Турция ни удари енергетиката – правителството мълчи!

Точно преди седмица в Париж, турският министър на енергетиката Танер Йълдъз даде воля на агресията на южната ни съседка, като обяви, че две атомни централи в Армения /"Метцамор"/ и България /"Козлодуй"/ били опасни и трябвало час по-скоро да се затворят! За това събития, освен турската преса съобщи единствено Национална телевизия СКАТ от българските медии!

Както стана ясно впоследствие, турските управляващи "вдигнали мерника" на арменската АЕЦ още през м. март т.г., но изчаквали подходящия момент, за да проведат атаката на своята "ядрена дипломация", както беше озаглавено предаването на "Дойче Веле" на 28 март 2011г. Още тогава Анкара "намекна", че катастрофата с японската "Фукушима" поставяла на дневен ред пред Турция като приоритет съдбата на седем АЕЦ в близкото й обкръжение в страните: България, Украйна, Русия и Армения.

За Анкара е недалновидно все още да влиза в конфликт с Русия и Украйна, още повече, че преди две години управниците й подписаха енергийни проекти с Кремъл за милиарди долари, които както се оказа впоследствие турските управляващи едва ли ще изпълнят. Това явно е причината агресията на енергийния министър да се насочи към Кипър – заради сондажи за газ, и след това към насочена срещу двете съседни не толкова силни държави – Армения и България. Авторите на коментара по DW цитираха интервю на турския министър на енергетиката Танер Йълдъз, в което той предупреди Армения, че търпението на Турция се е изчерпало и неговото ведомство предприело процедура в Международната агенция за атомна енергия във Виена за закриване на "Метцамор"! Тази разнопосочна агресия доведе до реакцията на гръцкия президент Папуляс, който пък "предупреди" Турция, че има още много съмнения за избора на Мерсин като най-подходящо място за строежа на турската АЕЦ "Аккую" поради доказаната сеизмичност в района и гръцкият народ не може да остане безразличен към потенциалната опасност за Кипър и гръцките острови в Бяло море.

Официална Анкара явно е решила да постигне своите геополитически цели спрямо Армения, като я нападне за аточната й централа и така допринесе за срив в икономиката й.

Във френската столица енергийният министър на Турция, Танер Йълдъз посочи, че "в момента в различни райни на света работят 26 АЕЦ, построени преди 40 години и тяхната работа следва да бъде прекратена". Като най - опасни за Турция бяха циетирани централите в България и Армения.

В същото време Йълдъз си затвори очите за безогледната турския инвазия на строителство на аточни централи – бъдещата – на 15 км от Резово, и другата, така нареченият проект „Акую” в курорта Мерсин, на брега на Бяло море.

СКАТ припомня, че на 10 август т.г. президентът на Камарата на инженерите - геофизици в Адана Мелих Баки предупреди за нарастваща активност на "сеизмологичните движения" в Източното Средиземноморие, които се дължат на пъзгането на север с 2,5 см. годишно на Африканската плоча и предизвиканото от този "натиск" ежегодно "издигане" с 2 см. на планината Торос. На основание цитираните от Баки данни беше направена прогноза, че в областта Хатай натрупаната от "притискането" енергия е достигнала критична точка и предстои "разчупване по линията на съприкосновение или така нар. "разлом", който съществува отдавна и напомня за страшните земетресения от 1822г. и 1872г. Като епицентър на очакваното силно земетресение беше посочена околия Козан /вилает Адана/, но тогава никой не обърна внимание на тази прогноза, и всички в Турция си спомниха за нея едва когато стана земетресението във Ван!

Тезата на официална Анкара е, че когато Армения е била приета в Съвета на Европа през 2004г., обещала да прекрати работата на своята АЕЦ, факт, който давал силни позиции на турското правителство при инициативата във Виена и произтичащите от това изгледи за пълен успех на "ядрената дипломация на Йълдъз". По този повод, националният директор на Фонда за Евроазиатско партньорство Вазген Карапетян се задоволи със забележката, че никой турски министър не може да решава какво трябва да прави Армения, както и Армения не дава съвети на Турция за нейната политика в областта на ядрената енергетика.

След разрушителното земетресение във Ван, Турция се спомни за авторитета на геофизиката и сеизмологията, проф. д-р Ахмет Мете Ъшъкара, прочул се със своите заключения след земетресението в Мраморно море на 17 август 1999г.:

„Няма съмнение, че ни очаква ново силно земетресение. Не мога да кажа кога ще се случи, но съм сигурен за мястото и магнитуда. Мястото ще бъде Хатай, силата му ще бъде 7 или повече по скалата на Рихтер и ще бъде най - силно почувствано в Мерсин, Адана и Газиантеп." Тези прогнози отново насочиха коментарите към темата за избора на Мерсин като място на бъдещата турска АЕЦ и предизвикаха иронични коментари по адрес на "компетентността" на министъра на енергетиката, който защити "сигурността на нашата АЕЦ" с примитивния аргумент, че "няма страшно, взели сме всички мерки, "Аккую" се намира на 110 км. от рисковия земетръсен разлом".

Според информация на в. "Ватан" и други турски медии от 29 октомври 2011г., министър Танер Йълдъз преминал от думи към реални действия и представил по време на приключилата Генерална сесия на Международната агенция за атомна енергия във Виена, и на 2 ноември представил в МААЕ официално искане за предприемане на процедура за затваряне на арменската АЕЦ "Метцамор"!

СКАТ коментира, че самозабравилият се турски министър има намерение да предприеме същата "ядрена атака" срещу "Козлодуй", след като нито Плевнелиев, Първанов, Николай Младенов, Борисов или Трайчо Трайков не реагираха на новата "доброжелателна провокация" от югоизток от страх да не "обидят Анкара".

Катастрофалните "прогнози" за „опасните” атомни централи в Армения и България на министър Йълдъз бяха изложени веднага след края на парижкия форум, като съвещанието на ниво министри на държавите от Международната енергийна агенция и точно според турския замисъл, бяха "чути" от когото трябва!

Министър Йълдъз явно е решил да отклони вниманието на страните от Балканите и строежа на двете турски атомни централи в Мерсин и до Резово, като едновременно с това покаже „мускули” и надмощие както пред Европейския съюз, така и пред Кремъл.

Пренасочване на недоволството от строежа на турските централи и хвърляне на противниците на атомната енергетика към две държави, за които е сигурно, че са уязвими.

Преди близо седем месеца Ройтерс съобщи, че турският енергиен министър Танер Йълдъз съобщил, че третата турска атомна електроцентрала щяла да се строи в Инеада, на 12 километра от границата с България!

Екологични организации в Турция се обявиха против тази атомна централа до границата с България, но в същото време българските противници на атомната енергетика, и по-конкретно на строителството на АЕЦ “Белене” замъчаха и дума не обелиха за турската атомна централа, която между впрочем ще се изгражда с “Арева”, същата компания, с която българското правителство подписа Меморандум за сътрудничество!

Журналистът от СКАТ Валентин Фъртунов коментира скандала така: “...фактът, че ще има ядрено предприятие на странджанския бряг, на някакви си 12 км от границата при Резово ще се строи атомна централа в уникалните странджански лонгозни гори край езерото Сака до Инеада, един великолепно запазен биосферен резерват, който на всичкото отгоре през 2007 г. бе официално обявен за Национален парк, съгласно закона в Република Турция, вече е новина. И то каква!”

„В една дива, девствена и незасегната още от строителство и бетониране природа, край селището Инеада на турското Черноморие, в част от Странджанската гора, където дюни, езеро, планина и море се сливат в уникална природа ще се строи Атомна централа, на 12 км от турско-българската граница на една ръка разстояние от българското Резово всичко ще бъде най-безмилостно унищожено и дни наред вече целокупното правителство на Бойко Борисов мълчи, во главе с еколожката Нона Караджова, външният министър Николай Младенов и други лица, които би следвало да имат отношение към казуса!”

Мълчат и отворковците от движението ”Анти-Белене”, въпреки, че скандалът е огромен, там, на мястото на бъдещата турска атомна централа има по-голям сеизмичен риск отколкото бутафорно развявания и несъществуващ риск за строежа на “Белене”.

Премиерът Борисов не иска да си разваля отношенията с турския си колега Ердоган и това му е достатъчен повод, за да мълчи и се прави, че не е чул за бъдещата турска атомна централа в Инеада.

Пак през април тази година, според кореспондентката на агенция “Фокус” Калина Енчева, кметът на община Царево коментирал, че дори самия слух за намеренията на турското правителство да изгради атомна електроцентрала на около в Инеада, на около 15 км от Резово, може да повлияе на инвестициите в туризма.

За радио „Фокус” - Бургас кметът Петко Арнаудов каза, че местните хора са много притеснени. „Те се страхуват, че ще бъде ликвидиран туризмът. Никой няма да инвестира на разстояние 15 - 20 - 30 км от един такъв обект”, посочи Арнаудов. В същото време той е наясно, че самият той не може да се меси в нещата на турската страна и решенията които тя взима, а само може да изказва мнение. Кметът на Царево Арнаудов е отправил запитване дали наистина ще се строи АЕЦ край границата. В отговора, изпратен от чуждестранната мисия, се казвало, че засега все още не е ясно мястото на изграждане на АЕЦ и всичко е въпрос на проучване. „Засега няма местонахождение, което да е излязло на преден план, но Инеада е един от вариантите”, се казва още в отговора, изпратен до Арнаудов от турското консулство в Бургас.

За агенция “Фокус”, кметът на Бургас, Димитър Николов след като чакал седмица е обещал да потърси съдействието на българските евродепутати относно намеренията на турската страна да изгради атомна електроцентрала близо до границата, до Резово. За радио „Фокус” – Бургас, кметът Николов каза, че трябва да се направи всичко възможно проектът за изграждане на АЕЦ край Резово да не се случва. В средата на април Николов се срещна с генералния консул на Република Турция в Бургас Сибел Еркан, за да попита за намеренията на турската страна относно строителството на атомна електроцентрала...

Спирам тук, за да попитам: що ще един местен кмет при консула на чужда държава, а външният министър Николай Младенов, който взема заплата, за да върши подобна дейност стои отстрани и мълчи?

Световната практика показва, че на 100 км от АЕЦ не се извършва туризъм и това няма как да не притеснява жителите на Южното Черноморие, за които туризмът е поминък.

Мълчанието на родните политици е унизително!

И пак питам противниците на “Белене”: защо мълчите за турската атомна централа в Резово? Нима тя няма да засегне българските интереси, нима тя няма да унищожи част от българската природа, нима тя няма да съсипе туризма по Южното Черноморие?

Или на тези клакьори против проекта “Белене” им плащат ТОЧНО и САМО, за да викат против “Белене” , а не за също така опасната турска атомна централа на 12 км от границата при Резово?

Цяла седмица мина от изявлението на турския енергиен министър и нападките му срещу българската атомна централа, за която има десетки експертизи, че е безопасна. В същото време нито един от клакьорите на американските интереси по превръщането на страната ни в пустиня не се обади с възмущения за действията и думите на турския енергиен министър Йълдъз!

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене