Кога Сергей Игнатов ще започне да различава наука от образование?

Трета година все чакаме назначеният за министър на образованието Сергей Игнатов да започне да различава наука от образование – напразно!

На  61-то Общо събрание на Европейския студентски съюз, чийто домакин е Националното представителство на студентските съвети в България, египтологът обяви, че в България се живее уютно и призова чуждестранните студенти да следват в родните университети.

„В условията на безпрецедентна финансова криза българското правителство предлага увеличение на бюджета за образование. Има две неща, с които се гордее нашето правителство. Първото е, че най-после в България, през 21 век, въведохме система за студентско кредитиране. Мисля, че в условията на тежка криза това е добро постижение. Другото голямо постижение е рейтинговата система, която въведохме. Тази рейтингова система не е само на университетите, на отделните специалности, и българските студенти могат да си направят собствен рейтинг. Примерно могат да искат да имат професор със зелени очи, басейн под прозореца, където се четат лекциите – те си правят собствен рейтинг и издирват специално тази катедра, този факултет” съобщи Дарик радио на 10 ноември.

Министърът на образованието се обърна със специална покана към чуждестранните студенти: „Каня ви вас, младите хора, да дойдете да учите в България... Освен че ще има за вас подготвени курсове на английски и френски езици, имате шанса да научите и един доста авторитетен древен език. На този език хората разговарят с Бога между Адриатическото крайбрежие и Владивосток. Така че, ако вашите домакини студенти сутрин към 05.00-06.00 часа ви черпят с ракия или с уиски, не смятайте че това е нарушение на добрите нрави. Все някъде в света е 17.00 часа по това време”.

Що за изказ що за аргументи, що за език и изявление – дали пък Игнатов не се боде, или посяга към възхваляваната от него ракия рано сутрин?

По всичко, което се случва напоследък в България бих предложила преди да назначават министри да се проверява психичното им здраве – задължително.

Също така да минават на конкурс в който да се преценява дали кандидат министрите имат необходимия минимум професионална компетентност за поста и ресора.

Най-важният диагностичен център, който час по-скоро трябва да се разкрие в държавата е този към Министерския съвет!

А ето част от „уюта”, който осигури управляващата партия ГЕРБ и по-специално финансовия министър Симеон Дянков за науката, дали от комплекси, че не е учен, или от желание да закрие българската академия на науките подобно на закритата от него Грузинска академия на науките:

"50 млн. за бездомни кучета, 54 млн. за наука. Ето къде е приоритетът на правителството", заявиха академиците от БАН на пресконференция в БТА.

За 2012 година 0,2 на сто от БВП се дават за финансиране на науката, докато за 2011 г. този процент е бил 0,4 на сто от БВП.

„Скоро за тази добра наука, която имаме, Европа ще забрави. Науката е гарант за развитието на всяко едно общество", обяви академик Никола Съботинов.

За наука до 2020 г. европейската препоръка е 1 на сто държавни субсидии за наука и 2 на сто от бизнеса. Българската държава отделя 0,18 на сто - бяха миналата година, сега номинално има намаления като процент от Брутния вътрешен продукт.

Доколко циничен може да бъде един пришълец

На 2 ноември Симеон Дянков даде интервю в БНТ, ето част от него:

Водеща: БАН отново са в режим на протести, отново протестират по улиците с примки на шията, с черни знамена на академията. Звучат упреците, че финансово се опитвате да ги унищожите. Защо, така ли е, защо им орязахте толкова бюджета?

С. Дянков: Вместо да стоят по улиците, те да вземат да направят някой друг европейски проект. Защото България има близо 400 милиона лева, които в момента стоят неизползвани, по научни изследвания, и БАН не ги използва. Защо не ги използва, дали не знаят английски, дали не знаят как да се правят проекти, това е вече тема, която си заслужава да се развие. Но и миналата година това си говорихме, че една трета от техния бюджет трябва да идва от субсидия, една трета трябва да идва от европейски средства и около една трета трябва да идва от развойна дейност заедно с бизнеса. В момента 65 процента идва от държавата, само 35 процента идва от нещо друго. Така не може да продължи. Просто това не е система, която във времето е устойчива.

Водеща: Това, което разбирам от вчерашните изявления на председателя на академията, академик Съботинов, той каза: добре, ние ще усвояваме европейски пари, но нека и държавата да помогне с бюджетно финансиране.

С. Дянков: И ние сме помогнали и сме помагали години наред, само че те не са правили нищо извън това и следователно сега е техен ред да покажат, че могат да правят европейски проекти, както между другото в нашия бюджет ние го правим. Вие самата казахте, близо 4 милиарда от европейски проекти ние сме разработили като правителство, за да може по този начин да инвестираме в инфраструктура, в човешки ресурси и т.н. Те трябва да направят същото. А цялото. . . целият пакет, бюджетен, за образование и за наука, както казах, е доста по-голям тази година. И включително фонд наука, който пък е българските пари, българските бюджетни пари за наука, също ги увеличаваме с 10 милиона. Така че нетно в науката влизат допълнителни пари. Те просто трябва да знаят как да ги използват.

Водеща: Все пак 54 милиона за БАН, това ли е последната ви дума?

С. Дянков: Това е последната ни дума. 2013 година, от сега пак казвам, ще има допълнителна такава стъпка. Пак ще се намали бюджетът на БАН от субсидията, така че постепенно да стане една трета субсидия, една трета европроекти, една трета съвместна работа с частния бизнес. Иначе просто не се получава. Те чакат наготово на нас.

Водеща: Всъщност не помня, когато ги нарекохте феодални старци, извинихте ли им се след това или...

С. Дянков: Не.

Водеща: Ще им се извините ли?

С. Дянков: Не.

Водеща: Защо?

С. Дянков: Да покажат, че могат да правят европроекти и да са модерна институция, каквато ние явно показваме във всички останали части на бюджета, и както показват между другото много от университетите. Бъдещето на науката в България е университетите и затова там даваме много повече пари, по новата рейтинговата система по-добрите университети да получават повече пари - 20 милиона допълнително даваме тази година само по рейтинговата система. Бъдещето на науката в България и в света е в добрите големи университети - Софийският университет, Търновският университет, Русенският университет и т.н.

„Вместо да стоят по улиците, те да вземат да направят някой друг европейски проект....”

Що за цинизъм и арогантност ни демонстрира Дянков?

Оказва се, че и той не иска да прави разлика между образование и наука – или не е в състояние? Не беше ли той един от участниците, който работи по провален проект на Световната банка?

Още от „уюта”

"Стоим на студено и тъмно. Хората са в неплатен отпуск по 4-5 дни седмично. Не можем да изпълняваме поетите ангажименти. Абсурдно е да се работи в такива условия", оплакват се служители на БАН.

Според тях би трябвало 3 на сто от БВП да се отделят от бюджета за наука. Те посочиха, че 84 млн. е била държавната субсидия, а 58 млн. лв. са били собствени приходи през 2010 г.

Над 50 на сто от участниците в листата с проекти на Брюксел са участници от БАН.

Има опасност обаче БАН да бъдат извадени от този списък, предупредиха експертите и за сравнение посочиха, че съседна Сърбия и други държави от района ни изпреварват с много бързи темпове.

„Колко научни публикации има Сергей Игнатов” – попита доц. Георги Сапунджиев и посочи, че Игнатов е бил изгонен от СУ „Климент Охридски” и има четири лични най-общи публикации, без кой знае каква научна стойност.

Може ли образованието да просперира без наука – едно е образованието, а съвсем друго научните разработки, които са адресирани към бъдещето, но явно за Игнатов това е сложно за разбиране.

В правителството на Бойко Борисов определено е налице интелектуален дефицит – министърът на транспорта е бивш служител на Мултигруп, търговец на шевни и плетачни машини, и във фирма по ресторантьорство - това обяснява закриването на БДЖ.

Двама министри – на финансите, на здравеопазването и един парламент с мнозинство с овчо послушание хал хабер си нямат как живее една унизена и дискриминирана група граждани – тези, които са с увреждания. Тези високопоставени чиновници в изпълнителната и законодателната власт едва ли биха могли да отговорят на въпроса защо в България няма инвалиди, въпрос, който задават идващи в страната чужденци.

Тези българи не могат да се движат по разрушените тротоари, не могат да влязат в което и да е учреждение.

Академиците предупредиха, че проблемите на науката са проблеми на държавата и на националната сигурност. От БАН дори посочиха, че двамата министри - на финансите и на образованието, не разбират по принцип какво е наука.

"Те нямат елементарна представа какво е наука, каква е структурата на науката и организацията й", коментираха експертите.

От БАН определиха ситуацията като подобна на природно бедствие. Академик Съботинов посочи, че почти всички европейски страни от Централна и Източна Европа са се включили в европейските оперативни програми по програма "Наука".

Вместо разбирането, че става дума за физическо оцеляване на най-добрата българска научна институция, срещу Академията се поведе акция, която е недопустима, каза председателят на БАН Никола Съботинов.

Един истински учен никога няма да тръгне да закрива Академия на науките. Явно в лицето на Игнатов и Дянков – нямаме учени, а чиновници.

Двамата министри не си ли дават сметка, че ако българската наука не се подкрепи от държавата, има опасност България да изпадне от европейската научна инфраструктура.

Защо се разрешава разправата с БАН?

Да погледнем реално нещата: кой ръководи правителството – един човек вещ в пожарникарското дело, развъждането на кучета и охранителната дейност. От него ли академици очакват адекватни действия за финансиране на науката?

Фактът, е той прави срещи с цвета на родната наука не означава, я подкрепя – крайно време е учените да го осъзнаят.

Кога сгрешиха учените – в няколко момента:

  • Когато дадоха заключение, че записите на СРС-тата с участието на премиера са манипулирани;
  • Когато приеха той да отнеме автономията на БАН;
  • Или
  • Когато приеха правителството да назначи хора в ръководството на БАН, които нямат нищо общо с науката.

Главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров обясни на пресконференцията, че в останалите европейски държави учените получават между 10 - 15 процента от средствата си от европейските програми, а остатъкът идва от националните бюджети и между 5 и 10 процента от бизнеса.

"Средно в ЕС не повече от 10 до 15  на сто от различните научно-изследователски центрове разчитат на европейски програми", отбеляза той. Схемата на Дянков не работи в нито една европейска държава и дори в Америка, добави той.

Според Хаджитодоров, В БАН съотношението учени-помощен персонал е 1:1.7. За сравнение в "Макс Планк" Германия, то е 1:1.23.

В отговор на реплика на вицепремиера Симеон Дянков, че ако бъде закрит Института по метеорология ще вземаме прогнозата за времето от Cи Ен Ен, ръководителят на института доцент Георги Корчев обясни:

"Си Ен Ен не издава прогнози за времето. Cи Ен Ен разпространява информацията на световните метеорологични центрове. Българската хидрометеорологична служба изпраща данните от измерванията, от територията на нашата страна в тези регионални световни метеорологични центрове и те на базата на нашата информация издават своите глобални прогнози.

На 1 ноември, Денят на народните будители, стотици учени от БАН излязоха на бдение със свещи пред централата на Академията заради предвидения бюджет за следващата година. Такива протести имаше и миналата година, когато правителството задели 59 млн. лв. за наука. Протестиращите обиколиха парламента със запалени свещи и плакат "Бюджет 2012 убива БАН!”. На централния вход на БАН, точно срещу сградата на Народното събрание, висяха траурни знамена.

Интелектуален дефицит и дефицит на елементарна компетентност – нима в ръцете на такива люде се намира държавата ни?

 

Коментари 

 
-9 #2 komentar 2011-11-11 11:14
На следващите избори да гласуваме всички заедно за ГЕРБ - това е истината, светлината и бъдещето за България!
ГЕРБ - ВИЕ сте единствените на света!
ОБИЧАМЕ ВИ!!!
Цитиране
 
 
+10 #1 vi7 2011-11-10 20:11
На това недуразумение, Симеон Дянков, трябва да му се плаща за да НЕ работи и за да НЕ плещи глупости всеки ден, както и на всички останали от ГЕРБ.

С дълбоко отвращение,
Невъзвращенец
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене