Полицай№1 „назначи” още кметове и президент

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по жалба за евентуална подмяна на бюлетини в село Бохот, снимана с видеокамера в изборното помещение. Производството е срещу неизвестен извършител.

Разпилени бюлетини, 50 протоколи от секции, попълнени от Общинска избирателна комисия в столицата, чували, разнасяни извън залата за предаване на бюлетините в столицата, предварително попълнени бюлетини за определена политическа сила, за да бъдат заменени с бюлетини от гласоподаватели на места...

Още преди гласуванията на първи и втори тур сайтът „Хроники” предупреди, че Цветанов е човекът, под чийто контрол са изборите – никой не обърна внимание на това предупреждение...

Цветанов обяви Йорданка Фандъкова за спечелила изборите в столицата, преди изобщо да са отворени чувалите и броени бюлетини от секциите! Това обявяване си остана така – без реакция от опозицията.

В този смисъл може да се твърди, че Цветанов „назначи” Фандъкова за кмет на столицата.

„Премиерът на България си избра президент. София може да се откаже от редица съвместни проекти с Москва”, коментира руският вестник „Коммерсант”.

Прозападният кандидат Росен Плевнелиев бе избран за следващ президент на България. Експерти се опасяват, че новият държавен глава изцяло ще се съсредоточи върху сътрудничеството със Запада и окончателно ще погребе мащабните проекти с Русия – строителството на АЕЦ „Белене” и „Южен поток” коментира изданието и с основание.

Българският милионер Росен Плевнелиев си гарантира президентския пост в страната, предаде РБК . Росен Плевнелиев официално ще встъпи в длъжност през януари 2012 година. Той вече обеща, че външната му политика няма да е антируска, а отношенията с Москва ще бъдат прагматични, но на това едва ли ще може да се вярва, още повече, че когато е изречено от човек, който умишлено не отиде на дебат с опонента си Калфин, още повече и изречено от човек, чийто изказ се състои от клишета и лозунги, както и от добре заучени фрази.

47-годишният Плевнелиев беше министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Борисов. Преди да бъде номиниран за кандидат за президент той обичаше да казва, че не е политик. Богат бизнесмен и собственик на една от първите частни строителни компании в България коментира „ЕурАктив” в публикация за вота.

Десен кандидат, консерватор – европейските издания представиха Плевналиев далеч от истинската му същност, тъй като в България досега няма жив човек, който да е чул неговата платформа и да е наясно каква е идеологията му на политик, ако може изобщо така да се представи следващия държавен глава на България.

„Искаме да докажем, че в България президентът може да бъде избран без подкрепата на ДПС и Доган” повтаряше като ехо Плевнелиев думите на шефа на предизборния щаб, Цветан Цветанов.

„Не може да има никакво касиране на изборите, тъй като няма подмяна на вота.” Това каза пред журналисти кандидатът за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев, пред репортер на Агенция „Фокус”, въпреки че той е последният в държавата, който може да определя дали дадени избори могат да бъдат касирани, или – не.

„Начинът, по който властта действа, и по който тя организира собственото си изборно възпроизводство, стриктно следва правилата на милиционерската игра. Това е по силата на вътрешния министър, който реално и символично оглавява силовото ведомство и предизборния щаб. Това, само по себе си, говори много. Това, което казвам, не се отнася само до изборите, а и до стила на управлението в по-общ смисъл. Управлението не е нито дясно, нито ляво, нито центристко, а чисто просто личен режим с уговорки”, каза д-р Николай Михайлов.

„Съществува цяла система за отказване на трезвомислещите хора да гласуват. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” народният представител от Коалиция за България Румен Петков, член на ръководството на БСП. „Първо - нормативна уредба, която възпрепятства нормалното и почтено гласуване и създава предпоставка за манипулации и фалшификации. Второ - организация на изборния процес, която възпрепятства гласуването. Трето - блокиране на решаващата седмица между двата тура за провеждане на ефективна кампания и за лансиране и отстояване на политическите виждания и разбирания. И четвърто - предстои неделя, в която целите са същите както първата. Това е системата на организацията на тези избори и това е лицето на управляващата партия”, каза Румен Петков.

Клишета и лозунги от Плевнелиев, наивистични до несъстоятелни твърдения за бъдещи действия, издържани в противоречие на действащата Конституция и правомощията на държавния глава, клишета и заклинания в евроидеологически стил на вицепрезидента Маргарита Попова, и дежурната тирада на премиера за тежкия му живот като дисидент с развяване на плашилото на отдавна несъществуващата Държавна сигурност, комунистическа партия и комунисти!

Безумно прозвучаха този път някои от думите му на пресконференцията на ГЕРБ в следизборната нощ:

Плевнелиев

„Оттук нататък очаквате заявка от президентството за модерна държавност и за ускоряване на европейското развитие на България...

... Доверие се печели тогава, когато си честен, откровен, поемаш ясни ангажименти, изпълняваш своите обещания и преди всичко разбираш, че агресията и че миналото не печелят. Печели бъдещето и ясният ангажимент на България да върви в избраната посока, а тя е посоката на европейското развитие на България...

... България ще има активно президентство. България ще има динамично президентство. В президентството още от първия ден ще бъдат отворени вратите за граждански институции, за регионите, за да можем заедно да задаваме дългосрочно посоката на развитието на България. Искаме президентството да стане център-нападател по националните приоритети. Искаме президентството да стане стратегически център на България за визия и за приоритетите на държавата. Искаме в президентството да се случи дебатът за приоритетите, за решенията по тях. Българското президентство ще акумулира ноу-хау (know-how)...

... Реформи – ще бъдат в дневния ред на президентската институция още от първия ден: реформата в системата на правораздаване ще бъде в нашия тотален фокус, пенсионна, реформа в системата на здравеопазването, административна реформа, за да гарантираме работеща администрация оттам и една много по-ефективна икономика...”

Борисов:

„...Няма да крия, че лично аз се съмнявах, че може да се отсее от всичкото това, което се изливаше от телевизионните екрани и радиоапарати, от това как обикаляха от едно студио, по 2 на ден, да не говорим и сега как обикалят по студиата и казват, че имало едва ли не, затъмнение, медийно, и нямали глас, нямало демокрация. Аз не мога да си представя що за наглост е това – да претърпиш такава съкрушителна загуба. Аз не искам да си помисля, ако наполовината на това бяхме загубили, какво щеше да ни се случи. При такава съкрушителна загуба дори да не искаш да поздравиш победителите, това е лошо възпитание. Това не ме учудва, защото това е манталитетът на комуниста - своите грешки да ги прехвърля на другите хора. Тези, които взривяваха църкви, убиваха хора и нашите роднини, да говорят за страх. Комунистите да са гарант за демокрацията, що за наглост е това бе, господа? Кога сте били вие гарант за демокрацията в България? В Белене, в лагерите ли, къде сте били, демократите? Ето давам право на Станишев или на който иска да отиде да ми извади досието, което са ми направили, едно дете съм бил и са подчертали с червено – внук на монархофашист, враг на народната власт, да не се допуска до ръководни постове. Станишев, това е странно. Това е да убиваш хора още докато са на по 15-16 години...”

И дежурният труден въпрос на журналистката Илиана Беновска от радио К2:

Бойко Борисов: ... ... Беновска, дайте на Беновска, моля Ви се.

Илиана Беновска, К2: Благодаря Ви, г-н министър-председателю. Поздравявам Ви сърдечно. Сега сте много силен. И, както казаха – много отговорен. Благодаря Ви, че проявихте кавалерство.

Бойко Борисов: Давай сега ...

Илиана Беновска, К2: Г-н министър-председателю, сега внимавайте. Казахте, че са Ви убили 15-16 годишен, фигуративно, с тези списъци, БСП? И сигурно е било така. Сега ще ме чуете ли спокойно, като гражданин? В момента също Вие съдействате за убийствата на 15-16, на 20, на 30, на 50-годишни?

Бойко Борисов: Как?

Илиана Беновска, К2: С този информационен и медиен монопол в ръцете на Делян Пеевски и Красимир Гергов, финансиран от държавата ...

Водеща: Колега, Вие имате думата да реагирате в момента, не ние.

Илиана Беновска, К2: Г-н Борисов, имайте смелост да ме чуете.

Бойко Борисов: Не, аз го знам това, от Вас съм го чул ...

Илиана Беновска, К2: Питам Ви, финансиран от държавата ...

Бойко Борисов: Не, не финансира. Има конкурси по различните министерства, където участват всички медии и всички медии вземат пари от там, те са европейски пари.

Илиана Беновска, К2: Защо ми спират микрофона?

Бойко Борисов: Не, не Ви спирам.

Илиана Беновска, К2: Има ли цензура в тази държава? Ето, току-що ме цензурирате, моля Ви. Отнесете се наистина мъжки. Отнесете се мъжки и отговорете по мъжки.

Бойко Борисов: Госпожа Беновска, искате ли... Моля ви, може би...

Илиана Беновска: ... и това да не се превърне в махленска разправия на поставени лица?

Бойко Борисов: Не, моля ви, нали ми зададохте въпрос. Утре ми е тежък ден, във вторник ето тук...

Водеща: Ина Гълъбова, предлагам, господин Борисов, да си зададе въпроса.

Бойко Борисов: Не. Искам само да кажа – във вторник ви каня или сряда, моля ти се, само нека да е един от трите дни, защото утре ни е бюджет и ни е ужасен. С Румяна Бъчварова уговорете една среща и заповядайте да кажете. Защото съгласете се, че ако се подведа да кажа – вие сте права сега, това означава бТВ, колко телевизии са, на Пеевски колко са? Това, ако скочат всички ваши колеги от тези телевизии срещу мен ми зададат контра въпрос, подобен, ще изпаднем в много неудобна ситуация. За това ви моля – елате, сигурно имате информация, ще ми я дадете... Ето, с Руми Бъчварова само да видите тефтера, защото аз по тефтер работя или iPad, както искате го наречете...”

Останалото ще прочетете в стенограмата от пресконференцията на ГЕРБ от след изборната нощ:

Веднага след първия тур и видимият с просто око натиск, хаос, контролиран вот, кандидатът на БСП за София Георги Кадиев каза:

„Този изборен ден беше срам за България. Ако Фандъкова и Плевнелиев имат малко достойнство, сами могат да поискат касиране на изборите. Това каза кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев на пресконференция във връзка със сигнали за нарушения на изборния процес, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Аз знам, че паднах на тези избори, но можеше изборите да бъдат направени без всичкия този хаос. Аз лично се срамувам от тези избори. Мисля, че като българи загубихме много в тях”, каза Кадиев. Той изрази надежда съдебната система да бъде обективна и да не се поддава на натиск, защото нарушенията в изборите са драстични.

„Веднага след като излезе официалното решение на ОИК, аз и колегите кандидати за общински съветници ще внесем жалба и започваме да водим тази битка да си върнем гласове. Тези гласове бяха откраднати не само от мен, а и от всички кандидати за кметове и общински съветници. Изложихме се пред целия свят. Станахме за срам”...

Уви управляващите не усетиха никакъв срам – а с натиск и осигурени медии пореха към втория тур за избор на президент и някои кметове...

Обявената разлика от 15 процента между първия и втория кандидат за държавен глава необяснимо за всички правила на социологическите проучвания се стопи на 5 процента!

На избори 2011 сблъсъкът бе статукво срещу промяна, като в това отношение полезен се оказа навикът – всяка партия, която е на власт да печели местните избори.

Ситуацията се приближи до времето, когато в политическото пространство нямаше СДС...

БСП се утвърди на избори 2011 като втора политическа сила

и то благодарение на личните качества на кандидатите, личната вяра на избирателите, и въпреки Станишев.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев отново бе безпомощен и неубедителен в следизборната нощ: „Не е срамно да загубиш, срамно е да спечелиш такива избори!” заявяваше той където седне и стане, разтревожен за своето лично оцеляване на лидерския пост!

„Няма да им се размине ей така” – бе другата фраза, която се престраши да изрече Станишев. – В същото време той побърза да се похвали с около милион гласове на първия тур за партията му и над милион – на втория тур!

За пореден път съдбата му поднесе шанс да признае един немаловажен факт – че президентът Георги Първанов, спечели и двата си мандата с над два милиона гласове!

За пореден път Станишев не отчете двата мандата на Първанов и ги подмина, а от тях печеливша бе партията, на която той стана след Първанов лидер.

Стигна се до абсурда Станишев да изтърси на пресконференцията след втория тур: „Аз не мисля, че господин Първанов като президент на републиката се е държал като опозиция към ГЕРБ...”

Истините, които след седмица на шикалкавене Станишев изрече чак след втория тур бяха позакъснели и почти ненужни:

„...ние ще продължим тази последователна политика, която водихме през последните 2 години – на противопоставяне на начина на управление на България, на авторитаризма, на едноличната власт, на арогантността, на разделянето на хората, на плашенето на хората, на антисоциалната политика...

... Тази вечер ГЕРБ спечели първото място на президентските избори, спечели най-много общински съветници, най-много гласове за листи. Аз обаче, не мога да ги поздравя от сърце с победата, защото не се подава спортментски ръка, когато победата е нечестна. Защото станахме свидетели и през цялата кампания, и преди първи тур, и в деня на гласуването на първи и на втори тур на безпрецедентна манипулация с общественото мнение, на безпрецедентен натиск върху свободната воля на българските граждани...

... ГЕРБ правиха и направиха тези избори с огромни пари, с полицейски натиск, със заплахи, в това число с бой, за което има конкретни случаи, които са фрапиращи, в това число и с масирано купуване на гласове в изборния ден. Затова тези избори по никакъв начин не могат да бъдат оценени и квалифицирани като демократични, честни и свободни. Друг е въпросът за правните интерпретации. Но за мен е важно – това, което се случи през кампанията, това, което се случи при провеждането на изборите по този скандален и безобразен начин да не бъде забравено, да не бъде подминато и да не бъде оставен без последици. Защото ако днес мълчаливо подминем всичко, на което станахме свидетели, това ще бъде престъпление пред бъдещето и на българската демокрация и пред правото на българските граждани леви, десни и центристи на следващите парламентарни избори да избират свободно... не искам да влизам в правни оценки и в правни решения в този момент. Ние ще изчакаме резултатите, които ще обяви Централната избирателна комисия както за президент и вицепрезидент, така и за местни органи на самоуправление, и след това на базата на нашия анализ, на базата на мащабите на нарушенията, ще вземем и политическо и правно решение по този въпрос...

Спирам дотук, защото текстът от пресконференцията на БСП може да се прочете с малки съкращения:

Не може да не обърна внимание на читателите на следното: изборният резултат на Калфин, Данаилов и кметове и общински съветници на социалистите дойде ВЪПРЕКИ рекламните обиколки на Станишев из страната.

В следизборната нощ, не чух той яростно да защити спечелилата с борба Перник Росица Янакиева, не чух Станишев да каже колко финансови проверки и ревизии бяха направени на Дора Янкова и Янакиева преди изборите и то неслучайно, не чух Станишев да възроптае срещу финансовия рекет на общини на БСП, не чух Станишев да признае, че нищо не е свършил за оспорване на изборните резултати между двата тура на някои общини като София-град!

Затова пък Младен Червеняков отново показа предпазливост и страх в посока оспорване на изборите! А каккто е известно – никой не се изказва на пресконференция в следизборна нощ без съгласуване със Станишев!

Защо се стигна до хаоса на изборите 2011?

Некадърници или мошеници го предизвикаха, или и двете?

„България влезе в кризата с идването на ГЕРБ на власт и щеизлезе от нея, когато ГЕРБ си отиде от властта” – каза Румен Овчаров в следизборната нощ. Никой не оспори, че БСП е в подем, особено след втория тур на изборите. Въпросът е, ще оцелее ли българинът зимата на 2011-2012 и докрая на мандата?

ГЕРБ използва тоталния финансов и административен ресурс на изпълнителната власт, която също е в ръцете му от повече от две години – и при положение, че вътрешният министър ръководеше изборите като шеф на предизборния щаб на управляващите – победата бе въпрос на добра организация и финасово убеждаване.

Нямам обяснение с какви очи една Йорданка Фандъкова се появи на пресконференцията на ГЕРБ след втория тур, не намерих и информация точно кога тя бе официално обявена за спечелила изборите в столицата София.

Нямам обяснение и защо Цветан Цветанов се обърна на пресконференцията с „Уважаеми колеги”, но колцина от присъстващите в залата на Международния пресцентър в НДК бяха бивши служители на Седмо управление на ДС или учили физкултура?

Какво ново чухме в следизборната нощ от ГЕРБ:

  • че Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент на следващите избори за държавен глава;
  • че Искра Фидосова няма да е следващия министър на правосъдието;
  • че езиковата подготовка на Росен Плевнелиев не означава познание на международното право, дипломацията и националната сигурност;
  • че Плевнелиев бе избран с най-ниския от 20 години резултат за президент;
  • че изборите две в едно създали трудности;
  • че хаосът, контролираният вот, манипулациите при вота били спекулации според Цветан Цветанов;
  • че вече няма кой да е виновен на Бойко Борисов за лошото управление и зле взетите решения в държавата;
  • че всенародната подкрепа за ГЕРБ не се състоя – тъй като едва 1,5 гласуваха за ГЕРБ.

Какво научихме от пресконференцията на БСП

Че инвеститорите си заминават от България и отиват в Румъния и Сърбия;

Че бедните и средната класа ще платят кризата;

Че в Гърция в пика на кризата живеят по-добре;

Че изборите могат да бъдат наречени чисти и демократични единствено в изявленията на управляващите;

Че е имало побой над кандидат кмет и застъпник на БСП;

Че съпруги на кметове на левицата вече били уволнени на места... И още, и още...

Опозиционната Социалистическа партия в България обяви, че е имало манипулация на изборите, след като кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев победи социалиста Ивайло Калфин, съобщава австрийският вестник „Дер Щандарт”.

„ГЕРБ спечели с манипулации, натиск и купуване на гласове”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Все по-дълги стават изборните нощи – чувалите с бюлетини изминават все по-дълъг път и странен път.

700 000 недействителни бюлетини, над 500 000 избиратели, включени в избирателните списъци – от гласувалите близо 3,5 млн, 1, 2 млн се оказват лишжени от право на глас!

1,2 млн, колкото посочи премиерът Бойко Борисов далеч не са 7 процента избиратели, лишени от право на глас.

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по жалба за евентуална подмяна на бюлетини в село Бохот, снимана с видеокамера в изборното помещение. Производството е срещу неизвестен извършител.

Според жалбата подмяната на бюлетини се вижда с включена училищна камера в класна стая.

Записано е как двама членове на СИК при гласуване подменят едни бюлетини с други, на които е имало предварително отбелязан вот. Не е ясно кои бюлетини са подменяни - за президент или за местна власт.

Този случай е записан с камера, а случаите, които не са били записани, но ги е имало?

 

Коментари 

 
0 #6 *** 2011-11-12 12:53
Станишев прави учудващо признание: "Но ако през 1990 г. БСП олицетворяваше контрола, натиска на държавата, днес тази роля е присъдена на ГЕРБ."
Нямам думи! Да се противопоставяш на ГЕРБ като сравняваш нейното ДНЕШНО поведение със това на собствената си партия в началото на демокрацията?

Още по "шашардистващо" ме твърдение е следното: "Особено трябва да ни радва, че на тези избори, на втория тур, средната възраст на левия избирател спадна с 11 години. БСП започва да се отваря към младежи и към хора в активната възраст."
От сърце бих пожевлал на БСП активно да работи за спад на средната възраст на "левия" избирател под възрастта, изискваща се за пенсия - това ще бъде голяма радост за социалиста Сергей Станишев. И ще освободи БСП от необходимостта да полага в бъдеще социални грижи за пенсионерите.
"Бурные, долго не смолкающие аплодисменты" - както казваше през 1990 година Костя Райкин.
Цитиране
 
 
0 #5 *** 2011-11-12 12:25
От двата варианта в моето съобщение #3 социалистът Сергей Станишев в днешния си доклад се ориентира към алтернативния: "...пълно забвение на социалистически я идеал за десетки бъдещи години с всички произтичащи оттова нещастия за България."
В 8-те приоритета на БСП той даже не се посвени да постави "социалната защита" едва на шесто място, като ограничи социалната защита само в условията на криза - т.е. "справедливо преразпределени е на тежестите от кризата и особена грижа на държавата за най-бедните, пенсионерите, хората с увреждания и младите." Е, каква част от тежестите трябва да поемат "най-бедните, пенсионерите и хората с увреждания"? Да не би пенсионерите да са тези които надуваха със своите смешни, помиярски пенсии финасовите и имотните балони? Кое правителство въведе плоския данък? Плоският данък се прилага освен в България - и в путинска Русия, не е ли това достатъчно някой да се замисли, ако не за друго, то за "модерната столетница"?
Цитиране
 
 
-3 #4 zvezdelina mileva 2011-11-08 14:18
Сигурна съм,че анонимни недаразумения,к оито не знаят кой е Димитър Благоев,с нищо не допринасят за авторитета на Хроники.
Цитиране
 
 
-2 #3 *** 2011-11-01 07:39
Мисля, сигурен съм, че ако БСП продължава да се представя и изживява като наследница на партията на Димитър Благоев, то "кадруването" в БСП е работа на всички честни български граждани (включително и на сътрудниците на "Хроники") и не е работа на "Децата на Арбат" - алчните за власт и пари пряки наследници на живковската номенклатура.

Искренно се надявам, че в БСП ще се намерят достойни и отговорни пред народа си българи, които ще пратят Станишев и станишевци в политическото небитие и ще затворят завинаги най-позорната двадесетгодишна страница в историята на социалистически я идеал.

Алтернатива на гореказаното е пълно забвение на социалистически я идеал за десетки бъдещи години с всички произтичащи оттова нещастия за България.
Цитиране
 
 
+2 #2 Нема лабаво... 2011-10-31 21:50
"Кадруването в БСП,единствено право на членовете и симпатизантите на БСП!" ???
Кадруването в ГЕРБ, единствено право на членовете и симпатизантите на ГЕРБ??? И т.н.
А ХРОНИКИ?- не е ВСРЕД симпатизанти и членове, а ВСРЕД, че и насред журналистиката. А тя не функционира по симпатия и членство, когато е истинска. Свършете си добре домашното за Хроники, защото Животът, колкото и да Ви е симпатичен и да сте негов член, ще ви пише двойка. Още една. ;-)
Цитиране
 
 
-11 #1 zvezdelina mileva 2011-10-31 20:28
Мисля,сигурна съм,че кадруването в БСП,изобщо не е работа на Хроники.Това е единствено право на членовете и симпатизантите на БСП,всред които не е Хроники.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене