И все пак Шеврон ще си получи проучванията за шистов газ!

  • Ще проучват ли Шеврон без оценка на околната среда за шистов газ?
  • Вредно ли е проучването, което явно ще се прави в Северна България?
  • Излъга ли министър Трайков като обяви, че филмът за неизличимото отравяне на природата – почва, вода и хора от проучвания и добив на шистов газ, бил фалшификат?
  • Защо Европейската комисия трябва да ни решава казуса с шистовия газ и протестите и нежеланието на хората да бъдат насилствено заставени да приемат всичко, което касае проучвания и добив на шистов газ?
  • През месец септември министерството на Трайков е предало на премиера Бойко Борисов Доклад за това в кои страни се добива шистов газ, какви са рисковете и ползите от това – защо Борисов мълчи за съдържанието на Доклада?

Всички тези въпроси започват да се проясняват на фона на подновените протести пред Министерския съвет от противници на тези проучвания и добив в България на 16 ноември.

Зададох въпрос на пресаташето на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Мария Андонова кога, къде, в коя държава министър Трайков е чул пресконференцията на автора на филма „Газланд” и да съобщи тези данни, за да направим проверка действително ли е имало такава пресконференция от автора на филма – или не.

В мига, в който от министерството на Трайков ни съобщят исканите данни, ще ги допълним за читателите на сайта „Хроники”.

Проучвания без оценка на околната среда?

Двама министри от правителството на ГЕРБ продължават да впрягат коня пред каруцата, образно казано като ни вземат за идиоти с твърдението, че законодателството на Република българия позволявало първо да се проучва, а след това да се направи работна програма и да се пристъпи към екологична оценка на околната среда вследствие на добива на шистов газ?!

Това е версията на министъра на околната среда Нона Караджова.

Министър Трайчо Трайков е на обратното становище:

"Ще има проучвания веднага след като "Шеврон" представи работната си програма, както и след екологичната оценка и оценката за водните ресурси. След тези оценки ще може да се започне с проучванията.

Не е ясно кога ще започне проучването, защото не е ясно колко време ще продължат тези оценки. Работната програма те ще могат да я представят веднага щом им разрешим".

„Кога ще започне – не е ясно, защото не е ясно колко ще продължат тези оценки – обясни неразбираемо проблема с проучванията и бъдещия добив на шистов газ министър Трайчо Трайков сутринта на 16 ноември в предаването „Тази сутрин”. - ...

Никоя компания не е луда да инвестира в производството на нещо, което не може да продава – бе отговорът на Трайков за високата цена в пъти на шистовия газ. –

За горящата вода и филма „Газланд”:

„Тази история с горящата вода от чешмите е от един филм, който е доказан фалшификат и манипулативно производство. Аз гледах една пресконференция на режисьора на този филм, Фокс, когато му казаха всички факти, които противоречат на показаното във филма, и той каза: „Аз не съм учен. Аз съм човек на изкуството и мен не ме интересуват конкретните факти – интересуват ме противоречията!

Е, ние искаме, ние се интересуваме обаче от конкретните факти... Аз нямам противоречия с тези хора /протестиращите – бел. Л. М./- защото те искат да са сигурни, че това, което правим е безопасно. И това е гарантирано при процедурите в издаване на разрешения...”

Трайков заяви, че точно сцената със запалването на водата от чешмата се дължала на нелегален сондаж за вода.

Според Иван Михайлов от в. „Република” от 16 ноември:

„Проучванията за запаси от шистов газ в България са първата крачка, която ще доведе до енергийна независимост на страната. Договорът с " Шеврон" все още не е сключен, тъй като се уточняват финансовите и юридическите му клаузи. Когато това стане факт, проектът за търсене и проучване с работната програма и предвижданите технологии ще бъде внесен за одобрение. Думите са на енергийния министър Трайчо Трайков от две алтернативни конференции около идеята на правителството да даде разрешително на американската компания да търси и проучва за шистов газ край Нови пазар в Североизточна България...

... Екологичният министър Нона Караджова от своя страна повтори за пореден път, че в екоминистерството не е внасян проект от "Шеврон" с програма за сондиране и че когато това стане, ведомството по закон трябва да изготви две екологични оценки. Едната е за съвместимост на проекта с биологичното разнообразие на проучваната територия, втората се прави при издаването на разрешително за водоползване и е за това дали няма да се замърсят подземните води. Данните и от двете оценки стават публично достояние и тогава се взема крайното решение дали да се позволи сондиране за проучвателни дейности. Когато става въпрос за разрешително за добив, процедурите са още по-тежки, допълни екоминистърът.

На 6 октомври в предаването на БНТ „Денят започва”, министър Трайчо Трайков коментира така казуса с проучванията и добива на шистов газ така:

Водеща: Като заговорихте за газ, да останем на тази тема. Разбирам, че вече е готов този доклад за шистовия газ, който премиерът заръча на вашето министерство и министерството, оглавявано от Нона Караджова, да бъде направен. Какви са основните акценти в този доклад за добива на шистов газ у нас, изработен от вашето министерство?

Тр. Трайков: Той беше готов още преди две или три седмици, ако не се лъжа, и е предаден на кабинета на министър-председателя. В него очертаваме географското развитие на добива на шистов газ, в кои страни на какъв етап са нещата, като цяло неща, които се знаят. Разбира се, положителната и оптимистична част в тях се премълчава от противниците на тази технология, а се акцентира на рисковете, но е важно да се знае, че ги има и двете неща.

Водеща: Тоест вие давате пъстра картина както на добрите страни, така и на рисковете от тази технология в своя анализ.

Тр. Трайков: Още веднъж подчертавам, че рискове има навсякъде, абсолютно, абсолютно във всичко, да не изброяваме една по една всички икономически и индустриални дейност, които се извършват. Целта е рисковете да бъдат по такъв начин премерени, по такъв начин управлявани и по такъв начин преценени за конкретната технология и конкретното място, че да са минимални, да дадат сигурност за положителното съотношение полза - риск.

Водеща: Кога този доклад и въобще този доклад ще бъде ли обсъждан от правителството, от кабинета?

Тр. Трайков: Ако е необходимо, ще бъде обсъден. Аз съм говорил с повечето си колеги, които имат отношение по темата, така или иначе, защото можете да си представите, че това е важна тема. Той не е формален доклад и в този смисъл не се налага формално да бъде

обсъждан или по някакъв начин поставен официално в центъра на вниманието. Истинското обсъждане, което е свързано и със законови последици, ще дойде тогава, когато, ако се стигне до този етап, "Шеврон" представят работния си план. Тогава, въпреки че не се изисква по нашето законодателство, ще му бъде изготвена и работна оценка, както на цялостната работна програма, така и на конкретните сондажи.

Водеща: А, казвате, този доклад е неформален. Ако той е неформален, за кого е предназначен? На вниманието на кого е този доклад, този анализ?

Тр. Трайков: Това е информация, която и вие може да съберете, ако проверите в интернет и във всички налични източници на публична информация - къде се добива, къде какви отношения има. Например във Франция е забранен, но пък в Полша вече започва добивът на газ. В Австралия са най-големите запаси след САЩ. В Китай има огромни запаси и никой не знае какво ще стане в Китай, кога там ще започнат да го добиват. Има, в някои случаи е опасен добивът или опасен, когато казвам, имам предвид по-високо ниво на риск, в други - с много по-малко и т.н.

До края на работния ден за министерствата и ведомствата – от пресцентъра на министерството на Трайков не бяха получили отговор от него – къде, в коя държава и кога е била дадена цитираната от него пресконференция на автора на филма „Газланд” с признание, че нещата в него са фалшификация и манипулативни. Засега можем само да повторим на сайта „Хроники” филма, за да могат читателите ни още веднъж да го гледат и преценят истините или неистините в него.

Думите на автора на филма, цитирани от Трайков: „Аз не съм учен. Аз съм човек на изкуството и мен не ме интересуват конкретните факти – интересуват ме противоречията!” далеч не означават признание, че филмът е фалшификация и манипулативен както твърдеше днес Трайков от екрана на „Тази сутрин”.

Противоречията според автора на филма са, че жертвайки здравето, живота и вечно замърсяване на околната среда – земя, вода и въздух при проучване и добив на шистов газ, заради печалби на фирми се обричат здравето и живота на хора!

Ще припомня и факта, че във Франция добива на шистов газ е забранен, във Великобритания – също.

Сайтът „Хроники” публикува и статията на английския журналист Стив Конър, който Трайков няма как да обяви за манипулатор:

Ако този или онзи на някаква пресконференция, неизвестно кога и къде проведена твърди, че е направил филм за противоречията при проучвания и добив на шистов газ – това не са данни за филм фалшификат!

Ако едно издание като „Индипендънт” твърди същото – че земя и вода се отравят завинаги, че проучванията и добива на шистов газ са причина за земетресения – как би определил Трайков това?

Защото публикацията в „Индипендънт” е истина, черно на бяло, както е истина е следното:

  • Промишленото прилагане на метода “fracking” е забранено във Франция, както впрочем в американските щати Ню Йорк и Пенсилвания;
  • В майския доклад за енергетиката и климатичните промени на комисията на британската Палата на общините пък се посочва, че засега липсват каквито и да било доказателства, че технологията „fracking” не е безопасна;
  • Британската геологическа служба /BGS/ : „Всеки процес, който изисква нагнетяването на вода под налягане в дълбоките породи с цел тяхното разрушаване, може да доведе до земетресения. Добре известно е, че нагнетяването на вода или други течности, при добива на петрол и геотермалното инженерство – като добива на шистов газ например, могат да доведат до повишена сеизмична активност. Наистина, обикновено земетресенията са прекалено слаби, за да бъдат усетени, но има и примери за по-сериозни земетресения”.

Още по темата може да прочетете тук,

а филмът „Газланд” преведен на български ще може да намерите тук

http://www.on-parliament.com/media/2011/07/11/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D1%8A%D1%82-gasland-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/

 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене