Цензура забрани излъчването на пресконференция на президента!

Доживяхме държавният глава да обяви и даде пресконференция и негласна забрана да затвори националните медии за това!

Не е ясно как някой, който е събрал цялата власт в държавата, може да се страхува от опонент, който е пред приключване на мандата си...

Нали изборите бяха честни, неманипулирани, нали народът е щастлив и обича своя премиер, че и вътрешния министър, как така едни непоклатими управници организираха медийно затъмнение на далеч по-интелигентния си и достоен противник!?

Изборите, това, за което бе затворен парламентът, темата, която изпотяваше главни редактори и журналисти в усилията им да я отразят правилно – ако пресконференцията на Първанов се включеше на живо, или даже на запис – какво щяха да си помислят и чуят посланици на страни-членки на Европейския съюз и САЩ?

Ами ако чуеха нелицеприятни истини за току що миналия вот две в едно?

А тези истини прозвучаха от устата на един политик, който показа как държавнически, а не на дребно  трябва да се коментират проблемните теми.

Единствената медия, която пусна на живо пресконференцията на държавния глава и натри надутия „рейтинг” на национални радиа и телевизии се оказа Канал 3! Както се казва Сашо Диков постъпи мъжкарски и професионално към събитието – дано това негово решение да излъчва не се възприеме като „заявка” на нов взрив!

Ето тук можете да чуете цялата пресконференция на президента Първанов:

А Стенограмата от пресконференцията може да прочетете тук:

И все пак, какво чухме от президента Георги Първанов за изборите:

Аз признах, приех резултатите, обявени от Централната избирателна комисия, поздравих новоизбрания президент и вицепрезидент, както и всички кметове, независимо от това кой с каква бюлетина и с каква политическа или гражданска подкрепа е избран. И по този въпрос мисля, че съм изразил своето отношение към резултатите от изборите от формална гледна точка.

Имам много бележки по организацията и начина на провеждане на кампанията, които ще изложа пред вас, защото имам моралното право на това, защото бях един от онези, които много категорично, рязко и, надявам се да оцените, аргументирано, бяха против характера на Изборния кодекс, който беше приет преди около една година.

За съжаление част от тях създават условията, трасират пътя, подчертавам, към спечелването на служебна победа или аз бих използвал друга метафора - вземането на своеобразна изборна зестра.”

Случилото се на много места в страната в преминалите избори потвърждава, за съжаление, тази прогноза. И тези процеси, тези събития не могат да бъдат оправдани само с организационни и технически пропуски. Всъщност, ако си го кажем направо, ГЕРБ създаде една своеобразна технология, една машина за избори,

И най-сетне, да не кажа особено важно по значение - смесването на институционалните и политическите функции на национално и местно ниво, в това число и ситуирането на МВР в ролята не на безпристрастен контролиращ орган, а като страна в изборния процес.

Значи президентът може да строи и да пази авторитета на институцията, мълчейки, дори не отговаряйки на преки обвинения, а вътрешният министър става ключовата фигура на изборния процес. Такъв случай в българската история няма. И тук не става дума за формалната страна на въпроса.

Не може категорично да се каже кои са определящите причини - в законовата база или в организацията, които определят този краен изборен хаос. Възможно е да е част от некомпетентността, недостатъчния административен капацитет за организацията на изборния процес.

Остава обаче съмнението, и аз изразявам също това съмнение, за безпардонна преднамереност, целяща политическа победа на една партия на всяка цена. Подобни избори поставят под съмнение устойчивостта и необратимостта на демократичния процес в България.

Истината е, че опозицията не беше припозната в достатъчна степен като алтернатива, хората все още не свързват надеждите си за по-добро с други политически партии. Един от основните изводи е, че “телевизорът” победи “хладилника”.

......................................................

Преди време, някъде преди около десет години, бях казал, че е дошъл краят на идеологията. На тези избори, уважаеми дами и господа, умря политиката. Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, а не надпревара на личности, на програми, на политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори.

Трябва да се разбере, че ГЕРБ се изгради като ефективна машина за избори, основаваща се на система от йерархии, зависимости, икономически мотиви, която създава мрежа за печалба на избори. ГЕРБ - и съм го казвал и преди, не доказа, че може да управлява добре, но показа, че може да печели избори.

................................................

Преди време, някъде преди около десет години, бях казал, че е дошъл краят на идеологията. На тези избори, уважаеми дами и господа, умря политиката. Виждаме, че силни са тези, които владеят добре технологията на изборния процес. Това беше състезание на технолозите, а не надпревара на личности, на програми, на политики. ГЕРБ показа мускули на тези избори.

....................................

Измиването на ръцете

Позволете ми на дребни закачки и инсинуации, на схеми, лансирани от министър-председателя, да не отговарям. Приляга на човека, който е на върха на изпълнителната власт, да дава друг тон за дебат тогава, когато върви обсъждането на бюджета, когато, отново ще кажа, имаме нужда от нов пакет антикризисни мерки - по-действени, по-болезнени, по-резултатни може би от всякога. Но в българската политика е така.

Когато не можеш да водиш същински, управленски, политически дебат, измисляш противник, демонизираш го, вкарваш го в схема. И когато има кой да ти приглася, това понякога се получава. Не знам до кога обаче.

............................................

Какво ще се случи с БСП

Дали ще се върна в БСП? Това вече съм казал достатъчно отчетливо. Да, връщам се. На следващия конгрес вероятно ще седя на последния ред, за да усетя атмосферата, за да наблюдавам. Кой ще бъде лидерът на партията зависи от това какви номинации ще се направят от основните, общинските, партийните организации.

Този, който познава моя път като политик, ще си припомни, че през 1996 г. аз не съм се предлагал за председател на партията. През 2001 г. не съм се самономинирал за кандидат-президент, наложи се да поема тежкия кръст в една обречена ситуация. Но какво ще се случи в БСП, аз сега не мога да прогнозирам. Иска ми се да вярвам, че партията ще работи поновому, защото от нея се очаква много. И аз мога да помогна. Мога да помогна не само на БСП. Моята идея е да провокираме, да продължим този дебат за бъдещето на България. Извинете, но никой не дебатира в България за политика, връщам се към основната идея на пресконференцията. Може би защото политиката беше убита даже преди самите избори. Трябва да реабилитираме политиката като средство за намирането на управленски решения, като средство за намирането на решения за проблемите на хората. Другото са апаратни работи.

..............................................................

Уволнените посланици  скриха „удобни” доносници

...има дестинации, за които аз съм издал указ преди много време, но предложение за нов посланик няма. Например Бразилия. Но това е, разбира се, по-малкият въпрос.

..........................................................

Отново ще кажа - тези хора можеха да бъдат върнати с друга формулировка, която не ги набеждава, която не ги огорчава и не хвърля такова петно върху тях, защото те не заслужават това. Такова заклеймяване според мен беше показно, беше излишно, беше една закъсняла идеологизация, никому ненужна.

...............................................

... позволете ми, още едно връщане назад в историята. Когато аз бях избран за държавен глава, точно преди десет години, по възможно най-бързата процедура тогавашното правителство със стария президент излъчиха 10-15 посланици и изпратиха писма за получаването на агремани в чужбина. Без да ме питат нито за едно име. Мина време, станах президент и агреманите започнаха да се връщат. Ако аз бях някакъв чепат характер, ако бях реваншист или ако просто исках да поиграя на инат - край. Спирам процедурата и чакам нови предложения. Само че аз не го направих, коректно издадох указ за всеки един от тези 10-15 души и съм работил активно, ползотворно с всеки един от тях три, четири или колкото години стоя всеки един от тях.

.............................................................

Енергийното безвремие

Загубихме две и половина години за реализацията на проекти, от които България можеше да спечели много и то в разгара на кризата. Без яснота, без перспектива какво ще се прави с тях. Но, уважаеми дами и господа, освен “големия шлем”, аз съм предложил и по-малки шлемове. След два дни ще пътувам за Азербайджан начело на една делегация, в която е и министър Трайчо Трайков, заедно с други министри. Но подчертавам министър Трайков по простата причина, че аз там (Азербайджан) съм договорил за България да бъде отпуснат 1 милиард куб. м. газ, който може да бъде транспортиран през Турция, ако си направим бързо междусистемната връзка, а това може да стане наистина бързо. И това е не просто байпас в условия на криза. Това е газ, която може да използваме в нашата икономика, може да реализираме на трети пазари. Там има и други още по-крупни проекти, които се замислени и които са одобрени на ниво държавен глава. Добре, това да направят, като не могат да направят “големия шлем”. Ако има трета алтернатива, да я кажат, но аз не виждам трети път.

........................................................................

Вадене на скелетите от гардероба за ДС или полицейщината на изборите?

Сашо Диков, Канал 3: Господин Първанов, очертахте една убийствена картина на тия избори, подчертахте ключовата роля на министъра на вътрешните работи, но си замълчахте за ролята на вашия съратник Бойко Борисов. Защо, може би не е случайно.

Второ, не смятате ли, че не случайно Плевнелиев като първа стъпка прави именно хода с посланиците, сътрудници на Държавна сигурност, за да постави една разделителна линия между агента на Държавна сигурност Гоце и своето президенстване и не смятате ли, че има още нещо и че сте казал цялата истина за Гоце?

Георги Първанов: Надявам се Вие не се опитвате да снемете отговорността от министър Цветанов за организацията на изборите. Но понеже поставихте въпроса - да, господин Диков, политическата отговорност за този начин, за този характер на кампанията носи министър-председателят и лидер на партия ГЕРБ – Бойко Борисов. В това не може да има никакво съмнение. Така, както аз като партиен лидер съм носил своята отговорност, независимо от това кой е начело на щаба, и съм си я поемал – това се отнася в пълна сила и на този етап.

Ще видим какви разделителни линии ще бъдат прокарани. И няма лошо да търси нов облик. Надявам се президентът Плевнелиев да търси нещо, което да е ориентирано напред във времето, а не назад.

....................................................................

Антикомунизма на бившите комунисти

Мариана Конова, БГНЕС: Господин Президент,... Ако мога да продължа темата за Държавна сигурност. Бъдещият президент на Република България освен всичко останало има намерение да поиска и от Комисията за досиетата да провери цялата администрация на президентската институция и може би, вероятно, в нея няма да фигурират такива хора. Смятате ли, че подобно действие, освен че е законно е и редно и как ще го коментирате. Благодаря.

Георги Първанов: Вие, позволете сигурно един неджентълменски въпрос, на колко години сте? Млада сте, затова мога да Ви попитам. Повече от 25 години нямате нали? Вие не знаете какво е Държавна сигурност. Не знам къде какво сте прочела по темата.

Вижте, намирам за доста неуместно някои, които са заспали през 1989 г. да водят своите битки на другия ден, днес сме 11 ноември, срещу стария режим. Тези битки ги водят онези, които са били членове на комунистическата партия, които са обучавали хората за репресивния режим преди 1989 г. Тези, които са обосновавали идеологически в „Работническо дело” или не знам къде там линията на партията. Намирам това за, меко казано, неадекватно.

Сашо Диков, Канал 3: Кого визирате, господин Президент?

Георги Първанов: Всички, които сте тук, знаете за какво става дума. Кой е писал в „Работническо дело”, кой е преподавал. Аз съм го казвал - Иван Костов е писал в „Работническо дело”, Бойко Борисов е преподавал в Симеоново. Да изброявам ли по-нататък, малко ли е? Това е достатъчно. Ако искат да проверяват. Тук по силата на закона секретарите са проверени. Останали са няколко чистачки, дърводелецът и телефонистката, могат да бъдат проверени и ако трябва, балтията и вън. Извинявам се за жаргона, аз като гледам много парламентарен контрол, ще започна да възприемам и този начин на изразяване.

Досега най-последователната подкрепа от страна на правителството и министър-председателя е за футболните клубове. На едни се намира държавен спонсор, на друг сигурно ще бъде някой от частниците, но той пък ще бъде компенсиран по друг начин. Нещо, което аз, заклетият фен, не мога да разбера. Ако искаме да имаме футбол, основан на подкрепа на държавата, да е еднакъв критерият за всички. Ако искаме да имаме конкурентен футбол, така както е в Европа, да се оправят хората, които са ангажирани там и които си имат своя бизнес и токова. Защото рано или късно някой ще търси отговорност за това пилеене на държавна пара.

....................................................................................

Промяна за БСП

Полина Паунова, Медиапул: Господин Първанов, задавам Ви въпроса като на човек, на когото лявото не му е безразлично, както сам казахте. Няколко пъти днес обяснихте, че има нужда от промяна в БСП, без да кажете конкретно лидерът на партията Сергей Станишев трябва ли да подаде оставка. И съответно, това е препратка към въпроса, дали все пак, ако Ви номинират за лидер на партията, Вие благородно няма да им откажете? Благодаря.

Георги Първанов: Имайте търпение, след 23 януари ще научите отговорите на тези въпроси. Не му е тук мястото. Отново ще кажа, да бъдем коректни към аудиторията, към институцията и да бъдем коректни пък към левицата, защото аз съм човек, който обича да казва нещата очи в очи, а не през медиите.

....................................................................................

Виновни ли са всички от Държавна сигурност?

Сашо Диков, Канал 3: Господин Първанов, оставам с впечатлението, че се опитвате да оневините Държавна сигурност. Все пак доносниците са съсипали сума ти съдби в ония времена и би трябвало да го признаят.

Георги Първанов: Аз Ви благодаря, господин Диков, че зададохте този въпрос. Вие може ли да посочите кои са доносниците в тези многохилядни списъци? Това беше ефектът, който се постигна от този калпав закон, от този вреден закон – това, че скри качествените хора, хората, които почтено са работили за държавата, за нацията, независимо при какъв режим е било това, те не са си давали сметка за това. И вместо това доносниците се потопиха, скрити бяха и вече никой не ги помни. Ето, тези млади хора тук, вашите колеги, ги питайте колко доносника могат да посочат. Ще се затруднят. Ето, това ако направи бъдещият президент – да раздели, макар че е твърде късно, но поне морално, тези, които са уязвими, които са укорими в нравствено отношение, да ги посочим, да ги сложим на стената на позора и в същото време да кажем едно “извинявайте” на онези, които честно са си вършили работата.

.............................................................

За разликата в интелектуалния потенциал

... с г-н Местан може да си водим много, най-разнообразни и интересни разговори, защото разликата между г-н Местан и някои други е в една или няколко библиотеки прочетени книги.

В какъв свят живее ГЕРБ?

Ще приключа темата с думите на Валентин Вацев, изречени в предаването на НТ СКАТ:

„България се управлява от Държавния департамент на САЩ.

Бойко Борисов е избраникът на Държавния департамент, Николай Младенов е любимецът на Сорос, Държавния департамент и Световната банка.”

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е любимецът на Сикрет сървиз и други американски спецслужби.

България е стъпила на двама Големи братя – САЩ и ЕС – по средата е океанът.

Кой е този, който повече слушат управниците – трудно е да се каже, тъй като това е държавна тайна.

Барак Обама е прекалено зает с неприятностите от кризата, за да се занимава с малката балканска държава.

Затова пък Барозу и Аштън козируват на Щатите, водейки Евросъюза.

Къде сме ние?

Зимата ще покаже – ако в България няма политическа сила, която да е в състояние да свали това правителство – свирепите финансова, икономическа криза и крайно рестриктивен бюджет ще довършат пренареждането на политическото пространство.

Европа няма да извади пари, за да спаси България – там всички са объркани и не могат да прогнозират бъдещето...

Папандреу си изми ръцете като Пилат Понтийски и се оттегли, следват: Берлускони, Маркел и Саркози – Европа и Щатите олевяват, а това не помага на бъдещето на правителството на Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене