Цветанов „печели” изборите – ГЕРБ слага ръка на цялата държава

Цели пет дена, никой, в нито една медия не посмя да попита полицейския министър Цветан Цветанов или премиера Бойко Борисов: „Защо Цветанов обяви предварително победа на Йорданка Фандъкова? Преди да е започнало преброяването на бюлетините?”

В Нова телевизия, в предаването „Здравей, България!” така нареченият премиер Бойко Борисов попита:

Кой ще победи Фандъкова в София? ... какво искат повече?

Всъщност Цветан Цветанов назначи Йорданка Фандъкова за кмет на София – за по-сигурно, а оттук нататък цялата столица ще е тяхна!

Кметовете на общини ще бъдат назначени от Фандъкова и така един град от над 2 милиона българи ще продължи да търпи гаврата с неговите права по местоживеене: високи данъци, мръсни и улици с дупки, високи такси за всяка една хартийка от общинска институция – и това е само началото на края на илюзиите на столичанина, че живее и ще продължи да живее в един чист, подреден, зелен град, с асфалтирани улици!

След фактическото назначение на Фандъкова и превземането на града от партийните кохорти на ГЕРБ, властта на вездесъщия Андрей Иванов ще се циментира още един мандат. А след това – нищо чудно завинаги.

Единствените българи, които показаха гражданска доблест се появиха в пресцентъра на БТА и се назоваха Инициативен комитет „Откраднати гласове на „Избори 2011 година”.

Единствено тези млади хора, чийто имена така и не успях да науча изложиха кратко и ясно своите искания във връзка с опорочения вот от 23 октомври 2011 година.

И тъй като не съм сигурна, че в медиите ще излезе и ред от тази пресконференция, тук на сайта пускам какво огласиха тези млади хора:

Шествие от Пилоните на НДК до сградата на ЦИК(партийния дом) ХОРА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СА ДЛЪЖНИ ДА ДОЙДАТ!!!! БЪЛГАРИЯ Е НИЩО БЕЗ НАРОДА СИ!!!

Шествието е обявено за събота 15 часа с начало – пилоните на НДК.

Основни нарушения:

1. На много места в страната бюлетините бяха прозрачни. Беше подадена жалба по този повод в самият ден на изборите до ЦИК от пп Зелените, безрезултатно. Още тогава се поиска касация на тези избори.

2. Слабата организация на самият процес на практика не позволи на много хора да упражнят правото си на глас поради огромните опашки, създадени пред комисиите и недостига на работното време.

3. Десески хиляди гласоподаватели са попаднали в забранителен списък, изготвен и изпратен от МВР в нарушение на Изборния кодекс.

4. Удължаване на работното време от ЦИК, без този орган да има тези правомощия. В стил на ББ хората, назначени от ГЕРБ, са си увеличили правомощията и този път.

5. Липса на листата на Зелената Партия в община Кубрат и отказа на ЦИК да поправи и това нарушение навреме.

6. Резултатите от преброяването трябва по закон да се обявят 48 часа, което също не беше спазено. Още не са ги обявили към днешна дата 26.10, 23 часът.

Отделно от това има снимкови материали на разпръснати бюлетини в зала Универсиада по време на преброяването, както и присъствието на депутати в залата, което е недопустимо. Има сигнали за изхвърлени чували с бюлетини, информация за липсващи 50 000 такива. Много сигнали от страната за нарушения и купувания на гласове.

Вечерта на самият изборен ден в 2 часа бе обявен за кмет на София Йорданка Фандъкова с 51,5% при положение, че изборният ден бе удължен с час, а комисиите по места са затваряли и в 21 часът, а броенето на бюлетините се е извършвало и до 00:00 часа през нощта. На 24.10 в 15:00 часа по Националното радио бе обявено, че в зала Универсиада са обработени 700 комисии, от общо 1400, като на 80% от обработените се е налагало ново преброяване на бюлетините заради гршно попълнени протоколи. Тоест 80% от 1/2 комисии са преработвани или избора на кмет на София в 15:00 ч. на 24 се е крепял на 10% от гласувалите хора в София. За сега (26.10) по-официална информация няма. Питаме на какво основание Фандъкова вече 3-ти ден се спряга за новият стар кмет на София?!

Днес 26.10 в 16 часът бе бявено, че забранителният списък с хората остава и за балотажа, тъй като нямало време да се преправят списъците. Кой списък? Този незоконният?!

Също искаме да знаем кой ще поеме отговорността за целия този хаос от изборният ден 23.10 до днес 26.10, а вероятно и до неделя?!

И също предвид всички станали за нарушения, описани по-горе, искаме касация на тези избори! Ние, обикновените хора, данъкоплатците, гласоподавателите, обявяваме тези избори за нищожни!

Сутринта на 28 октомври в две от телевизиите с национален обхватът интервюта бяха дадени от премиера Борисов и неговият Сив кардинал – Цветан Цветанов.

Бойко Борисов: Ами вижте, ние винаги сме се водили от едно – да спестим пари на данъкоплатеца. Кризата е толкова голяма в Европа, в света и у нас, че да правим два избора на година – едни избори са, грубо казано, 20 млн. лв. Да правим два един след друг ми се вижда абсолютно пилеене на пари.

Естествено, когато има три големи бюлетини с толкова хиляди кандидати, знайни и незнайни, за президент, за вицепрезидент, за какво ли не, толкова хиляди коалиции, особено в малките населени места, да има някакви затруднения. Но те ни спестяват 18 млн.

Водещ: Само че евтиното може да излезе скъпо понякога. Нали знаете? Ето сега много хора казват: „Искаме да бъдат касирани тези избори”. И какво става?

Бойко Борисов: Ами като искат да ги касират, да ги касират. Има си Централна избирателна комисия, да преценяват. Ако имат основание, да ги касират. Но аз не виждам никакво основание за това.

======================

Водещ: 700 хил. гласа вероятно, подадени като бюлетините, са нелегитимни на тези избори.

Бойко Борисов: Кой казва това?

Водещ: ЦИК. ЦИК казва това. Говорим за трите бюлетини – и за президент, и за кмет, и за общински съветници. 700 хил. гласа.

Бойко Борисов: Вижте, след всеки избори загубили говорят какво ли не и се оправдават с какво ли не.

А ето и онази част от интервюто на Борисов:

След включването на Цветан Цветанов нещата не бяха по-различни: водещите го питаха конкретни неща, той, вместо да отговори, задаваше въпроси или говореше каквото му скимне!

Получи се нещо от рода на:

Каквото и да по попитат все чуваха: "А, Вие защо биете негрите?”

На фона на това арогантно безпардонно държание, което чуха около 2 милиона зрители,  пред деня събитията продължиха да се развиват скоростно, показвайки нагледно как върви установяването на едноличната диктатура на Б. Борисов.

„Няма да има наказания за двамата депутати от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Божилов, които присъстваха в зала "Универсиада" по време на приемането на изборните протоколи, защото "не са били вътре в залата" – това каза премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Цяла България видя как камерата на БГНЕС обаче засне двамата депутати от ГЕРБ именно в залата. Запитан редно ли е председателят на парламента Цецка Цачева да ходи на предизборни митинги на управляващата партия при положение, че самата тя обясни, че Народното събрание няма компетентност да участва в предизборни агитации, премиерът отговори с въпрос: "А защо да не ходи?".

Левицата ще изчака крайните резултати, за да реши дали ще иска касиране на вота – обяви Сергей Станишев на пресконференция.

Цветанов побърза да се изкаже и изрече един правен абсурд: ЦИК е тази, която обявява резултатите... Аз не смятам, че има нужда от касиране...

Само че в Изборния кодекс Цветанов не фигурира като субект, който да определя дали да се касират дадени избори или - не...

Въпреки че министърът на вътрешните работи ни показа нагледно на избори 2011, че не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините.

Както е тръгнало той вероятно ще си присвои и правото да касира - с различни хватки и механизми.

А ето онази част от Изборния кодекс, която след първия тур всеки чете както му е удобно и му изнася:

Глава дванадесета.

ОСПОРВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ

Раздел I.

Оспорване на резултатите от изборите за народни представители, за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България

Решаване на спорове от Конституционния съд

Чл. 263. Споровете относно законността на избора на народни представители, на президент и вицепрезидент на републиката и на членове на Европейския парламент от Република България се решават от Конституционния съд.

Оспорване законността на избора на президент и вицепрезидент на републиката

Чл. 265. (1) Кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите, могат да оспорят законността на избора на президент и вицепрезидент пред органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

(2) В срок до 15 дни от обявяване на решението с резултата от изборите от Централната избирателна комисия органите по чл. 150, ал. 1 от Конституцията на Република България могат да сезират Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на президент и вицепрезидент на републиката.

(3) Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му.

(4) Конституционният съд разглежда искането и се произнася в срок до един месец от обявяване на резултатите от изборите.

(5) Решението за незаконност на избора на президент и вицепрезидент на републиката се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и заинтересованите лица.

(6) При обявяване на незаконност на избора на президент и вицепрезидент на републиката се произвежда нов избор не по-късно от два месеца от постановяването на решението по ал. 5.

Действие на жалбата

Чл. 266. Жалбата не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

Раздел II.

Оспорване на резултатите от изборите за общински съветници и кметове

Оспорване пред административния съд

Чл. 267. (1) Всеки кандидат за съветник или кмет, централните ръководства на партиите, компетентни съгласно устава, и ръководствата на коалициите от партии, компетентни съгласно решението за образуване на коалицията, участвали в изборите за общински съветници и кметове, могат да оспорят решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в срок до 7 дни от обявяването на решението.

(2) Жалбата се подава чрез общинската избирателна комисия в два екземпляра. Жалбата трябва да е написана на български език и да съдържа имената и адреса, телефон, факс или електронен адрес.

(3) Общинската избирателна комисия изпраща жалбата на съответния административен съд в срок до три дни от получаването й заедно с решението, което се оспорва.

(4) Жалбата не спира изпълнението на решението, освен ако съдът постанови друго.

(5) Съдът насрочва открито заседание в срок до 7 дни от постъпването на жалбата.

(6) Сроковете за призоваване по Административнопроцесуалния кодекс не се прилагат.

(7) Съдът се произнася по законосъобразността на решението на общинската избирателна комисия в срок до 14 дни от постъпването на жалбата в съда.

(8) Решението на съда по ал. 7 може да бъде оспорено с касационна жалба в срок до 7 дни от обявяването му.

(9) Върховният административен съд се произнася по жалбата в срок до 14 дни от постъпването й в съда.

(10) Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия или да обяви избора за недействителен. Когато съдът установи резултат, различен от отразения в протокола на общинската избирателна комисия - поради допусната техническа грешка или грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

(11) Производството пред съответния административен съд и Върховния административен съд приключва в срок до три месеца от подаването на жалбата.

Действия на влезлите в сила решения

Чл. 268. Влезлите в сила решения на съответния административен съд и на Върховния административен съд не подлежат на отмяна.

Компетентен орган при спряно изпълнение на решение или обявен резултат за недействителен

Чл. 269. Когато съдът е спрял изпълнението на решението или е обявил резултата от изборите за недействителен, кметът, чийто срок на пълномощия е изтекъл, когато не е бил регистриран като кандидат, а в останалите случаи - временно изпълняващият длъжността кмет, продължава да изпълнява функциите си до полагане на клетва от новоизбрания кмет.

Последици при недействителност

Чл. 270. (1) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на кмет, се произвежда нов избор.

(2) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на кандидат за общински съветник, издигнат от партия или коалиция от партии, мястото му се заема от следващия в листата кандидат. Когато в листата няма повече кандидати, мястото остава незаето до края на мандата.

(3) Когато съдът е обявил резултата от изборите за недействителен по отношение на независим кандидат за общински съветник, мястото остава незаето до края на мандата.

ЦИК призна, че Общинската комисия в София е писала протоколи от името на секционните комисии, но от това признание нищо не последва!

Софийската общинска избирателна комисия е предала 35 "служебни" протокола, съобщиха на пресконференция Румен Овчаров и кандидатът за смет – Георги Кадиев. Това потвърди и Ралица Негенцова от ЦИК в четвъртък, на 27 октомври - малко след като информацията беше съобщена от председателя на Софийската градска организация на БСП Румен Овчаров.

http://kanal3.bg/?v=5919

От партията заявиха, че след като излезе решението на ОИК София, ще подадат жалба до Апелативен съд.

Мотивите, с които ще обжалваме са в две посоки, каза Румен Овчаров: продължителността на изборния ден не е ясна, и броят на членовете на избирателните секции не отговаря на изискванията.

Има протоколи от които не е ясно кой е броил, кой е контролирал, кой е удостоверил истинността на цифрата изброени протоколи – от тези протоколи не е ясно.

Не съвпада броят на чувалите и на протоколите на секционните комисии – има изчезнали или чували, или протоколи – говоря за София – каза Овчаров.

Това, което се очакваше Сергей Станишев да коментира за изборите, го каза Румен Овчаров, председател на Столичната организация на БСП.

Негенцова обясни, че това решение си е на ОИК и отговорността си е нейна. Тези протоколи не носят подписите на членовете на секционните избирателни комисии – стана ясно след като столичната организация на БСП съобщи за протоколите!

Друго констатация за безпардонността на ГЕРБ бе с двама техни депутати - Станислав Иванов и Иван Божилов, които в грубо нарушение на Изборния кодекс присъстваха в ОИК при предаване на протоколите.

Според ОИК обаче законът не бил нарушен. "Ние изрично в нашето писмо им посочихме, че такава възможност няма - при отчитане на изборни резултати в ОИК да присъстват лицата", обясни Негенцова.

Броят на невалидните бюлетини, подадени в изборите на 23 октомври, е рекордно висок. В четвъртък, на 28 октомври стана ясно, че общият им брой в трите избора за кметове, за общински съвети и за президент е 700 000.

Цифрата бе обявена от лидера на БСП Сергей Станишев и неофициално потвърдена от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Недействителните бюлетини само от първия кръг само на президентските избори са 229 667.

На 28 октомври бе последният ден, в който очакванията Сергей Станишев да поиска касиране на изборите в София и страната бяха попарени.

„Искания за касиране на изборите ще бъдат направени в много общини, в това число и София–град”. Това каза на пресконференция председателят на БСП Сергей Станишев след заседание на ИБ на НС на партията от 9 часа сутринта на 28 октомври.

„Искания за касиране се правят една седмица след провъзгласяването на резултатите. Всички жалби за касиране на изборите ще бъдат внесени в законовия срок”, каза Станишев. „Президентските избори не са предрешени. Ако има достатъчно основание, БСП няма да се поколебаят за касиране на президентските избори”, стана ясно от думите на Станишев.

Лидерът все още на БСП имаше реалният шанс да се измъкне от опитите на ГЕРБ да го орезилят и поднесат главата му на тепсия на следващия социалистически лидер. Вместо това той мълча, след това на първата пресконференция на прати Младен Червеняков и Антон Кутев да говорят вместо него.

Вместо Станишев да реагира на обявената за кмет на София още преди да са били преброени бюлетините от столицата – той чак на третия ден взе ПРЕДПАЗЛИВО да се възмущава!

Фандъкова бе обявена в 22 часа на 23 октомври от Цветан Цветанов в НДК за победител, въпреки, че чак в 3 часа през нощта, на 23 срещу 24 ЦИК смутолеви, че са преброени вероятно половината от бюлетините на гласувалите избиратели в София!

До кофите за боклук се търкаляха бюлетини, протоколи на секции, председатели на секции изнасяха чувалите в бюлетини по домовете си, за да се освежат, преоблекат и нахранят!

Станишев замълча.

В „Универсиада” бяха снимани депутати от ГЕРБ, единият от които да попълва нещо на компютър, а другият да влачи чувал с бюлетини.

Станишев не реагира веднага.

Чак когато недоволството ескалира, и в партията се надигнаха гласове с настояване партията да иска касиране на изборите – чак тогава Станишев взе да „открива” вече открити и съобщени факти, че:

  • 450 000 български граждани са лишени от правото да гласуват за местни избори;
  • Официалният брой на недействителните бюлетини е около 700 000 – 7 процента от гласувалите българи;
  • е съгласен да се броят бюлетините ръчно.

И тук се явяват няколко въпроса:

Кои бюлетини смята, че ще се броят ръчно Станишев – тези, които се губиха, търкаляха при кофите за боклук или онези, готовите бюлетини, попълнените за кандидата на определена политическа сила, които са чакали в чували при верни люде, докато стане нужда да се пуснат за „преброяване”?

И още един въпрос: как си мисли лидерът на БСП, че Върховният административен съд ще уважи искането му за касиране на изборите, след като предвидливо Цветан Цветанов постави там за председател своя човек Георги Колев – магистърът, завършил Симеоново?

Това обстоятелство е вече предизвестена победа за Цветанов на изборите.

На 30 октомври ще има мобилизация на избирателите, които ще отидат да гласуват за президент на страната. Те няма да са малко – даже ще са достатъчни за избора на двойката Калфин-Данаилов, но накрая ще стане това, което Цветанов е решил: Плевнелиев да е президент и за целта бившият министър ще получи своето назначение както стана с Йорданка Фандъкова.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене