратели.

На 24 октомври сутринта, на едно място в родината се обособи зона, забранена за журналисти и други...

Къде бе това място и защо бе създадено?

Как започна всичко:

Премиерът Бойко Борисов пред журналисти след гласуването си в Банкя

23 октомври 2011

.....................................................

Репортер: Г-н Борисов, до какво ще доведат гафовете днес, през днешния изборен ден?

Бойко Борисов: Моля, не ви разбрах?

Репортер: До какво ще доведат гафовете през днешния изборен ден ...

Бойко Борисов: За кого говорите?

Репортер: Примерно за купуване на гласове, за по-голям брой застъпници.

Бойко Борисов: Къде това?

.....................................

Бойко Борисов: ... сега кацнах и не знам дори за какво говорите, но това не може да се отрази на вота. Безспорен е фактът, че нашата работа през тези две години се оценява много високо от българите днес.

Ни чул, ни видял – имаше такава комедия...

В минутите на противозаконно удължено време за гласуване с два часа, министър-председателят ни бе в родния Банкя и изпълняваше инструкциите на своя партиен авер, Цветан Цветанов да гласува и да се прави на ударен!

Всичко вървеше като по ноти до момента на пресконференцията на управляващите от ГЕРБ, когато мозайката на полицай №1 Цветан Цветанов се разпадна! Как се случи това – в подредените и кратки издекламирани изказвания на Цветанов, пълни с клишета, с тон на умиращ, изтощен пациент, Плевнелиев изръси думичките си.

Веселбата започна когато Бойко Борисов взе думата и се оплака... от прекален медиен интерес към личността му:

Бойко Борисов: Уважаеми колеги, Ваши превъзходителства, опоненти, всички, които ни гледат. Тази практика не е много добра. Днеска на два пъти, това ни е за трети път, повтаряме едно и също нещо и трябва да се правят изявления, но явно в битката за ефирно време между медиите, няма правила. И сме принудени едно и също нещо да го повтаряме по два или три пъти...

Илияна Беновска шокира „победителите” от ГЕРБ с неудобни въпроси

Най-интересното от изборната нощ от пресконференцията на ГЕРБ бе серия от въпроси на журналистката Илияна Беновска, които въпроси оставиха с увиснали ченета шефовете управляващата партия. Ето тези въпроси, които се превърнаха в събитие от изборната нощ:

Водеща: Втори микрофон – Ирина Цонева, БНТ.

Илиана Беновска: Извинявайте, преди малко избухнах, защото има ред. Ние не сме слуги, които чакаме по пет часа... Севдалина...

Водеща: Госпожо Беновска, разбирам вашата претенция, но списъка...

Илиана Беновска, радио „К2”: Не, няма претенция. Има желание, има свободни медии.

Водеща: Може ли да дадете думата на БНТ?

Бойко Борисов: Добре, нека да каже, да, и кажете, сбутахте се на опашката и кажете.

Илиана Беновска, радио „К2”: Мога да дам думата на всеки един. Нашата дума няма значение. Господин Борисов, аз се присъединявам към вашето желание да има ред в медиите, наистина, честно и след като обаче 24 месеца вие не го установявате, не направихте нищо за тези медии да има начин да се финансират не задкулисно и не чрез банки и други начини. Аз сега ще попитам президента и вицепрезидента, госпожа Попова и господин Плевнелиев, и особено госпожа Попова като юрист – какво ще направите първо законово и като действие ефективно, така че медиите в България наистина да започнат да работят по норми, които са съвременни, госпожо Попова, вие много добре знаете какво искам да кажа и да осигуряват наистина открито и прозрачно финансиране, за да има онова, което ви обвиняват, че няма в България – свободни медии, не слугински, не услужливи медии?

Росен Плевнелиев: По отношение на медиите...

Илиана Беновска, радио „К2”: И само още нещо, искам да пожелая на госпожа Фандъкова най-искрено и сърдечно, госпожо Фандъкова, наистина вдигнете завесата заедно с господин Иванов и онова, което ви упрекваха, че има корупция в общината, разкрийте го да видим дали наистина е така. Желая ви успех. Извинявайте, господин Плевнелиев, искам да чуя наистина отговора – какво ще се направи ефективно българските медии да работят свободно, не под диктата на СЕМ и КРС, по стар закон, а печатът да се вихри, както намери за добре с държавните пари, много добре го знаете?

Росен Плевнелиев: България адаптира и приема абсолютно всички европейски норми, включително и в темата с медиите – това, което ние може да направим, като министър го правих, анулирах абсолютно всички договори, които министерството беше подписало, давахме равен достъп до равна информация на всички медии. Ето и сега по отношение на изборите ПП ГЕРБ е тази, която подписа споразумение включително не само и със Сметната палата, но и с организация „Прозрачност без граници”. Ние не крием нито един лев от всичко, което плащаме по отношение на тази скромна кампания, която водим в рамките на бюджета. Така че, когато всички политици зададат посоката, аз питам защо БСП не подписаха подобно споразумение? Защо те не подписаха, за да може да се види по какъв начин и как правят тези избори. Ние нямаме какво да крием. Когато повече партии, повече политици разсъждават по този начин, аз мисля, че вие няма да имате никакви притеснения. Благодаря ви.

Илиана Беновска, радио „К2”: Не чувам какво ще направите, господин Плевнелиев, кажете конкретно какво ще направите? Това го чуваме 24 месеца. Господин Бойко Борисов и Министерския съвет 24 месеца на бюрата им лежи европейската практика за финансиране на медиите чрез конкурс и никой не си помръдва пръста, лично аз съм я превела и съм ходила, на пет заседания съм викана за това. Какво ще направите наистина, ясно, открито и честно, за да има България свободни медии, а не медии, които са субсидирани от една страна, от други са на рекламни договори от ваши министерства, от трето – разполагат с кой знае какви пари? Моля ви, не ви питам наивно, излезте извън официалността на тази банка, кажете. Аз съм създала едно политическо радио с кръв и пот. СЕМ иска, и аз ще дам пресконференция утре-други ден, да ми събере 50 хиляди за несъществуващ лиценз.

Водеща: Госпожо Беновска, много ви моля дайте пресконференция тогава, където искате вие.

Илиана Беновска, радио „К2”: Не, няма да говоря, Севдалина, това е важно. Когато се превърне човек в чиновник...

Водеща: Това е наша пресконференция, не е пресконференция на „К2”.

Илиана Беновска, радио „К2”: Това не е ваша пресконференция. Ние сме ваши избиратели. Това е наша пресконференция. Съгласна съм с господин министър-председателя, но не го разпознавам като човек, който да иска да направи медиите в България свободни и независими. Моля ви, отговорете ми, господа президент и вицепрезидент госпожо, какво ще направите ефективно. Вие сте мажоритарни избраници, вие сте гражданското общество?

Росен Плевнелиев: Това, което ефективно ще направя с вас, е да не, да не влизам в спор пред милиони български граждани и хиляди медии може би за проблем, който не е толкова системен. Задачата на един президент е да решава генерално казуси, модели, процеси. От тази гледна точка...

Илиана Беновска, радио „К2”: Генерално ви питам. Не омаловажавайте въпроса.

Росен Плевнелиев: От тази гледна точка считам, че в България има свободна конкуренция, в България има достатъчно много медии и в България има ясни правила, по които те работят. Благодаря ви.

Илиана Беновска, радио „К2”: Сериозно.

Водеща: Микрофон три, Диана Радева.

Лъснаха като на длан готовите фрази, кухите изречения, безсмислените изрази-клишета, безсилието на властта да дава смислени отговори по важни за свободата на словото въпроси.

Пресконференцията на ГЕРБ беше познатото бля-бля и нещо смислено и значимо.

Режимът на ГЕРБ си осигури предизвестена изборна победа в столицата, най-арогантно демонстрира и обясни, че черното е бяло и бялото е черно:

По темата за зле организираните и проведени избори

Ще припомня думите на Борисов в Банкя, с които започнах:

Репортер: Г-н Борисов, до какво ще доведат гафовете днес, през днешния изборен ден?

Бойко Борисов: Моля, не ви разбрах?

Репортер: До какво ще доведат гафовете през днешния изборен ден ...

Бойко Борисов: За кого говорите?

Репортер: Примерно за купуване на гласове, за по-голям брой застъпници.

Бойко Борисов: Къде това?

.....................................

Бойко Борисов: ... сега кацнах и не знам дори за какво говорите, но това не може да се отрази на вота. Безспорен е фактът, че нашата работа през тези две години се оценява много високо от българите днес.

Дясното умря ден след вота на 23 октомври. Почина в мига, в който Иван Костов обяви на избирателите си, че ще подкрепи кандидат-президентската двойка на властта „Плевнелиев-Попова”!? с аргумента, че не може да подкрепя двойка, която е от БСП и има подкрепата на Доган!?

Т. е. за Костов е за предпочитане цялата власт, на няколко институции да се съсредоточи в ръцете на Бойко Борисов, отколкото тя да има алтернатива.

Доживяхме да чуем от Ахмед Доган кое е важно за България и националните й интереси, изявления, които говорят за огромната интелектуална разлика между лидера на ДПС и един Цветан Цветанов, Иван Костов, Мартин Димитров, Сергей Станишев и Росен Плевнелиев. Ето пресконференцията на ДПС, единствената от изборната нощ, на която се чуха доста смислени доводи, показано бе как трябва да се държи един съвременен политик – поучително е.

Жалкото е, че другите български политици не си направиха труда поне да си водят бележки от чутото:

Добро утро, Станишев!

Добро утро, Костов!

Добро утро опозициятаааааа!

Кое избирате: цялата власт в ръцете на Борисов, или цялата власт в ръцете на Борисов?

 

Коментари 

 
0 #4 *** 2011-10-27 13:34
Направих си труда да прегледам повечето от Вашите коментари и не открих нищо критично от Ваша страна към авторите на статиите, вкл. и към госпожа Манолова. Тъкмо обратното. Например:
"Госпожо Манолова,чета с интерес анализите Ви и Вашите журналистически разследвания.Обществото ни има вопиюща необходимост от журналисти като Вас.Лошото е,че народа ни не е свикнал да търси истината,от тези които могат да му я дадат,а се води по официалните инсинуации и наглите лъжи.Все още са малко и хората,които се уповават на собствената си мисъл,собствени я си житейски опит,а иначе българинът не е глупав.Съгласна съм с Вашите становища по повдиганите въпроси и с пълни шепи черпя информацията, която поднасяте по жизнено важни за държавата ни въпроси.Колкото повече истини научавам от Вашите публикации, толкова по-страшно ми става.Моите почитания и дълбоко уважение за труда Ви."
Изцяло се присъединявам към това Ваше мнение и към изразените почитания и уважение.
Цитиране
 
 
0 #3 zvezdelina mileva 2011-10-26 10:25
Не знам господин три звездички как четете Хроники,но имаше доста ярка реклама ,постоянна в Началото на Хроники.Аз обичам да чета всичко,подробно и неизбирателно.Опитайте и Вие- полезно е!
Цитиране
 
 
-1 #2 *** 2011-10-25 18:59
1.В Хроники не съм видял нито една статия, в която да са правени "реклами" на Синята коалиция или опити да "изправят на крака" някой, който е определян като "мошеник" или "инфантил" Не разбирам какво означават думите "активно заяждане"
2. Ако г-н Станишев незабавно след парламентарните избори си беше подал оставката, то днес (според мен!) България щеше да има нов Президент - и това щеше да бъде кандидатът от БСП.
3. Интересно е мнението, изразено в писмото на Жан Виденов до партия "Нова Зора", в което той отказва да се кандидатира за Президент. Може би то ще бъде поучително за редовите членове на БСП. (За такива като мен - НЕ.)
http://www.novazora.net/2011/issue32/story_04.html
В уводна статия на днешния брой на "Нова Зора" - "Решаващият избор..." партията призовава гражданите да направят "верния избор"
И: "Ако пък са толкова омаяни от политическото шарлатансьтво, нека рискуват да изберат между катастрофата и по малкото зло."
Нямам думи.:-)
Цитиране
 
 
+3 #1 zvezdelina mileva 2011-10-24 16:50
Искам да отбележа,че въпреки рекламите на Синята коалиция в Хроники,въпреки активното заяждане с БСП и нейния ръководител,нещ ата за леавите не са толкова лоши.Вашите статии среку левите няма да изправят на крака нито мошеника Иван Костов,нито инфантила Димитров.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене