Мартин Димитров не различава танкер от сонда!

АЕЦ „Белене” - „Бургас-Александруполис”, АЕЦ „Белене” – „Бургас-Александруполис” – там го стяга чепикът така нареченият лидер на СДС, Мартин Димитров, а не да речем – да си е стегнал багажа след позорното представяне на изборите и да му видим гърба!

„Представяте ли си един танкер в Бургаското пристанище? – пита Димитров ресорните репортери, дошли на редовната му пресконференция. – Това е по-лошо от случилото се в Мексиканския залив!”

Къде е петролопровод – получил оценка от еколозите, че не е опасен за околната среда, къде е сонда, която няма как да се спре?

Не стига, че се сгромоляса с гръм и трясък с тъпото си предложение за кандидат за президент, който отдалече се виждаше, че е неизбираем, не стига, че напоследък се върти като вентилаторът на  Байпешовата кръчма и винаги заема възможно най-абсурдната позиция, ами като му свършат темите, отново и отново се втурва да говори безсмислици, които няма да минат и на женския пазар!

Това ли му е на Мартин Димитров проблемът – двата енергийни проекта с Русия? Това ли му е идеологията – да се хвърля на амбразурата в стремеж да провали  всички енергийни проекти с Москва?!

Това ли са проблемите на деня в държавата за Димитров – как да останем без ток и газ, а не например липсващите пари и лечебна апаратура за раковоболни, а не скандалната замяна на неизпитани лекарства върху трансплантирани българи, която ги застрашава задържането на присадения орган и прави все по-реална смъртта им?

Как не се сбърка Димитров да попита за липсващите милиони от НОИ, как не коментира тревожната прогноза на „Блумбърг”, че „...икономиката ни, БВП е „замръзнала през третото тримесечие”, че тази година ще фалират с 40 на сто повече фирми от миналата година, как Димитров отмина с мълчание силно намалените пари за земеделие в бюджета, че инвестициите са намалели с 50 процента, как така нареченият син лидер не обели и дума за скандалния факт, че всеки месец 550 българи губят имота си – нали е учил в Университета за национално и световно стопанство?

Докога ще повтаря АЕЦ „Белене” – „Бургас-Александруполис” като мантра, това да не му е Евангелистката църква към която принадлежи?

Като е толкова смел Мартин Димитров – що не запорира срещу искането да отпаднат българо-руските енергийните проекти – собствените си имоти, банковите си сметки – като е толкова безпогрешен?

Не е ли чул Димитров, че нарочената за фалит – БДЖ претъпква вагони, с цел икономии?

Не е ли чул Димитров, че България е втора по най-слаба индустрия?

Пропуснал ли е публикацията на „Сънди Телеграф”, че газопроводът "Набуко" отпада тъй като проектът няма да е нужен в следващите 10-15 години заради пускането в експлоатация на "Северен поток"?

Не мога да не цитирам  и едно твърдение на българския премиер: „Имаме осигурено финансиране за „Набуко” – призна българският министър-председател, но „Набуко” все пак трябва да бъде подсигурен с газ...”

Пускането на „Северен поток” не бе нелегално – кранчето завъртяха германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Дмитрий Медведев? Или и това е пропуснал Димитров покрай ушите си?

СДС нямало да приеме Бюджет 2012, но пък приемало авторът му министърът на финансите Симеон Дянков да остане на поста си?

Чува ли е някой по-абсурдно твърдение и то не от Мунчо в селския магазин, а от някакъв двукратен депутат в българския парламент, какъвто се явява Мартин Димитров?

Ако Димитров харесва Дянков не като финансов министър, а в някаква различна битност, то това не е тема за обществото все пак. Да не харесваш един бюджет, а само да държиш на автора му – как трябва да го разбираме, освен като поредната тъпотия на клеясали от липса на адекватна мисъл мозъци?

Дано си струват напъните на Димитров да говори вечно със засилване против евентуални българо-руски енергийни проекти – все пак едва ли тези действия и твърдения на синия лидер са продиктувани от една гола платонична емоция!

Ще припомня едно емблематично изказване на Мартин Димитров в парламента по тема „Енергийни проекти” от 26 февруари 2010 година:

От 3-4 милиарда цената в едно изказването на М. Димитров скача към края на 20 милиарда – как и на какъв принцип на изчисление – изобщо не е ясно!?

Да не говорим, че и неговият също син съратник Иван Костов – мине се не мине отваря дума против проекта „Белене” и то при положение, че Русия заяви, че е готова да го завърши без България да даде стотинка!

Тук за хиляден път уточнявам, че парите за „Белене” не идват и никога не са идвали от бюджета на държавата, а от Националната електрическа компания!

Ето защо и рефренът „Докато аз съм министър, няма да има държавни гаранции за „Белене” на саморекламиралия се за „голям” финансист Симеон Дянков издиша, като пукната гума.

Ако някой някъде е подписал междудържавни договорености за „Белене”, то за това парламентът е гласувал и Дянков не е нивото, което би разтрогнало междудържавни договорености!

Тук вече е време да обърна внимание и на факта, че за „Набуко” няма пари от ЕС, няма и газ да години напред – така че да се зачеркват с лека ръка възможностите да се печели от транзит на газ по „Южен поток” е повече от авантюристично и недалновидно – престъпно е даже, според действия в България Наказателен кодекс!

Британският седмичник Sunday Telegraph /"Сънди телеграф"/ го е публикувал :

„С пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток", доставящ руски газ непосредствено за Европа по дъното на Балтийско море, и мощното развитие на световния пазар за втечнен природен газ, необходимостта от газопровода "Набуко" автоматично отпада. Тази теза на енергийните брокери в Лондон е била цитирана от изданието за разбирачи като Дянков и Мартин Димитров!

Седмичникът отбелязва, че проектът "Набуко", подкрепен от лидерите на ЕС и САЩ, е все още на етапа подготовка на документация. Въпреки това стойността му продължава да се увеличава и достига 20 млрд. долара. "Газопроводът Набуко в момента е в тежко положение", заключава "Сънди Телеграф", цитиран от сайта LIVEBIZ.BG

Оттук нататък полезни ходове на българското правителство е да тегли чертата и да преосмисли участието на страната ни в „Набуко”, дали си струва да останем участници в проект, който непрекъснато се оскъпява и няма никаква сигурност за ресурсно обезпечаване.

Колко е платила дотук България за „Набуко”, колко са платени за „Бургас-Александруполис”, който проект е под личното наблюдение на Симеон Дянков?

Само за справка ще цитирам дипломацията на една съседна на България държава, която е класически пример на защита на национални интереси:

Миналата година Турция демонстрира, че има една важна отлика в своята дипломация: тя не изоставя интересите и приятелите си.

В началото на 2009 година, Турция заплаши да обвърже проекта "Набуко" с евроинтеграцията си. Анкара предупреди, че може да преразгледа позицията си спрямо новия стратегически газопровод до Европа, който трябва да заобикаля Русия, в случай, че бъдат блокирани преговорите за присъединяване на Анкара към Европейския съюз.

“Ако бъдем изправени пред ситуация, в която енергийната глава е блокирана, тогава можем да преразгледаме позицията си” спрямо “Набуко”, каза премиерът Реджеп Тайип Ердоган по време на пресконференция в Брюксел.

„Искаме ирански газ да достига до Европа по „Набуко”, когато условията са изпълнени. Смятаме, че е възможно един ден да предлагаме руски газ за европейските потребители чрез „Набуко”...

В началото на февруари миналата 2010 година, когато българският премиер Бойко Борисов беше на посещение в Турция пое ангажимент България да окаже натиск в ЕС за „Набуко”, където Турция да е основна транзитираща страна – към днешна дата, когато „Набуко” все повече се превръща във фикция, за кое точно България ще оказва натиск в ЕС, свързано с Турция?

Днес ситуацията е коренно различна, но съм сигурна, че Анкара няма да изостави интересите си и ще ги гони и преследва докато е възможно – за разлика от дипломацията на управляващите от ГЕРБ, която се свежда до саморазрушение на държавата и погазване на интересите и суверенитета й.

Накратко казано - политиката на Турция е всичко, което политиката на България не е, но това е друга голяма тема.

За финал ще припомня на Мартин Димитров следното, за да не се излага и спре вече да се изказва неподготвен:

Според Доклада на ООН за глобалното затопляне е посочено, че най-чистата и щадяща природата енергия е ядрената. Това бе повод и много страни да активизират своите ядрени програми.

България няма Енергийна стратегия, но Европейският съюз – има. Има я черно на бяло. Документът е озаглавен "Нова енергийна стратегия на ЕС", приета на 10 януари 2007 г., т. е. 10 дни след влизането на България в ЕС.

В Приложение №1 към тази Стратегия от 7 март 2007 г. се отменят всички разпоредби, касаещи ядрената енергетика в тези 27 страни, членки на ЕС. Ето какво се казва в т.11, абзац 1:

"Европейският съвет потвърждава, че всяка държава-членка на ЕС, може да развива своята ядрена енергетика така, както намери за добре, без да иска никакво разрешение от ЕК, стига да се спазват изискванията за безопасност, съхраняване на РАО".

Това е точката, която от 7 март 2008 година ни даде право да си отворим спрените блокове на централата в Козлодуй. Още помним как един от виновниците за затварянето на блоковете, Соломон Паси изпадна в истерия, когато видя, че парламентът ще гласува за пускането на блоковете и започна да говори, че ще се доставя енергия от Северния полюс и от Космоса.

Едва ли някога ще се разплете аферата „Спиране на Козлодуй”. Брюксел трудно ще понесе такъв скандал, ако тази афера се разплете, още повече, че в нея дейно участие имат Гюнтер Ферхойген, Меглена Кунева и прочие не случайни имена. В нея, според канадски депутат, са разиграни 40 милиона долара. Румънската централа, която струва 2 милиарда, бе дадена с договор-гаранция от французите, че ще се изплати с продажбата на ток, а комисионните на французите бяха определени на 10 процента от тази сума.Това е истината, не искат да отворят блоковете и се оправдават, че ще се наруши Договора, че ще получим санкции. Крайно време е някой да ни покаже на базата на какъв документ България ще получи санкции...

В света съществуват непоправими неща, но дали фактът, че СДС си купи навремето сградата на „Раковски” 134 означава, че не трябва да сменят лидера си при явен провал на избори и то по негова персонална вина!

За изявленията му нямам думи – да бъркаш танкер с петроловпровод далеч не е по-различно от това да издигнеш неизбираем човек за бъдещ президент на страната, а след това да си стоиш на лидерския пост – ни лук ял, ни лук мирисал.

Остава ни едно-единствено нещо като надежда: няколко по-яки СДС-младежи да вдигнат Димитров и го изнесат от партийната централа, където отдавна не му е мястото.

Ще припомня и какво каза българският премиер на 18 юни 2010 в Нова телевизия, предаването "Здравей, България" за енергийните проекти на България – изказване, което е нагледен пример как никога в политиката един премиер не може да е сигурен какво ще се случи:

Водещ: А сега какво казвате, да се върнем на енергийните проекти?

Бойко Борисов: Да, защото виждам, че Ви интересуват. Какви проекти заварихме ние енергийни в България, големи? „Цанков камък”, „Бургас-Александрупулис”, „Южен поток”, „Белене”, „Набуко” като приоритети. По „Набуко” нямаме проблеми, всичко което е трябвало да се направи, да мине през парламента е минало, „Южен поток” нямаме проблем. В момента преговаряме в руснаците старите тръби, които са 100 процента български какво да ги правим. Ще минава ли газ, няма ли да минава, ще ги ползваме ли или не.

Водещ: Накъде отиват нещата?

Бойко Борисов: Просто това са чисто търговски преговори и всяка една от страните гони своя интерес. „Бургас-Александрупулис”, чакаме международна екологична оценка. Толкова години не се е случило нищо по този проект, защото ако някой отиде сега с багерите в Бургаския регион да започне да поставя тръби, просто хората ще го бият с камъни и всички сме наясно, че това там няма да го позволят хората да се случи. Всички сме наясно, че след Мексиканския залив много, много еколозите ще бъдат в пъти по-внимателни, когато пускат петрол в едно малко пристанище каквото е Бургас, в едно бурно море, каквото е Черно море, и аз съм казал, че „Бургас-Александрупулис” най-вероятно няма да получи международна екологична оценка и няма да стане, защо трябва да храним някакви празни надежди? Да не говорим, че със сигурност няма да има и петрол за тази тръба, но това надали колегите от Русия ще си го признаят или гърците, че няма да имат пари да го направят. Приемаме, че чакаме международната екологична оценка и тогава говорим на тази тема, но аз съм убеден какъв ще е изхода и съм бил и честен с избирателите в Бургас, и с хората. По „Южен поток” няма проблем, „Бургас-Александрупулис” казах, остава...

Водещ: „Белене”.

Бойко Борисов: „Цанков камък”. Ще започна с „Цанков камък”, защото той ни препраща към „Белене”. Един проект, който е за много малко, 80 мегавата, ще излезе...

Пак грешка – петролопроводът не е танкер с петрол, а още по-малко път сонда в океана – на претролопровода все пак мое да му се врътне кранчето, докато разлив от сонда трудно ще спреш!

Та преди година по „Набуко” нямаше проблеми, сега има липса на газ и липса на милиарди.

По „Бургас-Александруполис” нямаше екооценка – сега има и тя не е отрицателна – друг въпрос е дали населението в района иска този проект...

Що се отнася до алтернативата „Набуко” или „Южен поток”, няколко дни след това изказване на българския премиер Бойко Борисов, че София ще изостави „Бургас-Александруполис”, в. Kathimerini написа:

„... заместник-външният министър Марин Райков съобщи, че страната му гледа благосклонно на изграждането на газопровода „Набуко”, но не и на руския газопровод „Южен поток”. Развоят на събитията предизвика разбираемото разочарование на Атина, която е базирала на тези два енергийни проекта амбициите си да участва в геополитическите планове за транспортиране на суровини от Каспийския регион до Европа и да се превърне в енергиен възел за Изтока и Запада.

Това, което политиците не искат и не могат да решат – решава времето като дава отговори.

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене