Питат Борисов как се живее в мизерия – той отговаря с въпрос: „Защо не са стачкували в последните 20 години?”

Попитаха в ефир премиера Бойко Борисов: какво ще каже за манипулациите на изборите, отговорът бе: „Бихме ги седми път!”

/Публикацията е във връзка с интервюто на премиера, дадено в предаването „Нека говорят” на bTV на 20 ноември 2011 година./

Интервюто можете да чуете на:

http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/

Попитаха премиера решителни ли са в реформите, той отговори: „Никой не е бил по-решителен от нас!”

Попитаха Борисов за здравна реформа – той отговори: „...електронни рецепти, овладяхме дълговете на болниците”, най-много пари за здраве за всички времена дали от ГЕРБ!

Трансплантираните, на които предлагат без изследвания различни лекарства не влизат в сметката – някакви си 800 души, които можели да отхвърлят присадения орган! За това Борисов даже не губи време да говори...

За раковоболните, което се „лекуват” когато апаратът за лъчетерапия работи, когато не работи – чакат! Или правят процедури на стари апарати, от където приемат по-голяма доза радиация и умират по-бързо... И за това Борисов не говори – той е доволен от здравния министър, че работи за електронните рецепти – да сте чували някой да се е излекувал от електронни рецепти по-бързо и ефективно?

„Това са фактите и не се коментира!” – казва премиерът за здравеопазването.

Без да коментирам, ще разсъждавам над фактите:

Парите за здраве са от вноските за здраве – тези, които се внасят от българите. Резервът на здравната каса не е ясно къде е и защо бе взет от Дянков. В парламента се измориха да го питат, докато той не се измори да шикалкави и не се явява, за да даде ясен отговор!

Над два милиона неосигурени – безработни, от циганския етнос заради липса на образование и квалификация – какво прави държавата за неосигурените?

Плаща, с парите на осигурените, но пък им натяква във всеки изгоден случай!

Парите, дадени за здраве били най-много – да не би да ги е извадил от джоба си Борисов или послушният му министър, та да ни натякват за това?

Вменяват ни чувство за вина – че не умираме бързо, че търсим лечение може би?!

А парите за партийни субсидии? А парите от увеличените в пъти такси, глоби, ток, вода, парно, а парите от невърнатите стотици милиони на бизнеса, парите от невърнатите стотици милиони ДДС – и за тях ли са виновни българите, че любимецът на премиера Дянков ги е стиснал и не дава стотинка да прехвръкне?

Или българите са виновни за непрестанно увеличаващите се партийни субсидии – виновни са за служебните коли на депутатите, виновни са за транспортирането на Борисов с хеликоптер до села и паланки, виновни са за високите заплати на правителство и депутати, за пропилените милиони по избори...

Сега им е паднало – ще грабят, стискайки гушата на българина – а той ще е виновен за всичко – и за разкоша им, и за воаяжите им, и за преливането на пари от правителството в партийни каси по избори... Хак му е – да гласува и да ръкопляска!

Какво прави напоследък Бойко Борисов – в готови форми излива познати фрази и не приема различно мнение, даже, когато е правилното!

Той цитира кредитни агенции, които казвали: „Борисов е прав!”, цитира колко е важно да сме послушни и дисциплинирани пред Брюксел – на каква цена се случва това – няма значение! Едно е да си пенсионер в Гърция, Испания, или Италия – друго е да си пенсионер в България!

Който не слуша Брюксел и не се подчинява...

Водеща: Гърция, която непрекъснато давате за пример, обаче...

Бойко Борисов: За съжаление вече и Италия, за съжаление и Португалия...

Водеща: ... да, е страна, в която пенсиите и с 50%...

Бойко Борисов: За съжаление и Ирландия.

Водеща: ... да бъдат намалени, господин премиер, те ще бъдат в пъти повече, отколкото вземат българските пенсионери.

Бойко Борисов: Много грешите.

Водеща: Греша?

Бойко Борисов: Да.

Водеща: Колко е средната пенсия в Гърция знаете ли?

Бойко Борисов: Тя може да е и 5 хил. евро, но като нямат пари да си ги платят, няма да вземат нищо.

Водеща: Кой няма да вземе нищо?

Бойко Борисов: Те.

Водеща: В момента спасителният план на Европа за страните с дългови проблеми прави така, че всеки гръцки пенсионер да получи в пъти повече от българския пенсионер, който взема 136 лв.

Бойко Борисов: Не е вярно това.

Т. е. може и да е вярно, даже е вярно, че в „затъващите държави” пенсиите са от по няколко хиляди евро, минималните заплати са по над 1200 за месец, но:

Бойко Борисов: Оставете, недейте гледа фалирали или държави, които се...

Водеща: Аз съм съгласна с вас. Господин премиер, вие сте абсолютно прав. Но тук ви питам като човек, не като шеф на изпълнителната власт. Представяте ли си в предстоящата зима как един човек със 136 лв. пенсия ще посрещне разходите си?

Бойко Борисов: Абсолютно си го представям.

Водеща: Как?

Бойко Борисов: След като 20 години търпяха да ги лъжат червени, сини, зелени, пембени, гласуваха им, гласуваха им, гласуваха им, дойде време, в което толкова пари има. Толкова пари има. Тя държавата както и да я определят като брашнен чува, свърши. Няма. Това са възможностите на държавата, толкова може да се получи...

Правилно е единствено това, което казва Борисов:

Водеща: В Румъния растежът за последното тримесечие на икономиката е над 3%, ако не греша.

Бойко Борисов: Грешите много. Румъния вече е далеч след нас. Но това не ни прави по-щастливи.

Водеща: Забавянето на растежа при нас за последното тримесечие е доста сериозен. Въпросът ми е, имаме толкова пари в държавата...

Бойко Борисов: Аз не знам откъде черпите тези данни. В момента растежът в целия ЕС за последното тримесечие е нула. В Германия, във Франция – всички държави в ЕС са скачени съдове. Няма как...

В Германия проплаква Меркел – в България – 2 млн пенсионери, около милион инвалиди, над милион безработни...

Във всяка държава проплакват различни хора от кризата – в България мнозинството проплаква от политиците, тези, които си избра, и тези, които се избраха.

Целият гръцки бизнес бягал към България – хайде, холан, не на нас тези приказки – откъде ще мине гръцкият бизнес, та да го посрещнем – че и работа може да си намерим дето се казва!

И все пак гърците ще си получават своите 2000 или повече евро на месец, испанците ще си получават минималната заплата от над 1000 евро на месец, а българите остават с някакви 70 евро на месец за всичко – да живеят, или да умрат – демокрация е, всеки има право на избор...

Бойко Борисов:... Вие видяхте, гръцкият премиер реши да прави референдум на тази тема. Викнаха го в Кан, мисля че, Меркел и Саркози. На другия ден спря да мисли за такива работи... Затова аз съм приел, че ние, ако сме истинско дясно правителство, ако сме истински европейци, ако истински носим отговорност за държавата и следващите поколения, тези мерки трябва да ги въведем.

Папандреу го викнали в политбюро на ЕС в Брюксел и спрял да мисли – всъщност той се оттегли и даде път на предпочитан от брюкселското политбюро избран и назначен за премиер!

Едва ли е спрял да мисли – в Гърция мисли и действа улицата, гражданското общество, което едва ли ще приеме налаганите му от ЕС санкции. Обратното би означавало – разпад на Еврозоната, и оттам на ЕС – дали не вървим натам с всичка сила?

Дали българските управници послушковци не е време да си потърсят следващото Политбюро за Голям брат?

Водеща: Гледахте ли новини днес?

Бойко Борисов: Не.

Водеща: На 24 ноември влаковете спират. БДЖ стачкува.

Бойко Борисов: За какво?

Водеща: Не знаете ли?

Бойко Борисов: Не. Не мога да предположа дори.

Водеща: Над 2000 работници предстои да бъдат освободени.

Бойко Борисов: Да?

Водеща: Предприятието, фактически, дружеството е в технически фалит.

Бойко Борисов: Така.

Водеща: Тези хора остават без работа. Синдикатите са категорични, че тази реформа не трябва да започва преди да е подписан колективният трудов договор, за да бъдат защитени интересите на хората, които са работили там.

Бойко Борисов: Демокрацията е нещо много хубаво. Затова има синдикати, затова има стачни комитети, затова всички трябва да могат да отидат да стачкуват, да си кажат мнението.

Гърция продавала всичко, а България не прави ли същото, но на безценица?

Не отиде ли бадева Булгартабак за жълти стотинки, не са ли се запътили натам БДЖ, Български пощи? Не продадоха ли държавния дял в ЧЕЗ? Не харизаха ли посолства на смешни цени?

Кой дръпна от професионалните фондове над 100 милиона неизвестно за какво?

Кой призна, че сделката за дълга е губеща, но виновникът нямало да го съдят?

Кой пречи България да транзитира природен газ и да печели пари от транзит?

Ще се реже, ще боли – ама от кого ще се реже? От министрите - едва ли, от депутатите – едва ли, от партийните субсидии – едва ли, от парите за спечелен глас на изборите – едва ли...

Затова ще се реже от земеделците – Дянков се отказа от подписа си за целта.

Ще се реже от замразените пенсии и заплати – потърпевшите отново ще са редовите българи.

Ще се реже от работещите в БДЖ – не че това ще помогне...

Ще се реже от военните, от полицаите...

Кой е виновен – политиците, които са го лъгали.

Преди изборите подписват за земеделците – след вота – се отказват от подписа си – кой ще им попречи?

Преди изборите – спазват споразумението за пенсиите – след изборите вдигат възрастта за пенсиониране и режат от пенсиите...

Ролята на министъра е да каже лошите вести – въпросът е кога ще го направи? Естествено след изборите – има ли някой изненадан?

Ние искаме да извадим България от кризата – твърди премиерът Бойко Борисов в интервюто си с Диана Найденова.

Някой ще се хване ли на това?

Тук му е мястото да пророкуваме: в България опозицията е слаба, някои партии, даже не се знае има ли ги – няма ли ги.

Бюджетът е заложен на две „пера” – европейски пари по програми и повишено потребление.

Първият залог издиша, защото в ЕС пари вече няма.

Вторият залог – потреблението, няма как да се случи – кой купува без пари?

Ако нещо промени хала ни – това ще е пропадащата икономика и свършващите финанси.

Тук в тези процеси зам.-председателят на ГЕРБ няма как да повлияе и да сътвори победа...

Какво ще пише един ден за тези години в учебниците: едноличен режим на безпардонната арогантност, висока смъртност, фалит на държавата, България се превръща в територия?

И какво от това?

 

 

Коментари 

 
+6 #4 D 2011-11-22 14:06
Когато дойде гъркиня у дома да ме гллези,ще повярвам,че Борисов е прав:)
Цитиране
 
 
+8 #3 advanced 2011-11-22 13:47
"е нЕма таково животно"
Цитиране
 
 
+16 #2 SOS 2011-11-22 05:31
АЗ СЪМ ИЗУМЕН ОТ НАГЛОСТТА НА ТОЗИ БЕЗМОЗЪЧЕН ИНДИВИД.
Цитиране
 
 
+15 #1 SOS 2011-11-22 05:29
ТОЗИ Е БЕЗ КАПКА МОЗЪК НО БЪЛГАРИТЕ СЪЩО ЧЕ ОЩЕ ГО ТЪРПЯТ.АЗ СЪМ ОМЕРЗЕН ОТ ТОЗИ ИНДИВИД.
Цитиране
 

Добави коментар

Моля спазвайте общите условия на сайта!


Защитен код
Обнови

Търсене